DIAGNOSI

Per fer la diagnosi, la Comissió Digital del Centre ha utilitzat diferents recursos:

1.- Per una banda, s’ha passat el formulari SELFIE, una eina que pretén ajudar els centres educatius a avaluar en quin punt es troben en relació amb l’aprenentatge a l’era digital.

S’ha passat a tres grups de participants: a l’equip directiu, a tot el claustre i a 100 alumnes de 5è i 6è de Primària.

2.- Formulari de Competència Digital Docent que tot el claustre ha omplert. Aquest és un formulari creat pel Departament d’Educació per valorar en quin nivell digital es troba el o la mestre/a.

3.- Formulari a les famílies. Aquest document és un qüestionari que vam enviar mitjançant l'aplicació Dinantia a totes les famílies de l’escola. En aquest qüestionari els vam fer un seguit de preguntes senzilles però eficients per obtenir informació entorn la sensació que tenen les famílies sobre tot el que fem a l’escola en l’àmbit digital; si es coneixen les vies de comunicació família-escola, si saben quines eines digitals utilitzen els seus fills i filles, si coneixen les xarxes socials del centre, entre d'altres.

Amb tota la informació que s’ha extret dels diferents formularis, hem obtingut una visió global del punt on es troba el centre pel que fa a les tecnologies i recursos digitals. Cal dir que aquests formularis s’han passat a tots els agents de la Comunitat educativa del centre per tal de poder abordar les necessitats i potencialitats detectades per tots els agents educatius de l'escola; famílies, alumnat i docents.   

Després de fer un anàlisi dels resultats, s’han extret els punts forts i els punts febles els quals en serviran per establir uns objectius a mitjà i llarg termini.

Així, tant les potencialitats com les necessitats que hem detectat les diferenciem en dos àmbits; l'àmbit pedagògic i l'àmbit d'infraestructures. El motiu d'aquesta diferenciació és que considerem que el nostre nivell d'intromissió varia segons l'àmbit del que es parla.

 Així doncs, els punts forts i febles són els següents:


Punts Forts

EN L'ÀMBIT PEDAGÒGIC:


> En el document SELFIE queda reflectit que l'alumnat valora positivament les activitats digitals que es realitzen al centre. 


> A L'Alzina, tenim l'avantatge que gairebé el 100% d'alumnat té accés a Internet i disposa de dispositius personals per a dur a terme un aprenentatge en línia i així, poder fer ús de l'entorn virtual d'aprenentatge.


> Pel que fa al claustre, es veu reflectit que les mestres utilitzen recursos digitals per a les seves planificacions d'aula i propostes ofertes als infants. Durant els darrers cursos, el claustre s'ha format per avançar en el coneixement de l'entorn virtual d'aprenentatge (GSuite for Education) i diverses aplicacions per treballar dins l'aula (Kahoot, Plickers...). 


> A nivell de comunitat educativa, l'aplicació Dinantia la qual permet la comunicació família-escola, es valorada positivament. A més  a més, aquest curs s'ha establert la bidireccionalitat de l'eina per tal de fomentar el contacte fluid entre família-escola. Així mateix, les diverses xarxes socials de les quals disposa el centre han estat puntuades positivament. Concretament, les publicacions a Instagram són ben puntuades ja que evoquen les experiències d'escola a la comunitat educativa. 

   

A NIVELL D'INFRAESTRUCTURES, EQUIPAMENTS I MANTENIMENT:


> A nivell d'equipaments i d'infraestructures, l'escola, en els darrers anys, ha anat adquirint, amb la col·laboració de l'AFA, diversos dispositius (Chromebooks, tauletes, bee bots, STEM robot Mouse, Engino's for Education, pantalla Chroma, Lego Mindstorms Education, EV3...). En aquesta línia, cal dir que totes les aules estan equipades amb PDI (pantalla digital interactiva). A més a més, el centre disposa d'una aula TAC i de diversos carros portàtils per fer accessible aquests dispositius dins les aules. 


> En els darrers cursos, el centre compta amb una sòlida Comissió d'Estratègia Digital la qual teballa periodicament i té una comunicació fluida per tal d'anar assolint els objectius fixats i poder plantejar nous reptes els pròxims anys. 


Punts Febles

A NIVELL PEDAGÒGIC:


> Les propostes d’activitats digitals donen lleugerament cobertura al ventall de competència digital que estableix la LOMLOE. Així, es diversificaran les propostes a fi d’assegurar el tractament de les 5 competències digitals que estableix la LOMLOE. Alguns àmbits a desenvolupar seran: 


> El desplegament de la competència digital de l’alumne s’haurà de concretar per cicles i nivells, tot assegurant una continuïtat i coherència entre ells. Així doncs, el claustre treballarà per crear una programació interna de centre amb objectius, activitats, recursos i criteris d’avaluació seqüenciada per cicles que donarà peu a les programacions d’aula, les quals estaran ajustades a aquest marc normatiu i pedagògic d’escola.


> El professorat, davant del desplegament del marc curricular digital a l’escola, necessitarà espais d’aprenentatge entre iguals, debat, formació… per enriquir la seva competència digital docent i per constituir-la a nivell d’escola. 


> L’estructura organitzativa de centre haurà de potenciar el lideratge pedagògic digital compartit: La proposta és que, a banda, d'una comissió digital estable i forta existent, crear, per cicle, la figura digital, i així poder ajudar a la resta de companys/es a aplicar les vies de treball establertes com a centre. Tantmateix, aquest figura ajuda a resoldre dubtes o dificultats trobades en la docència a l’aula. 


A NIVELL D'INFRAESTRUCTURES, EQUIPAMENTS I MANTENIMENT:


> L’escola compta amb un manteniment dels dispositius digitals que ofereix el Departament. Aquest es valora positivament però és insuficient davant del volum de maquinari que el centre té i tindrà, en un futur proper. Paral·lelament, també cal crear consciència de la cura dels dispositius per part de docents i alumnes, així com agilitzar la comunicació d’incidències sobre el maquinari.


> Fora del nostre abast com a escola, cal dir que disposem d’una connexió d’internet i d’instal·lació elèctrica que no sempre és compatible amb el volum de maquinari digital a usar.