Documentació bàsica

La cultura digital apareix en pràcticament tots els documents bàsics del centre. A continuació es remarquen els aspectes més importants de cada un d'ells. 

Projecte Educatiu del Centre

En el PEC apareix en quatre aspectes.

Un dels trets d'identitat de l'escola és la participació de les famílies amb l'escola. Segons el PEC es duu a terme de maneres diferents: una d'elles és el correu electrònic i les videotrucades a través de dispositius electrònics..

També tenim grups de Whatsapp de cada grup classe, on hi ha el telèfon de l'escola i els/les mestres decideixen si volen estar-hi o no. El curs 22-23 s'està començant amb l'aplicació ComunicApp, de moment es comença pels pagaments i al llarg del curs s'anirà actualitzant per fer tots els comunicats i autoritzacions per aquí.

Els objectius:

Com a objectius pedagògics trobem:

Com a objectius de funcionament trobem:

La concreció i desenvolupament del projecte:

En l'apartat utilització de les TAC  explica que "L'escola té un Projecte on s'estableix l'ús de la tecnologia de la informàtica aplicada a l'ensenyament. 

Des del cicle d'infantil els alumnes es familiaritzen amb l'ordinador i mitjans digitals, a primària continua i s'amplia l'oferta d'activitats i de situacions educatives que requereixen l'ús de les TIC. 

Es treballa per l'adquisició d'habilitats imprescindibles per interactuar amb normalitat en la societat digital en que es viu. Això inclou tenir la capacitat d'utilitzar instruments i aplicacions digitals. És important saber fer recerca d'informació i organització en entorns telemàtics de treball. També com a mitjà de comunicació amb les altres i de col·laboració. Igualment, es pretén que els alumnes facin un ús responsable d'aquesta tecnologia, amb civisme."

A aspectes organitzatius es concreta la figura del coordinador TAC que "impulsa l'ús didàctic de les TAC en el currículum escolar i assessora el professorat per a la seva implantació. Vetlla pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics del centre, en coordinació amb el servei de manteniment preventiu i d'assistència tècnica".

Normes d'organització i funcionament de centre

COMISSIONS DE CLAUSTRE


És una comissió específica per a l’impuls de l’ús de la tecnologia digital al centre. Formada pels responsables digitals i un membre de l’equip directiu.


Es reuniran una hora a la setmana, tot i que per a realitzar l’estratègia cultural es reuniran dues hores a la setmana.


COORDINADOR DIGITAL


Aquest càrrec l’assumeix el professor especialista de tecnologia que ha obtingut el perfil professional específic i les seves funcions són:

Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics del centre.

Assessorar l’equip directiu en la implantació i en l’ús de programari de gestió de centre (absències, horaris, incidències…).

Assessorar el professorat en la utilització educativa de programes i equipaments informàtics en les diverses àrees del currículum i orientar-lo sobre la seva formació permanent en aquest tema.

Gestionar les petites incidències amb els ordinadors dels alumnes, tal com estableix el protocol aprovat conjuntament amb l’AMPA.

Assignar les adreces de l’alumnat, famílies i professorat, i gestionar el domini de G Suite for education.

Actualitzar les zones privades del web del centre de professors, alumnes i famílies.

Impulsar a la competència i la innovació digital del professorat.

Coordinar el desplegament de la competència digital dels alumnes amb els equips docents.

Aquelles altres que el director de l'escola li encomani en relació amb els recursos informàtics i telemàtics que li pugui atribuir el Departament d'Educació.

Formació TIC al professorat nou.



Projecte de direcció

En el projecte de direcció s'exposa que el principal objectiu és poder liderar una transformació educativa, partint de la tasca feta amb anterioritat per anar evolucionant cap a un model educatiu actual, inclusiu on l'alumnat sigui el centre de l'aprenentatge. 

En l'apartat 2.4 s'analitza la situació actual. Com a fortaleses trobem que hi ha pantalles digitals en quasi totes les aules i com a debilitats que hi ha un nivell mitjà-baix per part del professorat en eines TAC i que el material informàtic està obsolet.

Cal dir que la situació actual ha canviat: en el curs 22-23 s'ha fet una compra de 10 Chromebooks per part de l'ajuntament de Bagà i els de cicle superior tenen un ordinador per a cada alumne/a.

En l'apartat 2.6 es defineix com a línies de treball incorporar a tots es cursos l'ús de les tecnologies ens els aprenentatges (...) que en algunes aules ja s'està duent a terme però cal donar-li un impuls i incorporar-les en l'eix vertebrador de l'escola.

En l'apartat 2.7 hi trobem les estratègies organitzatives i de millora. Aquestes estratègies s'agrupen en tres blocs: activitats, obertura i inclusió. En el bloc d'activitats com a estratègia hi trobem la formació interna de centre del Pla d'estratègia digital.

A l'apartat 3 sobre els objectius a assolir l'àmbit digital està present en l'objectiu 2.

Pla de comunicació

Hi apareix en diferents moments:

Com a objectius generals

Com a canals de comunicació:

Com a comunicació amb l'alumnat:

Com a comunicació amb l'equip docent i el PAS:

Com a comunicació amb altres membres de la comunitat escolar: 

Com a comunicació amb l'AFA

Com a comunicació amb el Consell Escolar:

Hi ha un annex que és el decàleg de bones pràctiques dels grups de missatgeria. Aquest el podeu trobar a la imatge de l'esquerra.