Justificació del document

L'Estratègia Digital del Centre (EDC) és un document que recull totes les actuacions dutes a terme pel Centre i les que es realitzaran a mitjà termini per assolir les màximes capacitats digitals de l'alumnat, el professorat i el Centre d'Educació. Ha de fer referència al Programa d'Educació Digital de Catalunya (PEDC), que demostra la necessitat d'assolir les fites d'una societat digitalment competent, posant èmfasi en l'equitat i tenint en compte l'evolució del context social i tecnològic.


Per elaborar l'EDC al nostre centre i concretar-lo a la documentació, és convenient seguir una sèrie d'etapes. En primer lloc, començarem el Centre de diagnòstic. A partir dels resultats d'aquesta diagnosi, els objectius marcats pel PEC, els objectius marcats pel Programa Català d'Educació Digital i una visió clara d'on vol anar el Centre digitalment, seleccionarem i prioritzarem els objectius a mitjà termini (3 o 4). curs). A continuació, definirem i planificarem accions concretes per assolir aquests objectius. Si es fa necessari modificar i millorar l'EDC, periòdicament avaluarem el seguiment d'aquestes activitats i l'assoliment dels nostres objectius.


També recollirem totes les actuacions, plans, convenis, normatives, etc. que tingui integrat el centre. Això formarà la cultura digital del centre.

Context: dades bàsiques del centre

L'Escola Betània és un centre concertat pel Departament d'Ensenyament i imparteix les etapes d'Educació Infantil i d'Educació Primària. Té un total de 19 docents, 254 alumnes i una persona de PAS. Està situada a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat).

L'escola forma part de l'obra de les Germanes Missioneres de Betània. Aquesta ordre va ser fundada per la Madre Domitila Huneuus Gana a Xile l’any 1929. 


El model educatiu de la nostra escola és d'una clara inspiració cristiana: volem ajudar a formar "nens i nenes per als altres", que construeixin una societat més justa i humana, que puguin optar personalment per una resposta de fe en Jesús i per un compromís evangèlic adequat al nostre món actual.


Som un centre d'una sola línia que pretén donar una àmplia resposta educativa a les necessitats de les famílies que acompanyen l'alumnat en el camí de la responsabilitat i la coherència en la vida.



Infraestructura

Infraestructura material digital

Actualment, la nostra escola disposa de material informàtic divers, amb tots els avantatges i inconvenients que això comporta.  Podem distingir diversos blocs pel que fa als equipaments informàtics depenent de la localització, el servei, la qualitat, les persones que els utilitzen... 


La divisió que farem dels nostres recursos tecnològics serà en dues grans parts. 


Per una banda, tractarem els recursos informàtics d’aula i centre en general (secretaria, direcció, aula polivalent, biblioteca, sala de mestres i aula de plàstica), i d’altra banda, els equipaments que trobem a l’aula de TICS pròpiament dita: les tauletes, portàtils  i els kits de robòtica. 

El nostre centre disposa PC repartits entre les aules de primària i infantil, l’aula polivalent, la biblioteca, la sala de mestres, l’aula de plàstica i els despatxos de secretaria i direcció. 


Les IP’s de l’escola són totes automàtiques menys la IP de la impressora, la del disc dur extern, la del servidor, i la de secretaria. 

A la graella que hi ha a continuació es poden veure quines són les aules que disposen de projector i de PDI a part del seu PC.

Aula TIC


A l’aula TIC de l’escola és on podem trobar la majoria de materials digitals. Des de les càmares, tauletes, portàtils, chromebooks, chroma, kits de robòtica….

Aquesta aula s’utilitza majoritàriament per realitzar les sessions de robòtica i l’utilització del chroma per gravar petis vídeos.


Infraestructura digital i al núvol


Eines d’aprenentatge


Com ja hem dit anteriorment, els nostres alumnes ja són nadius digitals i fan servir a casa les tecnologies en molts moments. Considerem que, utilitzant les eines d’aprenentatge que ens proporcionen les tecnologies els alumnes estan més atents, concentrats i motivats. Per aquests motius, tant a l’aula ordinària com a l’aula de noves tecnologies utilitzem i fomentem aquestes eines: les eines que ens proporciona una PDI, d’aplicatius web que recollim en els blogs de cada classe o de cada assignatura, apps de les editorials, tauletes, portàtils i robòtica.


A més a més, no només utilitzem les eines TIC per fer l’aprenentatge dels nostres alumnes, sinó que direcció, mestres i personal d’administració també utilitzen les seves pròpies eines de gestió i planificació a través de la plataforma pròpia de centre, servidors, correus electrònics, núvol...


A continuació expliquem aquestes eines:





Com ja hem esmentat, l’escola disposa de vuit aules amb pissarra digital interactiva (des d’I3 fins a 4t). Les dues aules de cicle superior i la llar d’infants encara no tenen una PDI però si tenen PC i projector.

Cada mestre és lliure d’utilitzar-la de la manera que millor cregui convenient i necessari. A dia d’avui, són vàries les editorials que tenen un llibremèdia propi per les assignatures.




L’escola té el domini d’un lloc web. Aquest web és el general d’escola que en fa el manteniment i l’actualitzen els membres de la Comissió Digital.


La web està destinada a la informació general de centre. Comptem amb Sites específics per al segon cicle d’Educació Infantil i per a cada curs d’Educació Primària.


Educació Infantil  https://sites.google.com/escolabetania.es/infantil/inici

Primer  https://sites.google.com/escolabetania.es/castellers

Segon https://sites.google.com/view/classedesegon/inici

Tercer https://sites.google.com/escolabetania.es/tercer

Quart https://sites.google.com/escolabetania.es/quart/inici

Cicle Superior https://sites.google.com/view/blogsbetaniacs/inici


I els sites específics que tenim són:


GEP - Anglès https://sites.google.com/escolabetania.es/gep

Religió https://sites.google.com/escolabetania.es/pastoral/




La plataforma s’actualitzarà a Clickedu a partir del curs 2023-2024.

L’eina de comunicació amb les famílies que fa servir l’escola serà el Clickedu a partir del curs 2023-2024



L’escola té la “Google for Education” que proporciona Google als centres Educatius. Cada mestre de l’escola té el seu propi compte de correu electrònic.   @escolabetania.es a més a més de les aplicacions de Google ( Docs, Drive, Full de Càlcul…). A més, tots els alumnes de l’escola tenen el seu compte de correu electrònic de l’escola per accedir-hi.


Des del curs, 2016 - 2017, va començar a l’escola la primera prova pilot sobre el Google Classroom a cicle superior. Aquest eina forma part de la suite de Google for Education. Consisteix en què cada alumne té un usuari per entrar a la seva sessió i a les classes que els mestres han preparat. En aquest curs, de moment, només tenen un projecte cada curs. 

Pràctiques del centre d'ús i aplicació de la tecnologia

La nostra escola adopta una postura proactiva en l'ús de la tecnologia digital com a eina fonamental per millorar els processos d'ensenyament-aprenentatge. Amb una infraestructura tecnològica sòlida i actualitzada, el centre fomenta la integració de dispositius digitals com ara ordinadors, tauletes i altres recursos electrònics en les aules.


Pel que fa a les metodologies didàctiques, el centre promou l'ús de l'aprenentatge actiu i col·laboratiu (en procés), mitjançant l'ús de plataformes digitals d'aprenentatge i eines interactives. Els docents implementen estratègies pedagògiques basades en l'ús de recursos digitals.


1. En l'àmbit metodològic:


Recull d’activitats/pràctiques destacables que es realitzen a cada curs/cicle amb les seves capacitats/eixos i assignatures.

2. En l'àmbit organitzatiu:


Com hem explicat en el punt anterior  la plataforma de gestió, acadèmica  i de comunicació amb les famílies  s’actualitzarà al programa Clickedu a partir del curs 2023-2024


En l'àmbit organitzatiu, hi ha una gran acció planificada per al proper curs acadèmic 2023-2024, la implementació d'una nova plataforma de gestió, acadèmica i de comunicació amb les famílies. Aquesta nova plataforma, anomenada Clickedu, reemplaçarà la plataforma actual utilitzada fins ara.


Amb la transició a Clickedu, l'escola preveu obtenir una sèrie d'avantatges i millores significatives. En primer lloc, la nova plataforma ofereix una interfície més moderna i intuitiva, que facilitarà la interacció i l'ús per part de tots els membres de la comunitat educativa. A més, estarà totalment adaptada als dispositius mòbils, permetent un accés més fàcil i còmode des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.


Un dels principals avantatges de Clickedu és la seva funcionalitat completa per a la gestió acadèmica. La plataforma permetrà als professors registrar i avaluar les notes dels alumnes, fer un seguiment de l'assistència i controlar el progrés educatiu de manera més eficient. 


D'altra banda, Clickedu també oferirà un canal de comunicació directa amb les famílies dels alumnes. A través de la plataforma, els pares i tutors podran rebre informació rellevant sobre les activitats i esdeveniments de l'escola, consultar les notes i l'evolució acadèmica dels seus fills, així com comunicar-se amb els professors i altres membres de l'equip educatiu de manera àgil i senzilla.


La transició cap a Clickedu es realitzarà durant l'estiu i es proporcionarà als membres de la comunitat educativa tot el suport i la formació necessaris per adaptar-se a aquesta nova plataforma. 

Procés d'elaboració

El procés d'elaboració de l'estratègia digital del centre ha estat un procés organitzat que ha implicat diversos actors i ha seguit una sèrie de passes per assegurar una implementació eficaç. 


Comissió Digital:

Per a dur a terme l'elaboració d'aquest document, es va crear una comissió digital formada per mestres de l'escola d'infantil i primària. Aquesta comissió va ser responsable de coordinar i supervisar tot el procés d'elaboració de l'estratègia digital. No obstant això, en ocasions es van haver de realitzar canvis en els membres d'aquesta comissió a causa de baixes de docents durant el transcurs de l'elaboració. Es va dedicar una hora de treball específica setmanal per a l'elaboració del document, a partir de finals d'octubre del segon any.


Alumnes de Cicle Superior:

L'estratègia va començar en el curs anterior amb l'avaluació SELFIE, una eina que es va utilitzar per recopilar informació sobre les seves experiències i opinions en relació amb les tecnologies digitals. Aquesta avaluació va proporcionar una base de dades essencial per comprendre les necessitats i les expectatives dels alumnes.


Mestres d'Infantil i Primària:

Els mestres d'infantil i primària també van tenir un paper clau en el procés d'elaboració. Van rebre formació en l'ús de les eines digitals i van participar activament en la realització de la formació FIC i en el formulari SELFIE.


Equip Directiu:

Un representant de l'equip directiu de l'escola va formar part de la comissió digital encarregada de portar a terme tot l'elaboració de l'estratègia digital. 


Famílies:

Les famílies també han tingut un paper rellevant en l'elaboració de l'estratègia digital del centre. S'ha constituït un grup representatiu de famílies, que han estat responsables de participar en un qüestionari dissenyat específicament per a elles (diagnosi). A través d'aquest qüestionari, s'ha buscat conèixer les opinions, les inquietuds i les perspectives de les famílies en relació amb l'ús de les tecnologies digitals a l'escola.

Integració de l'Estratègia Digital de Centre al Projecte Educatiu del Centre

En aquest punt farem mostrem un buidatge on apareixen les diverses parts del Projecte Educatiu de Centre en la nostra Estratègia digital de centre.


NOFC - Normes d’organització i funcionament del centre


Article 50

1. El coordinador de TAC és la persona responsable de les TIC en el centre.

2. El coordinador TAC és nomenat i cessat pel titular prèvia consulta de la directora. Tindrà un període de nomenament de 3 anys. A més cessarà quan cessi la directora.

3. Les funcions del coordinador de TAC seran:

a) Fer-se responsable dels recursos tècnics de l’escola de les TAC pel que fa a l’inventari, la disponibilitat i la distribució del material i dels punts de connexió a l’escola.


Article 66

1. L’equip de coordinació de les TAC és l’òrgan col·legiat responsable d’implantar i impulsar les TAC en el centre.

2. L’equip està format pel coordinador de TAC, per un membre de l’equip directiu i per un representant de cada etapa educativa.

3. Els membres de l’equip TAC seran designats anualment per l’equip directiu.

4. L’equip de coordinació TAC es reuneix a començament de curs, almenys una vegada cada trimestre i sempre que el coordinador de l’equip ho consideri oportú.

5. L’equip de coordinació de les TAC tindrà la funció d’elaborar, implementar i avaluar la implantació i integració de les TIC en el centre,mitjançant el Pla d’integració de les TAC en el centre


Article 83

4. El respecte a les normes de convivència dins del centre, com a obligació bàsica de l’alumnat, s’estén als deures següents:

i) Respectar, i fer un bon ús de les instal·lacions i els materials, utilitzar correctament i compartir els béns mobles i les instal·lacions del centre.


Article 89

1. Les conductes dels alumnes considerades contràries a les normes de convivència, o conductes lleus i que seran mereixedores de correcció són les següents:

e) El deteriorament no greu, causat intencionadament, de les dependències del centre, del material d’aquest o dels objectes i les pertinences dels altres membres de la comunitat educativa.

g) Les injúries, ofenses, amenaces, vexacions o humiliacions a qualsevol membre de la comunitat educativa o que atemptin contra llur intimitat inclosos quan es facin per mitjà de les xarxes digitals, quan no tinguin la consideració de greus.

e) La captura, emmagatzematge, tractament o difusió, per mitjans analògics o digitals, de dades de caràcter personal, inclosa la imatge i veu, de membres de la comunitat educativa quan no tinguin la consideració de greu.


Article 93

1. Les conductes dels alumnes greument perjudicials per a la convivència que seran considerades faltes greus i, en conseqüència, seran mereixedores de sanció són les següents:


g) La captura, emmagatzematge, tractament o difusió, per mitjans analògics o digitals, de dades de caràcter personal, inclosa la imatge, el vídeo, l’animació, el text o la veu, de qualsevol membres de la comunitat educativa sense el seu consentiment exprés, quan se’n derivin conseqüències greus pels mateixos.



PROJECTE LINGÜÍSTIC

3. Tractament de les llengües

3.1. Informació multimèdia


PLA LECTOR

Objectius generals


PGA - PLA GENERAL ANUAL  2022 - 2023

3. Objectiu digital

Estratègia:  

3.1.1 Implementació EDC - ESTRATÈGIA DIGITAL DE CENTRE

3.1.1.1 Formació Docent FIC 

3.1.1.2 Nou pla digital de centre i modelatge

3.1.1.3 Programacions amb la nova mirada LOMLOE



Els objectius de l'Entorn Digital de Centre seran inclosos també a la PGA dels cursos següents, amb una perspectiva de tres anys, fins al 2025-2026, en el respectiu curs. A continuació, es detallen els objectius que es treballaran i s'aconseguiran cada any.


Curs 2023 - 2024

1.Potenciar les eines i els protocols de comunicació i d’actuació per a millorar la comunicació interna i externa del centre.



2. Augmentar les activitats encaminades a crear una cultura digital de centre.

2.2 Assegurar que l’alumnat aprèn a actuar de manera segura i responsable utilitzant internet.

2.3 Desenvolupar la verticalitat de la programació de robòtica per iniciar-nos en el pensament computacional des d’ I4 a 6è.


3. Promoure la formació dels docents del centre pel que fa referència a les noves tecnologies per millorar la competència de l'alumnat.

3.1 Impulsar la formació en tecnologies digitals.

3.2 Perfeccionar l’intercanvi d'experiències referent a tecnologies digitals per tal de poder ser aplicables a l’aula.

3.3 Crear una Comissió digital


Curs 2024 - 2025

1.Potenciar les eines i els protocols de comunicació i d’actuació per a millorar la comunicació interna i externa del centre.

1.4 Cercar noves eines per millorar la comunicació digital entre el claustre.


2. Augmentar les activitats encaminades a crear una cultura digital de centre.

2.1 Ús de l’EVA marcant un mínim d’activitats dins d’aquest, a partir de cicle inicial.

2.2 Assegurar que l’alumnat aprèn a actuar de manera segura i responsable utilitzant internet.

2.3Desenvolupar la verticalitat de la programació de robòtica per iniciar-nos en el pensament computacional des d’ I4 a 6è.


3. Promoure la formació dels docents del centre pel que fa referència a les noves tecnologies per millorar la competència de l'alumnat.

3.2 Perfeccionar l’intercanvi d'experiències referent a tecnologies digitals per tal de poder ser aplicables a l’aula.


Curs 2025 - 2026

1.3 Cercar noves eines per millorar la comunicació entre la comunitat educativa (escola-família)

1.4 Cercar noves eines per millorar la comunicació digital entre el claustre.


2. Augmentar les activitats encaminades a crear una cultura digital de centre.

2.1 Ús de l’EVA marcant un mínim d’activitats dins d’aquest, a partir de cicle inicial.

2.2 Assegurar que l’alumnat aprèn a actuar de manera segura i responsable utilitzant internet.

2.3 Desenvolupar la verticalitat de la programació de robòtica per iniciar-nos en el pensament computacional des d’ I4 a 6è.


3. Promoure la formació dels docents del centre pel que fa referència a les noves tecnologies per millorar la competència de l'alumnat.

3.2 Perfeccionar l’intercanvi d'experiències referent a tecnologies digitals per tal de poder ser aplicables a l’aula.