INS La Plana - PAcTE

Equip impulsor

20.06.22


S'acaben de concretar alguns noms d'apartats i també es consensua el disseny amb la professora de Visual i Plàstica. També amb el disseny de les diverses pàgines.

Diari final.pdf

Equip impulsor

14.06.22


Se segueix treballant amb l'agenda del curs vinent, en aquesta ocasió concretant nomenclatura del diferents apartats: La Plana personal - Soc com soc - De fita a fita (repte trimestre) , Crac o catracrac? (Valoració trimestre) - Deixa't anar - dies xof! - dies top! - Cap a la motxilla - Va de llibres - Mur de l'amistat - Coses meves.

Equip impulsor amb facilitador

7.06.22


Trobada Institut Moianès - La Plana


  • Trobada amb 12 alumnes de l'Institut Moianès per compartir experiències i 5 alumnes de La Plana, juntament amb 3 i 2 professors/es respectius:


11h Acollida i ruta pel centre

11:35h Trobada amb els delegats de 2n d'ESO: Intercanvi d'experiències

12:30h Pati

12:45h Assisteixen per grups a tres projectes de 2n d'ESO: Detectius científics (2B) - Ocells migradors (2C) - Makers (2D) + Grup impulsor: sessió de treball amb el facilitador.


Valoració positiva, hi ha hagut molt bona entesa i s'han compartit experiències i vivències. Estaria bé anar creant sinèrgies i trobades a dues bandes.

Trobada Grup impulsor - Facilitador

Sessió de tancament


  • Valoració amb el facilitador d'una sèrie d'ítems:


-Grups de discussió: s'ha fet dos gups de discussió amb l'alumnat (Espai pati) i el professorat (Implicació de les famílies amb el centre).

- Eina d'autoconeixement: hem de recuperar-la per tal de reprendre objectius i per ajudar a situar al professorat nou.

- Visites al centres: s'ha visitat l'institut Carles Capdevila i l'escola de Lledoners. Estaria bé anar a visitar l'Antoni Pous com un centre d'igualtat de condicions.

- Documentació: s'han recollit en el sites.

- Recollir evidències: s'han recollit evidències i propostes > recollir les evidències que han provocat canvis.

- Compartir amb la resta de comunitat: apartats nova agenda, demanar què poden aportar des de la professionalitat i altres, claustres informatius, video per explicar la proposta d'enguany...

- Propòsit de centre: Tothom tingui veu - Participació de les famílies > recollir evidències de canvis.


  • Hem compartit les respostes i propostes del II Grup de discussió del professorat, que va tenir lloc el dia 25 de maig.


A continuació un resum dels comentaris i aportacions:

Resum II Grup Discussió_PROFESSORAT.pdf

Sessió de treball

31.0.522


  • Hem organitzat la propera trobada de l'equip impulsor amb el facilitador, que vindrà acompanyat d'un docent i vuit alumnes com a representació del seu centre. Trobada el dia 7 de maig.

  • Hem d'acabar d'enllestir els títols definitius de les pàgines personalitzades de l'agenda, que tothom hi vagi pensant. Se li ha passat a la professora de Plàstica tota la informació per tal que comenci a dissenyar les pàgines.


  • Hem estat compartint les respostes i propostes de la II Grup de discussió de l'alumnat, que va tenir lloc el dia 24 de maig. S'ha decidit que es penjarà a la Sala de professorat a l'espai PAcTE i també es farà arribar a la TIS del centre, que s'encarrega de dinamitzar els patis.


A continuació un resum dels comentaris i aportacions:

Resum II Grup Discussió_ALUMNAT.pdf

Grup de discussió professorat

25.05.22


II Grup Discussió Professorat

El grups de discussió són procediments participatius que ens permeten reflexionar sobre un aspecte concret del centre. Es van demanar voluntaris que tinguessin ganes de participar-hi: 7 professors , 1 educadora social i 1 tècnica integradora social, liderats per una professora.


El grup de discussió és virtual i es gravarà per poder fer-ne un treball posterior des de PACTE. El tema escollit és: Com podem millorar / promoure la participació de les famílies al centre?


Com a punt de partida s'han proposat les preguntes següents:

  1. Com poden participar les famílies en el procés educatiu dels seus fills/es?

  2. Com poden participar les famílies en el funcionament del centre?

  3. Quins espais/temes de reflexió/debat es podrien fomentar?

  4. Com es pot millorar la comunicació entre les famílies i el centre?

  5. Les xarxes afavoreixen la comunicació i/o participació de les famílies?

  6. Com es poden millorar les reunions i les entrevistes amb les famílies?

Sessió de treball

24.05.22


Seguim treballant amb la confecció de les pàgines personalitzades:


2 cares > TUTORIA (Sobre mi - Activitat de coneixença)

3 cares > TUTORIA (Repte del trimestre i Valoració per cada trimestre)

1 cara > PÀGINA EN BLANC (Aquí tu mateix/a)

1 cara > Un dia XOF!

1 cara > Un dia TOP!

2 cares > REFLEXIONS XERRADES/ACTIVITATS

4 cares > PLA LECTOR

. Lectures que m'han recomanat.

. Lectures que recomano.

. Frases que m'han agradat.

. Paraules que he après.

1 cara > DEIXA A UN AMIC AQUEST ESPAI (Mur de l’amistat)

1 cara > 10 COSES sobre mi (Les meves coses - Coses meves)

  1. Apunta 5 amics que creus que conservaràs per sempre.

  2. Una cançó (de felicitat).

  3. Un desig de futur.

  4. 1 cosa que fas molt bé.

  5. 1 lloc on voldries anar.

  6. 1 cosa que et fa feliç.

  7. 1 cosa que t’espanti.

  8. El millor consell que t’han donat.

  9. 1 cosa que t’agradi fer.

  10. 1 cosa que et fa sentir bé.


També…

PORTADA - Portada interior

CONTRAPORTADA - Contraportada interior

Grup de discussió alumnat

24.05.22


II Grup Discussió d'Alumnat

Des del programa PACTE ens animem a fer un altre grup de discussió enguany. 12 alumnes d'ESO es troben per realitzar un grup de discussió a les 10:40h fins a les 12:30h. La temàtica serà debatre sobre el pati: usos, espais i propostes de cara al proper curs.


Possible preguntes com a punt de partida: Què fem al pati? Què ens agradaria fer al pati? Com ens imaginem el pati ideal? Què ens agrada del pati? Què no funciona al pati? Com podem tenir-ne cura? Funcionen els jocs al pati?

Sessió de treball

17.05.22


  • Realització de l'enquesta entre l'equip impulsor, cal guardar les respostes perquè les compartirem amb el facilitador a la darrera sessió: sinceritat, començar amb els punts que estem d'acord i buscar consens en la resta de respostes: Enllaç a formulari Q1

  • Trobada prevista pel dia 7 de juny de manera presencial 2 professors i 8 alumnes (4/8 de 2n d'ESO): 1hora de compartir experiències + participar en una classe, mentre estem reunits.

  • Grup de discussió professorat: Com millorar la participació de les famílies en el centre? (dimecres 25 de maig).

  • Grup de discussió alumnat: objectiu pati com un espai pedagògic (dijous 26 - 27 de maig hora a determinar - lloc millor SIEI).

Equip impulsor amb facilitador

10.05.22


  • Explicació en quin punt ens trobem en la creació de l'agenda. Partirem de l'agenda de l'empresa Agenda de la Terra i crearem unes 16 pàgines de nova creació en contingut i disseny. Les propostes han partit de l'alumnat i del professorat, cal que quedi clar aquest concepte (es podria indicar a les tutories quan es faci entrega de l'agenda a principi de curs vinent). Portada: mural, com a símbol d'identificació La Plana (visibilització i ubicació a la ciutat - valor afegit).

  • Mostrar al professorat com s'ha fet: un monogràfic.

  • Grups de discussió: professorat (grup 10-12 - finals de maig - participació de les famílies al centre) i l'alumnat (consell de delegats - 2 representants per nivell - temàtica a determinar).

  • Laboratori de visites virtuals: la majoria són centres petits o escoles. Ens va cridar l'atenció l'Institut Jaume Cabré de Terrassa.

  • Formulari a omplir per tot l'equip impulsor, que es comentarà a la darrera sessió de manera presencial al juny.

  • Enquesta a l'alumnat que cal valorar de l'Institut Jaume Cabré (penjada a la darrera sessió feta amb el facilitador).

Sessió de treball

3.05.22

  • Enguany els seminaris no hi hem pogut participar i de moment esperem possibles centres que ens puguin interessar.

  • Organitzem dates per portar a terme grups de discussió, però esperem la propera trobada amb en Marcos per concretar temàtica.

  • Agenda de la Terra: explicació al grup impulsor de la proposta d'agenda de l'empresa Edicions Cat.

  • Seguim amb la confecció de l'agenda del proper curs: concretem trobada, dijous 5 de maig, amb la Laia pel disseny de les pàgines personalitzades.

Sessió de treball

26.04.22


S'ha quedat amb l'empresa Edicions Agenda de la Terra, però hi ha hagut un problema de connexió i no s'ha pogut realitzar el contacte.

Hem estat valorant les pàgines que ens agradaria afegir de creació pròpia: pàgina de tutoria inicial, valoracions de xerrades i/o activitats, reptes de trimestre i/o setmana... Pel que fa a l'apartat de lectura, s'han passat algunes propostes al Pla Lector perquè proposin com han de ser dissenyades les pàgines perquè s'ajustin a les necessitats.


Dimecres 27 s'ha fet el contacte amb l'empresa per explicar-nos el projecte d'agenda pel curs vinent.


Sessió de treball

19.04.22


Avui tenim una trobada virtual amb l'empresa Additio per tal que ens expliquin les possibilitats amb la seva proposta d'agenda física. Un cop acabada la trobada, hem valorat les parts que encaixen amb la nostra proposta i quines són les pàgines que ens agradaria afegir i el seu cost econòmic.

Sessió de treball

5.04.22


Hem estat valorant diverses agendes que existeixen al mercat i empreses que es dediquin a fer-ne de personalitzades. Hem estat mirant els apartats que ens agradaria incloure i aquells que ens agraden que ja existeixen, també mirant les preferències de l'alumnat i el professorat. Ens posarem en contacte amb un parell d'empreses perquè ens expliquin possibilitats d'agenda i apartats; la idea és que a la propera sessió ho puguem compartir.


Trobada amb el facilitador

29.03.22


Hem valorat on ens trobem i quina és la temporització a seguir en el darrer tram de curs. Pel que fa a l'enquesta enviada a les famílies, s'ha estat reflexionant sobre el qüestionari, les famílies que han contestat i maneres de convidar i facilitar la participació d'aquestes.


Sessió de treball

8.02.22


Buidatge aportacions:

  • Famílies: hi ha hagut 29 respostes de famílies. S'ha fet el buidatge de les aportacions.

  • Alumnat: buidatge de les aportacions fetes en el consell de delegats.

  • Professorat: compartir les aportacions fetes pel professorat a través de les reunions de tutories i els equips docents.

recull aportacions_DIARI BITÀCOLA

Sessió de treball

1.02.22


Continuem amb el diari de bitàcola:

  • Enviament a les famílies de l'enquesta per tal de saber quina pot ser la col·laboració de les famílies amb el diari i també amb altres propostes que puguin esdevenir.

  • Hem fet el buidatge de les aportacions dels alumnes que van fer en la darrera sessió de consell de delegats.

  • Al plafó de la sala de professorat posar unes bafarades amb blanc per tal que el professorat pugui fer aportacions i a la reunió de tutores també es treballarà sobre el tema.

Consell de delegats

24.02.22


Els delegats de tots els cursos de La Plana han fet consell, en el qual han tractat diversos temes a la primera hora. A la segona hora s'han agrupat en tres grups amb delegats de diversos cursos i han treballat la fitxa de treball per tal de demanar a l'alumnat com els agradaria que fos aquesta nova agenda per a l'alumnat.

Sessió de treball

22.02.22


Planificació i calendari de treball:


  • Dimecres 23 de febrer: les coordinadores exposaran a l'equip docent que obrim canals per tal que tothom pugui aportar idees per al diari de bitàcola.

  • Dijous 24 de febrer: treball de propostes al consell de delegats. Recull de propostes es farà el buidatge el dimarts 1 de març.

  • Divendres 25 de febrer: enviament a les famílies de l'enquesta.

  • Dijous 3 de març: aportacions a les reunions de tutores.

  • Recollida d'aportacions el 7 de març al consell de direcció.

  • Dimarts 8 de març: posada en comú de totes les aportacions.


S'ha perfilat el guió de l'enquesta que s'envia a les famílies: explicació del programa, l'objectiu, el vídeo, ítems per contribuir a nivell personal o professional...

Trobada amb el facilitador

22.02.22


  • Presentació del vídeo per explicar el projecte del diari de bitàcola, ens demana si li podem compartir per mostrar als grups facilitadors de la Territorial i a Laboratori.

  • Explicació en quin punt ens trobem en el procés del diari de bitàcola en els diferents grups de la comunitat educativa.

  • Plafons de la sala de professorat: proposta convocar a fer grups de discussió monogràfics. Quins apartats t'agradaria que tingués el diari de bitàcola?

  • Grups de discussió amb les famílies que siguin el màxim de diverses possibles. Proposta que cada tutor/a vetlli perquè hi hagi una família de la seva aula.

  • Temporitzar el recull de propostes: 30 d'abril.

  • Mostrar carpeta d'aprenentatge: symbaloo, presentació, introducció, matèries...

  • Buscar sinèrgies entre la carpeta d'aprenentatge i el diari de bitàcola.


Fitxa de treball - Consell de delegats


Dijous 24 de febrer hi ha trobada del Consell de delegats. Es treballaran diversos aspectes, entre d'altres se'ls presentarà el diari de bitàcola i la dinàmica per tal que l'alumnat pugui aportar idees per la seva creació.

La dinàmica consistirà en entrega de tres agendes o diaris de formats diferents, hauran d'analitzar-les i anotar les aportacions en la fitxa que s'ha preparat per a l'ocasió.

Plafons a la Sala de professorat

18.02.22


A la Sala de professorat s'han penjat uns plafons dels programes PAcTE, Erasmus + eTwinning i GEP per tal que els docents estiguin informats de les accions que es van fent.

Claustre

16.02.22


Presentació del diari de bitàcola al claustre. Es parteix de dos objectius del projecte de direcció: la participació de la comunitat educativa i la implicació de l'alumnat en el seu procés d'aprenentatge, amb aquesta intenció s'està creant un diari de bitàcola per a l'alumnat però es vol que els docents diguin la seva per tal que sigui una eina útil i serveixi de complement amb la carpeta d'aprenentatge.

Sessió de treball

15.02.22


Visionat del vídeo de presentació de PAcTE, objectiu i encàrrec a la participació als diversos col·lectius que configuren la comunitat educativa de La Plana:


  • Al professorat. Al claustre de dimecres 16 de febrer es mostrarà el vídeo i es farà la presentació de l'objectiu d'enguany. Es convidarà als docents a pensar com els agradaria aquest diari de bitàcola.

  • A l'alumnat. Al consell de delegats de dijous 24 de febrer es mostrarà el vídeo, se'ls donaran tres models d'agenda i/o diaris perquè en grups valorin a través d'una fitxa els diferents models.

  • A les famílies. Al llarg de la setmana del 24 de febrer i a través d'una enquesta on hi haurà el vídeo, se'ls demanarà quina pot ser la seva contribució i des de quina vessant de coneixement.

Sessió de treball

01.02.22 - 08.02.22


S'ha repassat el guió, s'ha buscat l'emplaçament i s'ha gravat el video que servirà de presentació del diari de bitàcola, així com del grup impulsor de PAcTE i l'objectiu anual; la intenció és convidar en la seva creació a la participació dels diversos col·lectius de la comunitat educativa La Plana.

Sessió de treball

25.01.22


Continuem la sessió de treball de la participació de la comunitat educativa en l'elaboració del diari bitàcola: edició d'un petit video explicatiu per explicar la finalitat del diari com introducció al l'enquesta per a les família, la trobada del consell de delegats i el claustre de professorat (9 de febrer).

Hem redactat el guió del video amb la intenció de poder enregistrar-lo a la propera sessió de treball.

Trobada amb el facilitador

18.01.22


Objectiu del trimestre és idear el Diari de bitàcola, però partint de les aportacions de la comunitat educativa. Es comparteix amb el facilitador, que ens suggereix la idea d'acompanyar la introducció de la proposta als diferents nodes educatius amb un vídeo explicatiu. També exposem com ho abordarem amb els diferents grups i ens convida a reflexionar com enfocarem la proposta o dinàmica.

Sessió de treball

11.01.22


Comencem el diari de bitàcola. La idea és que la comunitat educativa participi en la realització del diari, per aquest motiu s’organitzaran diferents activitats per tal que els diversos col·lectius aportin propostes i fomentar la participació de tota la comunitat educativa.


  • Famílies. Creació d’una enquesta per saber la possible implicació de les famílies o dels membres d’una família en el centre. Comencem l'enquesta.

  • Alumnat. Convocar el consell de delegats per tal de fer propostes sobre el model d’agenda els agradaria

  • Professorat. Consultar al claustre (professorat, tutor/es individuals, tutors/es de grup, orientació, tècnica d’integració social, assistent social…) què els agrada tenir en l’agenda per facilitar la comunicació entre els membres de la comunitat educativa (alumnat, professorat, famílies, orientadors...).

Trobada amb el facilitador

14.12.21


Trobada virtual amb en el nostre facilitador, Marcos Mateo. Hem estat compartint la reflexió que es va fer responent les preguntes plantejades.

Reflexionem 23.11.21.pdf

Sessió de treball

30.11.21


El facilitador proposa cercar un espai, on s'apunti què s'està fent al Laboratori amb la finalitat de visibilitzar i també donar peu que el professorat pugui preguntar. En aquest sentit es decideix que es faran uns plafons informatius a la sala de professorat dels programes educatius PAcTE, GEP i ERASMUS.


Es continua amb la idea de crear un Diari de bitàcola com una eina útil per fomentar el propòsit general de l'equip impulsor, així com donar resposta a dos dels objectius del projecte de direcció: Implicar l'alumnat en el seu procés d'aprenentatge (C7) i Reforçar els vincles amb les famílies (C8).

Sessió de treball

23.11.21


L'equip impulsor dedica la sessió a contestar unes preguntes formulades pel facilitador, Marcos Mateo, en relació al propòsit que es vol treballar enguany: "Fomentar el sentiment de pertinença de la comunitat educativa al centre alhora que la seva implicació en el procés educatiu."


Es comparteixen les respostes amb en Marcos Mateo a la sessió virtual del dia 14.12.21.

Sessió de treball

16.11.21


Organitzem el google sites, per tal de tenir un recull de les sessions i les evidències.

Trobada amb el facilitador

9.11.21


Primera visita presencial del facilitador al centre: reunió amb l'Equip directiu, visita al centre i trobada amb l'Equip impulsor, on establim una sèrie de preguntes relacionades amb l'objectiu Participació de la comunitat educativa.

Sessió de treball

2.11.21


Després de les diverses formacions que han realitzat els membres de l'Equip impulsor, compartim aprenentatges i marquem unes línies generals d'actuació.

Publicació article


L'article "Avançant cap a la transformació educativa" s'ha publicat al web del Laboratori.

Sessió de treball

26.10.21


Redacció de l'article sobre les reflexions que el professorat va fer en el claustre, que va sortir publicat a la web del Laboratori de transformació educativa.

Article web_Avançant.pdf

Sessió de treball (matí)

14.10.21


Cada professor exposa i comparteix les respostes que van es van donar en el claustre de les diverses preguntes plantejades.



Trobada dels centres (tarda)


Ens van trobar els 19 centres que formem part del Programa d'Innovació PAcTE de la Catalunya Central. Es van fer presentacions dels centres i dels membres de l'equip impulsor, així com dels facilitadors. Tot seguit es va proposar una dinàmica.

Sessió de treball

21.09.21


Des del Laboratori se'ns plategen quatre preguntes per tal de començar a engegar motors. Ens plantegem involucrar al professorat, per aquest motiu es traslladen les preguntes al claustre. La trobada es fa de manera virtual i es decideix organitzar diverses sales, on es respondrà una de les preguntes següents liderades per un professor de l'equip impulsor:


  • Com podem millorar el lideratge pedagògic al centre?

  • Com estem col·laborant i aprenent junts?

  • Com fem de l'escola una organització que aprèn i una unitat de recerca?

  • Què hem de fer que fem? Què hem de deixar de fer?