Interculturalitat i antirracisme

De què parlem, quan parlem d'interculturalitat i antirracisme?

En aquesta entrevista de Betevé, la Desirée Bela-Lobedde, mitjançant les seves respostes, explica conceptes clau per entendre la necessitat de tenir una mirada interseccional i de mantenir una actitud activament antirracista. La Desirée Bela-Lobedde és una activista i comunicadora i podeu consultar més sobre la seva feina de divulgació, cursos de formació i llibres, entre d'altres, a la seva pàgina web

Recursos recomanats per treballar la interculturalitat i l'antirracisme a l'aula:

La faldilla lila d'en Leo

Text: Borges, Irma; Fagnani, Francesco/ Il·lustracions: Morros Serret, Marta/ Madrid: nubeOcho, març 2022

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: rols gènere, feminisme, costums socials 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

A en Leo li encanta disfressar-se. De pirata, de superheroi, de cavaller... També li agrada posar-se la faldilla lila, però el dia en què va decidir sortir al carrer amb ella, una senyora gran va pensar que en Leo era una nena i ell es va enfadar molt. Un nen no pot jugar i posar-se una faldilla? Fa anys, a les nenes no els deixaven posar pantalons... Potser això és el mateix. 

Braços oberts

Text: Rubio, Antonio/ Il·lustracions: Girón, Maria/ Barcelona: Kalandraka, setembre 2022

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: diversitat origen, poesia 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

“Braços oberts” és un nou àlbum d’Antonio Rubio, conegut autor de l’exitosa col·lecció ‘Del bressol a la lluna’. Es tracta d’un poema il·lustrat en forma de tirallonga, un cant per un món nou, igualitari i fratern, on tothom hi té cabuda. Les il·lustracions de Maria Girón descriuen un dia d’escola, ple de felicitat, trobades i solidaritat. 

Color carn

Text: Bela-Lobedde, Desirée/ Il·lustracions: Lydia Mba / Barcelona: Penguin Kids, 2022

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: antiracisme 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

El mar té molts tons de blau. I si no existeix un únic color carn?

Arriba el primer dia d'escola i tots els colors estan molt il·lusionats: per fi sortiran de la capsa i podran pintar els dibuixos dels nens! En Color Groc pintarà el sol de l'estiu, en Color Blau el mar i les onades, en Color Vermell un cotxe rapidíssim... I en Color Carn?

En aquesta entranyable història, els més petits aprendran que hi ha mil i un tons de pell i que existeixen tants colors com realitats. Amb aquest conte els més petits creixeran en la tolerància i celebraran que tots som igual de diferents.

Els capibares

Text: Soderguit, Alfredo / Barcelona: Ediciones Ekaré, 2020 

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: migració, acollida 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

El dia que van arribar aquells animals estranys, grossos i peluts, ningú no ho va dubtar: NO! No hi havia lloc per a ells. Però els capibares no podien tornar a casa seva, perquè la temporada de caça havia començat… Així doncs, capibares i gallines hauran d’iniciar una convivència que serà una revelació. 

Podries

Text: Raspall, Joana / Il·lustracions: Blanch, Ignasi / Barcelona: Takatuka, 2017 

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: migració, acollida, guerra 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

El color de la pell, la llengua, el menjar, la roba, els jocs... tot podria ser diferent si haguéssim nascut en un altre lloc. Algunes coses podrien ser millors, altres pitjors, però sabem del cert que tots som éssers humans amb sentiments comuns i necessitats comunes, i que ningú no se salva de possibles desgràcies. És per aquesta raó que la solidaritat amb qui pateix la desgràcia, en qualsevol de les seves formes, hauria de ser el primer imperatiu de tothom.

Aquesta senzilla reflexió sobre la condició humana en forma de poema, dirigida a petits i a grans, és un homenatge emotiu a totes les persones que han hagut d’abandonar involuntàriament casa seva. 

Proposta didàctica: es pot treballar amb la cançó de Roba Estesa i Gemmma Humet 

Ser negre és bonic

Text i il·lustracions: Mandje, Magda / Barcelona: Estrella polar, 2021 

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: antiracisme  

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

El temps ho cura tot. De veritat.

Per això, tot i les ensopegades, segueix sent tu mateix.

No perdis la dolçor. No deixis que et robin el somriure.

No et comportis com una roca si ets realment una pedra preciosa".

A través de les paraules de personatges referents de la cultura negra, com Nelson Mandela, Nina Simone, Martin Luther King o Angela Davis, Ser negre és bonic subratlla la bellesa i el valor de ser un mateix.

Home de color

Text i il·lustracions: Ruillier, Jêrome/ Barcelona: Joventut, cop. 2003 

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: antiracisme  

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Jo, home de color quan vaig néixer era negre. Vaig créixer sent negre. Si prenc el sol, o tinc por, o estic malalt, segueixo sent negre. Mentre que tu home blanc, vas néixer de color rosa, si prens el sol et poses vermell, si tens fred et tornes blau, i si estàs malalt et poses groc . I tu em dius a mi home de color?

Malgrat que la pell negra també té diferents pigmentacions, aquest llibre posa de manifest que blanc i negre són en definitiva colors, així doncs tots som homes de color.

Un àlbum en to crític, encara que ple d’humor i tendresa.

Un conte-poema transmès de generació en generació per la tradició oral africana contra les expressions racistes, els signes de domini econòmic i cultural i que qüestiona els prejudicis i les idees preconcebudes. 

A la garjola!

Text: Meunier, Henry / Il·lustracions: Choux, Nathalie/ Barcelona : Takatuka, 2011

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: antiracisme  

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

A un parc un nen observa amb indignació com la policia demana la documentació als seus amics i després se'ls emporta només pel fet de ser de diferent color. Una reflexió divertida sobre la intolerància i el racisme. 

Migrantes

Il·lustracions: Watanabe, Issa / Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2019 

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: migració 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

L'Organització Internacional de la Migració (OIM) estima que al món hi ha 258 milions d'immigrants, dada que representa gairebé un 4% del total de la humanitat. El nombre de persones que fuig de la guerra, la persecució i els conflictes va superar els 70 milions el 2018, segons l'últim informe de l'Agència de l'ONU per als Refugiats. Aquest llibre àlbum sense paraules narra amb imatges de força extraordinària el viatge d'un grup d'animals que deixa enrere un bosc nocturn que no té fulles. És la història d'una gran i única migració, un viatge en què se sacrifiquen coses, es deixen enrere éssers estimats, s'han de passar fronteres... Les il·lustracions d'Issa Watanabe narren una situació real, sense eufemismes, que commou el lector amb un relat construït des de la quotidianitat —escenes de la rutina en camps de refugiats o altres imatges sobre migracions que es difonen habitualment als mitjans de comunicació— per provocar la reflexió i, per què no?, promoure l'empatia i la solidaritat. Aquest àlbum silenciós ofereix a la contraportada les úniques paraules que no s'han d'obviar quan es tracta de debatre sobre la migració forçosa de persones: fam, tragèdia, tancament de fronteres, crisi humanitària, drets humans... Un llibre necessari que submergeix el lector en un periple d'incertesa.

Veïns

Text: Burgas, Àngel; González, Mar / Il·lustracions: Blanch, Ignasi; Aparició Català, Anna / Barcelona: Babulinka Books, 2018 

Edat recomanada: educació INFANTIL

Temàtiques que aborda: Convivència 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Una nena, un nen. Dues realitats, dues paletes de color. I una doble pàgina per compartir. Però què passa si un dia, un d'ells s'aventura a entrar a la pàgina de l'altre? Aquest serà el punt d'inflexió per a una batalla campal de color i espai. Un àlbum fet a 4 mans, on el registre visual d'lgnasi Blanch dialoga amb la vital Anna Aparicio, fent dialogar així també als dos veïns protagonistes. 

Snapdragon!

Text i il·lustracions: Leyh, Kat/ Barcelona: Astronave, març 2021

Edat recomanada: educació PRIMÀRIA

Temàtiques que aborda: diversitat gènere, persones trans, lesbianisme, racialització 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Snap creu que a la seva ciutat hi ha una bruixa.


Almenys això és el que diuen els rumors. Però la realitat és que Jacks només és una senyora una mica rondinaire que porta crocs i que es dedica a vendre esquelets de cossos animals a Internet després de fer-los un petit ritual per calmar els seus esperits. És una mica estrany, sí, però l'Snap també pensa que mola molt.


Fan un tracte: Jacks ensenyarà a Snap com tenir cura de les cries de sariga que ha rescatat i Snap ajudarà Jacks a la seva feina. Però a mesura que Snap la coneix millor, s'adona que potser Jacks sí que té màgia de veritat… i un vincle amb el passat de la seva família.

Niños activistas: historias verdaderas de la infancia de los impulsores del cambio

Text: Stevenson, Robin/ Il·lustracions: Steinfeld, Allison / Madrid: Siruela, 2022

Edat recomanada: educació PRIMÀRIA

Temàtiques que aborda: feminisme, referents, LGTBI, persones racialitzades 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Al llarg de la història, els activistes han treballat i s'han manifestat en la defensa de la igualtat i la justícia; molts d'ells van tenir infàncies curioses i commovedores amb les quals ens podem identificar. Martin Luther King Jr. discutia amb el seu pare sobre si ballar era un pecat. Harvey Milk sentia passió per l'òpera. A la Dolors Huerta la van acusar injustament de copiar treballs de classe. Nens activistes ens explica anècdotes d'apassionants biografies, acompanyades d'il·lustracions vibrants de personatges tan interessants com diversos: Alexander Hamilton, Helen Keller, Nelson Mandela, Rosa Parks, Emma Watson i Malala Yousafzai, entre d'altres.

African meninas: lideratge femení al continent africà

Text i il·lustracions: Fratini, Sara; Cebrian, Ana /Barcelona: club wanafrica, 2019

Edat recomanada: educació PRIMÀRIA

Temàtiques que aborda: genealogia feminista 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Aquest llibre, ple d'il·lustracions, és una compilació de 30 biografies de grans dones africanes que s'haurien de conèixer i poques vegades ens arriben.


“Aquest llibre ens porta les històries de trenta dones africanes. Cada història es pot llegir individualment i diàriament. L'objectiu és que el llibre acompanyi un mes de lectura diària i que ajudi a donar a conèixer cada dia una nova dona del continent africà a les nenes i nenes.”

Cuando brillan las estrellas: una historia inolvidable

Text: Mohamend, Omar / Il·lustracions: Jamieson, Victoria / Madrid : Maeva Ediciones, enero de 2021 

Edat recomanada: educació PRIMÀRIA

Temàtiques que aborda: camps de refugiats 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

L'esperança, l'angoixa i l'humor amable conviuen en aquesta novel·la gràfica sobre la infància que l'Omar i el seu germà Hassan van viure en un camp de refugiats de l'ONU a Kenya. La vida és dura, ja que mai no hi ha prou menjar i l'accés a l'atenció mèdica és limitat, a més Hassan va deixar de parlar quan van sortir de Somàlia per la guerra. És aleshores quan l'Omar té l'oportunitat d'anar a l'escola, cosa que dona a la seva vida una visió esperançadora del futur.


Aquest llibre és necessari perquè representa una mirada íntima, important i real a la vida quotidiana d'un nen refugiat.

El dia que la Saïda va arribar

Text: Redondo, Susana / Il·lustracions: Wimmer, Sonja / Barcelona : Takatuka, 2012 

Edat recomanada: educació PRIMÀRIA

Temàtiques que aborda: migració, acollida 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

El dia que la Saïda va arribar em va semblar que havia perdut totes les paraules. I per això vaig intentar buscar-les pels racons, cantons, forats, calaixos, descosits... per veure si entre elles i jo li esborràvem les llàgrimes que vessaven de les llargues pestanyes i del silenci espès. El dia que la Saïda va arribar el pare em va explicar que, segurament, la meva amiga no havia perdut les paraules, sinó que potser no les havia volgut treure perquè eren diferents de les d'aquí."Al Marroc -va dir- a tu tampoc et servirien les teves. De manera que em vaig assabentar que al país de la Saïda es parlava un idioma diferent del nostre: l'àrab. 

La casa a la mar més blava

Text: Klune, T.J. / Barcelona: Fanbooks, 2022

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: cures, discriminació, empatia, diversitat sexual 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

En Linus Baker viu una vida que no és res més que una vida monòtona. Inesperadament, l'Alta Administració Extrema al Departament a Càrrec de la Juventut Màgica l'envia a supervisar un orfenat en una illa enmig d'una immensa mar blavíssima; el projecte té una classificació nivell quatre de confidencialitat. En Linus haurà de deixar enrere una feina en una trista oficina d'un edifici trist, i la seva vida en una ciutat grisa on les seves úniques relacions consisteixen en companys indiferents, caps autoritaris, una veïna intolerant i la seva gata que no miola. 

Herstory: Una historia ilustrada de las mijeres

Text: Bastaerós, María; M. Segarra, Nacho/ Il·lustracions: Daura, Cristina / Barcelona: Lumen, novembre 2018

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: genealogia feminista 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Des de la prehistòria fins al #MeToo, la història de les dones ha estat una constant lluita per a conquerir nous espais de llibertat. Des d'una perspectiva crítica, "Herstory: una historia ilustrada de las mujeres" repassa les fites, esbarts i resistències d'aquesta lluita, batallada durant segles per figures determinants i iniciatives col·lectives. Un llibre replet d'informació, inspirador i, també, inacabat, perquè les lluites de les dones segueixen vigents i sumen cada vegada més guerreres entre les seves files.

Miss Davis: la vida y la lucha de Angela Davis

Text: Titeux de la Croix, Sybille/ Il·lustracions: Amazing Ameziane / Barcelona: Flow Press, 2020 

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: antiracisme, drets civils  

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Una original i excepcionalment documentada novel·la gràfica que celebra la vida i les lluites d'una de les primeres icones feministes del segle XX: Angela Davis, negra, filòsofa i revolucionària.

Després de criar-se al profund sud, on la segregació racial i els atacs del Ku Klux Klan encara causaven estralls i quedaven impunes, Angela viatja a Europa per estudiar amb lluminàries com Marcuse, Adorno i Sartre.

En aquesta biografia el lector descobrirà com una jove acadèmica i professora universitària, es va convertir en «l'enemic públic número 1» del govern dels EUA amb el seu temut programa COINTELPRO de guerra bruta.

Negra: la vida desconocida de Claudette Colvin

Text: Plateau, Émilie / Barcelona: Duomo Ediciones, febrer 2021 

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: antiracisme, drets civils  

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Inspira profundament. Posa't a la pell de Claudette Colvin, una adolescent negra de 15 anys que viu a l'Alabama dels anys cinquanta. Des de sempre, els blancs i els negres han d'estar separats, i l'incompliment està castigat amb pena de presó o de mort. Però avui canviaràs la història.

Germanet Minyan

Text: Balde, Ibrahima; Arzallus Antia, Amets / Barcelona : Blackie Books, octubre de 2021 

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: migració, antiracisme 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Aquesta història comença així: «Soc a Europa, però jo no volia venir a Europa». Ibrahima Balde va néixer a Guinea, però va haver de marxar de casa seva per anar a buscar el seu germà petit. El seu germanet. Ell no anava perseguint cap somni. Ho va deixar tot enrere per trobar la persona que més estimava. Una mirada ingènua, castigada, arravatadament poètica i, en definitiva, única. La de qui ho ha patit tot i, això no obstant, té el poder de convertir-ho en alguna cosa útil. En alguna cosa bella. «Un relat de supervivència i d’amor narrat amb la força magnètica de l’oralitat.» MARTA ORRIOLS «El món podria ser millor si tots llegíssim la història de l’Ibrahima.» JORDI EVOLE «Aquesta és una gran història perquè parla d’una tragèdia que vivim cada dia. Per què els governs miren sempre a una altra banda?» MARIA DEL MAR BONET 


Proposta didàctica: lectura treballada al programa de la CUP lectures explosives.

Marrón

Text: Quillahuaman, Rocío / Barcelona: Blackie Books, 2022 

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: antiracisme, feminisme  

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

El debut de Rocío Quillahuaman, una de les il·lustradores més conegudes del nostre país gràcies a les seves animacions humorístiques. Rocío Quillahuaman va néixer a Lima, i deu anys després es va traslladar amb la família a Espanya. La seva primera experiència en arribar va ser que esbudin el seu peluix de Winnie de Pooh a l'aeroport, a la recerca de droga. A partir d'aquí només li va quedar acostumar-se a viure en un món profundament racista i misogin, que no perdia ni una sola oportunitat de recordar-li contínuament que, allà on fos, era fora de lloc. Marró, el seu primer llibre, són unes memòries rabioses, a cor obert, en què repassa els moments més significatius de la seva infància i adolescència. Un viatge ple d'humor cap a la recerca de si mateixa i d'un lloc (i les persones) que per fi pugui reconèixer com a casa.

Emigrantes

Text: Shaun, Tan/ Arcos de la Frontera: Barbara Fiore, 2016 

Edat recomanada: educació SECUNDÀRIA

Temàtiques que aborda: migració 

Enllaç al catàleg Aladí

Sinopsis:

Emigrants és la història d'una emigració explicada per mitjà d'una sèrie d'imatges sense paraules que podrien semblar pròpies d'un temps llunyà i oblidat.


Un home deixa la dona i el fill en una ciutat miserable per intentar prosperar en un país desconegut a l'altra banda d'un vast oceà. Al final es troba en una ciutat embogida, de costums estranys, animals peculiars, curiosos objectes flotants i idiomes indesxifrables. Amb tan sols una maleta i un grapat de monedes, l'immigrant ha de trobar un lloc on viure, menjar i alguna feina amb què guanyar una mica de diners.


L'ajuden a les seves peripècies estranys compassius, cadascun amb la seva pròpia història personal muda: històries de lluites per sobreviure en un món ple d'una violència incomprensible, d'agitació i d'esperança.


Un dels grans poders de la narració és el fet que ens convidi a viure a la pell d'altres persones durant una estona, però potser encara és més important que ens convidi a contemplar la nostra pròpia pell també. Faríem bé si penséssim en nosaltres mateixos com a possibles estrangers al nostre país natal. Les conclusions que en trauríem segur no es podrien resumir fàcilment, raó de més per continuar pensant en les connexions entre la gent i els llocs, i en el que volem dir quan parlem de «pertànyer» a algun lloc.