Recursos per a treballar la coeducació a l'aula amb perspectiva de gènere

Què és la coeducació?

Coeducar és educar oferint la mateixa igualtat d'oportunitats a nens, nenes, nois i noies, tenint en compte i respectant les diferències de sexe i valorant-les. 

El marc legal actual aposta clarament per la coeducació com una eina clau per posar fi a la discriminació per sexe i per a erradicar la violència de gènere. De fet, en el nou currículum mateix es té present de forma molt evident. Les propostes educatives van des de la revisió dels textos i materials que es treballen a l'aula, la incorporació del saber de les dones al currículum, l'ús del llenguatge inclusiu, la inclusió de la perspectiva de gènere en l'orientació professional i educativa, la formació del professorat en igualtat, entre d'altres, fins a l'organització i adaptació del centre en la pràctica diària tenint en compte criteris d'igualtat.

La forma més efectiva de coeducar, tanmateix, és canviar la mirada que tenim els i les docents sobre l'alumnat. Només formant-nos i tenint una actitud adequada es podran canviar de forma efectiva les actituds sexistes a l'aula i erradicar els estereotips de gènere, oferint veritablement les mateixes oportunitats per a tothom.

Què significa introduir la perspectiva de gènere?

La perspectiva de gènere significa introduir una mirada sobre els escenaris d'ensenyament-aprenentatge que analitza les desigualtats estructurals del patriarcat i procura no reproduir-les als espais escolars. 

El marc legal actual aposta per una docència que inclogui una mirada crítica sobre la construcció sexe-gènere històrica i les seves conseqüències sobre les persones: rols associats, relacions de poder, construcció d'identitats, persones que queden als marges, implicacions socioeducatives, etc. Una mirada que el claustre docent ha de tenir a l'hora d'oferir/programar espais d'ensenyament-aprenentatge, però que també ha de desenvolupar en el conjunt de l'alumnat per fer-lo més crític, just i respectuós, tot facilitant construir relacions realment igualitàries. 

De què parlem, quan parlem d'interseccionalitat?

En aquest vídeo extret del Blog de Coeduca't, el Gerard Coll-Planas, sociòleg, investigador, escriptor i professor català, especialitzat en gènere, sociologia de la sexualitat i estudis LGBTI , ens ho explica:

És per això que des d'aquest site abordarem la coeducació amb una mirada interseccional. Entenent que no només ens travessa la problemàtica del gènere, sinó que tota la resta de discriminacions que hom pot patir estan relacionades, i només amb aquesta visió interseccional de la diversitat es pot abordar de fons la situació personal de cadascú i coeducar veritablement.