Recursos bibliogràfics

Quins recursos t'oferim?

Des del Centre de Recursos Pedagògics de Sants-Montjuïc, en col·laboració amb la Biblioteca Francesc Boix, i l'assessorament de l'Eric Sancho Brú -impulsor del fons d'identitats Trans i de Gènere (Biblioteca de Nou barris) i auxiliar de biblioteques especialitzat en feminismes i diversitat sexo-afectiva i de gènere-,  s'ha elaborat una selecció de llibres i recursos que permeten abordar temàtiques vinculades amb la coeducació a l'aula

Aquesta selecció es presenta classificada en categories. Cal tenir en compte que, de vegades, un mateix títol es pot trobar ubicat a diferents categories. 

En el cas dels llibres, es presenta la següent informació:

En quines categories s'han classificat les obres literàries?

Cal fer una bona selecció de títols per a dinamitzar aquells aspectes que vulguem treballar a l'aula i, així mateix, oferir la possibilitat a l'alumnat de fullejar, mirar, llegir, comentar o remirar els materials triats. És important, per tant, deixar el material al seu abast i que els puguin contemplar i gaudir-ne. 

És per això que us recomanem que primer penseu bé quina o quines temàtiques voldreu abordar i feu una selecció de títols que us ajudi a treballar-les. Algunes preguntes orientatives que ens podem fer per a escollir els títols poden ser:

Pot ser interessant anar algun dia abans a la biblioteca de districte més propera i consultar el material en directe. En cas de voler fer una petició de diversos volums, és recomanable contactar amb la biblioteca de districte més propera i fer-li la petició del material escollit abans, per tal que us el puguin reservar en bloc. 

Per tal de facilitar la selecció del material que permet ajudar-nos a treballar la coeducació a l'aula,  s'han establert les següents categories:

En què ens hem de fixar quan treballem una obra a l'aula?

A continuació us compartim una llista d'elements del llibre en els quals val la pena posar-hi atenció per a poder treballar les obres a l'aula:

Títol

Personatges

Feines/tasques/accions/oficis que apareixen i qui els fa

Imatge/il·lustració

Llenguatge

Temàtica

Final

Com es proposa treballar a l'aula les obres literàries?

La lectura dels títols es pot plantejar com una lectura individual, una lectura en companyia o una lectura en grup. Cal tenir en compte que els llibres proposats es poden treballar en qualsevol de les tres modalitats en funció de l'edat dels infants a qui es presentin, el contingut que s'hi treballi, etc. 

Què entenem per a cada tipus de lectura i quan la recomanem?

Lectura individual

És aquella que fa l'infant de manera autònoma sense necessitat de rebre acompanyament de l'adulta. No només cal tenir en compte si l'infant té la competència lectora, sinó també el contingut de l'obra.

Pot deixar-se com una lectura posterior a la lectura en companyia o en grup. 

Si s'opta per aquest format de lectura cal que el material estigui a l'abast de l'alumnat.

Lectura en companyia

És aquella que cal fer amb una persona adulta al costat perquè hi ha la possibilitat que se li generin preguntes que requereixin d'una resposta ràpida o aclaridora. 

Es recomana en cas que l'infant presenti dificultats per a la bona comprensió o si el contingut de l'obra es considera prou complex o sensible com a oferir aquest acompanyament.                                                    


Imagen de <a href="https://www.freepik.es/foto-gratis/mujer-vista-frontal-leyendo-algo-sus-estudiantes_9571712.htm#page=2&query=lectura&position=45&from_view=search&track=sph">Freepik</a>

Lectura en grup

És aquella que la persona adulta ha escollit per a treballar un contingut o temàtica específic i pretén establir un diàleg o generar un debat sobre aquesta temàtica posterior  a la lectura.

Es pot condicionar que es comenci una obra amb aquest format de lectura i obrir-la a altres formats posteriorment.

                                                                                                                                                                  

A cada llibre hem indicat per mitjà d'aquestes icones la proposta de lectura que en fem, en funció del seu contingut o format. En alguns casos, posarem més d'una icona si pensem que el llibre proposat es pot treballar de diverses maneres segons l'objectiu de la persona que el presenta o l'acompanya.

Quines preguntes ens poden ajudar a dinamitzar la lectura amb l'alumnat?

A continuació, us facilitem un seguit de preguntes que pensem que poden ajudar a dinamitzar una lectura vers a l'alumnat: