Fase interpretativa

En aquesta fase infants i mestres ideem l'aula que volem. Els infants han triat els espais, els moments i els elements que més els agraden. Decideixen conjuntament el que els fa sentir millor i allò que més els ajuda a aprendre. Els infants han decidit com volen que sigui la seva aula ideal.

Els infants han parlat d'allò que més els agrada trobar a l'espai d'aprenentatge:
Plantes i flors.Coses de decoració: fotos de nens i nenes, pots i llapis ordenats per colors.Coses ben ordenades .Calendari amb els nostres aniversaris.
Han parlat també d'allò que els fa que aprenguin millor: treballant sols i soles? amb companys i companyes? en coixins al terra? en cadires i taules? en rotllana?
Quan estic sol/sola em concentro i puc pensar. De vegades ens sentim bé, si estem sols/soles.A la rotllana, amb tothom alhora, ens escoltem i aprenem coses que no sabem.Quan més aprenem és en el treball en xarxa, perquè són coses importants, que potser necessitem quan siguem més grans.Quan treballo sol/sola he de pensar al costat de qui estic perquè m'ajudi a escoltar, a aprendre, a recollir.
Han fet també un llistat de materials, elements , mobles i eines que voldrien tenir a l'espai per aprendre:
Gomes per esborrar i regles per fer les línies rectes.Quadernets per poder resseguir i fer millor les lletres i també per pintar els dibuixos per dins.Més llibres i contes.Una tenda per posar-nos a dintre i llegir, ens agrada moltíssim, podria ser més gran. Coses penjades del sostre, coses de la natura, que semblin fulles, ocells, coses del mar...Una aixeta i aigua.Decoració amb coses naturals.Dibuixos penjats, obres fetes per nosaltres.
Hem estat valorant si és millor un espai gran amb dues mestres i el doble d'infants o un espai petit, amb menys nens i nenes i una sola mestra.
Tothom ha preferit un sol espai perquè és més gran, ens podem bellugar més, podem tenir més propostes per fer, podem tenir més material, podem tenir més amics, ens podem veure i saludar tota l'estona.
També hem presentat una llista de material per equipar l'aula i han votat el material amb el que creuen que més aprenen , aquestes han estat les seves preferències ordenades:
tabletsjocs petits de joc simbòlicllibres i contesjocs de taula per compartircoses naturals per experimentar

Les mestres, un cop escoltats els infants, concretem les metodologies pedagògiques que hi volem portar a terme i decidim els elements que l'espai ha de tenir. També aprofitem per aplicar una rúbrica d'espai d'aprenentatge a les actuals aules, això ens permet detectar els aspectes que ofereixen marge de millora i sobre quins d'aquesta aspectes podem actuar.

A partir de l’aplicació de la rúbrica per part de l’equip educatiu a les actuals aules de l’escola, hem pogut extreure i consensuar les següents conclusions:
Hi ha aspectes estructurals dels espais que l’equip educatiu no pot modificar, malgrat el consens que s’ha generat a l’entorn d’algunes deficiències:· La il·luminació no es pot ajustar a l’activitat o la zona, tot i que hi ha possibilitat de regular la intensitat, desconnectant algunes làmpades.· L’espai no té sistema d’aïllament, el material dels murs (metall, vidre…) fa que la temperatura exterior influeixi en excés a la de l’interior i les finestres i portes no ajusten bé.· No hi ha sistemes de protecció del sol que impedeixin que el sol escalfi en excés la façana.· L’espai no compta amb sistemes d’aïllament de sorolls exteriors, però només es veu afectat per sorolls externs en moments puntuals.· No hi ha cap accés directe a l’exterior.· Les preses de corrent i ethernet es troben només en una o dues zones molt concretes de l’espai. HI ha deficiències que es poden reduir amb un acurat disseny de l’interior:· La il·luminació no s’adapta a les zones, és general i uniforme per a tot l’espai.· La il·luminació no compleix cap funció estètica, només funcional.· Hi ha algun sistema de persianes, porticons o estors, però no és suficient.· El so reverbera a l’espai i no hi ha cap element que ho impedeixi o en disminueixi l’efecte· No s’utilitzen sistemes de regulació del soroll.· El mobiliari no compta amb cap sistema de reducció del soroll. Fan soroll les cadires, els calaixos, les portes d’armari…· Part del mobiliari és mòbil, tot i que no és fàcil modificar la seva distribució a l’espai.· El mobiliari no és de qualitat o és vell o és insegur.· Hi ha algun moble de baixa qualitat que es deteriora amb facilitat. Hi ha una deficiència que depèn totalment de l’enfocament metodològic que determini l’equip educatiu:· No hi ha eines tecnològiques.

L'equip de mestres fa un llistat dels elements que ha de tenir l'espai perquè s'hi puguin donar processos d'aula concrets: