3.2 | cultura digital: L'alumnat

Els estudiants han de ser capaços d'utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació de manera efectiva per accedir a la informació, comunicar-se, col·laborar i aprendre. En aquest sentit, ens esforcem perquè adquireixin competències digitals que els permeti desenvolupar-se amb normalitat en un món cada cop més digitalitzat.

3.2.1 | La cultura digital de l'alumnat del centre.

Al llarg dels anys, i especialment durant la pandèmia, hem pogut observar com l'alumnat ha adoptat i integrat les tecnologies digitals de manera progressiva en la seva vida diària i en el seu procés d'aprenentatge. A mesura que la tecnologia s'ha anat infiltrant en l'àmbit educatiu, els alumnes s'han vist obligats a abraçar-la per tal de poder continuar amb els seus estudis en modalitat semipresencial o remota. Actualment, comptem amb el permís del Departament per dur a terme els ensenyaments de COMPETIC de manera semipresencial.

La introducció d'eines digitals i plataformes educatives ha permès als alumnes desenvolupar habilitats tecnològiques i, sobretot, familiaritzar-se amb l'ús de correus electrònics, xarxes socials, aplicacions de missatgeria instantània i altres eines en línia que afavoreixen la productivitat. Molts d'ells recorren a plataformes d'aprenentatge virtual com Moodle per accedir als materials i activitats dels cursos, establint una interacció constant amb el professorat. A més, solen utilitzar aplicacions educatives com Kahoot, Pixton i Voki per dur a terme activitats interactives a l'aula, així com altres eines de creació de continguts com Canva o Genially, que els permeten expressar-se visualment de manera atractiva i creativa.

La cultura digital de l'alumnat adult es tradueix en una actitud positiva i en una voluntat constant d'aprendre i adaptar-se a les noves tecnologies, ja que reconeixen en elles una oportunitat per millorar les seves competències i ampliar els seus recursos digitals. Aquesta forma de procedir genera la participació activa i col·laborativa amb els companys de classe i amb els docents, fomentant-ne l'adquisició de coneixement i el treball en equip.

3.2.2 | Recursos en línia.

La competència digital de l’alumnat és diversa i s’explica a través de l’oferta educativa que tenim establerta. En el centre d'adults, s'estableixen diverses àrees relacionades amb la cultura digital de l'alumnat i que tot seguit destaquem:

A les proves d'accés a cicles formatius de grau superior i a la Universitat per a majors de 25/45 anys, s'usen plataformes en línia com Wolfram Alpha, Symbolabs i programes d'accent matemàtic com Geogebra o Plotgraph que serveixen per analitzar funcions i resoldre problemes de les matèries de l'àmbit científic-tecnològic i també de l'àmbit jurídic-social, com en la matèria d'economia de l'empresa on es representen gràfiques dinàmiques que permeten dinamitzar visualment els conceptes desenvolupats. 

3.2.3 | A l'aula informàtica.

Malgrat tenir aplicacions gratuïtes -de codi obert- disponibles per a la xarxa interna del centre (LAN) que funcionen sense accés a Internet, a causa de les seves limitacions físiques i la necessitat de manteniment constant, s'està produint una disminució en el seu ús. Aquests recursos locals estan sent progressivament reemplaçats per aplicacions en línia.

3.2.4 | Seguretat i ús responsable.

L'accés de l'alumnat a les aplicacions digitals es realitza de manera segura gràcies a la securització de la xarxa del centre mitjançant l'ús d'un switch de la família Fortinet. Aquest switch proporciona funcionalitats avançades de seguretat i gestió per a les xarxes locals (LAN), garantint un entorn protegit. Mitjançant el control d'adreces MAC i la filtració d'adreces IP, es manté un control rigorós de l'accés i es protegeix la integritat de la xarxa.

El CFA Francesc Layret reconeix el potencial transformador de les tecnologies digitals i treballa per integrar-les de manera efectiva en l'aprenentatge dels seus alumnes. Amb l'ús de recursos i eines digitals adequades, el centre busca millorar l'aprenentatge, estimular la creativitat, fomentar la col·laboració i promoure la resolució de problemes, prenent consciència de la importància de les eines digitals en un món cada cop més digitalitzat.