BUTLLETÍ DIGITAL BDR

Març 2023

Recull de les novetats relacionades amb la lectura, en tot el seu abast, incorporades al BDR, al segon trimestre del curs 2022-23, pel grup de treball en xarxa dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya. 

Novetat!

Al BdR estrenem aquest espai web on podreu trobar diferents canals de pòdcast amb audiollibres, entrevistes, recomanacions,… Perquè la lectura es comparteix, se’n parla i, sobretot, també s’escolta.  


Llegir no és només agafar un llibre i deixar que les pàgines t'abracin. També pots escoltar aquestes històries i deixar-te acompanyar per elles. 


Des del Banc de Recursos, us presentem aquest espai que us ofereix un recull d'enllaços de pòdcasts relacionats amb la lectura. 


És un espai viu i en constant creixement. Acceptem propostes! Fes-nos arribar el teu canal de pòdcast de lectures o la teva recomanació al correu electrònic bdrlectura@xtec.cat  

Educació literària                                                             Competència lectora

L’equip d’educació literària del Departament d’Educació ha inaugurat aquest Nodes amb l’objectiu de crear un espai de comunicació transversal. Hi trobareu recursos diversos i podreu compartir activitats, projectes, experiències d’aula, recomanacions literàries novetats editorials, etc. 

Nati Bergadà fa un recull de frases cèlebres i il·lustracions per impulsar la lectura. Proposa utilitzar el recurs com espai de conversa que permeti parlar dels contes, la lectura i la importància d’adquirir un bon hàbit lector. Podeu completar el recull amb les cites sobre la lectura al BDR que es va ampliant periòdicament.

La Fundació Bofill-LECXIT i Ara Llibres han organitzat una conversa entre Guillem Fargas (mestre i cocreador del pòdcast Tàndem) i Sebastià Serrano (expert en comunicació i autor del llibre "El regal de la lectura") que es pot seguir al canal Youtube. La conversa tracta temes com el poder de llegir i estratègies a l'aula per poder crear hàbits lectors. 

Aquest article recull l’experiència de l’INS Mediterrània que, gràcies a la iniciativa Biblio(r)evolució de la Fundació Bofill, va impulsar un programa per la BE a l’entorn de diferents aspectes de la competència informacional, adreçat a tots els cursos de l’ESO i Batxillerat que continua un cop acabar el projecte impulsat per la Fundació. 

Lectura digital                                                    Foment de la Lectura

Contes per a nens i nenes d’entre 6 a 12 anys que plantegen situacions reals o potencialment reals en què la ciberseguretat té un paper fonamental. Són propostes d’accions per reforçar la seguretat en l’ús diari de la tecnologia.  A la web del Programa Internet Segura hi ha diferents recursos per treballar la ciberseguretat a les aules. 

L’eBiblioCat, ara Biblio Digital, és la plataforma de préstec de continguts digitals del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Hi ha recursos en diversos formats (llibres, audiollibres, revistes, diaris, pel·lícules, audiovisuals, música, enciclopèdies…). Es poden llegir en tauletes, telèfons intel·ligents, ordinadors personals o lectors de llibres electrònics. 

Lecturarapidaycomprension.com és un espai web amb propostes per potenciar les habilitats de lectura i comprensió per tal de poder practicar i millorar la tècnica lectora sense oblidar la comprensió del text. Hi podem trobar elements de subvocalització, fotolectura, tests, etc per un treball autònom. 

El Pla nacional del llibre i la lectura té com a objectiu el foment de l’hàbit lector i l’increment dels índexs de lectura, especialment en català.  Liderat pel Departament de Cultura, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, i el Departament d’Educació.

Guies de lectura

Nou número del butlletí editat pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de Rosa Sensat.

El servei de biblioteques Públiques de Catalunya del Departament de Cultura ha publicat la bibliografia temàtica “Construcció de pau i resolució de conflictes”. 

Aquesta guia de 120 contes i llibres s’emmarca dins del projecte educatiu EnCORatja’t, de Fundesplai, és una proposta per la igualtat de gènere i la violència zero. 

Recursos del CRP                                                           

Som Visuals és una maleta de recursos per a l’alumnat que accedeixen a l’aprenentatge i al seu entorn a través del món visual. Aquesta maleta consisteix en tres blocs de recursos diferenciats: Lectures amb pictogrames, Sites de recursos en línia i Material de mostra en físic.

Des del SE Pla de l’Estany ens comparteixen aquesta maleta pedagògica digital on hi podeu trobar informació i activitats per dissenyar i elaborar un diari escolar, amb les seves seccions, contingut i estil, com el d’un diari professional. 

Congressos i jornades

Efemèrides

Amb motiu de la commemoració literària del centenari del naixement de Josep Vallverdú al curs 2022-2023, el Departament d’Educació organitza una Jornada Pedagògica. 

Barcelona ha estat la candidatura escollida per acollir l’IBBY World Congress l’any 2028.

El Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLIJ) elabora un recull de les efemèrides més destacades de l’any relacionades amb la literatura infantil i juvenil, amb l’objectiu que es puguin donar a conèixer autors i autores, llibres, personatges i notícies.  Efemèrides 2023.

Art i Lectura                                                        

  

MNAM – Centre Georges Pompidou, París

Fernand Léger (Argentan, França, 1881 – Gif-sur- Yvette França, 1955)  

"Quan una persona llegeix per a una altra es produeix una alquímia miraculosa que converteix coses de la vida quotidiana en un aliment extraordinari per al cor, la ment i la imaginació."

La màgia de llegir en veu alta 2022