Formació i jornades
En aquest apartat trobareu informació tant sobre les formacions que estem fent o hem fet amb docents al CESIRE com de les jornades que hem organitzat o en les que hem participat per mostrar la nostra metodologia com els resultats de les nostres recerques a les aules dels diferents nivells educatius.
Formació per al proper curs 2020-2021
Metodologies integrades per a un aprenentatge holístic de les llengües
Aprofundiment (literatura i gramàtica)
(activa a partir del 12 de setembre 2021)Formació per al proper curs 2020-2021
Metodologies integrades per a un aprenentatge holístic de les llengües Inicial
(activa a partir del 12 de setembre 2020)Formacions d'iniciació
Cursos de Metodologies integrades per a un aprenentatge holístic de les llengües 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019
Formacions inicials
Aquests cursos, de 30 hores, s’emmarquen dins del currículum competencial i inclusiu. Volen proporcionar, a les persones docents, l’adquisició d’habilitats, coneixements i actituds per poder treballar de manera integrada i globalitzada les competències comunicatives, socials i personals, amb l’objectiu de millorar l’aprenentatge de llengües (L1 i L2).
Aquest aprenentatge holístic i globalitzat, avalat per la neurociència, recull tècniques, d’entre d’altres, del ioga educatiu, del treball amb les intel·ligències múltiples i de la pedagogia musical. Integrar, connectar i equilibrar --les emocions, la cognició i el cos-- esdevenen els tres conceptes clau per tal que els aprenentatges de llengua siguin significatius. Aquestes tècniques afavoreixen, també, el desenvolupament de competències socials i personals dels alumnes.
Objectius generals
·Fomentar la visió plurilingüe de l’aprenentatge de llengües.
·Millorar l’aprenentatge de les llengües a partir de l´ús de metodologies holístiques.
·Dotar els participants de tècniques d’aprenentatge holístic que contribueixin a la millora de les competències comunicatives, socials i personals.
·Dissenyar seqüències didàctiques o projectes competencials i significatius, integrant tècniques de l’aprenentatge holístic, en els quals l'alumne és el protagonista del seu aprenentatge i la seva avaluació.
Continguts i objectius
Els continguts s’estructuren al voltant de dos eixos, un relacionat amb les cinc dimensions de les competències bàsiques de l’àmbit lingüístic (comunicació oral, comprensió lectora, expressió escrita, dimensió literària i dimensió i plurilingüe i intercultural) i l’altre amb tècniques d’aprenentatge holístic que contribueixen a:
1.Crear un clima d’aula afavoridor dels aprenentatges.
2.Propiciar la interacció constructiva i respectuosa dins l’aula.
3.Incrementar l’aprenentatge autònom i responsable de l’alumnat.
4.Desenvolupar habilitats d’autoregulació emocional i cognitiva.
5.Desenvolupar habilitats per adquirir més memòria lingüística de llarg termini (lèxic, ortografia, fonètica, estructures gramaticals, etc.)
6.Propiciar l’adquisició de confiança i millora de l’autoimatge en l’aprenentatge de llengües (L1 i L2).
7.Desenvolupar habilitats per potenciar l’atenció i la concentració per a la millora de l’aprenentatge.
Destinataris
Docents del cicle superior de primària i professorat de secundària de llengües (català, castellà, anglès, francès, italià i alemany). Poden participar un màxim de tres professors d’un mateix centre educatiu.
Trobada pedagògica sobre "Metodologies integrades per a un aprenentatge holístic de les llengües"
Organitza CESIRE i RYE
27 de juny 2019 al CESIRE
Integrar, connectar i equilibrar -les emocions, la cognició i el cos- esdevenen els tres conceptes clau per tal que els aprenentatges de llengua siguin significatius. Com integrem tècniques holístiques en l’aprenentatge de llengües a les aules d’infantil, primària i secundària? Vine a descobrir alguns exemples a la Trobada pedagògica del dia 27 de juny!
Què m'emporto de la trobada pedagògica?
27 juny 2019
LA LLENGUA NO ENTRA NOMÉS PER L'ORELLA
Ment oberta
Aprenentatge i descobriment
Experimentació corporal
APRENENTATGE REAL I PROFITÓS
Respecte per a un mateix
Interacció, sensibilitat, autoestima
Interesting
PRENDRE CONSCIÈNCIA
IL·LUSIÓ I CONFIANÇA
Ordre, màgia, harmonia
INSPIRADOR
CANVI
Engrescador
APRENENTATGE ACTIU
Molt bé! Necessitem més tallers pràctics
Compartir ens fa créixer
Educar per ser feliços
Respecte per a un mateix
Fluir i deixar-te anar
Creativitat
GRÀCIES!!!
Vídeo de la trobada pedagògica: Metodologies integrades per a un aprenentatge holístic de les llengües"
27 juny 2019
Grup de treball
Des del 2016-2017 el CESIRE-Àmbit lingüístic, juntament amb professorat de llengües de l'associació RYE-Espanya, coordina un grup de treball, i la formació per a professorat de primària i secundària, sobre Metodologies integrades per a un aprenentatge holístic de les llengües. Aquest grup de treball fa tres cursos que funciona.
Grup de treball
Està constituït per docents de l’Associació RYE Espanya i professorat grup GRIAE, ICE de la UB i membres del CESIRE-Àmbit lingüístic, que coordinen el grup: Dolors García Debesa, Sònia Carrasco Coria , Eulàlia Muñoz, Encarna Romero Buiza, Maruja Rabat, Teresa Lladó Esclusa, Angelina Carreras Salvador, Núria Carrillo Monsó, Laura Farrró Garcia i Roser Martínez Vila.
Durant el curs 2016-2017 es va elaborar material i es va crear una taula de valoració per observar la qualitat pedagògica del mètode.
Objectius del grup
1. Organitzar i fer una formació per a docents de l’àmbit lingüístic de cicle superior de primària, secundària i batxillerat per tal d’empoderar-los amb les tècniques de ioga educatiu per afavorir l’aprenentatge de les llengües.
2. Dissenyar indicadors per tal de verificar el valor que tenen aquestes tècniques del ioga en la millora dels aprenentatges a partir de la creació, implementació i avaluació d’activitats d’aula que integrin aquestes tècniques per a l’aprenentatge de les llengües.
3. Avaluar els resultats de la implementació d’aquestes tècniques a l’aula a partir de criteris i indicadors.
4. Crear eines i materials per desenvolupar i millorar la metodologia emprada.
5. Organitzar una jornada amb tallers per mostrar experiències d'aula que integrin tècniques holístiques en les classes de llengües.