GEGANTS NOUS

ÍNDEX

1.1. Breu descripció

1.2. Referències històriques

1.3. Actes populars on intervenen

1.4. Aspectes musicals

  1. Fitxa informativa

1.1. Breu descripció

Aquesta parella de gegants va ser creada el 1985 i representen una parella de reis. El 1993 es van batejar amb els noms de Carlemany, en record de l’emperador franc, i Anna Gironella, en honor a la modista Anna Breva que els havia fet els vestits i a la torre més esvelta que coronava la muralla de la ciutat, la torre Gironella.

Els elements i característiques que els distingeixes són:

Carlemany. Fa una alçada de 3,45 m i pesa 56 kg. 

Està representat com un rei. L’identifica la corona, la barba, el medalló amb l’escut de la ciutat, l‘orbe, l’espasa i l’anell. 


Anna Gironella. Fa una alçada de 3,55 m i pesa 41 kg. 

Està representada com una reina. L’identifica la corona, el ram, el mocador brodat i l’anell. 


Els responsables de vetllar pel seu bon estat i lluir-los al carrer són la colla gegantera Fal·lera Gironina

1.2. Referències històriques


Els Gegants Nous es van construir l’any 1985, quan l’Ajuntament, aprofitant que la modista Anna Breva es va oferir per renovar el vestit dels gegants antics, va encarregar uns nous dissenys a Carles Vivó. Aquests van ser construïts al taller Can Boter de Tiana, però sembla que no van acabar de convèncer al públic i es van tornar a repetir, aquest cop a l’Escola de Belles Arts de Girona. L’any 1993 van ser batejats amb els noms de Carlemany i Anna Gironella.

Els gegants que actualment surten al carrer són una còpia de cartó pedra i fusta que es va fer entre els anys 1999 i 2000 al taller El drac petit de Terrassa per tal de millorar les condicions d'equilibri i pes. La rèplica del vestuari és gràcies a la modista Núria Berengaret que, com havia fet la seva antecessora, va regalar-lo desinteressadament. Actualment, “dormen” al Mas Abella.

Els gegants més antics, juntament amb la resta d’imatgeria municipal, estan exposats permanentment al Museu d’Història de Girona, on poden ser visitats per tothom qui ho desitgi.

Tota la imatgeria més antiga al Museu d'Història de Girona

(Font: Pedres de Girona)

1.3. Actes populars on intervenen durant la Festa Major:

Toc de rams

(Font: Pedres de Girona)

Cercavila, pregó i ball

(Font: Pedres de Girona)

1.4. Aspectes musicals

Aquests gegants, en un principi, van ballar al so de gralles i tabals. Actualment són acompanyats per un cobla de ministrers.

Per al ball de lluïment, l’any 2017 es va compondre la peça “Ball dels gegants de Girona” a càrrec d’Albert Madrenys i coreografiada per Bernat Grau.

Grup de tarotes

(Font: Pedres de Girona)

Grup de percussió

(Font: Pedres de Girona)

Localitzador gironí