Geoparc Orígens als Pirineus Catalans

El 17 d’abril de 2018 el territori Conca de Tremp - Montsec va entrar a formar part de la Xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. L’àmbit territorial del Geoparc comprèn tots els municipis del Pallars Jussà, el municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà), el de Coll de Nargó (l’Alt Urgell) i els de Vilanova de Meià, Camarasa i Àger ( La Noguera).

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO exploren i desenvolupen els vincles entre el patrimoni geològic i tots els altres aspectes del seu patrimoni natural i cultural. Reconnecten la societat amb la història del nostre planeta a través dels 4.600 milions d’anys durant els quals s’ha format cada un dels llocs de la Terra i tots els éssers vius que hi han viscut. La proposta educativa del Geoparc aquest curs es concreta en les següents accions.

Activitats

II Jornada d'intercanvi d'experiències. Geoparc mundial UNESCO Orígens - Investiga.edu

Nivell

Cicle superior de primària

Descripció

Aquesta II Jornada té com a objectiu compartir i presentar el treball realitzat per l'alumnat de cicle superior de l'Escola Valldeflors de Tremp i l'escola Dos Rius de Camarasa dins del projecte Investiga.edu

Els projectes presentant serà: La Roca dels Bous de l'escola de Camarasa i Fòssils marins de l'escola de Tremp.

Posteriorment, es visitarà a l'espai de geologia de l'Epicentre amb el coordinador científic del Geoparc Orígens, Xavi Mir

DURADA - 1 matí

CALENDARI - 20 d'octubre de 2022

ORGANITZA- Geoparc Orígens als Pirineus catalans, Investiga.edu, Escola Dos Rius, Escola Valldeflors, AFA Escola Valldeflors, CRP Noguera i CRP Pallars Jussà

Maleta didàctica Un geoparc de pel·lícula

Nivell

Cicle superior de primària i primer cicle d'ESO

Descripció

La maleta té com a objectiu donar a conèixer la seva riquesa patrimonial (especialment la geològica), a través d’activitats que treballen el currículum de forma creativa, manipulativa, interdisciplinar i competencial. Els alumnes també aprenen a valorar, estimar i cuidar l’entorn que els envolta, tot reforçant el sentiment d’identitat cap al territori, vetllant per la seva conservació i preservació.

Material didàctic

https://www.geoparcorigens.cat/educacio/escoles/

Suport Apadrinem el nostre patrimoni

Nivell

Educació primària i secundària

Descripció

Donar suport material o d’assessorament al professorat que estigui involucrat en un projecte d’Apadrinem el nostre patrimoni relacionat amb els àmbits del Geoparc.

El Geoparc intentarà facilitar un intercanvi entre diferents escoles del territori per al curs 2020/2021 perquè es coneguin i puguin explicar les seves experiències i valors patrimonials del seu entorn en el marc del programa Apadrinem el nostre territori. Es proposa fer la trobada en format virtual.

Proposta de treballs
de recerca

Nivell

Batxillerat

Descripció

Les propostes de treballs de recerca oferts pel Geoparc Orígens als Pirineus Catalans estan relacionats amb temàtiques pròpies de l’àmbit del Geoparc, tant a nivell de patrimoni geològic, com natural, històric i cultural de la seva geografia.
Tots els treballs proposats compten amb el suport i assessorament d’una persona experta del territori que s’ha compromès a realitzar aquesta tasca amb el Geoparc

Més informació

Els guardians del Geoparc Orígens

Nivell

Cicle inicial i mitjà de Primària

Descripció

Aquesta proposta té com a objectiu donar a conèixer el territori del Geoparc i el seu patrimoni. Consta de dues activitats

  • una xerrada que farà una primera aproximació de què és el Geoparc i què implica

  • un scape room, l'objectiu del qual és reforçar els conceptes treballats a la xerrada a través del joc. Se'ls encomanarà recuperar un objecte molt apreciat pel Geoparc Orígens, la Roca Mare, que els portarà a superar diferents reptes i enigmes. Aquest repte els permetrà identificar el territori Geoparc en un mapa i alguns dels elements patrimonials que hi podem trobar.

Intercanvi territori Geoparc

Nivell

2n cicle d'ESO

Descripció

Aquesta proposta té com a objectiu donar a conèixer el Territori del Geoparc Orígens als Pirineus catalans. L'alumnat de segon cicle d'ESO participen en un intercanvi virtual amb altres centres amb geoparcs de l'UNESCO per donar a conèixer el territori.

L'activitat es realitzarà en anglès o francès.

L'activitat és dura a terme durant el curs.

Més informació

GUIATGE - tècnics del Geoparc Orígens i/o de les institucions implicades

CALENDARI -tot el curs escolar

INSCRIPCIÓ - crp-pallarsjussa@xtec.cat o al telèfon 973 654 834

ORGANITZA - Geoparc Orígens als Pirineus Catalans

COL·LABORA - CRP Pallars Jussà

Els salins i el Museu de la sal

Actualment, l’extracció de la sal a les salines de Gerri de la Sal se centra en un conjunt saliner restaurat l’any 2008 i en el qual es torna a fer sal de manera tradicional.

A la resta de les 11 ha de terreny saliner estan abandonades a conseqüència de les destrosses de la riuada del novembre del 1982.

Antigament, va ser una explotació molt lucrativa pel poble de Gerri.

A més del conjunt de les salines, trobem el brollador o font d'aigua salada i l'Alfolí o Magatzem de la Sal, que és el lloc on està ubicat el Museu de la Sal.


LOCALITZACIÓ- Plaça Àngel Esteve, 10. Gerri de la Sal

Visita als salins. Descobreix com es fa la sal

Nivell

CM i CS de primària

Descripció

En la visita a les salines l'alumnat descobrirà com es produeix sal a Gerri, un lloc tan allunyat del mar.

L'activitat s'inicia al brollador d'aigua salada on es fa una explicació de la importància de la indústria salinera al poble. Seguidament, els alumnes descobriran les peculiaritats de l'aigua de Gerri, i es visitarà l'antiga caseta on s'emmagatzemava la sal. La visita finalitza al costat del conjunt saliner restaurat l'any 2008, on s'explicarà el procés de transformació de l'aigua salada en sal.

Per tal de treballar la visita hi ha a disposició un quadern didàctic de la visita als salins.

Visita al Museu de la Sal

Nivell

CM i CS de primària

Descripció

El Museu de la Sal es situat a l'antic magatzem de la sal.

La visita és un recorregut per les diferents naus del magatzem. En les dues primeres es duu a terme l'explicació de la feina que es feia al magatzem, el pesatge, els diferents tipus de sals que es produïen i les empaquetadores.

A la tercera nau, a través de quatre documentals, es pot veure les diferents feines que es realitzaven al salí des del seu manteniment fins a la producció de sal amb les diferents eines corresponents.

Finalment, la visita al museu acaba a l'última nau on s'explica la història de les salines de Gerri, a partir d'un audiovisual on els antics saliners comparteixen les seves experiències i vivències part important de la memòria oral del poble.

En finalitzar la visita es poden visita els antics molins de la sal que es troben dins del mateix edifici.

Desescapa't

Nivell

CS de primària (adaptable a altres nivells)

Descripció

L'activitat pretén donar a conèixer el Museu de Gerri i la informació més important, d'una manera més lúdica. S'aconsella un treball previ i posterior des del centre.

L'activitat segueix la forma i el model d'un Scape room, però el seu plantejament és al contrari, ja que la idea és quedar-se atrapats totalment en el Museu.

Podeu consultar el dossier del professorat de l'activitat Scape Room per fer la visita al Museu aquí

Més informació

GUIATGE - tècnica de l’equipament (Aroa Yagüé Medina)

DURADA - entre 1:30 h i 2:30 h

CALENDARI - al llarg del curs escolar

PREU - Museu 3 euros alumne/a /Scape room 5 euros per alumne/a

INSCRIPCIÓ - telèfon 630056138, turisme@baixpallars.ddl.net /reservesmuseugerri@gmail.com

ORGANITZA - Museu de Gerri de la Sal

COL·LABORA - Ajuntament Baix Pallars