Schoolvisie - Pedagogisch project 

VISIE WESTDIEP op één A4 (herwerkt dec. 2022).docx.pdf

Als directie en leerkrachten van de school willen wij onze visie uitwerken in onze opvoedings- en onderwijstaak.

Wij beseffen daarbij ten volle dat dit oogt als een schets van een ideaalbeeld, maar wij engageren ons om er naar te streven dit ideaalbeeld te benaderen. 


Christelijke zingeving

In onze opvoeding- en onderwijsopdracht laten we ons inspireren door de persoon van Jezus Christus.  We geven daarbij veel aandacht aan de zwakken en kansarmen.  Een houding van graag zien, eerbied en bewondering voor de eigenheid van elk, verdraagzaamheid, respect voor elkaar en elkaars bezittingen en werken aan een geweldloze samenleving vinden we belangrijk.

Ook kinderen met een andere godsdienst zijn welkom op onze school.

Respect, waardering en bewondering voor elkaar krijgen hier uitgelezen kansen.  Deze verscheidenheid aan culturen biedt bijzonder boeiende    mogelijkheden tot samenwerken.

We proberen een katholieke dialoogschool te zijn.  Als christelijke school proberen wij het evangelie te actualiseren naar de leefwereld van de kinderen toe.

 

Een warme school

Wij willen dat de kinderen zich thuis en veilig voelen op onze school en creëren een warme, liefdevolle omgeving waar de kinderen zich aanvaard en gerespecteerd voelen zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

We scheppen een positieve klassfeer en hebben veel aandacht voor elk kind zowel op leergebied, welbevinden als op sociaal vlak.

We zorgen ervoor dat de kinderen zich verbonden en verantwoordelijk voelen met de school.

Ze krijgen inbreng/inspraak in het schoolgebeuren (kinderparlement) en we   luisteren naar hen (luisterend oor).

We organiseren gezamenlijke momenten om het gevoel van verbondenheid te versterken (de maandafsluiter).


Structuur

Duidelijkheid, structuur en houvast in tijd en ruimte vormen de kapstok van onze werking.   Zowel in het klashouden, het aanbrengen van leerstof als het omgaan met  elkaar bieden we duidelijkheid voor de kinderen.

De dag- en weekplanner brengen rust bij de kinderen omdat ze weten wat hen te wachten staat.

Het gebruik van ‘de ventjes ‘(= beertjes van Meichenbaum) vormen een houvast.  Ze bieden structuur en strategie om tot een oplossing te komen.  Deze structuur komt altijd terug en kan in veel verschillende situaties gebruikt worden.

Ook hebben we duidelijke regels voor de speelplaats, de eetzaal, de rijen,... 

Ze komen iedereen ten goede, bieden rust en geven een veilig gevoel.

Verder zijn de puntjes van de week een houvast in het leren omgaan met elkaar.

 

Diversiteit

We houden rekening met de eigenheid van elk kind waarbij het eigen groeien centraal staat.  Elk kind is immers anders, uniek.  Het samen leren van en met elkaar, het zorgzaam en begripvol omgaan met elkaar in heterogene groepen krijgen veel aandacht.  Daarvoor werken we  gericht aan de ontwikkeling van de sociale competentie en oefenen deze vaardigheden met ‘de puntjes van de week’.


We hebben duidelijke afspraken om het pesten op school aan te pakken

(pestactieplan) en het schoolteam reageert alert op eventuele pesterijen.

Leren omgaan met verschillen zoals die in de maatschappij voorkomen, is een uitdaging voor elke dag.

 

Sterk in zorg

Ons onderwijs wordt zoveel mogelijk aangepast aan de mogelijkheden en de behoeften van elk kind (rekening houdend met de draagkracht van de school).  Dit betekent dat we de leerlingen haalbare uitdagingen en problemen aanbieden (zone van  de naaste ontwikkeling).  We stimuleren hen om op een hoger denkniveau te komen binnen hun mogelijkheden.

Bij ons krijgen de ontwikkelings- of leerbedreigde kinderen maximale kansen. 

De school investeert in differentiërende maatregelen zodat alle leerlingen (ook leerlingen die meer uitdagingen nodig hebben) optimale kansen krijgen. Een zorgleerkacht ondersteunt de klasleerkracht om een zorgbrede aanpak te realiseren.

 

differentiatie:

Met aangepaste klasorganisatie, gevarieerde werkvormen en een rijk aanbod aan materialen willen we aansluiten bij het leer- en ontwikkelingsproces van het kind.

zorg:

Als de begeleiding in de klas niet volstaat, krijgen leerlingen aangepaste ondersteuning van de zorgleerkracht.

basisleerlijn wiskunde van 3de leerjaar tot en met het 6de leerjaar:

Als de begeleiding in de klas niet volstaat, krijgen leerlingen begeleiding van de zorgleerkracht en wordt basisleerstof met redelijke aanpassingen aangeboden. 

Deze leerlingen krijgen aangepast huiswerk en aangepaste proeven.

taaltraject Nederlands:

Voor kinderen met taalachterstand wordt de leerstof op maat aangeboden.

Wij verwachten van de ouders dat ze positief staan ten aanzien van de extra initiatieven en maatregelen die de school neemt om de taalachterstand van hun kind weg te werken en dat ze er alles aan doen om hun kind, ook in de vrije tijd, te stimuleren bij het leren van Nederlands.

schooloverstijgende zorg:

Voor sommige leerlingen is de school niet in staat voldoende hulp te bieden,

wat kan wijzen op een leer- of aandachtstoornis (vb. dyslexie, ADHD, ASS,...)  Voor deze leerlingen is hulp van mensen of diensten buiten de school (logopedie, ON-begeleiding,...) aangewezen. De zorgcoördinator verzorgt de communicatie tussen de school en de externe hulpverleners.

 

Als de begeleiding van een leerling de draagkracht van de school overstijgt,

is doorverwijzing naar een andere school die beter kan inspelen op de specifieke behoeften van de leerling nodig.

We betrekken de ouders en de leerling bij de mogelijke overstap en bespreken met hen de situatie. We zoeken welke scholen een antwoord kunnen geven op de specifieke noden van de leerling en leggen de nodige contacten.

 

Overleg en samenwerken

Als dialoogschool hechten we veel belang aan een goede communicatie tussen alle betrokkenen.

We proberen de ouders te betrekken bij het schoolgebeuren door hen maximaal te informeren via brieven, agenda, website, infobord aan de schoolpoort, geregelde oudercontacten, ontmoetingen met juf of meester voor of na schooltijd. 

 Van de ouders verwachten we dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogische project van onze school staan en deze mee dragen.

Ook de brugfiguur – die op vaste tijdstippen op school aanwezig is e ’s morgens en/of ’s middags aan de schoolpoort staat -  bevordert de lage drempel voor de ouders. 

De inzet van heel wat ouders op pedagogisch vlak (leesouders, afnemen leestesten, begeleiding bosklassen,…) en op praktisch vlak (zwemouders, begeleiding bij uitstappen, schoolfeest, vervoer kinderen, fruitproject - oog voor lekkers,…) versterkt die band alleen maar.

 De kleuterschool en lagere school vinden het belangrijk dat de overgang van het 3de kleuter naar het 1ste leerjaar vlot verloopt.  We voorzien hiervoor meerdere overleg- en integratiemomenten.

 Eveneens is er een goede samenwerking met buitenschoolse organisaties zoals de huiswerkklas, de buurtwerking, CAW, Kinfo, de Katrol en de diensten voor de schooloverschrijdende zorg.

Overleg op school vinden we heel belangrijk. Zo overleggen de leerkrachten wekelijks met hun parallelcollega en zorgleerkracht in het daarvoor georganiseerd overleguur. Ze plannen niet alleen de volgende werkweek maar bespreken ook welke extra ondersteuning de leerlingen krijgen, de vorderingen die de kinderen maken,… Eveneens werken we aan de verticale doorstroming.

We maken duidelijke afspraken i.v.m. doelstellingen, aanbreng van de leerstof, gebruik van materialen, handboeken,…

 

Krachtige leeromgeving

De leerlingen krijgen kansen om veelvuldige en verscheiden leerervaringen op te doen. We zorgen voor een uitdagende leeromgeving met rijke, zinvolle ervaringen en trachten een zelfstandige werkhouding te creëren.  We stimuleren de kinderen tot eigen initiatief en doorzettingsvermogen en helpen hen om hun talenten verder te ontplooien.

 

We vinden het belangrijk dat de kinderen zich op een vlotte manier kunnen uitdrukken en leren hen op een warme en communicatieve wijze in relatie te treden met zichzelf en de anderen en bieden hen hiervoor veel kansen.

 

Ook aan lezen hechten we veel belang: boekenklas, theaterlezen, tutorlezen, voorlezen, bibliotheekbezoek, houden van een leesweek met de ganse school,... Goed kunnen lezen is   immers belangrijk voor de verdere schoolloopbaan en het goed functioneren in onze geletterde maatschappij.

 

We moedigen de kinderen aan nieuwsgierig, respectvol en kritisch te kijken naar de wereld waarin ze leven.  Zoveel mogelijk worden er realistische en uitdagende leerinhouden aangeboden. Regelmatig verkennen de kinderen de omgeving of  wordt de wereld binnen in de school gebracht.           

Tijdens techniekactiviteiten leren de leerlingen vooral kritisch kijken, onderzoeken, ontwerpen, testen, aanpassen en samenwerken.

Vanaf het derde leerjaar wordt schaken in het lessenpakket opgenomen. Het logisch denken wordt gestimuleerd en leerlingen leren omgaan met winnen en verliezen.

 

We besteden veel aandacht aan de actualiteit door het volgen van het jeugdjournaal, kranten in de klas, internet … Ook het zelfstandig, kritisch en correct omgaan met multimedia vinden we belangrijk.


Sport en spel

We proberen de kinderen veel bewegingskansen te geven.  In de klas en op de speelplaats leren we hen samen te spelen.  We zorgen voor een uitdagende, gezellige speelplaats met voldoende materiaal om te bewegen.

Ook tijdens de lessen bewegingsopvoeding, de zwemlessen, de schaatsbeurt, de sportdag, … krijgen de kinderen heel wat bewegingskansen.

Ze gaan geregeld te voet of met de fiets op leeruitstap en tweewekelijks te voet naar het zwembad.

Jaarlijks oefenen we de fietsvaardigheid op het fietsbehendigheidsparcours.

 

Cultuur en creativiteit

We geven de kinderen de kans om hun leefwereld op een creatieve wijze te verkennen.   Geïnspireerd door bezoeken aan  Mu-Zee, Mu-Zee-Um, Horizon Educatief , bibliotheek, toneel- en filmvoorstelling en wero-thema’s krijgen de kinderen de kans om hun gevoelens en belevingen gestalte te geven.

Ook tijdens de maandafsluiter tonen de kinderen hun muzische talenten.

Informatie over (kosteloze) culturele activiteiten en creatieve ateliers buiten de school worden via de brugfiguur doorgegeven.

De kinderen krijgen kansen om hun mening te formuleren en te helpen bij het zoeken naar oplossingen o.a. in het kinderparlement, de weekevaluatie,…

Tijdens de maandafsluiter, de talentennamiddag, gedichtendag, het kerstoptreden, het sinterklaasfeest, het afscheidsfeest van het 6de leerjaar,... staat ook het muzische in de kijker.

 

Democratisch

De school zorgt ervoor dat alle leerlingen kunnen deelnemen aan de  georganiseerde activiteiten door de kosten voor de ouders te beperken.  Voorbeelden hiervan zijn: bosklassen in eigen streek zodat voor het vervoer geen kosten worden gemaakt, elke week  een gratis stuk fruit, gratis zwemmen,...

Bij elke uitstap legt de school steeds bij.


Gezondheid – milieu - veiligheid

Gezonde voeding op school vinden we belangrijk. We vragen de ouders oog te hebben voor ‘gezonde voeding’ en snoepgoed en frisdrank te beperken. Op school drinken de kinderen water.

Kauwgom is op school verboden.  We promoten fruit door de kinderen wekelijks een gratis stuk fruit aan te bieden (oog voor lekkers).

We zijn een MOS-school.  We proberen de afvalberg te verminderen en sorteren papier en karton, PMD en restafval. Batterijen en inktpatronen kunnen afgegeven worden op het secretariaat.      

We vragen de kinderen om hun lunchpakket te verpakken in een genaamtekende brooddoos en water in een navulbare fles mee te brengen.

Wekelijks is een klas verantwoordelijk voor de netheid op de speelplaats. 

We hebben aandacht voor verkeersveiligheid.  De kinderen dragen bij uitstappen fluohesjes en fietshelmen, leren de verkeerssituaties voor en rond de school kennen en oefenen jaarlijks op het fietsbehendigheidsparcours.

In het 3de trimester leggen de zesdeklassers een fietsexamen af.