La Xarxa d'Educadores i Educadors per a una Ciutadania Global és un espai de trobada i treball cooperatiu en què hi participen professionals vinculats al món de l'educació interessats a construir una ciutadania global (lluita contra la desigualtats, emergència climàtica, drets humans, pedagogia de les cures, educació emocional, cultura de pau, migracions...). Cadascuna aporta allò que li és més propi i allò sobre el que més sap, a través d'iniciatives, accions i projectes per fer possible l'escola transformadora que imaginem.
Marató per l’Emergència Climàtica
El 10 d’abril, la Marta Montesinos, de la Xarxa ECG, va presentar el vídeo de l’alumnat de 6è de l’Escola Splai (Barcelona), parlant de l’estalvi energètic, en l’acte de tancament de la Marató per l’Emergència Climàtica, davant la tinent d’alcalde de Barcelona. L’alumnat va parlar del Cuidem-nos com a recurs de la Xarxa ECG. Durant el mes de febrer han tingut com a missió reduir el consum elèctric, d’aigua i gas de l’escola. L’estalvi econòmic assolit es destinarà a projectes socials per fer front a l’emergència climàtica.
Fòrum Català per la Pau
El 7 d’abril s'ha celebrat la 1ª sessió deliberativa del Fòrum Català per la Pau a la seu de LaFede, a Barcelona. Joan Pere i Mercè han participat en el debat de l’Eix 1:Cultura de Pau. En nom de la Xarxa ECG s'ha presentat la proposta de creació d’una Xarxa catalana d’Escoles per la Pau, sorgida del grup de Tarragona. Es vol aconseguir una estructura dins de l’educació formal per fer un treball sistemàtic d’Educació per la Pau. Per aconseguir-ho, caldrà treballar amb l’Agència Catalana de Cooperació i el Departament d’Educació, per encabir la proposta dins del Programa d’Educació Global que s’està elaborant amb l’impuls d’aquests dos organismes. El 10 d’abril, la Pilar Sada va participar en una reunió amb diverses entitats que volen donar suport a aquesta iniciativa i preparar-se per portar-la a altres sessions deliberatives. El 17 de juny la Xarxa també participarà a la sessió deliberativa de Girona. Aquí teniu el calendari de les diferents sessions que es realitzaran a tot el territori. Si podeu anar-hi, inscriviu-vos-hi per portar-hi aquesta proposta. A veure si ho aconseguim! https://participa.gencat.cat/processes/forum-catala-pau/f/4235/meetings Trobareu la proposta completa AQUÍ
Assemblea Xarxa ECG, 5 abril 2025
Dissabte 5 d'abril s’ha reunit l'assemblea de la Xarxa. Hi han assistit presencialment Humbert, Joan Pere, Amanda, Cristina, Clara i Mercè, i s’han connectat online Eva i Marta. S’han tractat un munt de temes i s’han pres els acords que han quedat recollits a l’ACTA.
10a Jornada Aprenentatge Servei (ApS) Mirades des de l’evidència. 4 d’abril 2025. Barcelona.
Vam ser en aquesta Jornada, a l'edifici històric de la UB. Vam retrobar-nos amb entitats de LaFede en aquest acte, dedicat a fer visibles experiències d’ApS de centres educatius de Catalunya.
Fòrum d’Educació Ambiental. Lleida. 28, 29 i 30 març de 2025
La Clara de Madrid va presentar la Guia “Cuidem-nos” al Fòrum d’Educació Ambiental a Lleida. Organitzat per la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), el fòrum va esdevenir un espai de trobada, reflexió i intercanvi entre diversitat d’agents. Educació, Comunitat i Vida van ser els eixos que abordats. Objectius: reflexionar sobre com ens interpel·la el context d’emergència climàtica i ecològica i què necessitem per actuar i cuidar-nos, conèixer entitats o professionals de diferents disciplines amb qui potencialment establir aliances, conèixer projectes inspiradors des del treball comunitari, imaginar col·lectivament futurs (im)possibles. La Clara va tenir un espai a L’Altaveu de projectes singulars, dissabte 29 de març, per visibilitzar la Guia Cuidem-nos, la qual aborda els tres eixos del Fòrum: Educació, Comunitat i Vida, en un espai distès on va poder interactuar de manera espontània amb els i les assistents al Fòrum, que van visitar els diferents projectes exposats. Més informació:
https://scea.cat/forum-deducacio-ambiental-2025-reservat-la-data/
V Jornades d’Educació Ecosocial "Ecotopías periféricas”. Sevilla, 21-22 de març de 2025
Jornada organitzada per Fuhem i Ecotono Cooperativa. Es va celebrar a les 3000 vivendes, un barri perifèric de Sevilla. Allà ens hem trobat Cari, Santi, Joaquín, Viki (Red Andaluza-Canaria) i Mercè (Xarxa). Una jornada plena de reflexions inspiradores en col·laboració amb altres entitats com Alboan, Teachers for Future Spain, Alalá, i docents de centres d’Andalusia. Van tornar carregades de contactes per a la Red i les ganes de seguir avançant en les ecotopies. El lema espontani sorgit dels grups de reflexió ha estat: “Quan posem les periferies al centre, totes serem al centre”. El resum de la jornada: Sevilla: encuentro de la Educación Ecosocial – FUHEM
MÉS ENLLÀ DE LES PANTALLES: LUDOFORTA I EL PODER DELS JOCS DE TAULA
Joan Berga, del grup de Tarragona, ens ha fet arribar l'article escrit per l'alumnat Ihsan El Bohouch de l'Institut Torreforta, de Tarragona, sobre el grup de jocs de taula "Ludoforta", projecte que estan portant a terme a l'institut amb l'objectiu de desconnectar l'alumnat de les pantalles, seguint la normativa de l'institut d'un espai lliure de mòbils. A més, promou l'ús del català en tots els jocs. Gràcies a aquestes iniciatives, es produeix una millora notable en diversos aspectes, com l’expressió oral, el desenvolupament d’habilitats socials i cognitives dels alumnes, així com la confiança en si mateixos.
JORNADA INCLUSIÓN Y CUIDADOS EN LOS CENTROS EDUCATIVOS: HERRAMIENTAS Y ESTRATEGIAS
El 22 de febrer es va celebrar la Jornada Inclusió i cures als centres educatius: eines i estratègies a l'IDP de la Universitat de Barcelona, el 22 de febrer de 2025. Les ponents i talleristes Clara Isabel de Madrid, Carmen Sanjuán, Marta Montesinos i Joan Pere Guzmán, de la Xarxa, i Mª Esther Gutiérrez, del grup de Madrid, van presentar la Guia "El centre que cuida", redactada amb el grup de treball "Inclusió i cures" de l'IDP UB. Aquí teniu l'enllaç al document, de descàrrega lliure: https://www.ub.edu/idp/web/es/node/5202
DENIP 2025 TARRAGONA
El 30 de gener se celebra el Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP). El grup de Tarragona, una vegada més, ha coorganitzat el DENIP 25 a Tarragona, amb l'Ajuntament de Tarragona, el Departament d'Educació i altres entitats. Aquest any, el lema és "Caminem cap a la Pau".
El programa del DENIP 2025 TARRAGONA
PRESENTACIÓ DE L'AGENDA LLATINOAMERICANA MUNDIAL 2025. 13 DESEMBRE 2025, 18:00. Lloc: Miramar Centre Cultural de Sitges
El 13 de desembre, en Joan Pere Guzmán i la Clara Isabel de Madrid, van participar a les Jornades Drets Humans Sitges, organitzades per Sitges Solidari, l'Institut Català Internacional per la Pau i l'Agenda Llatinoamericana Mundial. En Joan Pere i la Clara van fer una ponència presentant la Xarxa ECG i concretament l'article "El pas de l'Ètica de la Cura a la Pedagogia de les Cures", que van escriure per a l'Agenda Llatinoamericana Mundial 2025.
WEBINAR LA NOSTRA PETJADA ECOLÒGICA. NO NOMÉS ÉS QÜESTIÓ DE MENJAR
Dins dels actes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, vam emetre el webinar La nostra petjada ecològica. No només és qüestió de menjar. En aquesta ocasió, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es centra en el malbaratament alimentari.
Vam parlar de la petjada ecològica del sistema de producció i consum d'aliments global i com podem treballar-ho a les aules de primària i secundària.
Voleu visualitzar el webinar? Aquí teniu l'enllaç de Youtube: https://youtu.be/7OKPbQXWm8U
Cicle de webinars sobre Educació transformadora per a la Ciutadania Global
Us convidem a visualitzar les gravacions dels dels webinars que es van emetre al juliol 2024 en el marc de l’escola d’estiu de l’IDP de la UB:
L'Educació per a la Ciutadania Global com a compromís del docent per a la transformació social. 7 d'octubre de 2024, de 17:30 a 19:30. Ponent: Israel García Bayón
https://www.youtube.com/watch?v=35Y8lO2k3b0
Benestar emocional i l'habilitat d'afrontar la incertesa i la complexitat per adaptar-se als canvis. 8 d'octubre de 2024, de 18:00 a 19:00 Ponent: Carmen Sanjuán Pertusa
https://www.youtube.com/watch?v=3ZIg-g9U8zk&t=116s
Situació d'aprenentatge sobre participació i democràcia "De l'escola participativa a la societat democràtica". 9 d'octubre de 2024, de 17:30 a 19:30 Ponents: M.Esther Gutiérrez Expósito, Israel García Bayón, Flor Lopez-Asenjo, Gotzon Quintana, Joaquín José Martínez, Mari Carmen Afonso
https://www.youtube.com/watch?v=liJ5ud4B5_A&t=389s
Trencar la inèrcia: superant els traumes de l'antipedagogia franquista cap a una inclusió basada en les cures. 14 d'octubre de 2024, de 18:00 a 19:00
Ponent: Joaquín José Martínez Sánchez.
Cicle de webinars sobre Educació transformadora per a la Ciutadania Global
Us convidem a visualitzar les gravacions dels dels webinars que es van emetre al juliol 2024 en el marc de l’escola d’estiu de l’IDP de la UB:
La nostra petjada ecològica: proposta didàctica per educar la importància de la sostenibilitat. 11 de juliol de 2024, de 18:00 a 19:00 Formadora: Clara Isabel de Madrid Robleño.
Transformant el món des de les nostres escoles. 1 de juliol de 2024, de 18:00 a 19:00. Formadora: M.Esther Gutiérrez Expósito.
TALLER CUIDEM-NOS A CLASSE D'EDUCACIÓ MORAL - GRAU PEDAGOGIA UB - 21/5/2024
Des de la Xarxa seguim amb els actes de difusió de la Guia didàctica Cuidem-nos. En aquesta ocasió vam ser convidades per la Dra. Maria Rosa Buxarrais a dinamitzar un taller per a una vintena d’alumnes de l’assignatura d’Educació Moral, del Grau de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. El 21 de maig, Joan Pere, Carmen, Marta i Mercè van presentar doncs el recurs i van desenvolupar amb la participació activa de l’alumnat exemples de dinàmiques de cada bloc de la seqüència d’activitats: glossari, l’observador, simulació i què podem fer.
Esperem tornar-hi de nou el proper curs per seguir aportant maneres d’aplicar a l’aula la Pedagogia de les cures.
LA XARXA A LA JORNADA FAIG DEL CESIRE. 2 de maig de 2024, Fabra i Coats
El passat 2 de maig vam tenir l’oportunitat de participar a la II Jornada FAIG. Col·laborem: com abordar els reptes globals cocreant projectes FAIG”, organitzada pel CESIRE (centre de recursos pedagògics específics de suport a la innovació i la investigació educativa), a Barcelona. Vam estar presentant els materials de Kaidara a l’espai de la fira d’entitats col·laboradores, per on van passar 40 docents per conèixer-nos. Les persones interessades van poder deixar les dades de contacte per poder seguir teixint aliances. El programa FAIG té com a objectiu fomentar el co-disseny de projectes per part dels docents i les entitats col·laboradores que possibilitin la indagació, la integració de sabers i competències de diversos àmbits, el desenvolupament crític i la creació de solucions creatives i innovadores amb impacte en l’entorn i el bé comú. A la segona part de la Jornada, Carmen, Mercè i Joan-Pere, de la Xarxa ECG, van dinamitzar un taller inspirat en la Guia didàctica Cuidem-nos amb un grup de docents.
LA NOSTRA GUIA DIDÀCTICA “CUIDEM-NOS”, GUANYADORA DELS PREMIS DICOLED, CATEGORIA “CO-CREACIÓ PER UN GRUP DE DOCENTS DE DIFERENTS CENTRES EDUCATIUS”
El nostre recurs CUIDEM-NOS: una guia didàctica per parlar de les cures, va resultar guanyador dels Premis DICOLED en la categoria “Co-creació per un grup de docents de diferents centres educatius”. Els premis DICOLED 2024 busquen donar difusió a propostes en l’educació formal no universitària que apliquin la Competència Digital Docent en format de recursos educatius oberts, per facilitar el compartir, la inspiració mútua i la millora digital col·lectiva a l’educació.
Enguany, el jurat va revisar una gran quantitat de candidatures i, després d’un procés de selecció, “Cuidem-nos” va resultar nominat en dues categories: “Secundària” i “Co-creació per un grup de docents de diferents centres educatius”. Finalment, el dia 20 d’abril, dins de la programació de l’STEAMConf 2024, es va celebrar l’acte d’entrega de premis DICOLED a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), en el qual van anunciar com a recurs guanyador en la categoria esmentada el “Cuidem-nos”.
“Cuidem-nos” va ser elaborat per nou membres de la Xarxa ECG en un procés que va durar dos anys fins la seva publicació el 2023.
El Premi consisteix a un certificat per a cada docent que ha col·laborat, un únic guardó per a la col·lectivitat i una única dotació econòmica de 3000€. D’altra banda, es farà difusió del “Cuidem-nos” a través dels canals de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Dissabte 20 d’abril, dins de la Formació en Justícia Global organitzada per Xarxa Garraf, es va celebrar al Centre Cívic Molí del Vent, de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), la sessió de formació dedicada a Xarxes d’entitats i Comunicació Transformadora. En aquesta sessió, el company Joan-Pere Guzmán va presentar la Xarxa d’Educadores i Educadors per a una Ciutadania Global com a bona pràctica de Xarxa d’entitats. Tanmateix, la sessió també es va centrar en com comunicar de manera que es generi transformació social.
El 21 de novembre de 2023, dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, vam emetre el webinar sobre la Guia didàctica La Nostra petjada ecològica, per a secundària i cicle superior de primària.
Fotografies: Maria Navarro de la Torre
Curs "Formació per a professorat. Justicia Global i Consum Just i responsable (Tèxtil, Electrònic i Alimentari)", organitzat per Oxfam Intermón dins del projecte "Educació per la Pau i celebració conjunta del DENIP. Centres educatius de Tarragona", impartit per SETEM Catalunya i reconegut pel Departament d'Educació (15h).
Objectiu: Contribuir a l’empoderament del professorat a impartir projectes d’educació transformadora, aportant coneixements i dinàmiques per tal que l'alumnat reflexioni sobre les diverses causes generadores de pobresa, desigualtat, vulneracions de drets humans i injustícies globals, especialment relacionades amb els telèfons mòbils i ordinadors portàtils, els productes alimentaris i el tèxtil.
El curs consta de dues fases, una primera de formació online (14, 17 i 21 de març, de 17:30h-19:30h) i una segona d'implementació del projecte a l'aula (març-juny)
Per qualsevol dubte, ens podeu escriure a: mobilitzacio@setem.org
Formulari d'inscripció: https://forms.gle/C4MUCfKRQxreeYK26
Enllaç a l'aplicació del Departament d'Ensenyament, per si sou professorat XTEC: https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/pls/soloas/pk_for_mod_ins.p_for_cons_activitats (Codi de l'activitat: 7000380021).
La Xarxa ECG hi hem participat presentant la proposta didàctica
La nostra petjada ecològica. No és qüestió de menjar.
23 octubre 2021
Mercedes Sosa
Lletra adaptada pels tècnics
de la Xarxa ECG pel
IX Seminari | juliol '21