XARXA 

D'EDUCADORES I

EDUCADORS PER A UNA 

CIUTADANIA GLOBAL

La Xarxa d'Educadores i Educadors per a una Ciutadania Global és un espai de trobada i treball cooperatiu en què hi participen professionals vinculats al món de l'educació interessats a construir una ciutadania global (lluita contra la desigualtats, emergència climàtica, drets humans, pedagogia de les cures, educació emocional, cultura de pau, migracions...). Cadascuna aporta allò que li és més propi i allò sobre el que més sap, a través d'iniciatives, accions i projectes per fer possible l'escola transformadora que imaginem.

WEBINAR LA NOSTRA PETJADA ECOLÒGICA. NO NOMÉS ÉS QÜESTIÓ DE MENJAR


Dins dels actes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, emetrem el webinar La nostra petjada ecològica. No només és qüestió de menjar. En aquesta ocasió, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es centra en el malbaratament alimentari. 

Parlarem de la petjada ecològica del sistema de producció i consum d'aliments global i com podem treballar-ho a les aules de primària i secundària. 


Us hi esperem. 


Inscripcions gratuïtes: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Ft.co%2FGrBEJ1cWT4&sa=D 







Cicle de webinars sobre Educació transformadora per a la Ciutadania Global


Us convidem a visualitzar les gravacions dels dels webinars que es van emetre al juliol 2024 en el marc de l’escola d’estiu de l’IDP de la UB: 


L'Educació per a la Ciutadania Global com a compromís del docent per a la transformació social. 7 d'octubre de 2024, de 17:30 a 19:30. Ponent: Israel García Bayón 

https://www.youtube.com/watch?v=35Y8lO2k3b0 


Benestar emocional i l'habilitat d'afrontar la incertesa i la complexitat per adaptar-se als canvis. 8 d'octubre de 2024, de 18:00 a 19:00 Ponent: Carmen Sanjuán Pertusa

https://www.youtube.com/watch?v=3ZIg-g9U8zk&t=116s 


Situació d'aprenentatge sobre participació i democràcia "De l'escola participativa a la societat democràtica". 9 d'octubre de 2024, de 17:30 a 19:30 Ponents: M.Esther Gutiérrez Expósito, Israel García Bayón, Flor Lopez-Asenjo, Gotzon Quintana, Joaquín José Martínez, Mari Carmen Afonso

https://www.youtube.com/watch?v=liJ5ud4B5_A&t=389s 


Trencar la inèrcia: superant els traumes de l'antipedagogia franquista cap a una inclusió basada en les cures. 14 d'octubre de 2024, de 18:00 a 19:00 

Ponent: Joaquín José Martínez Sánchez. 

https://studio.youtube.com/video/fWmMcwQ3iFk/edit 



Cicle de webinars sobre Educació transformadora per a la Ciutadania Global


Us convidem a visualitzar les gravacions dels dels webinars que es van emetre al juliol 2024 en el marc de l’escola d’estiu de l’IDP de la UB:


La nostra petjada ecològica: proposta didàctica per educar la importància de la sostenibilitat. 11 de juliol de 2024, de 18:00 a 19:00 Formadora: Clara Isabel de Madrid Robleño. 

https://youtu.be/wFRs7_grKts 


Transformant el món des de les nostres escoles. 1 de juliol de 2024, de 18:00 a 19:00. Formadora: M.Esther Gutiérrez Expósito. 

https://youtu.be/wFRs7_grKts 

TALLER CUIDEM-NOS A CLASSE D'EDUCACIÓ MORAL - GRAU PEDAGOGIA UB - 21/5/2024

Des de la Xarxa seguim amb els actes de difusió de la Guia didàctica Cuidem-nos. En aquesta ocasió vam ser convidades per la Dra. Maria Rosa Buxarrais a dinamitzar un taller per a una vintena d’alumnes de l’assignatura d’Educació Moral, del Grau de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. El 21 de maig, Joan Pere, Carmen, Marta i Mercè van presentar doncs el recurs i van desenvolupar amb la participació activa de l’alumnat exemples de dinàmiques de cada bloc de la seqüència d’activitats: glossari, l’observador, simulació i què podem fer. 

Esperem tornar-hi de nou el proper curs per seguir aportant maneres d’aplicar a l’aula la Pedagogia de les cures. 



LA XARXA A LA JORNADA FAIG DEL CESIRE. 2 de maig de 2024, Fabra i Coats

El passat 2 de maig vam tenir l’oportunitat de participar a la II Jornada FAIG. Col·laborem: com abordar els reptes globals cocreant projectes FAIG”, organitzada pel CESIRE (centre de recursos pedagògics específics de suport a la innovació i la investigació educativa), a Barcelona. Vam estar presentant els materials de Kaidara a l’espai de la fira d’entitats col·laboradores, per on van passar 40 docents per conèixer-nos. Les persones interessades van poder deixar les dades de contacte per poder seguir teixint aliances. El programa FAIG té com a objectiu fomentar el co-disseny de projectes per part dels docents i les entitats col·laboradores que possibilitin la indagació, la integració de sabers i competències de diversos àmbits, el desenvolupament crític i la creació de solucions creatives i innovadores amb impacte en l’entorn i el bé comú. A la segona part de la Jornada, Carmen, Mercè i Joan-Pere, de la Xarxa ECG, van dinamitzar un taller inspirat en la Guia didàctica  Cuidem-nos amb un grup de docents.

LA NOSTRA GUIA DIDÀCTICA “CUIDEM-NOS”, GUANYADORA DELS PREMIS DICOLED, CATEGORIA “CO-CREACIÓ PER UN GRUP DE DOCENTS DE DIFERENTS CENTRES EDUCATIUS”


El nostre recurs CUIDEM-NOS: una guia didàctica per parlar de les cures, va resultar guanyador dels Premis DICOLED en la categoria “Co-creació per un grup de docents de diferents centres educatius”. Els premis DICOLED 2024 busquen donar difusió a propostes en l’educació formal no universitària que apliquin la Competència Digital Docent en format de recursos educatius oberts, per facilitar el compartir, la inspiració mútua i la millora digital col·lectiva a l’educació. 


Enguany, el jurat va revisar una gran quantitat de candidatures i, després d’un procés de selecció, “Cuidem-nos” va resultar nominat en dues categories: “Secundària” i “Co-creació per un grup de docents de diferents centres educatius”. Finalment, el dia 20 d’abril, dins de la programació de l’STEAMConf 2024, es va celebrar l’acte d’entrega de premis DICOLED a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), en el qual van anunciar com a recurs guanyador en la categoria esmentada el “Cuidem-nos”. 

“Cuidem-nos” va ser elaborat per nou membres de la Xarxa ECG en un procés que va durar dos anys fins la seva publicació el 2023.

El Premi consisteix a un certificat per a cada docent que ha col·laborat, un únic guardó per a la col·lectivitat i una única dotació econòmica de 3000€. D’altra banda, es farà difusió del “Cuidem-nos” a través dels canals de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Dissabte 20 d’abril, dins de la Formació en Justícia Global organitzada per Xarxa Garraf, es va celebrar al Centre Cívic Molí del Vent, de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), la sessió de formació dedicada a Xarxes d’entitats i Comunicació Transformadora. En aquesta sessió, el company Joan-Pere Guzmán va presentar la Xarxa d’Educadores i Educadors per a una Ciutadania Global com a bona pràctica de Xarxa d’entitats. Tanmateix, la sessió també es va centrar en com comunicar de manera que es generi transformació social.

El 21 de novembre de 2023, dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, vam emetre el webinar sobre la Guia didàctica La Nostra petjada ecològica, per a secundària i cicle superior de primària

Projecte Educació per la Pau. 2023-2024.pdf
POSTER CAMPANYA CURRÍCULUM-2-1.pdf
Nota de premsa-DENIP 2023.pdf
Programa Acte DENIP 2023.pdf
Nota premsa Ajuntament Tarragona.pdf

Fotografies: Maria Navarro de la Torre

Expo10anysdossier.pdf
Dossier Educació per la Pau. Curs 2022-2023.pdf

Curs "Formació per a professorat. Justicia Global i Consum Just i responsable (Tèxtil, Electrònic i Alimentari)", organitzat per Oxfam Intermón dins del projecte "Educació per la Pau i celebració conjunta del DENIP. Centres educatius de Tarragona", impartit per SETEM Catalunya i reconegut pel Departament d'Educació (15h).

Objectiu: Contribuir a l’empoderament del professorat a impartir projectes d’educació transformadora, aportant coneixements i dinàmiques per tal que l'alumnat reflexioni sobre les diverses causes generadores de pobresa, desigualtat, vulneracions de drets humans i injustícies globals, especialment relacionades amb els telèfons mòbils i ordinadors portàtils, els productes alimentaris i el tèxtil.

El curs consta de dues fases, una primera de formació online (14, 17 i 21 de març, de 17:30h-19:30h) i una segona d'implementació del projecte a l'aula (març-juny)

Per qualsevol dubte, ens podeu escriure a: mobilitzacio@setem.org



Presentació La nostra petjada ecològica. No és només qüestió de menjar

Setmana de l'Alimentació Sostenible

La Xarxa ECG hi hem participat presentant la proposta didàctica 

La nostra petjada ecològica. No és qüestió de menjar

23 octubre 2021

"TODO CAMBIA

Mercedes Sosa

Lletra adaptada pels tècnics 

de la Xarxa ECG pel 

IX Seminari  | juliol '21

Red ECG

25 i 26  |  juliol'21

Vols enredar-te a la nostra xarxa?