aanbod Workshops  

& SPREKERS

De opleiding biedt een scala aan leuke, hands-on workshops aan die in klasverband gevolgd kunnen worden op PXL. Deze workshops zijn niet alleen leerzaam, maar ook interactief en geschikt voor groepsdeelname. Daarnaast kan de opleiding ook ondersteuning bieden bij evenementen door sprekers te leveren met diepgaande expertise op gebieden zoals energie, machine learning, onderhoud en smart assets (machines & gebouwen). Verder bestaat de mogelijkheid om workshops aan te passen, te combineren of zelfs op maat aan te vragen. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Frank Joosten frank.joosten@pxl.be 

SMART GRID ENERGY GAME 

In deze interactieve klasworkshop nemen de leerlingen het tegen elkaar op in een energiemanagement-game. Ze stellen een gesimuleerd mini-elektriciteitsnetwerk zo af dat de juiste hoeveelheid elektriciteit op het juiste moment wordt opgewekt, zodat er geen gevaar is voor een black-out van het systeem. Aan de hand van realtime gridparameters krijgen de leerlingen een realistische, genuanceerde kijk op groene stroom. De leerling die de plc, stoommachine, zonnepanelen, windmolentjes e.d. het meest energie-efficiënt weet af te stellen, wint de wedstrijd en verdient The Smartest Grid Award! 

ENERGY TRADING GAME 

Energiedelen en energieoverschotten verhandelen is een spel van vraag en aanbod. Om dat spel goed in de vingers te krijgen, word je - full of energy - samen met je klasgenoten aan het werk gezet in een spannend ‘energy trading game’ waarin jij aan de knoppen zit van je eigen huis. Hoeveel energie verbruik ik precies in mijn huis? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak om in m’n eigen energiebehoefte te voorzien? Waarop moet ik letten als ik energieoverschotten aan mijn buren wil doorverkopen? Door welke alternatieven kan ik die energieverslindende wasmachine of diepvries in mijn huishouden vervangen? Op basis van dat soort vragen leer je spelenderwijs strategische beslissingen nemen. En op het eind van de workshop weten we meteen wie de strafste energy trader van de klas is. The game is on! 

SUSTAINABLE INNOVATION 

Hoe ontsnap je aan een ecologische ramp in het jaar 2080? Met die apocalyptische vraag stappen de leerlingen in groepjes van 4 à 5 onze PXL-Green & Techescaperoom binnen. De ‘challenge’: hun breincellen, redeneervaardigheden en kennis over duurzame technologie en innovatie inzetten om de wereld te redden. Staan verder ook nog op het menu (als de leerlingen uit de escaperoom geraken tenminste :-)): korte praktijkopdrachten waarin o.m. augmented en virtual reality, hernieuwbare energie, duurzaamheid, de ‘sustainable development goals’ (SDG’s) en maaktechnologie centraal staan. Durven jullie de uitdaging aan? 

VERSE LUCHT 

Tegenwoordig wordt elke woning zeer luchtdicht gebouwd, zo luchtdicht dat er nog maar weinig verse lucht tot bij de bewoners komt. Logisch gevolg: voor nieuwbouwwoningen vanaf 2006 is een minimaal ventilatiesysteem verplicht. Tijdens deze workshop leer je een eenvoudig ventilatiesysteem opbouwen. Je leert dat een snijmachine voor het snijden van metalen kanalen snel tot een bruikbaar resultaat leidt. Om ervoor te zorgen dat de installatie correct werkt, leer je tot slot ook hoe je de juiste metingen kan uitvoeren. 

LEAN ENGINEERING GAME 

Hoe kan een producent zijn machinepark en productieprocessen zo efficiënt mogelijk op elkaar afstemmen? Die kernvraag staat centraal in een simulatiespel waar we met behulp van LEGO® aan de slag gaan en de ‘lean’ 5S-methodiek grondig leren kennen en toepassen. Achteraf reflecteren we hoe deze methodiek ook in een schoolcontext tijdswinst oplevert en efficiëntie bevordert. 

PRODUCTION MANAGEMENT GAME 

Aan de hand van een productiespel leren leerlingen wat kwaliteitsvol en efficiënt produceren inhoudt, met ‘overall equipment efficiency’ als leidraad. Ze leren wat industrie 4.0 is en al spelend komen ze in contact met productiedata, planning, taakverdeling en teammanagement, onderhoud, werkstroom- en kostenbeheersing, enz. De winnaars krijgen (behalve een pluim op hun hoed) de titel van Production Management Top Team. 

ANY WAY THE WIND BLOWS 

Hoe werkt een windmolen precies? Welke types windmolens bestaan er? En welk rendement kan een windmolen halen? In deze workshop worden jullie in onze Makerspace zelf aan het werk gezet: jullie krijgen drie verschillende types windmolens onder jullie hoede en bepalen – vertrekkend van een aantal parameters – het meest optimale rendement. 

PRINT JE EIGEN HOOFD 

De ontwikkeling van 3D-printers is tegenwoordig booming business. Met een 3D-scanner en een 3D-printer kun je niet alleen een vorm digitaal bewerken, maar die vorm ook - laagje per laagje - printen. Hoe nauwkeuriger de 3D-tekening, hoe beter het resultaat. De techniek wordt nu al toegepast in de industrie, architectuur en geneeskunde: van maquettes in plastic tot een nieuwe hartklep. Ingenieurs zijn er zelfs al in geslaagd om met eetbare materialen zoals chocolade, kaas of pasta te printen. Over enkele jaren print je thuis kleine voorwerpen zoals fotokaders, juwelen, schoenen of wie weet je eigen miniatuurhoofd. 3D-printers zijn perfect om kleine onderdelen of gadgets te printen en dat gaan we dan ook doen. Duik met je klas mee ons 3D Lab in! Jullie bepalen mee wat er gescand en geprint wordt en worden onder begeleiding aan het werk gezet ... 

RECYCLING PLASTIC IS FANTASTIC 

Welke soorten plastic bestaan er en hoe herken je ze? Hoe kun je plastic recycleren? En welke toestellen heb je daarvoor nodig? Na een korte theoretische introductie steek je in deze workshop zelf de handen uit de mouwen. Je neemt vooraf van thuis een beperkte hoeveelheid (afgewassen) plastic potjes, flesjes en schaaltjes mee en maakt tegen het eind van de workshop in onze Makerspace je eigen product uit gerecycleerd plastic: een unieke veelkleurige onderzetter, vervangmuntjes voor in de winkelkar, we verzinnen wel iets.