Afgewerkte Projecten
OPLEIDING VAN DE TOEKOMST
#ESF-project
Het ontwikkelen van een opleiding om gebowen slim aan te sturen op een gestructureerde manier. De doelstelling van de opleiding dat PXL ontwikkeld is om een vervolgtraject te ontwikkelen voor bachelorstudenten om alle stappen aan te leren om op een gestructureerde manier met behulp van geavanceerde algoritmen en modellen gebouwen kunt transformeren in intelligente entiteiten. In de opleiding wordt het gebouw van PXL Green & Tech als case gebruikt om alle stappen te verduidelijken.
Projectpartners: SyntraPXL, Hogeschool PXL, Green Energy Park, VUB, Buildwise,
Flux50, EV Belgium
Meer informatie over het ESF-project kan je vinden via deze link.
Meer uitleg over de opleiding via onderstaande webinar.
Blockchain 4 Procumers
De projectnaam "Blockchain4Prosumers" verbindt twee kernuitspraken en doelstellingen van het Interreg-project. Aan de ene kant de blockchain technologie en aan de andere kant de prosumer. De blockchain maakt het mogelijk om lokaal opgewekte energie beschikbaar te stellen via handelsplatformen of rechtstreeks aan andere consumenten en gebruikers. Een van de waarschijnlijk meest media-effectieve potentiële toepassingen van de blockchain in de energie-industrie is de zogenaamde Peer-2-Peer trade. Dit is een energiemarkt waar producenten zoals huiseigenaren met zonne-energiesystemen op het dak en consumenten (industrie, maar ook huishoudelijke afnemers) elkaar rechtstreeks kunnen ontmoeten en direct handelen, d.w.z. zonder tussenpersonen in de vorm van effectenbeurzen, energieleveranciers of energiehandelaren. Dit zijn huishoudens die hun eigen energie produceren, de zogenaamde prosumenten. Consumenten en producenten tegelijkertijd.
De blockchain maakt ook de geautomatiseerde en gedecentraliseerde afhandeling van e-car laadprocessen mogelijk door middel van Smart Contracts. De reden voor deze ontwikkeling zijn de steeds kleinschaligere transacties, zoals de verkoop van elektriciteit aan een elektrische auto uit bijvoorbeeld een supermarkt, of het grote aantal kleine energieproducenten dat fotovoltaïsche energie gebruikt. Voorwaarde voor deze integratie van vele kleine laadprocessen en transacties tussen koper en verkoper zijn goed ontworpen, gestandaardiseerde communicatiekanalen. Bij de standaardisatie moet rekening worden gehouden met dataformaten, bedrijfsprocessen en communicatieprotocollen. Veel databases zijn gecentraliseerd en hebben beperkte toegang voor een bepaald aantal gebruikers. Blockchain is wezenlijk anders: het is gedecentraliseerd en open voor de gemeenschap. Het is niet het eigendom van één enkele organisatie of onderneming.
Meer info via deze link: BC4P
Digital Twin
#Speerpuntproject

Bij een Digital Twin wordt er van een object of een systeem een digitaal model voorzien waarop je allerlei simulaties kan uitvoeren (bepaalde acties of scenario’s) vooraleer je ze in de echte wereld uit gaat voeren. Doordat dit in een virtuele omgeving gebeurt, kan je zonder enig risico te nemen of zonder de normale processen te verstoren simuleren welke impact bepaalde wijzigingen hebben, dit alles in een virtuele omgeving. Dit kan gebeuren aan de hand van een simulatie of aan de hand van een model. Aan de hand van de digitale representatie van het object of systeem kan je de impact van gewijzigde omstandigheden niet alleen visualiseren, maar ook gaan voorspellen en analyseren. Op die manier kan de besluitvorming vergroot worden, kunnen de prestaties verbeterd worden en kunnen (bestaande) processen geoptimaliseerd worden. In bepaalde omstandigheden kunnen zelfs de kleinste verbeteringen een wereld van verschil maken, iets wat zeker belangrijk is als je je in een concurrentiële positie bevindt.
Binnen dit project zal een domein uitgelicht worden waarin internationaal al bewezen is dat een digital twin een verschil kan maken, maar waar er op Vlaamse niveau nog niet veel successen geboekt werden. Er zal een use case uitgewerkt worden binnen het domein Smart Industry, waar we ons vooral zullen richten op een virtuele representatie van een machine of productie-installatie.
Eindrapport kan je nalezen via deze link
Smart Factory
#Speerpuntproject

De laatste jaren zijn reeds sterke ontwikkelingen zichtbaar op vlak van ontwikkeling van smartsensoren en smartmachines en de koppeling hiervan met de Cloud, dit wordt ondergebracht onder de term ‘Internet of things (IoT)’. De integratie van IoT maakt het mogelijk om alle machines en installaties individueel en op elk moment online te kunnen volgen, sturen en zelfs elkaar te laten beïnvloeden (Inteligent Internet of things - IIoT). Hierdoor gaan de smartsensoren in de machines, de installaties, het proces, het gebouw en de logistiek eromheen zeer veel data produceren (big data).
Hoewel big data de goudmijn van elke onderneming zou betekenen, hebben veel bedrijven dat nog niet ontdekt.
Nochtans bevat de gigantische hoeveelheid data die bedrijven dagelijks al vaak produceren heel wat informatie waarmee ze beter kunnen inspelen op de markt en kunnen voorspellen waar er kansen liggen. Vaak heerst ook de misvatting dat ‘big data’ een privilege is van grote bedrijven met grote budgetten. Dat is gelukkig verleden tijd. De prijzen van analytische software, toegang tot Cloud en smartsensoren zijn zodanig gedaald dat deze ook toegankelijk zijn voor startups en kmo’s. Er is dus nood aan een 4de industriële revolutie – ook gekend als Industrie 4.0 – die de IoT gaan integreren en de big data, die hieruit gegenereerd worden, ten volle gaat benutten en zo de toekomstige bedrijfswereld maar ook de jobmogelijkheden drastisch gaat veranderen.
Momenteel wordt er nog zeer weinig gedaan met de big data. Dit is te wijten aan het feit dat manuele dataanalyse een zeer tijdrovend en complex verhaal is. Verder zou het interessant zijn om vanuit deze data-analyse een intelligent stuursignaal te genereren en te visualiseren in een business intelligence systeem (BI-systeem), wat opnieuw een zeer moeilijk en tijdrovend proces is.
‘Big data’ produceren is niet het probleem, er nuttig mee omspringen echter wel. De doelstelling van dit project is dan ook het ontwikkelen van een integratiemethodiek voor Industrie 4.0 volgens de DMAIC-methode.
Meer info via deze link: Industrie 4.0
View in full screen to get the 360 experience
ARTIKELS SMART FACTORY
SMART Classroom
#Speerpuntproject
Of het nu in het lager, middelbaar of hoger onderwijs is: zodra iedereen weer op de schoolbanken zit, klagen jongeren over muffe, slecht verluchte klaslokalen. Vaak terecht: niet zelden wordt de (niet al te strenge) CO2-maximumnorm van 1000 parts per million (ppm) in ons onderwijs ruimschoots overschreden en beginnen de klachten. Hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen: een hoog CO2-gehalte werkt allesbehalve prestatiebevorderend.
De ramen openzetten? Ja, dat is een optie. Maar lang niet altijd: in de winter kan het eventjes (totdat de leerlingen bij het raam acute bevriezingsverschijnselen vertonen), bij regenachtig of winderig weer is het minder evident en of leerlingen de les van hun leerkracht nog kunnen volgen met de extra buitengeluiden, is maar zeer de vraag.
Meer info via deze link: Smart Energy
AR4SmartMO
(Augmented reality 4 smart maintain and operate)
#TETRA-project
Onze maatschappij maakt een enorme transformatie door. De manier waarop we leven en werken wijzigt in snel tempo. Verandering is de enige constante geworden.
De manier hoe we samenwerken en de tools die we daarvoor gebruiken zijn aan verandering toe. Binnen de bouwsector is dit niet anders, er liggen heel wat uitdagingen op tafel. We zien niet alleen de noodzaak naar duurzame bouwprocessen en materialen. De grootste kost van een gebouw zit in het onderhoud. Een doordachte en futureproof digitalisering kan bijdragen aan meer duurzaamheid, kostenefficiëntie en ontzorging. Digitalisering is dus geen doel op zich maar ondersteunt de bedrijfprocessen naar betere gebouwen, gelukkigere werknemers en tevreden klanten.
Meer info via deze link: duurzaamdigitaal.be
ID-360
#onderwijsinnovatieproject
Dit project focust op VR in het onderwijs, in de vorm van 360°-videolessen. 360°-videolessen kunnen het onderwijs versterken, met name op het gebied van authentiek onderwijs. Ze kunnen beschouwd worden als een vorm van werkplekleren.
Op volgende onderzoeksvragen trachten we met dit project een antwoord te vinden:
Op welke manier moeten we 360°-lessen didactisch ontwerpen opdat ze effectief tot het beoogde leerproces leiden bij studenten?
Aan welke karakteristieken en vereisten moet de VR software voldoen willen we het ID-model van 360°-lessen in de praktijk toepassen, maar tegelijk gebruiksvriendelijk te zijn?
Wat is de effectiviteit van het ID-model en de ontwikkelde 360°-lessen in de praktijk?
Aan welke randvoorwaarden moet het onderwijs, de technologie en de infrastructuur in Hogeschool PXL voldoen opdat 360°-lessen effectief op een bredere schaal in de praktijk kunnen worden ingezet en willen we effectief kunnen spreken van ‘geïntegreerd VR-onderwijs’?
Meer info over 360°-videolessen en Vivista via volgende link: Vivista
PRO-360
#speerpuntproject
Dit project focust op virtual reality in het beroepsgericht secundair onderwijs, in de vorm van 360°- videolespakketten. De meerwaarde van 360°-video’s is welbekend, maar zelfs ondanks de grote vraag van scholen is de implementatie miniem. Dit komt omdat er een gebrek is aan ondersteuning bij de adoptie van 360°-videolessen in het onderwijs. Er is nood aan technische en didactische ondersteuning, maar ook aan kwalitatief uitgewerkte 360°-videolessen die kunnen inspireren. Ook in de literatuur is er een duidelijk hiaat, omdat er geen studies zijn die ingaan op het ontwerp van 360°-videolessen.
Om een antwoord te bieden op deze noden, formuleren we volgende onderzoeksvraag: “Hoe kunnen we krachtige 360°-leeromgevingen gericht op het aanleren van procedurele kennis en vaardigheden in beroepsspecifieke vakken van het secundair onderwijs vormgeven?”
Meer info over 360°-videolessen en Vivista via volgende link: Vivista
Living LABS
Een belankrijk onderdeel van het onderwijsconcept met Livinglabs is ons projectwerking met onze studenten a.k.a. junior-collega's. Binnen de opleiding trachten onze junior-collega's maximaal te betrekken in onze onderzoeksprojecten. Onze livinglabs zijn hier een goed voorbeeld van. Dit zijn stuk voor stuk interne onderzoeksprojecten waarin onze junior-collega's meegewerkt hebben in de realisatie van de projecten.
Indien u vragen heeft over bovenstaande projecten, neem dan contact op met Patrick Pilat.
Contact: Patrick Pilat (Patrick.pilat@pxl.be)