Graduaatsproef

In de graduaatsproef lossen studenten op een onderzoekende manier, strategisch en stapsgewijs een probleem uit de beroepspraktijk op. Deze oplossing wordt geformuleerd als een verbetervoorstel. In de meeste gevallen pakken de studenten een probleem aan van de werkplek waar het laatste opleidingsonderdeel van werkplekleren wordt doorlopen. Belangrijk is het feit dat het verbetervoorstel niet effectief uitgevoerd moet worden. Het blijft dus bij een voorstel. 

Elke student wordt begeleid door een lector van de hogeschool (graduaatsproefbegeleider). Dit is de leercoach die ook instaat voor de begeleiding tijdens het laatste onderdeel van werkplekleren. Om studenten sterk te begeleiden en te garanderen dat zij systematisch cruciale (denk-)stappen zetten, sturen we het proces aan met fiches met richtvragen. Op deze manier vormen de verschillende fases een logisch geheel, kunnen studenten tussentijds rapporteren en is de eindrapportering haalbaar voor deze doelgroep.

Tussentijds vinden feedbackgesprekken plaats waarin de graduaatsproefbegeleider feedback geeft op de doorlopen stappen.

Elektromechanische systemen

In de graduaatsproef gaat het steeds over adaptief onderhoud: het zoeken naar een oplossing voor een terugkerend probleem zodat dit zich in de toekomst niet meer voordoet.

Voor de student onderhoudstechnieken betekent dit concreet de uitvoering van een risicoanalyse op een productiemachine en/of een deel van een installatie.

De student meet- en regeltechnieken focust zich op de risicoanalyse van het meet- en regeltechnisch gedeelte van een productiemachine en/of een deel van een installatie.

Het oplossen van het concreet probleem resulteert in een technisch rapport waarin het verbetervoorstel wordt uitgewerkt en welk volgende onderdelen bevat:

1. Een beschrijving en analyse van de machine.

2. Een beschrijving van de risicoanalyse.

3. Een voor de opdrachtgever vernieuwend, bruikbaar en duurzaam verbetervoorstel in de vorm van een advies.

hernieuwbare energiesystemen

Het vertrekpunt van de graduaatsproef is een grondplan en een lastenboek van een nieuwe woning waarin al een voorstel van een hernieuwbaar energiesysteem of -systemen is opgenomen. Studenten bestuderen beide documenten en zoeken naar creatieve alternatieven. Het resultaat van de graduaatsproef is een voorstel betreffende de installatie van een combinatie van hernieuwbare energiesystemen (andere dan beschreven in het lastenboek) in de woning. Het eindrapport beschrijft het doorlopen proces en het uitgewerkte product.

HVAC-systemen

Het vertrekpunt voor de graduaatsproef is een grondplan en beschrijving van de technische installaties van een reeds bestaande woning, waarbij bijvoorbeeld enkel verwarming is voorzien. Studenten formuleren een voorstel betreffende de vernieuwing van het verwarmingssysteem en de integratie van ventilatie en koeling in de woning. Ze bespreken de verschillende mogelijkheden met een duidelijke omschrijving waarom bepaalde systemen wel of niet tot de mogelijkheden behoren bij de woning. Om een keuze te maken van de componenten baseren ze zich op de gegevens betreffende vermogens (warmteverliezen en koellast) en debieten (ventilatie). 

HANDSHAKE-EVENING

Ieder jaar in oktober organiseren we een Handshake Evening voor de cluster EM. Het doel van dit event is dat u kan kennismaken met onze studenten in het kader van bachelorproeven, graduaatsproeven en werkplekleren.

Meer info kan u terugvinden op volgende pagina  Handshake-evening

Contact: Christa Grosemans (christa.grosemans@pxl.be)