Kuuravaellus 2023

Tervetuloa Valkyriaan kuuravaellukselle!
Vaelluspäivä 11-12.2.2023 (1 paikka vapaana)


Talvivaellus toteutetaan pääasiassa meidän pörröisillä ja varmajalkaisilla islanninhevosilla. Aloitamme varustamaan hevosia klo 10, joten olethan ajoissa paikalla! Tarvittaessa pitkän matkan takaa tulevat voivat majoittua Valkyrian aitassa vaellusta edeltävän, ja miksei seuraavankin yön.


Reitti kulkee kauniissa vanhoissa metsissä, ja kuljemme sään mukaan pääasiassa käyntiä. Tiepätkät voimme ratsastajien tason ja kiinnostuksen mukaan töltätä tai laukata mikäli sää sallii. Pysähdymme kahvitauolle ihastelemaan luonnonsuojelualueen näkymiä ja lämmittelemään sormia ja varpaita. Montako naavapartaa laskit matkalla?


Saavumme laavulle hieman ennen hämärän laskeutumista, ja kun hevoset on hoidettu pois, alkaa vapaa illanvietto. Laavulla on huoltorakennus hevosille ja varusteille, sekä kaivo vesitarpeisiin. Käymälä löytyy huoltorakennuksen takaa.

Laavulle majoittumiseen kuuluu tulen tekeminen nuotiopaikkaan, sekä itse majoittumisen valmistelu. Laavun pohjalle voi yhteisvoimin kasata havuja tai olkea, jonka päälle varsinaiset makuualustat laittaa. Kokkailunkin puolelle kaivataan varmasti lisäkäsiä! Kenties sinä olet salaa maailmanluokan eräkokki? Yön laskeutuessa hevosetkin kaipailevat jo iltapalaa..

Aikataulu


9.30 yhteinen aloitus, esittäytymiset, huolen aiheet, hevosten jako

11.00 ratsaille! Vaellus lähtee tallinpihasta

13.00 kahvitauko 

14.00 tauko ohi, jatketaan kohti laavua

15.30 laavulla

16.00 majoitukseen liittyvät askareet, hevosten juotto ja heinät

17-19 päivällisen valmistusta ja syöntiä

21.00 hevosten ja vaeltajien iltapala

8.00 vaeltajien aamupala

9.00 majoituspaikan siivous ja pakkaaminen

10.30 hevosten hoito

11.00 ratsailla!

13.00 retkilounas

14.30 ratsailla

16.00 paluu valkyrian pihaan

17.00 retken purku, ja lämmintä juotavaa tuvassa

18.00 lopetus

Laavu kesällä. Kaivo löytyy laavuilta vasemmalle, ja huussi huoltorakennuksen takaa.

Pakkauslista:

- lämmin aluskerrasto, suosi villaa!

- toppahousut ja toppatakki, kerrospukeutuminen villapaitojen ja -housujen kanssa on myös hyvä idea

- hammasharja ja -tahna, sekä muut hygieniatarpeet

- omat lääkkeet

- lämpimiä hanskoja ratsastukseen ja oleskeluun, muista pipo!

- lämmin talvimakuupussi ja kesämakuupussi

- pientä taskuun mahtuvaa matkapurtavaa jos nälkä yllättää kesken ratsastuksen
- oma termari matkajuomista varten, mikäli sellainen on.

- otsalamppu


Tarvittaessa lainaamme varusteita! Esim makuupussin puuttuesssa kannattaa mielummin lainata kuin kärvistellä kylmässä. Otathan tällöin oman kesämakuupussin tai pussilakanan mukaan. 


Kaikki varusteet ja ruokatarpeet kuljetetaan laavulle hevosvoimin. Pakkaathan siis riittävän tiiviisti ja vältä ylimääräistä tavaraa. Osallistujat jaetaan n.3 hengen ryhmiin, jotka vastaavat oman vaellusratsun lisäksi yhteisen kuormahevosen hoidosta. Lisäksi ryhmissä suoritetaan yhteisiä vastuutehtäviä, kuten iltatalli, tiskiveden tekeminen tai kipinävahti.


Vaellukselle ilmoittautuminen

Lähetä instagram direct-viestillä (vrt.valkyria), tai sähköpostiin genbatzu[at]gmail.com seuraavat tiedot:

Hahmon nimi

Hahmon ikä

Hahmon pituus

Ulkonäkö- ja luonnekuvaus kuvia varten

Hevostoiveet ja ratsastustausta

Muuta taustatietoa:


Myös linkki hahmon sivuille tai tilille, josta tiedot käyvät ilmi riittää. Vastausten ei tarvitse olla erityisen pitkiä, vaan riittää kun mielestäsi kaikki tarpeellinen informaatio välittyy niistä.


Vaellushevoset, ja suuntaa-antava tasoluokittelu:
Helpot hevoset: Keskivaikeat hevoset: Vaativat hevoset:

Sissi Stygg Valravn

Ársól Nyx
Vör Yrdis

Glanna

Draupnir

Köpi

Korppi

----

Ennen vaellusta tälle sivulle julkaistaan vielä aikataulun purku tehtäviin ja tapahtumiin, joka käsittää vaellukselle ilmoittautuneet hahmot ja heidän ratsunsa ja tehtävänsä tarinointia ja kuvia varten. Teksti julkaistaan luultavasti jo ennen viimeistä ilmoittautumispäivää, joten aikaiset madot nappaavat parhaat hevoset päältä ;) Loput vaeltajat lisätään tekstiin ilmoittautumisen yhteydessä!

---
Vaellukselle osallistuvien NPC-hahmojen esittely:

Varpu Riikonen, 29v, n.180cm

Pitää keulaa, ja vastaa retken ruokahuollosta. Ehdottoman lämminsydäminen ja helposti lähestyttävä ihminen, joka tahtoo jakaa lähimmäisenrakkautta kaikkialle ympärilleen.
Punaisenruskea rastatukka, pukeutuu aina sään salliesssa villapaitoihin ja suorastaan asuu villaisissa ratsastushameissa vaelluksilla.


Kida Wrede, 30v, n.180cm

Vastaa viimekädessä kuormahevosista ja hevostenhoidosta retkellä. Paljon sisäänpäinkääntyneempi kuin Varpu, ja pitäytyy tiukasti asiassa tilanteesta riippumatta. Ei kuitenkaan mikään ihmisvihaaja.
Valkoinen rastatukka ja varpun neuloma oranssin/terrakottan värinen villapaita + vihreät ulkoiluhousut.


Tauski 34v, 164cm

Vastaa peränpidosta retkellä. Alunperin nuortenvaellusten ohjaaja, nykyään Valkyriassa muutenkin harrastava vaeltamiseen hurahtanut nainen. Tauski tarttuu tehtäviin pelottomasti ja suunnittelematta liiaksi ennakkoon. Mustan huumorin mestari. Vaikka hevostausta ei ole hirvittävän vahva, pysyy mukana menossa kuin menossa ja tulee ihmisten kanssa toimeen.
Tummanruskeat alaselkään ulottuvat hiukset, jotka ovat usein saparoilla. Punainen ulkoilutakki ja mustat ulkoiluhousut.

Hevostoive -


Laura, 20v, 165cm

Laura on kuin ikuisesti pauhaava radio, jonka saa hiljenemään ainoastaan ratsailla olo …joskaan ei aina edes se. Nuori nainen kärsii luultavasti adhd’sta ja jännityksestä, ja tuntuu selvittävän puhumalla minkä tahansa haasteen. Askareet jäävät usein kesken, ja nuori nainen poukkoilee tehtävästä toiseen saamatta mitään varsinaisesti valmiiksi. Repe on ollut vaelluksilla merkittävässä roolissa ohjaamassa Lauran takaisin keskenjääneisiin töihin.
Lauralla on hartioille ulottuva "maantienvärinen" tukka, joka on usein auki. Pukeutuu vähän mitä sattuu löytymään, eikä aina edes sään mukaan.

Hevostoive: Sissi tai Eik


Repe, 21v, 175cm
Repe on hiljainen ja vetäytyvä, mutta ei suinkaan ujo. Hänestä on muodostunut kaverikaksikko Lauran kanssa, joskin toisen tauoton höpinä ja ulospäinsuuntautuneisuus voi joskus olla Repelle raskasta. Hevostausta varsin niukka, takana 3kpl nuorten vaelluksia, mutta todella nopea ja nälkäinen oppija. Perusjutut sujuu jo varmasti ja luotettavasti.
Tummanruskeat lyhyet hiukset.  Pukeutuu siniseen villakangastakkiin ja mustiin toppahousuihin.
Hevostoive: joku jonka kanssa ei tarvitse taistella, koska Laurassa on riittävästi kestämistä… 

Vaelluspäivä koittaa... (eli aikataulun purku ja pohjateksti)


9.30 yhteinen aloitus, esittäytymiset, huolen aiheet, hevosten jako
Tehdään muutama lyhyt nimileikki tallissa, ja tutustutaan kanssavaeltajiin. Mikä huolettaa tai jännittää vaellukselle lähtiessä? Entä mitä odotat innolla? Varpu kertoo lyhyesti päivän aikataulusta, ja jakaa vastuuryhmät. Vastuuryhmissä suoritetaan askareita kaikkien hyväksi, ja jokaista vastuuryhmää on aina opastamassa joku vaelluksen ohjaajista. Lisäksi pakataan omat tavarat valmiiksi kuormalaukkuihin ja kuormattaviksi.
Lisäksi jaetaan vaellusratsut ja ryhmien vastuuhevoset. Hoidetaan hevoset ja pakataan vastuuhevosten kuorma. Kida neuvoo kuormaamisessa ja kuormahevosten varustamisessa.

Ryhmä- ja Hevosjako on seuraavanlainen:

1. Ryhmä
Erika - Glanna
Alina - Stygg
Sasha - Valravn
vastuuhevonen Baniw

2. Ryhmä
Laura - Sissi
Verona - Yrdis
vastuuhevonen Zamira

3. Ryhmä
Rúna - Vör
Repe - Draupnir
vastuuhevonen Närkäs

Ohjaajat
Tauski - Köpi
Varpu -  Ársól
Kida - Nyx
Vastuuhevonen Sisu

Hevosten jakamisen jälkeen harjataan hevoset, tarkistetaan niiden kengitys, tilsakumit ja hokkien tilanne, ja varustetaan hevoset. Kaikilla hevosilla on käytössä sidepull-suitset + riimu yhdistelmä. Satulan lisäksi kaikki saavat satulalaukut, joihin pakataan hevosille harja sekä kaviokoukku tai karstaharja, ja johon voi laittaa oman termarin juomista varten sekä omia eväitä. Lämpimämmät varahanskat voi myös laittaa satulalaukkuun taukoja varten. Lisäksi hevosten riimunnarut pakataan joko satulalaukkuun tai satulaan roikkumaan.

11.00 Noustaan ratsaille, muodostetaan jono, ja aloitetaan vaellus. Ryhmät sopivat keskenään kuormahevosen taluttamisesta. Sää lähtiessä on puolipilvinen mutta kirkas. Pikkupakkanen tarjoilee oikein mukavan vaellussään.
Puolessa välissä hurjapäät lähtevät töltti- ja laukkapätkälle. Mennään reipasta tahtia ajotien viertä n. 5 km matka. Kida jää kuormahevosten kanssa jälkeen porukasta, ja ratsastaa osuuden vaikeakulkuisempia metsäpolkuja. Hitaampaa menoa halutessa voi jäädä Kidan mukaan.

13.00 kahvitauko
Pysähdytään kodalle. Löysätään hevosilta satulavyötä, vaihdetaan ohjat riimunnaruihin ja sidotaan hevoset puomeihin. Kuormahevosilta irrotetaan myös kuorma. Tämän jälkeen aloitetaan ryhmäkohtaiset askareet. Lumisade alkaa hiljaisena. Lämpötila n. -4°C
1. Ryhmä valmistelee välipalan, Varpu auttaa. Kasvisnyytit, grillattavat proteiinit jne ovat valmiina kuormassa. Evästauon jälkeen ryhmä tiskaa astiat, ja siivoaa roskat mukaan.
2. Ryhmä tarjoilee hevosille heinät, Tauski auttaa. Heinä on valmiina pressun alla.  Lisäksi kaikkien hevosten kengitys tarkistetaan: ovatko kengät ja hokit tallella, ja ovatko tilsakumit ajaneet tehtävänsä. Ennen lähtöä hevosia voi käydä juottamassa purosta.
3. Ryhmä sytyttää tulen ja valmistelee kodan käyttökuntoon, Kida auttaa. Istuinalustat ja ruuanlaittovälineet löytyvät lukollisesta arkusta. Ryhmä huolehtii myös tiskiveden lämmittämisestä. Veden saa läheisestä purosta, ja pata löytyy arkusta. Lähtiessä huolehditaan kota samaan kuntoon, kuin se oli tultaessa.

14.00 tauko ohi, jatketaan kohti laavua
Kuormahevosten kuormaaminen, ratsujen valmistelu lähtöä varten. Noustaan ratsaille ja lähdetään rauhaksiin jatkamaan vaellusta.
Lumisade sankkenee, ja tahti hidastuu. Alun tiepätkän jälkeen reitti kulkee pääasiassa metsässä polkuja seuraten. Ryhmät huolehtivat oman kuormahevosen taluttamisesta.

16.15 Saapuminen laavulle
Ryhmät huolehtivat omien ratsujen ja kuormahevosten hoidosta. Hevoste kiinnitetään puomiin, riisutaan varusteet, ja harjataan karvat ojennukseen satulan alta. Tarkistetaan kaviot ja kengitys. Tämän jälkeen hevoset voi viedä tarhaan viettämään vapaata. Varusteet viedään huoltorakennukseen säänsuojaan. Kuormakassit viedään laavuun. Tämän jälkeen jakaudutaan taas ryhmiin ja aloitetaan majoittumiseen liittyvät askareet.
Auringonlaskun myötä pakkanen kiristyy hieman, ja lumipyry sankkenee entisestään. Lämpötila on n. - 6°C. Näkyvyys n. 5 metriä.

16.45 majoitukseen liittyvät askareet, hevosten juotto ja heinät
1. Ryhmä valmistelee majoitteen Kidan avustuksella. Työ alkaa rakentamalla tarpista tuulensuoja nuotiopaikalle. Tämän jälkeen voidaan aloittaa laavujen siistiminen lumesta ja muusta moskasta, sekä pehmikkeiden tuonti nukkumista varten. Askareissa tulee noudattaa varovaisuutta, sillä tulisija sijaitsee laavujen välissä. Tarvittaessa laavuille voi askarrella lisää tuulensuojaa pressuista.
2. Ryhmä aloittaa Varpun avustuksella tulenteon valmistelun. Tarvitaan puuta huoltorakennuksen takaa, ja sytykkeiden vuolemista. Kun valmistelut on tehty, voidaan sytyttää tuli ja aloittaa ruuanlaiton valmistelu. Ruuaksi kermainen kanapasta.
3. Ryhmän vastuuna on huolehtia hevosista. Tauski auttaa. Tarhaan viedään heinäkasoja hevosille niin, että kasat ovat ripoteltuina ympäriinsä. Heinän saa huoltorakennuksesta. Lisäksi haetaan huoltorakennuksesta vesisaavi hevosille, ja kannetaan siihen kaivosta vettä. Kun askareet on tehty, voidaan siirtyä laavulle ja laittaa kattilaan vettä lämpenemään hevosten juottoa ja tiskaamista varten. Mikäli vesi ehtii lämmetä vahdin aikana tarpeeksi, sen voi varovaisuutta noudattaen käydä kaatamassa hevosten vesiastiaan. Muutoin seuraava vahti huolehtii tehtävästä.

Luppoajan voi käyttää muiden ryhmien auttamiseen, tai oman vapaa-ajan pitämiseen. Myös omaa petipaikkaa voi valmistella.

n. 18.00 Päivällinen on valmistunut, ja vaeltajat kutsutaan syömään. Ryhmien tehtävät vaihtuvat ruokailun jälkeen. 
1. Ryhmä on hevospassissa, ja tässä vaiheessa iltaa siihen kuuluu lähinnä juotosta huolehtiminen. Jos/kun vesi padassa on lämmennyt, se käydään kaatamassa hevosten juottoastiaan ja haetaan kaivosta uutta vettä lämpenemään. Hevosten käyttäytymistä on myös hyvä tarkkailla sairastumisen varalta aina juoma-astialla käydessä. Ennen iltapalaa hevosille käydään viemässä lisää heinäkasoja.
2. Ryhmä saa huolehdittavakseen majoitteen, ja jatkavat siitä mihin edellinen ryhmä jäi. Mikäli tuulensuoja ja pehmikkeet ovat laavuilla valmiina, ryhmän huolehdittavaksi jää polttopuiden pilkkominen ja kantaminen yötä varten.
3. Ryhmän vastuulle jää päivällistiskit. Varpu auttaa. Hevosten vesikattilasta, sekä kaivovedestä sekoittamalla saa tiskiveden ja huuteluveden. Lisäksi ryhmälle kuuluu iltapalan valmistus ja tarjoilu. Osana iltapalaa tarjoillaan nuotiolla paistettuja rieskoja, unohtamatta tavanomaista leipäbuffettia. Lisäksi on vaahtokarkkien paahtoa.

Kun tehtävät on tehty, voi siirtyä hetkeksi viettämään vapaa-aikaa.

21.00 Iltapala ja iltapalaveri

Iltapalaa nautittaessa Kida kertoo yöllä tapahtuvista kipinävahdeista. Kipinävahti huolehtii, että tuli pysyy tulisijassa, ja että puita riittää tuleen lisättäväksi. Lisäksi kipinävahdille kuuluu hevosten tarkkailu, ja jään rikkominen vesiastiasta. Vesiastiaan käydään myös lisäämässä kuumaa vettä tarpeen mukaan, ja huolehditaan siitä että vettä on aina lämpenemässä kattilassa. Tarvittaessa hevosille voi käydä viemässä lisää heinää. Kipinävahdissa on aina myös joku henkilökunnan jäsen mukana, ja jos väsyttää, ei kipinävahdissa ole mikään pakko valvoa. Ryhmät voivat sopia valvovansa koko vahdin yhdessä, tai jakaa sen vahtilaisten kesken, tai vain heräillä määräajoin tarkkailemaan.


Kipinävahdit:

21-24 1. Ryhmä, lisäksi iltapalan tiskit. Apuna Kida

24-04 2. Ryhmä. Apuna Tauski.

04-08 3. Ryhmä, lisäksi ryhmä antaa hevosille aamuheinät ja valmistaa aamupalan. Apuna Varpu.


Iltapalan jälkeen vapaata oleilua, kunhan sallii muille nukkumarauhan.

Aamuyöstä sää kirkastuu ja pakkanen kiristyy. Taivaalla saattaa nähdä revontulia jos katsoo tarkasti.



8.00 Vaeltajien on aika nousta nauttimaan auringonnoususta, ja maittavasta aamupalasta. 3. Ryhmä on taiteillut herkullista puuroa, jonka lisäksi on kuivattuja hedelmiä, jugurttia ja pähkinöitä. Puuron lisäksi tarjolla on ruisleipää päällisineen, ettei nälkä jää kalvamaan. Juomisiksi on nokipannukahvia, sekä teetä.

Aamupalaverissä todetaan, että runsaan lumentulon takia kotimatka tulee luultavasti pitkittymään. Leiristä pyritään siis lähtemään mahdollisimman ripeästi liikkeelle, mutta panikoida ei sentään tarvitse. Laukkaaminen ja hurjastelu saattaa jäädä vähiin, mutta hevosten menohaluja tunnustellen tutuilla tienpätkillä se voi kuitenkin vielä onnistua. Päivästä näyttäisi tulevan aurinkoinen, joten aurinkolasit voi olla paikallaan. Pakkanen on kiristynyt kymmeneen asteeseen.

Aamupalan jälkeen voi tehdä vielä rauhassa omia aamutoimia, ennen kuin ruvetaan yhdessä siivoamaan ja pakkaamaan. Luntakin on satanut lähes 20 cm, joten maisema on muuttunut eilisestä. Ehtiessään voi kuitenkin jo pakata omat tavaransa. Nyt kannattaa myös täyttää oma termari.



9.00 Majoituspaikan yhteinen siivous alkaa. Kokoonnutaan laavulle nuotion ääreen ja Kida jakaa tehtävät. Ennen ryhmän askareiden aloittamista omat tavarat tulee olla pakattuna.


1. Ryhmä suorittaa aamupalan tiskien tiskaamisen, ja lisäksi järjestelee käytetyt kattilat ja pannut takaisin huoltorakennukseen. Käyttämättömät ruokatarpeet sekä ylijäänyt ruoka pakataan takaisin kasseihin. Varpu auttaa.

2. Ryhmä huolehtii hevosista. Tarkistetaan ratsujen kengitys, sekä vointi. Yllätyksiä ei pitäisi olla, sillä hevosia on tarkkailtu koko yö, mutta nyt tehdään tarkempi tarkastus. Tarjotaan hevosille juotavaa viimeisen kerran ennen lähtöä, ja siivotaan vesisaavi takaisin huoltorakennukseen. Lisäksi siistitään ja järjestellään huoltorakennus samaan kuntoon kuin se oli tultaessa. Tauski auttaa.

3. Ryhmä siivoaa laavun ja sen ympäristön. Viedään havut pois, ja huolehditaan ettei laavulle jää ylimääräistä rompetta. Puretaan tuulensuojana olleet tarpit, ja viedään ylimääräiset polttopuut takaisin. Lisäksi huolehditaan, että huussi tulee siistiksi seuraavia kävijöitä varten. Kida auttaa.


9.45 Siivous sujui ennätysajassa, kiitos reippaiden vaeltajien! Nyt voidaan alkaa harjaamaan ja varustamaan hevosia rauhassa. Baniw näyttäisi olevan hieman happamalla tuulella.


10.30 Ratsaille nousu ja lähtö. Muodostetaan jono, ja lähdetään Varpun ja Ársólin johdolla kahlaamaan lumen peittämiä polkuja. Hevoset tuntuvat virkeiltä lumisateen ja hyvin levätyn yön jälkeen. Toivottavasti myös ratsastajat ovat saaneet levättyä riittävästi jotta pysyvät matkassa mukana.

Matka kodalle kulkee pääosin metsäpolkuja, jotka ovat eilisen lumipyryn peittämiä, joten hurjastelu ei vielä tule kuuloonkaan. Hevosetkin tuntuvat hieman rauhoittuvan, kun matkaa on tehty jonkin aikaa ja lumessa kahlaaminen viel voimia. Leveämmillä osuuksilla vaihdetaan ajoittain jonon järjestystä, jotta jokainen pääsee kulkemaan tasapuolisesti myös joukon hännillä jo valmiiksi poljettua polkua.

12.45 Saapuminen kodalle. Annetaan hevosille ja ratsastajille lepotauko. Kukin ryhmä huolehtii ensin omasta ratsusta, ja sitten yhteisestä kuormahevosesta. Löysätään mahavöitä, irrotetaan ohjat ja sidotaan hevoset puomiin kiinni. Kuormahevosilta irrotetaan kuorma. Tämän jälkeen ryhmät voivat aloittaa ryhmäkohtaiset askareet.

1. Ryhmä huolehtii, että nuotioon on puita lisättäväksi ja valmistelee kodan lounasta varten. Ryhmä voi tarvittaessa auttaa ruokaryhmää tulenteossa ja kattiloiden ynnä muiden kanssa. Lisäksi ryhmä huolehtii tiskiveden valmistelusta.

2. Ryhmä huolehtii lounaan valmistuksesta, joka on tällä kertaa hernekeittoa ja laskiaispullia. Varpu, sekä tarvittaessa 1. Ryhmä auttavat. Lounaan jälkeen ryhmä huolehtii tiskeistä.

3. Ryhmä huolehtii hevosista. Tuodaan kaikille pienet heinäkasat, ja käydään juottamassa hevosia mikäli puro ei ole jäätynyt umpeen. Lisäksi tarkistetaan kengitys.


Lounaan jälkeen siivotaan jäljet, ja hoidetaan hevoset ratsastuskuntoon.


14.20 Ratsailla, ja lähtö kohti Valkyriaa. Nyt reitti kulkee osittain teitä pitkin, joista osa on aurattu edellisenä iltana. Hetken veryttelyn jälkeen halukkaat voivat jättää kuormahevoset Kidan hoiviin ja lähteä Varpun mukana tölttilenkille. Aurinko saa lumiset pellot kimmeltämään sokaisevan kauniisti, ja lumi pöllyää hevosten kavioissa. Nyt saa kulkea rinnakkainkin, kunhan ei lähde kisailemaan.

Kidan porukka kulkee osittain haastaviakin metsäpolkuja. Siellä missä metsä on harvempaa, ovat polut peittyneet lumeen ja vain reitin tuntevan ratsukon löydettävissä. Toisaalta siellä missä ympäröivä metsä on sankempaa, on vanha polku jopa paikoin nähtävissä.

Reitit kohtaavat kolmen vartin päästä, ja ryhmät saavat jälleen taluttaa omia vastuuhevosia. Loppumatka kuljetaan käyntiä hevosten päristellessä tyytyväisinä.


16.30 Tuttu pihapiiri häämöttää, ja on aika hypätä ratsailta viimeisen kerran. Talutetaan hevoset talliin, riisutaan varusteet ja harjataan karvat ojennukseen. Lopuksi viedään hepat omiin pihattoihin ja varusteet paikoilleen.


17.00 alkaen kokoonnutaan tuvan puolelle, jonne Varpu on keittänyt lämmintä juotavaa. Keräännytään pöydän ääreen pienelle välipalalle, ja käydään läpi vaelluksen tapahtumia. Lopuksi jätetään hyvästit kavereille, ja lähdetään kukin omille elämän poluille. Pitkän matkan takaa tulevat voivat tarvittaessa yöpyä yön yli aitassa.