ARCHIEF

Paus Franciscus nodigt  jou persoonlijk uit!

Kom je ook?

Er is iets unieks gaande. Paus Franciscus heeft alle katholieken wereldwijd uitgenodigd om actief mee te denken en te praten over de hervorming van de kerk. En het is hem menens!

In zijn toespraak bij de opening van de huidige synode bad hij: "Kom, Heilige Geest ... , verlos ons ervan een museumkerk te worden, mooi maar zwijgzaam, met veel verleden en weinig toekomst.”

In deze synode roept de paus ons op om de komende twee jaar na te denken over onder andere de positie van de leken in de kerk, hoe zij/wij meer zeggenschap kunnen krijgen en hoe we een inclusieve kerk kunnen zijn. Daarmee doelt hij ook op de positie van vrouwen in de kerk. In diezelfde openingstoespraak zei hij zelfs de frustratie en het ongeduld van vrouwen, die vaak aan de rand van de kerk staan, te erkennen.

Lezing uitnodiging paus:

We danken paus Franciscus hartelijk voor deze uitnodiging. Die nemen we graag aan. Daarom organiseert Vrouw in onze kerk van de Nicolaasbasiliek te Amsterdam een lezing over de synode op dinsdag 22 februari 2022 van 19:00 – 21:00 uur

Wat kan de bijdrage van vrouwen zijn aan de kerk? Welk geluid willen wij laten horen aan Rome? Vrouw in onze kerk nodigt vrouwen én mannen van harte uit om hier tijdens deze avond over na te denken.


Vervolg hiernaast

vervolg van hiernaast:

Lezing uitnodiging paus:

Theoloog Laetitia van der Lans vertelt over het belang van deze synode, waarin je kunt participeren en waarom zij zelf zo enthousiast is over dit initiatief van paus Franciscus. Dit doet zij samen met Corine van der Loos, synode coördinator van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Vervolgens gaat Laetitia in gesprek met de aanwezigen over de kansen die ieder persoonlijk ziet voor een evenwichtige en uitnodigende kerk voor vrouwen en mannen. De uitkomst van deze bijeenkomst zal worden meegegeven naar Rome voor het vervolg van het synodale proces.

Laetitia van der Lans (1965) is theoloog en communicatiedeskundige. Ze werkte jarenlang voor de KRO-RKK en is directeur van De Zalige Zalm, uitgever van parochie- en kerkbladen. Laetitia is geworteld in de katholieke kerk en hoopvol over de bewegingen die paus Franciscus in gang zet. Ze maakt zich sterk voor de positie van vrouwen in de rooms-katholieke kerk.

Dinsdagavond 22 febr 2022 om 19 uur

in de Nicolaasbasiliek, Prins Hendrikkade 73, Amsterdam

Georganiseerd door Vrouw in onze kerk


Zie livestream opname op van de lezing over de synode en de positie van de vrouw door Laetitia van der Lans op 22 februari 2022 op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=SSbWx8oNmoo


Lezing op 8 maart: 'Geef ons een stuk grond': vergeten vrouwen en verrassende verhalen


Machla, Noa, Chogla, Milka en Tirsa: wie kent ze niet? Het antwoord is waarschijnlijk dat bijna niemand deze vrouwen kent. Ze komen voor in een vrij onbekend verhaal uit het Oude / Eerste Testament. In het boek Numeri wordt verteld dat deze vijf zussen het aandurven om  de leiders van hun volk openlijk aan te spreken en voor hun rechten op te komen. Omdat de vijf zussen geen broers hebben enz elf niet mogen erven dreigt het familiebezit voor hen verloren te gaan, maar daar willen ze een stokje voor steken: geef ons ook een stuk grond! Op 8 maart zullen we hun verhaal gebruiken als aanleiding om met elkaar enkele belangrijke vragen te bespreken die opkomen wanneer het gaat om de plek van vrouwen in de kerk. Hoe wordt de traditie, net als het land van deze zussen, 'overgeërfd'? Wie mag erfgenaam zijn van de traditie en daar weer een eigen stempel op drukken? Welke verhalen lezen we met elkaar, aan welke voorbeeldfiguren trekken we ons op? En wie worden er dan vergeten? Zouden onze leesroosters er ook anders uit kunnen zien?

Vergeten vrouwen en verrassende verhalen uit de Bijbel

verslag van de avond 8 maart 2022

Wat leren we van de vijf zussen uit Numeri 27 die met het beloofde land in zicht de leiders van hun volk aanspreken en voor hun rechten op te komen? Vanuit welk perspectief is een tekst uit het oude testament of in de zondagse preek geschreven? Wat gebeurt er als we proberen anders te kijken? Enkele vragen op de tweede bijeenkomst van Vrouw in onze kerk op 8 maart naar voren kwamen. Mariecke van den Berg,  bijzonder hoogleraar feminisme en christendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Catharina Halkes leerstoel) en universitair docent interreligieuze studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam was onze gast. Een van de opbrengsten van deze avond was het bewustzijn van de rijkdom aan mogelijkheden en talenten die aanwezig is binnen de kerk die nog benut kan worden. Een aanzet om op een constructieve manier te kijken naar het spanningsveld tussen vrouw en kerk en traditie. Deelnemers spreken de wens uit om tijdens de vieringen meer lezingen over vrouwen te horen. En ook dat in de preken hun handelen en perspectief wordt belicht. Naar het voorbeeld van de vijf zussen zal Vrouw in de kerk dit perspectief en de rijkdom ervan blijven verkennen en inbrengen! 

Lezing op 8 maart door Mariecke van den Berg, ze is bijzonder hoogleraar feminisme en christendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Catharina Halkes leerstoel) en universitair docent interreligieuze studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Hoe kunnen vrouwen meer zichtbaar worden in de RK Kerk?

Religieuze vrouwen en vrouwelijke religieuzen hebben in de kerk een grote rol gespeeld en doen dat op eigen wijze nog steeds, maar hun zichtbaarheid is helaas verdwenen.


De rol van religieuze vrouwen in heden en verleden

Tot voor 60 jaar geleden werden in Nederland vele scholen en zorginstellingen gerund door vrouwelijke religieuzen. Met hun habijt vormden zij de spil van menige organisatie. Ze waren duidelijk zichtbaar en altijd aanspreekbaar.

Bijvoorbeeld in Amsterdam waren de zusters Augustinessen van de Warmoesstraat bekend en zeer gewaardeerd als toevluchtsoord voor velen in nood.

De actieve vrouwelijk religieuzen zijn de laatste decennia helaas uit het zicht verdwenen.

De beschouwende vrouwelijke religieuzen in hun kloosters mogen zich gelukkig wel verheugen in de aantrekkingskracht die zij hebben op veel gasten, op zoek naar stilte en spirituele inspiratie.

Wat nu te doen?

Gebruiken we wel alle mogelijkheden die we hebben?

En…. kunnen we dat in goede samenwerking doen met de religieuze mannen in het kerkelijke veld?

2022 05 10 Lezing.pptx

Zr. Monica Raassen, zuster kannunikes van het H. Graf