Geloofsverdieping (thema avonden)  Parochie Heilige Theresia van Avila

20.00 uur locatie Titus Brandsma Gedachteniskapel, Nolensweg 10 te Dordrecht

 

DINSDAG 5 SEPTEMBER 2023

Onderwerp: Het algemeen priesterschap van de gelovige

Spreker: Dr. Martijn Pouw

 

Iedere gelovige wordt door zijn of haar doopsel opgenomen in het algemeen priesterschap van Christus. Dit is een thema dat op het katholieke erf onderbelicht is. Ten tijde van de Reformatie hebben de hervormers Luther en Calvijn dit op de kerkelijke agenda geplaatst. Tijdens zijn theologiestudie in Rome raakte Pouw gefascineerd door het denken van Luther en Calvijn, die veel aandacht hadden voor het algemeen priesterschap. Pouw, priester van Opus Dei, heeft dit verder onderzocht in zijn proefschrift. Dat élke gelovige priester is, zouden we wat meer als een schat moeten koesteren, aldus Martijn Pouw. Dit priesterschap houdt in dat iedere gelovige geroepen is om het leven te heiligen, om het leven aan God toe te wijden. Wat dit inhoudt en hoe je dat kunt doen, legt Pouw graag uit.

 

DINSDAG 3 OKTOBER 2023

Onderwerp: De filosofie van Emmanuel Levinas

Spreker: Drs. David Lebrun

 

Het denken van de joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) draait steeds om het 'Gelaat van de Ander'. Een thema dat hierin meespeelt is verantwoordelijkheid. In dit woord zit het woord 'antwoord'. Verantwoordelijkheid is het antwoord op het appèl dat op je gedaan wordt door de Ander (bewust met hoofdletter geschreven). Deze Ander is niet God zelf, maar het 'spoor' dat God nalaat in het gelaat van onze medemens, met name de kwetsbare medemens. David Lebrun is een Vlaamse pastoor in Noord-Brabant en heeft zijn studie filosofie toegespitst op de gedachtewereld van Emmanuel Levinas.

 

DINSDAG 24 OKTOBER 2023

Onderwerp: de spiritualiteit van Ignatius van Loyola

Spreker: Drs. Ward Biemans

 

Ignatius van Loyola (1491-1556) was een adellijk kind van zijn tijd: druk met zijn carrière en maatschappelijke positie. Dat veranderde toen hij in een veldslag verwond raakte. Hij belandde in een persoonlijke en geestelijke crisis. Het bracht hem ertoe zijn leven radicaal om te gooien en te wijden aan studie en gebed. Hij stichtte een nieuwe geestelijke orde, de Sociëteit van Jezus, ook wel jezuïeten, gericht op ‘spirituele vernieuwing, het zuiveren van de ziel, het corrigeren van dogmatische onkunde en het uitbannen van zonde en bijgeloof’. In de eeuwen erna stichtten jezuïeten vele universiteiten en colleges. Onze huidige paus Franciscus is lid van deze orde, de eerste jezuïet die paus is geworden. Wat betekent de ignatiaanse spiritualiteit voor de gelovige vandaag? Ward Biemans is jezuïet in Amsterdam en neemt ons mee in de geestelijke wijsheid van Ignatius van Loyola.

 


 

DINSDAG 21 NOVEMBER 2023

Onderwerp: Leven en werk van G. K. Chesterton

Spreker: Mgr. Drs. Rob Mutsaerts

 

Gilbert Kieth Chesterton (1874-1936) was een Engelse letterkundige en journalist en is de geestelijk vader van de priester-detective Father Brown. Chesterton verdedigde steeds de menselijke waardigheid tegen allerlei 'ismen'. Zijn scherpe, met humor geladen teksten bezorgden hem grote populariteit, maar ook talrijke vijanden. Hij wordt de 'prins van de paradox' genoemd. Chesterton schreef een nonchalant, geestig proza vol met verbluffende formuleringen. Zijn religieuze en politieke opvattingen zijn zo genuanceerd dat ze niet goed in een vrijzinnig of conservatief hokje te plaatsen zijn. Na zijn bekering tot het rooms-katholicisme werd hij een vurig geloofsverdediger, met name tegen liberale, seculiere en protestantse vooroordelen. Geloof en rede (fides et ratio) komen bij hem op een originele wijze samen. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, is een kenner van het werk van Chesterton en verzorgt een inleiding op zijn leven en werk.

 

DONDERDAG 14 DECEMBER 2023 (i.s.m. Karmelkring)

Onderwerp: de mystiek van Dag Hammarskjold

Spreker: Dr. Jos Huls

 

Dag Hammarskjold (1905-1961) was een Zweedse diplomaat en secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In die hoedanigheid was hij een vurig pleitbezorger van vrede en verdraagzaamheid. Als secretaris-generaal bezocht hij vele oorlogsplekken om de strijdende partijen tot elkaar te brengen. Tijdens één van deze reizen verongelukte het vliegtuig waarin hij zat onder onduidelijke omstandigheden. Hammarskjold kwam hierbij om het leven. Na zijn dood vond men in zijn appartement zijn dagboek, met daarin mystieke aantekeningen die op een bijzondere manier getuigen van een diep Godsbesef. Dit dagboek is uitgegeven onder de titel ‘Merkstenen’. Jos Huls, pater-karmeliet in het klooster op Schiermonnikoog, is cum laude afgestudeerd op de mystiek van Dag Hammarskjold.

 

DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

Onderwerp: Ecologische bekering en de zorg om de schepping

Spreker: Drs. Nienke Hofsink

 

De roep om maatregelen tegen klimaatverandering wordt luider en luider. De nood om verantwoord om te gaan met onze leefomgeving en natuur wordt steeds urgenter. Paus Franciscus spreekt in zijn milieu-encycliek Laudato Si over de ‘zorg om de schepping’. Hij heeft dit zelfs tot achtste werk van barmhartigheid verklaard, naast de zeven klassieke werken van barmhartigheid. De paus roept op tot ‘ecologische bekering’. Steeds meer wetenschappers stoppen met het bepleiten van economische groei. Hoe ziet een ecologische bekering eruit? Nienke Hofsink is theologe en kerkelijk werker. Zij is lid van het platform ‘Genoeg om te leven’ dat een duurzame stijl van leven bepleit en dat zoekt naar nieuwe ideeën voor een eerlijke economie.

 

Andere avonden geloofsverdieping voor 2024 wordt nog bekend gemaakt