Luonto

Tervetuloa savolaiseen sielunmaisemaan!

Savon Villissä Lännessä luonto on läsnä kaikkialla. Puhtaat vedet ja palkitutkin luontokohteet tarjoavat unohtumattomia elämyksiä luontoystävälle. Alueen helmi on Suomen toiseksi nuorin kansallispuisto - Etelä-Konneveden kansallispuiston - joka sijaitsee Rautalammin kunnan alueella. Puisto on kätevästi saavutettavissa myös muista alueen kunnista.

Maastopyöräilijöiden kannattaa suunnata Suonenjoelle testaamaan kesällä 2020 avattua maastopyöräilyreitistöä Lintharjun ulkoilualueelle.














Etelä-Konneveden kansallispuisto

Opastuskeskus: Törmälä, Konnekoskentie 552, Rautalampi

Lähtöpaikka: Kalajan pysäköintialue, Törmälän metsätie 136, Rautalampi

Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Rautalammin ja Konneveden kuntien alueilla Pohjois-Savon ja Keski-Suomen rajalla. Pinnanmuodoiltaan kansallipuisto on järvimaiseman ja jylhien kalliomuotojen yhdistelmä ja se soveltuu erinomaisesti päiväretkeilyyn niin jalan kuin meloen tai veneillen.

Saaret ovat Etelä-Konneveden kansallispuistoa hallitseva elementti. Seikkailumielisille kansallispuiston alueelta ja lähimaastosta löytyy runsaasti kiinnostavia pienkohteita kalliomaalauksesta karsikkoon ja luoliin.

Lisätietoa kansallispuistosta: https://retkipaikka.fi/etela-konneveden-kansallispuisto/ ja https://www.luontoon.fi/etela-konnevesi

Lisätietoa palveluista: https://www.luontoon.fi/etela-konnevesi/palvelut

Rautalammilta löydät mahtavia laavuja myös muualta kuin kansallispuistosta, kannattaa tutustua!











Lintharjun ulkoilualue, Suonenjoki

Lähtöpaikkoja Suonenjoen jäähallin "alaparkki" (Koulukatu 6, Suonenjoki) tai Latumaja Onkilammella (Ampumaradantie 149, Iisvesi)

Suonenjoella sijaitseva Lintharjun ulkoilualue tarjoaa omatoimiretkeilijälle erinomaiset harjumaastot niin retkeilyyn, maastopyöräilyyn, hiihtoon kuin lumikenkäilyynkin. Suonenjoen salaiseksi helmeksi kuvattu ulkoilualue kuuluu osittain Natura 2000 verkostoon ja harjun päällä kulkeva hiihtolatu on vahva ehdokas Savon kauneimmaksi. Luontopolun pituus on 11 kilometriä. Luontoarvoiltaan upeimmat paikat löytyvät alueen länsipäästä, jossa harju on korkeimmillaan.

Alueelle on valmistunut maastopyöräilyreitistö vuonna 2020. Lähtöpaikka on Suonenjoen jäähallin alaparkista, josta löytyy reittikartta. Reitti on merkattu maastoon keltaisilla maalimerkinnöillä ja lisäksi opasnuolilla/ taululla (väliaikaiset). Suositeltu kiertosuunta vastapäivään.










Äyskoski, Tervo

Lohitie 701, Tervo

Luonnonkaunis paikka laadukkailla palveluilla houkuttelee kalastajia ja matkailijoita kauempaakin. Voit narrata taimenia upeasta Äyskoskesta tai viettää leppoisaa päivää lohialtaan äärellä- alue tarjoaa tähän mahtavat, elämykselliset puitteet!

Alueelta löytyy korkeatasoista majoitusta uudessa huoneistohotelli Taimenvirrassa. Päärakennuksessa ja Log Hotellissa on yhteensä 12 tasokasta huonetta, joista osa on kahden hengen huoneita ja osa suurempia perhehuoneita.

Lisätiedot: http://lohimaa.fi/

Opastettuja kalastusreissuja tarjoaa Lohimaa Fishing Services – http://lohimaafishing.com

p. 040 7746 308 / 029 193 5071

teemu.hiltunen@lohimaa.fi









Lossisaari, Keitele

Sininentie 205, Keitele

Lossisaaren upeissa maisemissa on luontopolku (1,7 km), jossa mm. laavuja, frisbeegolfrata, tennis- ja beach volley -kentät, hyppytorni ja uimaranta myös nelijalkaisille ystäville!

Lisätiedot: www.lossisaari.fi

Lampaanjoki - Savon Black River

Itäjärventie 249, 72430 Pielavesi

Pitkähkö pienimuotoinen joki Pielaveden erämaassa. Erinomainen harjuskanta, mutta joskus myös mahdollisuus taimeniin. Lampaanjoesta on tullut suosittu kalastuskohde. Alueelle on rakennettu kaksi viihtyisää nuotiokatosta, joista molemmista voi laskea veneen vesille. Jokea pitkin voi liikkua kanotilla tai veneellä.

Tiedustelut: Lampaanjoen kalastusisäntä Heikki Partanen puh. 0400 378 829











Manginniemi, Tervo

Manginniemi, Tervo

Kapean niemen kärjestä löytyvät pitkät matalat hiekkarannat molemmin puolin kaunista niemeä. Paikka on erinomainen päiväretkikohde lapsiperheille, jotka haluavat viettää hellepäivän uiden ja makkaraa paistaen. Myös telttailuun paikka sopii erinomaisesti. Niemestä löytyy Tervon kunnan ylläpitämät laavu, grillipaikka ja ulkovessa.

Parhaiten niemi on saavutettavissa vesitse.

Lue lisää Retkipaikan sivuilta: Helmi hiekkarannaksi, Sisä-Savon parhaalla paikalla: Tervon Manginniemi











Oinaskylän erämaa, Vesanto

Kalliojärventie, Vesanto

Vesannon Oinaskylän korvessa sielu lepää. Tämä kivinen seutu on vain tosi retkeilijöille, joilla on kompassi hallussa ja buutsit kunnossa. Parkkipaikkoja ja opasteita ei ole. Auton voi jättää vaikka legendaarisen Perselammen lähimaastoon.











Rautalammin kosket

Kosket Google Mapsissa

Konnekosken istutuslajeina ovat taimen ja harjus. Luontaisia saalislajeja ovat taimen, siika, ahven ja hauki. Salittuja kalastusmenetelmiä koskessa ovat heittokalastus, perho-kalastus ja usitelu. Palveluvarustukseen kuuluu heittolaituri sekä nuotiokatos ja wc.

Nokisenkoski on monipuolinen koskikalastuspaikka Rautalammin kunnassa Vaajasalmessa. Rautalammin reitin puolivälissä, Niini- ja Miekkaveden välissä sijaitseva kirkasvetinen koski on tullut tunnetuksi ennen kaikkea taimenistaan. Kalastajien käytössä on tulipaikka ja kesäisin kosken laidalla matkailijoita palvelee Nokisen Kioski, josta saa kahvin ja jäätelön lisäksi myös pizzaa ja grilliruokaa. Lisätiedot: http://www.nokisenkoski.fi/

Mehtiönkoski Erämaan rauhassa sijaitseva Mehtiönkoski saa alkunsa Mehtiönjärvestä laskien 500 m päässä Keskisenjärveen. Koski on kalataloudellisesti kunnostettu uittojen jäljiltä. Nykyisin koskesta voi tavoittaa taimenia. Koski soveltuu erinomaisesti perho- ja uistinkalastukseen keveillä välineillä.

Lisätiedot ja kalastusluvat: Rautalammin kunnan sivuilta












Suonenjoki

Suonenjoen kaupungin läpi virtaava Suonenjoki tarjoaa lähiluontoelämyksiä aivan keskustan tuntumassa. Jokeen voi tutustua meloen, kaupunkiveneillä soutaen tai kävellen pitkin merkittyä jokipolkua.

Kaupunkiveneet

Ilmaiset, kaikkien kaupunkilaisten ja matkailijoiden käyttöön tarkoitetut kaupunkiveneet ovat Suonenjoen erikoisuus. Veneet löytyvät Päivölänkadun päästä (Päivölänkatu 7) sijaitsevilta pienvenepaikoilta 13 ja 14. Veneet on lukittu ja avaimen saa Teboil-huoltamolta osoitteesta Koulukatu 1.

Ohjeet veneen käyttöönottoon kaupungin sivuilta

Suonenjoen jokipolku

Lisätietoa jokipolusta: https://retkipaikka.fi/suonenjoen-jokipolku












Urkin polku

Urho Kekkosentie 119, Pielavesi

Pielaveden kuuluisimman nähtävyyden, Lepikon torpan, pihalta pääset Urkin polulle. 25 kilometriä pitkä reitti kulkee Korkeakosken kautta Tuovilanlahteen. Reitin varrella on muutama taukopaikka, jotka soveltuvat myös yöpymiseen, sekä nuotiopaikkoja ja uimaranta. Polkua on kunnostettu vuosina 2019-2021, kunnostustyöt päättyvät 12/2021.












Hirviniemi

Hirviniementie, Pielavesi

Luonnonkaunis Hirviniemi Nilakan rannassa Hirviniementien päässä on täydellinen retkikohde aurinkoisen päivän uima- ja piknik-retkelle. Hirviniemestä löytyy pehmeän rantahiekan lisäksi tulipaikkoja.












Patoveden kierros

Tiitilänkylä, Vesanto

Patoveden kierroksen tulipaikalle Tiitilänkylän uimarannalle pääsee kätevästi vesiteitse tai kävellen. Mukava retkikohde koko perheelle! Patovedeltä löytyy myös 24 geokätköä sisällään pitävä geotrail, joka mukailee 8 km pitkää retkeilyreittiä. Luonto- ja kyläpolun varrella on paikallishistoriallisia kohteita, polku on merkitty ja siihen liityy opasteteksti. Reitin varrella on kaksi tulipaikkaa ja ulkovessaa. Matkan varrelta löytyy Koivulahden lintutorni.












Leppäselkä

Vesannontie 790, Keitele

Leppäselässä sijaitsee vuonna 2015 valmistunut ulkoilureitti. Reitin pituus on 4,7 km. Reitti on merkattu puihin ja tolppiin turkoosilla (sinisellä) värillä. Suora reitti laavulle merkattu punaisella värillä. Reitin varrella sijaitsee laavu, josta löytyy polttopuita.

Kartta kohteesta












Haavikkolehto

Keurunmäki, Suonenjoki

Suonenjoen ja Rautalammin rajamailta, 9-tien varrelta löytyy Natura 2000 -verkostoon kuuluva luonnonsuojelualue, joka on osa kansallisesti geologisesti harvinaista lohkarealuetta. Suuret, sammalpäällysteiset kivenlohrakeet, muinaisen metsäpalon merkitsemät jylhät kelopuut ja vanhat haavat tekevät alueesta erityisen luontokohteen. Alueen rajoilla sijaitsee rauhoitettuja luolia. Maasto on vaikeakulkuista, eikä polkuja ole.

Kartta kohteesta