menneitä tapahtumia

Reumatroppiryhmän tällä kertaa viimeinen kokoontuminen hiukan haikein mielin. Vietettiin myös keltaisen nauhan päivää. 

Vihdin Reumayhdistyksen jäseniä oli kutsuttu Anja Hukkasen kotiin 4.12.2013 viettämään perinneruokailtaa. 

Paikalle tulikin mukavasti väkeä ruokien ja leipomusten kanssa. Ajatuksena oli, että jokainen voisi halutessaan tuoda itselleen tärkeän paikkakunnan perinneruokaa yhteiseen pitopöytään maisteltavaksi. Anjan keittiössä oli hetken aikaa ahdasta, kun ruokia lämmiteltiin hellalla ja ruokasalin pöytään etsittiin tarjoiluastioita. Puheensorina täytti huoneen, kun monen lapsuudesta tutut ainekset siirtyivät lautasille.


Raija Arho toi riivinpannukakkua, jota tarjoiltiin etelä-pohjanmaalla joko suolaisten lisukkeiden kanssa, tai makeana esimerkiksi hillon kanssa. Raija tarjoili riivinpannukakun kanssa voita, graavilohta ja keitettyä kananmunaa.


Kirveskallion Jorma toi Inkoon puuroa. Ohje:

Inkoon puuro: 6-7 perunaa, 1 l vettä, 1 tl suolaa ja 2 dl ohrajauhoja. 

Kuori ja lohko perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat kattilassa. Sekoita keitinvesi perunoiden joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Vispilöi joukkoon jauhot vähin erin ja hauduta noin tunnin ajan. Tarjoa puuro voisilmän ja maidon kera. Puuro maistuu myös herkulliselta, kun sen seuraavana päivänä paistaa voissa.


Eila Finér toi rosollia ja perinteistä saaristolaisleipää. Leivän päälle sipaistiin vuohenjuustolevitettä, joka ei ehkä ole niin perinteistä, mutta sopi todella hyvin makean leivän kanssa. 

Anna-Liisa Kelamo toi ihanan maukasta ruisleipää, jota kastettiin lämpimään silavaan ja päälle ripaus suolaa. Tämä oli useammille tuttua lapsuudesta, kun siankylkeä paistettiin pannulla ja pannu putsattiin ruisviipaleiden avulla. 

Arja Jussila oli tehnyt maukasta ja raikasta kotijuustoa.

Kotijuusto: Kuumenna 3 litraa maitoa kattilassa kiehuvaksi. Sekoita 1 litra muutaman tunnin huoneen lämmössä ollutta piimää ja kolme kananmunaa ja lisää seos kuuman maidon joukkoon. Jatka kuumennusta niin kauan, että maito kunnolla heroittuu. Nosta kattila liedeltä ja jätä se seisomaan puoleksi tunniksi kansi päällä. Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla kulhoon ja lisää pari teelusikallista suolaa. Painele juustomassa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään ja anna asettua jääkaapissa yön yli. Arja kertoi vielä vinkin, että jäljelle jäävä neste kannattaa käyttää esim. sämpylätaikinaan.


Anja Hukkanen ja Anja Karlsson tekivät molemmat puolukkamämmiä, joka on ruispuolukkapuuroa, jota oli keitetty pitkään tai hapatettu, ja vielä haudutettu makeaksi uunissa. Tekotapaa on useita ja tässä yksi ohje:


Puolukkamämmi: Laita kannelliseen uunivuokaan 7 dl ruisjauhoja ja lisää kokoajan vatkaten 1,5 litraa kylmää vettä. Sekoita mukaan puoli litraa puolukkasurvosta, 1tl suolaa ja 1,5dl sokeria. Laita 120-asteiseen uuniin hautumaan noin 10 tunniksi. Sekoita kerran kypsymisen aikana. Tarjoa maidon kanssa.

Tarjolla oli myös hiivaleipää Luumäkeläisen ohjeen mukaan, joka oli nostatettu yön yli lämpimässä. Leivän kanssa tarjoiltiin purjovoita, johon tulee pilkottu purjosipuli, purkillinen rahkaa, puoli pakettia voita tai margariinia ja maun mukaan yrttisuolaa.


Miedosti hapan hiivaleipä: leipomista edeltävänä päivänä:

Juuri: 1l huoneenlämpöistä vettä, 10g hiivaa, 9dl hiivaleipäjauhoja (500g). Liuota hiiva veteen. Lisää jauhot puuhaarukalla koko ajan sekoittaen. Vatkaa kunnes taikinanjuuri on melko tasaista. Anna taikinanjuuren seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä: 20g hiivaa, 3tl suolaa, 1 rkl siirappia, n. 18dl (n.1kg) hiivaleipäjauhoja. Murenna hiiva taikinan joukkoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää suola, siirappi sekä jauhot vähitellen. Alusta taikina kiinteäksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kolme leipää. Käytä jauhoja runsaasti, jotta leipien pinta jää jauhoiseksi. Paina leivät kädellä mataliksi ja leikkaa terävällä veitsellä pintaan viiltoja. Anna kohota ja paista 200 asteessa 30-35minuuttia. Leipiä ei tarvitse peittää uunista ottamisen jälkeen, jos niihin haluaa rapean pinnan.


Kerttu Schroderus toi mustikkaruispuuroa, joka oli hiljalleen keitetty kypsäksi ja vielä sauvasekoittimella soseutettu pehmeäksi. Hiitolan Anna-Maija toi Pohojalaista herraa eli pitkään kypsytettyä maitoa, joka oli kypsynyt punaiseksi ja makeaksi. Herra oli perinteistä kesäruokaa, joka tarjoillaan aina kylmänä. Sitä oli eväänä esimerkiksi heinäpellolla. Jotkut kutsuvat sitä myös juhannusjuustoksi.


Pohojalainen herraa: keitetään aina oikeasta lehmänmaidosta 6-7 tuntia ja juoksutetaan juustonjuoksuttimella. Leipäjuusto tehdään myös lehmänmaidosta, keitetään ja juoksutetaan ja paistetaan perinteisesti alustalla esim. takkatulella. Tarjotaan juhlissa usein kahvin kanssa.


Illan aikana puhuimme siitä, kuinka terveellisiä kaikki ruoat olivat ja varmaankaan yhtään E-koodia ei näistä raaka-aineista löydy. Reumaatikoille puhutaan usein terveellisen ruokavalion tärkeydestä. Useat ovatkin huomanneet omien oireiden helpottavan, jos vähentää esimerkiksi sianlihan syöntiä. Reumatauteja on monia ja jokainen sairastunut löytää itselleen sen parhaan ruokavalion omien kokemusten ja tuntemusten kautta. Hyvä on myös vaihtaa kokemuksia toisten sairastuneiden kanssa. Perinne-ilta oli hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää on välillä istua yhdessä hyvän ruoan ääreen hyvässä seurassa. Se on vertaistukitoimintaa parhaimmillaan!  Kaikista tässä jutussa mainituista ruoista löytyvät ohjeet myös Vihdin reumayhdistys ry:n kotisivuilta ja facebookista. 

Vihdin Reumayhdistys ry toivottaa oikein hyvää joulua kaikille. 

Kiitos kaikille Apilan kuntoutumiskeskuksessa mukana olleille. 

Vietimme mukavan lauantaipäivän yhdessä Kangasalla. 

Lähdimme jo aikaisin aamulla Vihdin kirkonkylästä torin laidalta, jossa markkinamyyjät jo järjestelivät myyntipöytiään. Kiersimme Nummelan kautta ottamassa loppuporukan kyytiin. 

Anna-Maija toivotti kaikki tervetulleeksi matkalle ja kertoi päivän ohjelmasta tarkemmin. 

Eila ja Anja K. olivat varanneet menomatkalle pientä evästä ja tarjoilivat sitä Hämeenlinnan ohi ajettaessa. 

Kangasalaa lähestyttäessä Hämeessä lapsuutensa viettänyt Päivi kertoi hieman paikkakunnan historiasta ja maamerkeistä. Hän oli myös kopioinut Topeliuksen Kesäpäivä Kangasalla sanat meille ja niin meiltä "pääsi laulu" kun tulimme Kangasalan kunnan alueelle.  

Perillä Pirjo Nuutinen piti meille pienen esittelyn Apilan historiasta ja sen jälkeen noin 20 meistä lähti allasjumppaan ja loput pääsivät Pirjon luotsaamana tutustumaan taloon lähemmin. 

Maittavan lounaan jälkeen pääsimme rentoutumaan fysioterapian tiloissa ja hetken huilaamisen jälkeen olikin vuorossa asiaa istumisen haitallisuudesta terveydelle. Kahvi ja tee tuoksuivatkin jo voisilmäpullien kanssa kilpaa kun luento päättyi. 

Ennen kuin siirryimme bussiin reippaan kuskimme Markus Kolehmaisen kyytiin, otimme vielä muutaman ryhmäkuvan muistoksi reissusta. 

Kotimatkalla nautimme maisemista upeassa auringonpaisteessa ja Anna-Maija kertoi syksyn tulevasta ohjelmasta.