Δραστηριότητες

6-7 Δεκεμβρίου 2019

Συμμετοχή της ομάδας Βι.Δ.Α στο 6ο Συνέδριο της HerMa

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (The Heritage Management Organization, HERITΛGE) ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την μετεκπαίδευση των επαγγελματιών στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς σε ειδικότητες οι οποίες είναι πλέον απαραίτητες για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου τους. Aπό το 2015, o HERITΛGE οργανώνει μια ετήσια διεθνή συνάντηση επαγγελματιών διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τίτλο HerMa, που αποσκοπεί στη διάδοση ορθών πρακτικών μέσω της ανταλλαγής ιδεών και καινοτόμων θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων.Για το 2019 το ενδιαφέρον στράφηκε στην ανάδειξη της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εγκαινιάζοντας αυτή τη στρατηγική, το συνέδριο “Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (HerMa HUB: Fostering Communities) σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιχείρησε να παρουσιάσει καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού.
Η ομάδα μας είχε τη χαρά και την τιμή να είναι ανάμεσα στις 30 ομάδες από όλη τη χώρα που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο αυτό. Η ομάδα Βι.Δ.Α είχε ενεργή συμμετοχή στο συνέδριο και συγκεκριμένα στο HerMa Agora (μια ανοιχτή συνάντηση των πρωτοβουλιών και των ομάδων πολιτισμού, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να παρουσιάσουν το έργο τους και το δίκτυό τους) και στο HerMA HUB Core (ένα κλειστό εργαστήριο/συνάντηση, στο οποίο οι εκπρόσωποι των ομάδων και των πρωτοβουλιών, με δράση στην ενεργοποίηση πολιτών, συζήτησαν μεθόδους και καλές πρακτικές και αντάλλαξαν ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κειμένου αναφοράς για τη διασύνδεση και την ενδυνάμωση των ομάδων που ασχολούνται με την ενεργοποίηση πολιτών μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς).
Σχετικά: Ιστοσελίδα οργανισμού και Ιστοσελίδα συνεδρίουΣχετικά: HerMa Agora και HerMA HUB CoreΣχετικά: Ομιλίες από το συνέδριο

9 Οκτωβρίου 2019

Διάσωση βιομηχανικού μηχανήματος

Ήταν Σεπτέμβριος του 2018, όταν ο επικεφαλής της ομάδας ΒιΔΑ Ηρακλής Φασουράκης, σε επιτόπια επίσκεψη τεκμηρίωσης στον αλευρόμυλο των Αφών Κολέτσου στην Καρδίτσα εντόπισε στον 4ο όροφο του κτιρίου ένα διαλογέα σιταριού. Το μηχάνημα είχε υποστεί φθορές και κινδύνευε από την εγκατάλειψη. Ενημερώθηκε αμέσως το Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας και η διευθύντριά του κα Φένια Λέκκα κατάφερε και βρήκε λύση για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του μηχανήματος. Τελικά χάρη στην ομάδα των συμβασιούχων συντηρητών του μουσείου και των ασκούμενων συντηρητών του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ το μηχάνημα αποσυναρμολογήθηκε και σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΔΟΠΑΚ και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μεταφέρθηκε για συντήρηση στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου πόλης, στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας (παλιές Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού). Ο στόχος του μουσείου είναι να εκτεθεί στον μόνιμο ημιυπαίθριο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο προαύλιο του πολυχώρου Καρδιτσομαγούλας και θα ασχολείται με τον κόσμο του μόχθου, αναδεικνύοντας τον αγροτοβιομηχανικό εξοπλισμό της συλλογής του.
Δήλωση της διευθύντριας του Μουσείου Πόλεως Καρδίτσας κας Φένια Λέκκα: Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για την αγροτική και βιομηχανική κληρονομιά της Καρδίτσας αλλά και το Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας. Δύο εκκρεμότητες εντοπισμένες εδώ και έναν ακριβώς χρόνο έπαψαν να μας βαραίνουν τόσο. Η πρώτη ήταν η αποσυναρμολόγηση αυτού του διαλογέα σταριού που ο Ηρακλής Φασουράκης είχε εντοπίσει πέρυσι, με αφορμή το σεμινάριο προφορικής ιστορίας της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας με τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και τους συνεργάτες της, που είχαμε φιλοξενήσει. Κι επειδή όλα είναι κύκλος, κάναμε κι εμείς κάτι χρήσιμο για την προφορική ιστορία του κόσμου του μόχθου, ή, λιγότερο φορτισμένα, του κόσμου της εργασίας: πήραμε τη μαρτυρία του κ. Κώστα Ζαχοκώστα, γεωπόνου και ειδικού στην καλλιέργεια του καπνού στον χώρο του παλιού Καπνικού Σταθμού Καρδίτσας και στις καπναποθήκες Καρδιτσομαγούλας. Χρέος από την περσινή ποδηλατάδα στα βιομηχανικά μνημεία της πόλης. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ντενίση, τον Αναστάση Μαυρογιάννη, τον Γιάννη Χαραλάμπου, τη Βαρβάρα Γκαϊδατζή, τον Κώστα Ζαχοκώστα και την άξια ομαδα των συντηρητών και συνεργατών του Μουσειου Πόλης, αρκετοί από τους οποίους είναι πρακτικάριοι του Δημόσιου ΙΕΚ Καρδίτσας και του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Θα κανουμε το καλύτερο για να πιάσουν τόπο οι δύο αυτές προσφορές!
Μαρτυρία από τον κ. Τάσο Μάτο: Θυμάμαι αυτό το μηχάνημα (διαλογέας σιταριού): το χρησιμοποιούσαν για να κοσκινίσουν το σιτάρι για να προκύψουν τα υγιή και δυνατά σπόρια, στα οποία πρόσθεταν κι ένα υλικό (μάλλον φάρμακο), ώστε να εξασφαλίσουν καλή σπορά. Αν δεν κάνω λάθος στην περιοχή μας το μηχάνημα αυτό το έλεγαν "μπουράντο". Όλα αυτά πριν από πολλά - πολλά χρόνια.
Η ομαδα ΒΙ.Δ.Α. είναι πολύ περήφανη που οι αναζητήσεις της κατάφεραν και βοήθησαν στη διάσωση ενός ιδιαίτερου μηχανήματος της αγροτοβιομηχανικής μας οικονομίας.
Σχετικά: "Οι συντηρητές του Μουσείου Πόλης του ΔΟΠΑΚ στην υπηρεσία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς", αναδημοσίευση σε www.artkarditsa.gr και www.karditsalive.netΣχετικά: Βιομηχανικό Δελτίο ομάδας ΒιΔΑΣχετικά: Η κατάσταση του μηχανήματος μετά τη συντήρησή του

9 Ιουνίου 2019

"Βιομηχανική Ποδηλατάδα" στο Βόλο

Στις 9 Ιουνίου 2019 διοργανώθηκε "Βιομηχανική Ποδηλατάδα", δηλαδή μια περιήγηση με ποδήλατα στο βιομηχανικό παρελθόν του Βόλου, στα κτήρια, στην ιστορία και τους ιδρυτές τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενδιάμεση στάση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου, όπου ο σταθμάρχης κ. Γιώργος Αποστολέρης, με το δικό του μοναδικό τρόπο, μας ταξίδεψε στο χρόνο, στην εποχή του Εβαρίστο ντε Κίρικο και των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων.
Η βιομηχανική αυτή περιήγηση συνδιοργανώθηκε από τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και την Ομάδα ΒΙ.Δ.Α (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής). Από τα ΓΑΚ Μαγνησίας συμμετείχαν οι Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου, Άλκηστις Σανιδά και από την ΒΙ.Δ.Α. οι Ηρακλής Φασσουράκης, Μαρία Δανιήλ, Μαριλένα Βακαλοπούλου.
Ευχαριστούμε θερμά την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας και την Τροχαία για την συμπαράστασή τους σε όλη την πολύωρη αυτή διαδρομή και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούμε σε αντίστοιχη εκδήλωση σύντομα.
Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας

Μάιος 2019

Επιλογή λογοτύπου για την ομάδα Βι.Δ.Α.

Η ομάδα Βι.Δ.Α, θεωρώντας ότι ένα λογότυπο θα ενίσχυε την προς τα έξω παρουσία της και την αναγνωρισιμότητά της, διερεύνησε μια σειρά από προτάσεις για ένα λογότυπο που θα "σηματοδοτούσε" την ομάδα και την προσπάθεια καταγραφής, που γίνεται ασταμάτητα από μέρους της, για την ψηφιοποίηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους (αλφαβητικά) Ανδριώτη Νεφέλη, Αρσενιάδη Ιωάννη, Λαμπρόπουλο Χρήστο, Μπιλιούρη Κωνσταντίνο, Τζουβελέκη Εύα, Τσουκαλά Θωμά, Φασουράκη Ηρακλή, Φασουράκη Ραλλού και Χριστοδούλου Παναγιώτη, για την εθελοντική και ανιδιοτελή τους προσφορά στην δημιουργία προτάσεων λογότυπου της ομάδας ΒΙ.Δ.Α. Οι προτάσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε δυο διαδικτυακές ψηφοφορίες, με τη βοήθεια της διαδικτυακής ομάδας της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, ώστε να διαπιστωθεί η ανταπόκριση του κοινού στα προτεινόμενα λογότυπα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους ψήφισαν στις ψηφοφορίες αυτές και συμμετείχαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα του λογότυπου. Η παρουσίαση των ψηφοφοριών, των προτάσεων και των αποτελεσμάτων τους παρουσιάζονται στην πιο κάτω εικόνα. Δυστυχώς, η συμμετοχή σε αυτές δεν ήταν η αναμενόμενη, από εμάς, για τόσο μεγάλη διαδικτυακή ομάδα. Ψήφισαν 180 άτομα (ποσοστό 0,33%) στην πρώτη ψηφοφορία και 160 άτομα (ποσοστό 0,30%) στην δεύτερη ψηφοφορία από τα 5200 περίπου μέλη της ομάδας. Η ομάδα, έπειτα από μεγάλο προβληματισμό, κατέληξε τελικά στην επιλογή του πρώτου (της πρώτης ψηφοφορίας) ή δεύτερου (της δεύτερης ψηφοφορίας) λογότυπου που σας παρουσιάζουμε στην παραπάνω εικόνα. Συγχαρητήρια στη δημιουργό του, Ραλλού Φασουράκη, και την ευχαριστούμε θερμότατα για τη συνεισφορά της στην Ομάδα Βι.Δ.Α.

22 Σεπτεμβρίου 2018

Βόλτα με ποδήλατο σε βιομηχανικά κτίρια της Καρδίτσας

Δεν ήταν μια συνηθισμένη ομαδική βόλτα με ποδήλατο. Περισσότεροι από 40 ποδηλάτες ηλικίας από 7 ως 70 ετών από την Καρδίτσα και όχι μόνο επέλεξαν το Σάββατο το πρωί, 22 Σεπτεμβρίου, να επισκεφτούν βιομηχανικά μνημεία της Καρδίτσας. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι σταθμοί ήταν κτήρια ξεχασμένα, μάρτυρες αναπτυξιακών οραμάτων και προσδοκίες άλλων εποχών. Η δράση εντασσόταν στις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις του Δήμου Καρδίτσας για την ήπια μετακίνηση και στηρίχθηκε από τους Φίλους του Μουσείου Πόλης.Στόχοι των συνδιοργανωτών, του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ και της Πρωτοβουλίας ανάδειξης βιομηχανικών μνημείων ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) ήταν, με αφορμή τα κτήρια, να χαρτογραφήσουν παραγωγικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν οι ίδιοι και να φέρουν σε επαφή τους ανθρώπους που εμψύχωσαν άλλοτε αυτές τις δραστηριότητες με ένα ευρύτερο κοινό και να ενθαρρύνουν μια διαφορετική κατανόηση του παρελθόντος, πιο βιωματική και ουσιαστική.Για τις ανάγκες της ιδιαίτερης αυτής ποδηλατάδας επιστρατεύτηκαν άνθρωποι, όπως ο Δημήτρης Τσιτσάς, ο Κώστας Αντωνίου, ο Βαγγέλης Ζαρχανής (ΟΣΕ), ο Κώστας Ζαχοκώστας (Καπνικός Σταθμός) και ο Γιώργος Μπαρμπούτης (Αγορά), οι οποίοι ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στα παλιά κτήρια του ΟΣΕ, τον Καπνικό Σταθμό και τη Δημοτική Αγορά αντίστοιχα. Μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις εμπειρίες και τις μνήμες τους, αφηγήθηκαν προσωπικά βιώματα, απάντησαν πρόθυμα σε ερωτήσεις, ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να αφηγηθούν δικά τους βιώματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Μαρίας Δανιήλ, ιδρυτικού μέλους της ΒΙ.Δ.Α.ς και αρχιτέκτονα στο Δήμο Αθηναίων, σχετικά με τις αγορές γενικά, τη χρήση, την τυπολογία και την εξέλιξή τους στο χρόνο, με αφορμή την εμπειρία της από τις αγορές της Αθήνας.Η επιλογή των σταθμών διευκόλυνε την πρόθεση του Μουσείου να πραγματοποιήσει ένα μικρό οδοιπορικό στη βιομηχανία της Καρδίτσας από την εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, όταν ο θεσσαλικός σιδηρόδρομος, παρά τις λειτουργικές του αδυναμίες (υψηλά κόμιστρα, αραιά δρομολόγια κτλ.), βελτίωσε τις συνθήκες της αγροτικής παραγωγής μέσω της ευκολότερης μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, καταργώντας παράλληλα την οδική απομόνωση και την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική στασιμότητα της περιοχής. Με αφορμή την επίσκεψη στον Καπνικό Σταθμό του 1934 και το Σταθμό Επιβητόρων του 1939, η συζήτηση συνεχίστηκε με τα οράματα της δεκαετίας του 1930, όταν οι τοπικοί φορείς συστρατεύτηκαν δυναμικά στη διεκδίκηση έργων υποδομής με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.Η στάση στο άλσος της Παπαράντζας συνδυάστηκε με μια μικρή περιήγηση στο παλιό υδραγωγείο του 1901 και ξενάγηση στο Μουσείο Ύδρευσης, όπου παράλληλα φιλοξενείται η έκθεση των μαθητών του ΚΔΑΠ Καρδιτσομαγούλας με θέμα το ποδήλατο. Η ομάδα κατά την επιστροφή της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το ξεχασμένο επίσης πλινθοκεραμοποιείο των Αφών Οικονόμου (1927), μία από τις δεκάδες αχαρτογράφητες μεταποιητικές επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί στην πόλη τη δεκαετία του 1920, βραβευμένη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την ευρεσιτεχνία των πεντάτρυπων οπτόπλινθων που παρήγαγε. Τελευταίοι σταθμοί της διαδρομής ήταν η Παλιά Ηλεκτρική, το μόνο σωζόμενο δημόσιο βιομηχανικό κτίσμα στον αστικό ιστό της Καρδίτσας, και το μοντέρνο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, σημείο αναφοράς για την οικονομική ζωή της πόλης από την ανέγερσή του, το 1928.Σε κάθε σταθμό της βόλτας, προσθέτονταν και μια λύση στον αρχικό γρίφο της εκδρομής: φυσικά και ο μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, διευθυντής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, χρειάστηκε να φιλοξενηθεί στο λιτό αλλά ευρύχωρο νεοκλασικό, απέναντι από το σταθμό, ιδιοκτησίας σήμερα του ΟΣΕ, το 1885. Ο πρώτος ατμόμυλος της Καρδίτσας (1884) ανήκε στον Κωνσταντίνο Παπαχρήστο από την Ευρυτανία και το πρώτο ατμοκίνητο σιδηρουργείο (1899) στους αδελφούς Χρηστίδη από την Άνδρο. Η ραγδαία αναπτυσσόμενη από το 1881 καλλιέργεια της Θεσσαλίας υπήρξε ο καπνός και όχι τα σιτηρά, και τέλος οι εκατοντάδες καπνεργάτες της Καρδίτσας υπήρξαν όντως αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την κυριακάτικη αργία το 1910, γιατί είχαν ήδη ως τότε οργανώσει μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις…Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία για περισσότερες θεματικές επισκέψεις στην πόλη και το μουσείο δήλωσε πρόθυμο να επεξεργαστεί τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Πηγή: Karditsanews.grΠηγή: Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας - Αφίσα Βόλτας

23 Ιουνίου 2018

Νέα Ιωνία - Βιομηχανική Βόλτα

Ξενάγηση στη Βιομηχανική ζώνη της Νέας Ιωνίας από την αρχαιολόγο (Α΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων) και συγγραφέα Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου. Η ξενάγηση οργανώθηκε από την ομάδα Βι.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) και την ομάδα Βιομηχανικής Αρχαιολογίας.