Medialukutaidot

Verkkomateriaalia:

Mainonnan lukutaidon oppimateriaali varhais-, esi- ja alkuopetukseen. Materiaali esittelee työpajamallin, joka on käytännöllinen työkalu 4–8-vuotiaiden mediakasvatukseen. 

Elokuvapolku tukee esikoulussa tehtävää elokuvakasvatusta sekä kulttuuri-  ja taidekasvatusta tarjoamalla ilmaisia elokuvanäytteitä opetuskäyttöön. 

Medialukutaito ja kuvanlukutaito ovat osa monilukutaitoa, joka kevään 2022 uudistuksessa nousi yhdeksi kuudesta laaja-alaisen osaamisen alueesta varhaiskasvatussuunnitelmien perusteissa.  Monessa kunnassa digitaaliset välineet nähdään luontevana osana kasvatuksen arkea, jossa niitä käytetään pedagogiikkaa rikastuttamaan. Täällä sivustolla muutamia poimintoja eri kunnista.

Mediakasvatus on Suomessa erittäin monimuotoista ja sitä toteuttavat aktiivisesti monet erilaiset toimijat ja organisaatiot. Mediakasvatusseura on poiminut sata materiaalia ja vinkkiä mediakasvatukseen kymmenestä teemasta, jotka tuovat esiin suomalaisen mediakasvatuksen monipuolisuutta ja laadukkuutta. 100 mediakasvatusideaa on koottu osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa yhdessä suomalaisen mediakasvatuskentän kanssa.

Media ja mediakulttuuri ovat laajoja aiheita, joiden käsittelyssä erilaiset materiaalit, tutkimukset ja julkaisut ovat hyödyksi! Mediakasvatusseura on tuottanut paljon materiaaleja mediakasvatustyön tueksi. 

Tähän materiaalikoosteeseen on koottu 60 mediakasvatusvinkkiä, jotka on ryhmitelty kolmen erilaisen mutta yhtä tärkeän medialukutaidon mukaan. Poimi parhaat vinkit ja hyödynnä niitä mediakasvatustyössäsi.

Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa on tiivistelmä viime vuosien tutkimustiedosta lasten median käytön tavoista ja monimuotoisesta mediakulttuurista. Se auttaa perehtymään aiheeseen ja tarjoaa ajankohtaista tietoa kasvattajien lisäksi  kaikille aiheesta kiinnostuneille. Julkaisu on koostettu yhteistyössä mediakasvatuksen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa.

Materiaalia pienten lasten mediakasvatukseen

Tähän materiaaliin on koottu kahdeksan valmiiksi ohjeistettua ideaa, kuinka esimerkiksi QR-koodeja, erilaisia äänimaailmoja sekä ohjelmointiosaamista voidaan hyödyntää osana liikunnallisia tuokioita. 

Tähän materiaaliin on koottu valmiiksi mediakasvatuksen ideoita käytettäväksi läpi koko vuoden. Harjoitukset käsittelevät monipuolisesti medialukutaitoja, kuten median tulkinta, - tuottamis- ja arviointitaitoja, ja ne on helppo muokata osaksi oman lapsiryhmän toimintaa sekä laajempia teemoja. Harjoitukset on suunnattu pääasiassa 3-6-vuotiaiden parissa työskenteleville, mutta ne soveltuvat hyvin käytettäväksi myös nuorempien lasten kanssa. 

Mediapoluilla kiteyttää VASU-perustaisen mediakasvatuksen lähtökohdat ja tavoitteet, mutta se soveltuu hyvin myös esiopetukseen. Tarjolla on varusteita lasten, kasvattajien ja kasvatusyhteisöjen oppimisen ja kehittymisen poluille. 

Mediapoluilla -sivuston ja -oppaan tarkoituksena on innostaa, rohkaista ja opastaa suunnittelemaan ja toteuttamaan tavoitteellista mediakasvatusta eri-ikäisille lapsille. Mediapoluilla -sivustoa ylläpitää Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön mediakasvatustiimi.

Mediataitoviikko tarjoaa joka vuosi paljon uusia materiaaleja mediataitojen kehittämisen tueksi. Materiaaleista löytyy niin yhteistyössä tehtyjä KAVIn omia Mediataitoviikon materiaaleja kuin kumppaneiden teemaviikolle tuottamia materiaaleja.

Kopiosto on Suomen luovaa alaa kattavimmin edustava tekijänoikeusjärjestö. Kopiosto mahdollistaa julkaisujen ja av-teosten vaivattoman käytön ja varmistaa, että oikeudenomistajat saavat heille kuuluvat korvaukset. Täältä löydät lisää tietoa tekijänoikeuksista. 

Kopiraittila on ilmainen, pelillinen verkkomateriaali tekijänoikeuksien opettamisen ja oppimisen tueksi. Sivusto tarjoaa pelillistä materiaalia peruskoulun eri luokka-asteille, lukioille ja ammatilliseen koulutukseen sekä opettajille ja opettajankoulutukseen. 

Viihdevintiöt sivuilla on monenlaista materiaalia lasten mediakasvatukseen.

Ideoita ja harjoituksia pienten lasten liikunnalliseen mediakasvatukseen.

Videoita:

Mitä medialukutaito käsitteenä merkitsee varhaiskasvatuksessa

Videon materiaali pohjautuu Uusien lukutaidot- osaamisen kuvauksiin. 

Kopio MEDIALUKUTAIDOT (Instagram-postaus (Neliönmuotoinen)) (1).mp4

Reppu-Heppu  ja Botti median mestareina

Reppu-Hepun ja Botin ullakolla seikkaillaan nyt median metkassa maailmassa! Kaverusten  johdolla pohditaan median aiheuttamia tunteita, oman sisällön tuottamista, turvallisuutta ja  hyvinvointia, omia median käyttötapoja, hyvää vuorovaikutusta ja monia muita mediaympäristössä  tarvittavia taitoja.  

Medialukutaito varhaiskasvatuksessa - video

Video tukee medialukutaidon edistämistä varhaiskasvatuksessa. Videolla kerrotaan, millaisessa mediaympäristössä varhaiskasvatusikäiset lapset elävät ja millaisia taitoja lapsilla olisi hyvä olla media-arjessa. Lisäksi videolla kuvataan, mitä medialukutaito on varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2018) ja miten lasten medialukutaitoa voi edistää kasvatuksen arjessa. Asiantuntijoina videolla ovat Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman projektiasiantuntija Sari Murtonen (KAVI) ja varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Vainio Tampereelta. Videon juontaa Sean Ricks. 


Mediapelot - video

Animaatio käsittelee mediassa nähtyjen sisältöjen herättämiä pelkoja ja niiden heijastumista lasten arkeen. Animaatio tarjoaa mahdollisuuden käsitellä lasten kanssa, mikä mediassa on totta ja mikä kuvitteellista ja mitä voi tehdä, jos kokee mediassa jotakin pelottavaa tai hämmentävää.  

Tässä animaatiovideossa opastetaan lasta ja huoltajia toimimaan turvallisesti digimaailmassa. Animaatiovideo on tarkoitus katsoa yhdessä aikuisen kanssa keskustelunavauksena digiturvataidoista esim. esikoulussa, koulussa tai kotona. Video on tarkoitettu ensimmäisen puhelimen saavan lapsen digiturvataitojen tueksi. 

Kirjavinkit:

Lasten kirjoja digitaalisuuteen.docx

Erilaisia tehtäviä:

Medialukutaidon poluilla - Puuhakortit mediakasvatukseen 4–8-vuotiaille 

Medialukutaidot_puuhakortit_KAVI.pdf

Medialla on suuri merkitys nykypäivän maailmassa. Siksi medialukutaidon kehittymistä on tärkeä

tukea jo varhaisessa vaiheessa. Puuhakortit johdattavat lapset innostavalla tavalla tutustumaan

erilaisiin median muotoihin, välineisiin ja sisältöihin arjessa. Tehtävien avulla harjoitellaan kykyä

käyttää, lukea, tulkita ja arvioida mediasisältöjä, viestiä median kautta, tuottaa omaa materiaalia

sekä toimia turvallisesti median parissa. Puuhakorteissa on myös sisällön käyttöä rikastavia

kysymyksiä ja toimintaehdotuksia varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen

ammattilaisten käyttöön. Materiaalissa on kolme tasoa lasten kehitysvaiheiden mukaan. 

Emojit- Yhdyssanat

Tässä tehtävässä harjoitellaan lukemaan emojeita ja muodostamaan yhdyssanoja.

Emojit- yhdyssanat.pdf

Emojit ovat tärkeä osa nykypäivän viestintää. Jo pienten lasten kanssa voidaan harjoitella tulkitsemaan niitä. Lasten kanssa voidaan myös keksiä omia tarinoita käyttäen osittain tai jopa kokonaan hymiöitä ja kuvasymboleja. 

Oikea vai väärennös?

YouTubesta löydät Which is real? - arvuutteluvideoita. Arvatkaa kumpi on oikea esine ja kumpi piirros. 

Lisättyä todellisuutta Green Screenillä

Esimerkkejä ja vinkkejä Green Screenin käyttöön varhaiskasvatuksessa. Kuvien käsittely ja manipulointi on erinomainen tapa medialukutaidon harjoittamiseen.

Suojellaan Lapsia - turvallisesti digiliikenteessä

Suojellaan lapsia ry tuottaaa materiaaleja perheille, nuorille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille, joiden avulla voidaan opettaa digiturvataitoja, tunteiden sääntelyä ja muita hyödyllisiä taitoja lasten turvallisuuden edistämiseksi. 

100 oivallusta mediareppuun ja Polkuja medialukutaitoon 

100-oivallusta-mediareppuun.pdf

Tämä materiaali sisältää 100 pienempää ja suurempaa Oivallusta, joita on ideoitu yhdessä Helsingin varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. 

polkuja_varhaiskasvatus (1).pdf

Polkuja medialukutaitoon -oppaan varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen on tuottanut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.