Draaksteken





Het Draaksteken in Beesel is een wervelende openlucht theatervoorstelling over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel, dat hiermee tevens als eerste Limburgse traditie is opgenomen op de erfgoedlijst. In augustus 2023 zal het spel weer tot uitvoering gebracht worden.

Kijk voor meer informatie op http://www.draaksteken.nl/

De Legende

De stad Silena (Lybië) wordt bedreigd door een giftige draak, die zich verborgen houdt in een poel, zo groot als de zee. Het vervaarlijk monster wordt op afstand gehouden door het dagelijks twee schapen te voeren. Als de veestapel zodanig is geslonken dat de honger niet meer kan worden gestild, wordt besloten ook dagelijks een mensenkind te offeren. Loting bepaalt wie dit trieste lot treft. Niemand wordt van loting vrijgesteld.

Op zekere dag valt het lot op de enige dochter van de koning. Op het moment dat de prinses bij de poel arriveert om zich door het monster te laten verslinden, verschijnt Georgius ten tonele die de draak onverschrokken te lijf gaat. Met zijn lans doodt hij het beest en spreekt de mensen toe: “De Heer heeft mij gezonden. Gelooft in Christus en laat u dopen.” Die dag worden de koning en het hele volk gedoopt.

Foto: John Simons