Tryffelin tuoksuinen tjk-jakso Italiassa

Luksia ELÄat220419 - Eläintenkouluttaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen työelämäjakso 26.6. - 29.7.2022

Eläintenhoitaja opiskelijat Mari ja Marisa viettävät reilun kuukauden Italiassa opiskelemassa eläinten hoitoa ja koulutusta työelämässä italialaisen tryffelikoirakasvattajan ja kouluttajan luona

Me, Marisa ja Mari, kasvatamme yhdessä lagotto romagnoloja kennelnimellä Tubero d'Oro - kultainen tryffeli vuodesta 2008. Olemme molemmat ammatiltamme erityisopettajia ja meillä on molemmilla pitkä koiraharrastustausta. Lajivalikoimakin on aika laaja pelastushakua, -jälkeä, ja -raunioita, tokoa, ralli-tokoa ja nose tryffeleiden lisäksi. Molemmilla on myös koira mukana työkäytössä koulussa, joten arkemme , kuten myös lomamme, ovat hyvin sidoksissa koiriimme.

Lagotot ovat maailman ainoa tryffelinmetsästykseen jalostettu rotu. Keskikokoisesta kiharakarvaisesta vedestä noutavasta rodusta löytyy dokumentteja italialaisessa taiteessa ja kirjallisuudessa keskiajalta lähtien. Tämän kiharakarvaisesta vesikoiraan käytöstä tryffelinetsintään löytyy kirjallisia viiteitä 1800 -luvun alusta alkaen. Saman vuosisadan loppupuolelta löytyy kertomuksia tryffelikoirakouluttajista ja tarinan mukaan kiharakarvaiset koirat olivat halutuimpia. Rotu pysyi pitkään tunnettuna vain tryffelinmetsästäjien keskuudessa, kunnes 1980 -luvulla muutama italialainen koiraharrastaja kiinnostui rodun virallistamisesta. Lagotto romagnolosta tuli FCIn hyväksymä rotu 1995, mutta rotukirjat ovat Italiassa edelleen auki , ja rotuun otetaan vieläkin koiria ihan säännöllisesti.

Lagotto on vilkas, älykäs ja sitkeä työkoirarotu. Se soveltuu ominaisuuksiltaan hyvin juoksemaan pitkiä päiviä jyrkillä vuorenrinteillä ja käyttämään tarkasti ja tehokkaasti kirsuaan tryffeleiden etsintään. Räpyläiset tassut ja vahvat kynnet toimivat hyvin tehokkaina kaivamisvälineinä. Lagotto jaksaa työskennellä tunteja erilaisissa sääolosuhteissa keskikesän helteistä talven pakkasiin. Sen liike on energiatehokasta ja turkki säältä ja kasvillisuudelta suojaavaa. Italiassa tryffelikausi kestää lähes koko vuoden. Tryffeleitä saa etsiä vain diplomin suorittaneet ja luvan saaneet tryffelinetsijät ja tryffelilajikkeiden poimintaa säädellään maakuntatasoisilla rajoituksilla. Italian tryffelinetsintä on hyväksytty Unescon maailmanperintökohteeksi.
Lagotoilta vaaditaan Italiassa työkoe tryffeleillä valioitumiseen ja rotuunottoon. Useassa Euroopan maassa on jo viralliset tryffelikokeet ja esimerkiksi kansainvälisen muotovalion arvoon vaaditaan työkoe. Suomessa olemme vasta alussa tryffelikokeen saamisessa lagotoille. Vaikka Suomesta löytyy tryffeliä, emme voi aivan suoraan ottaa Italian koesääntöjä käyttöön.

Me olimme jo haaveilleet jonkin aikaa päästä tryffelioppiin Italiaan ja nyt opintojen myötä meille tarjoitui tilaisuus tähän. TJK-jakson aikana meidän olisi tarkoitus oppia huolehtimaan tryffelikoirien hoidosta, hyvinvoinnista ja koulutuksesta sekä oppia tryffeleistä ja tryffelikokeiden arvioinnista.
Reissussa mukana meillä on viisi koiraa. Nuorimmainen, vuoden ikäinen Huicca (ylimpänä), kahdenksanvuotias veteraani Bruno, kuusivuotias Friida, joka on löytänyt tryffeleitä jo Suomessa, viisivuotias Herccu ja Hercun emä kaksitoistavuotias Neccu.
Matkustamme retkeilyautolla Euroopan läpi ja tarkoituksemme on osallistua myös omien koiriemme kanssa tapahtumiin, näyttelyihin ja tryffelikokeisiin, jonne työssäoppimispaikkamme koirat osallistuvat.

Tervetuloa reissulle meidän kanssamme!

Marisa Köngäs ja Mari Rautavirta

Eläintenhoitaja, eläintenkouluttajan at

Luksia ELÄat220419 - Eläintenkouluttaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen työelämäjakso 26.6. - 29.7.2022

Kenneli Re de Abruzzo ja tryffeli-tuomari sekä kouluttaja Domeni Milillo

www.allevamentirazze.it/allevatore.asp?idana=60549