Φιλοσοφία του TGFU

Ως διδακτικό μοντέλο Φυσικής Αγωγής (ΦΑ), το TGfU προτείνει μία σειρά παιδαγωγικά τεκμηριωμένων βημάτων και διαδικασιών που απώτερο στόχο έχουν την επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων:

  1. Κατανόηση της τακτικής του παιχνιδιού και μέσω αυτής ανάπτυξη κινητικών ικανοτήτων.

  2. Βελτίωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων (τι πρέπει να κάνω και πώς πρέπει να το κάνω).

  3. Αύξηση του χρόνου ενεργού συμμετοχής των μαθητών στο μάθημα της ΦΑ.

  4. Μεταφορά γνώσεων, εννοιών και δεξιοτήτων μεταξύ συναφών διδακτικών δραστηριοτήτων και καταστάσεων.

  5. Ανάπτυξη της προσωπικής και κοινωνικής υπευθυνότητα

  6. Καλλιέργεια θετικής στάσης ως προς το μάθημα της ΦΑ.

Βασική παραδοχή του μοντέλου TGfU είναι ότι βασικός στόχος κάθε παιχνιδιού ΦΑ θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ικανότητας των μαθητών να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το «τι να κάνουν» και «πώς να το κάνουν», ώστε να παίξουν "έξυπνα".

Επίσης, το μοντέλο TGfU πρότεινε μια διαφορετική κατεύθυνση στον σχεδιασμό του μαθήματος, η οποία χρησιμοποιούσε τη δράση και τη σύγκριση του παιχνιδιού ως το πλέον κατάλληλο για την εκπαίδευση κινητικά επιδέξιων και γνωστικά ευέλικτων παικτών (Hopper & Kruisselbrink, 2002). Σημαντική ειδοποιός διαφορά του μοντέλου, σε σχέση με άλλα διδακτικά μοντέλα ή μεθόδους, αποτελούσε η χρήση ερωτήσεων ανοιχτού τύπου από μέρους του εκπαιδευτικού.

Επιπλέον, είναι αποδεκτό το μοντέλο TGfU δε διαχωρίζει την τεχνική από την τακτική μάθηση, αλλά ξεκινά από διαφορετική κατεύθυνση (από την τακτική προς την τεχνική) για να συνδυάσει και τις δύο εντός αυθεντικών και εμπειριών παιχνιδιού.

Μεταξύ του TGfU και του παραδοσιακού τρόπου διδασκαλίας των παιχνιδιών υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την οργάνωση του μαθήματος και απαιτούν παιδαγωγική γνώση περιεχομένου από πλευράς του εκπαιδευτικού ΦΑ (Shulman, 1986). Ο τελευταίος θα πρέπει να απομακρυνθεί από το προσκήνιο του μαθήματος και να εξασκηθεί στο να παρατηρεί στοιχεία της διδασκαλίας, να αναπροσαρμόζει δραστηριότητες και συνθήκες, αντιδρώντας με ευαισθησία στις ανάγκες και την ανταπόκριση των μαθητών.