Στάδια διδασκαλίας

Εξι σταδια.mp4

Tο TGfU τοποθετεί τον μαθητή σε συνθήκες παιχνιδιού όπου η τακτική, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων και η κινητικές δεξιότητες εξασκούνται ταυτόχρονα. Για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας το μάθημα αποκλίνει από την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας και ο μαθητής τοποθετείται στο επίκεντρο της μάθησης. Ένα τυπικό μάθημα TGfU ξεκινά με ένα τροποποιημένο παιχνίδι, ακολουθείται από καθοδηγούμενες ερωτήσεις από τον εκπαιδευτικό και συνεχίζει με το ίδιο ή άλλο τροποποιημένο παιχίδι με προοδευτική αύξηση της δυσκολίας.

Η συγκεκριμένη διδακτική διαδικασία περιγράφετε από τους Bunker and Thrope (1982) σε έξι στάδια:

  1. Game: H διδασκαλία ξεκινάει με ένα τροποποιημένο παιχνίδι προσαρμοσμένο στο γνωστικό στάδιο των μαθητών και στην δεξιότητα τακτικής που στοχεύει το μάθημα. Μέσα από αυτό γίνεται εκτίμηση για τις αδυναμίες των μαθητών ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως το μάθημα.

  2. Game appreciation: Οι μαθητές ενθαρρύνονται να κατανοήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού και πώς αυτοί επηρεάζουν το παιχνίδι. Π.χ. ένα χαμηλότερο σε ύψος δίχτυ αυξάνει τον ρυθμό του παιχνιδιού.

  3. Tactical awareness: Oι μαθητές καθοδηγούνται ώστε να χρησιμοποιούν στοιχεία τακτικής που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους π.χ. να κρατούν εύρος επίθεσης.

  4. Making Appropriate Decisions: Κατα την διάρκεια του παιχνιδιού προκύπτουν καταστάσεις στις οποίες οι μαθητές καλούνται να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να τις αντιμετωπίσουν. Ο εκπαιδευτικός εκμεταλεύεται αυτές τις καταστάσεις ώστε να αναπτύξει την ικανότητα των μαθητών. Αυτό γίνεται μέσω ερωτήσεων ώστε να αντιληφθούν τι δεξιότητες απαιτούνται (π.χ. κοντινή ή μακρινή πάσα), πότε θα πρέπει να εκτελεσθούν (π.χ. πάσα σε ξεμαρκαρισμένο συμπαίχτη) και με ποιό τρόπο (π.χ. πάσα μετά από προσποίηση).

  5. Skill execution: Εφόσον οι μαθητές έχουν κατανοήσει το τρόπο που πρέπει να παίζουν και ποιο είναι το νόημα της κάθε δεξιότητας τότε δίνονται οδηγίες ή χρόνος για την ενδεδειγμένη τεχνική εκτέλεση των δεξιοτήτων.

  6. Perfomance: Μέσα από ένα τροποποιημένο ή κανονικό παιχνίδι, ο εκπαιδευτκός αξιολογεί την μάθηση που έχει τελικά επιτευχθεί, βασισμένος σε συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους.

*Bunker, D., & Thorpe, R. (1982). A model for the teaching of games in secondary schools. Bulletin of physical education, 18(1), 5-8.