Källhantering

Källkritik

När man är källkritisk tar man hänsyn till om källan är tillförlitlig eller inte. Relevant eller inte. Resonera gärna kring källkritiskt förhållningssätt i din brödtext.

Exempel:

Det finns många olika idéer om hur väl fungerande källhantering ska se ut; jag har valt Joni Stams modell eftersom den visar på ett tydligt och enkelt sätt hur man kan göra och flertalet andra källor bekräftar det Stam tar upp i sin text.

Källhänvisning

Vad är källhänvisning? Man anger vem som ligger bakom fakta med hjälp av olika former av textmarkörer; sk referatmarkörer eller kort och gott källhänvisningar. En referatmarkör är en språklig formulering där du skriver vem som ligger bakom informationen som du valt att ha med i ditt arbete; t.ex. "Svensson skriver i sin artikel...", "Svensson diskuterar...", ... enligt skribenten osv.

Exempel:

Stam nämner i början av sin text hur viktigt det är med källkritik, därefter fortsätter han diskutera källhänvisning.

Citat

Ett citat är ett ordagrant återgivande av en annan text. Du "plockar ut" något utan att ändra på det. Används ofta i faktatexter där man vill använda ursprungsformen för en formulering eller idé. Det finns olika sätt att markera citat, men jag rekommenderar att du är konsekvent och använder följande modell:

Lägg in citatet i brödtexten genom att antingen knyta an till det som du skrivit innan citatet eller efter; det viktiga är att citatet inte bara hänger löst i din text utan förankras i din text. Du ska inte citera för lärarens skull, utan för din egen för att göra din text mer trovärdig och framför allt proffsig!

Direkt efter citatet ska det utmärkas varifrån citatet kommer och när formuleringen publicerats (efternamn, årtal) genom att, förslagsvis lägga in informationen mellan parenteser. Så här:

Exempel:

I första stycket ovan skriver Joni att det "finns olika sätt att markera citat" (Stam,. 2018). Jag kan inget annat än hålla med honom.

Källförteckning

När man ska avsluta sitt arbete ska det alltid finnas en källförteckning där information om vilka källor du använt i ditt arbete ska stå. Skapa gärna en egen rubrik; förslagsvis: Källförteckning. Så här brukar man ställa upp en källförteckning:

Efternamn, Förnamn, Titel på arbetet i kursiv stil, publiceringsplats (om den är publicerad i en tidskrift, annan bok eller på internet - skriv ut hela webbadressen) och publiceringsår. Du kan också nämna vilken texttyp det är; alltså artikeln..., faktatexten..., webbsidan... osv.

Exempel:

Stam, Joni, webbsidan Källhantering, https://larare.at/organisation/kallforteckning.html (2015)


OBS! Alla källor som du radar upp i din källförteckning ska radas upp i bokstavsordning.

Länkar