Sjakkurs nybegynner

Dette er en liten begynnelse - kanskje det kommer mer her senere:

 1. Først legger jeg inn en link til spille-regler: https://no.wikipedia.org/wiki/Sjakkregler
 2. Så tenker jeg å vise bittelitt om åpninger
 3. Så litt om hvordan sette matt (særlig i sluttspillet)
 4. Taktiske tips og triks i midtspillet
 5. Og til slutt kanskje litt mer om populære eller andre spennende åpninger

1. Spille-regler

Som sagt finner dere basis-regler med fine diagrammer via denne lenken på internett: https://no.wikipedia.org/wiki/Sjakkregler

Det finnes mange andre regler også i forbindelse sjakkspilling i klubb og turneringer. Det kan vi ta senere.

2. Oppstart - åpningsstrategi

Begynn gjerne med en av de midterste bøndene, f.eks e4. På den måten prøver du å få litt kontroll i sentrum på brettet (slagmarken). Så kan du gjerne flytte ut hest eller løper på kongesiden - da får du mer kontroll i sentrum og du begynner å lage plass til at konge og tårn skifter plass (trekket som heter Rokade). På den måten kommer kongen mer i sikkerhet (i en liten borg på siden), mens tårnet kommer inn mot midten og deltar i kampen om sentrum.

De tre basistips i åpningen er:

 1. Kontroll i sentrum
 2. Utvikling av lette offiserer (La dem ikke stå inne på 1.linje og sove)
 3. Kongen raskt i sikkerhet med rokade-trekket

Her vises en typisk, sunn åpning

Hvit har akkurat plassert kongen i sikkerhet uten å stå i veien for kampen midt på brettet. Både hvit og svart prøver å få kontroll i sentrum. Trekkene vises notert her under (alle rutene har navn/koordinater. Offiserene har sin bokstav foran koordinaten (N=Knight, B=Bishop, R=Rock, 0-0=Rokade, bønder noteres uten bokstav:

1.e4 e5

2.Nf3 Nc6

3.Bc4 Nf6

4.d3 h6

5.O-O

Her vises en usunn åpning

Hvit flytter ikke ut bøndene i midten som anbefalt for å få kontroll i sentrum, men flytter ut bønder på kongefløyen. Dette fører til svekkelse av kongefløyen og hvit taper etter to trekk. (Denne stillingen blir kalt Narrematt eller Idiotmatt, og står ikke på listen med vanlige åpninger).

1.g4 e5

2.f3 Qh4 (og svart sier sjakk matt)


Lenke til populære åpninger fra Chess.com : https://www.chess.com/no/article/view/de-beste-sjakkapningene-for-nybegynnere

3. Hvordan sette matt

Skolematten er kanskje den "fellen" som avgjør flest partier.

1.e4 e5 2.Qh5 Det er ikke særlig godt å flytte ut dronninga så tidlig, men svart må passe seg. 2...Nc6 3.Bc4 Med en alvorlig trussel. Nå bør svart spille 3...g6 eller 3...De7, men ikke 3...Nf6?? 4.Qxf7# 1-0


Ruten f2 for hvit eller f7 for svart regnes for en av de svakeste rutene på brettet. Det forsvares bare av kongen og blir ofte angrepet av motspilleren. Denne gang ble svart satt sjakk matt på f7 av hvit dronning. Andre ganger kan det være at en hest kommer inn på f7 og da true dronning og tårn samtidig - kritisk.

Trappematt

Hvordan setter hvit matt i få trekk her ?

Mange nybegynnere flytter sitt hvite tårn fra a5 til a6 og sjakker svart konge.

Men løsningen er å først la a5-tårnet stå på 5. raden for å hindre kongen i å slippe lenger ut på brettet eller gjemme seg bak bøndene sine.

Hvit bør derfor flytte det andre tårnet til b6 og dermed tvinge svart konge lenger ned mot siste raden. Så kommer hvits neste trekk med tårn fra a5 til a7 med nok en sjakk, og så til slutt går det andre hvite tårnet til b8 med sjakk matt.

De hvite tårn går altså annenhver gang et trinn lenger ned som føttene ned en trappe - derav navnet Trappematt. Det dukker ofte opp lignende situasjoner der tårnene i sluttspill kan sette sjakk matt på denne måten.

Angrep på 7. og 8. rad

Til og med her har en nybegynner problemer med å matte med hvite brikker. Han blir fristet til å sjakke med et av tårnene slik at kongen bare kan vandre lenger ut på brettet og tiden går. Det brukes jo sjakklokke etterhvert for å få et rettferdig spill, evt. en sjakklokke-app på mobilen.

LØSNING:

Et av tårnene går til nest siste rad uten å sjakke kongen, så kommer det andre tårnet ned på siste rad med sjakk matt i det andre trekket.

4. Taktiske tips og triks i midtspillet . . .

For å vurdere hvilken brikke du vil slå, når du risikerer og måtte la motstanderen slå en av dine brikker til gjengjeld er det greit å vite hva hver brikke er verdt. Hvis du slår en helt lik brikke så går det ofte opp i opp, men av og til må du i tillegg vurdere om din brikke står bedre eller dårligere plassert på brettet enn motstanderens brikke.

Hvis du f.eks slår tre bønder til motstanderen, men mister en hest/springer eller en løper til gjengjeld så går det ofte opp i opp. Men særlig hvis bøndene er kommet farlig nærmt 1. raden og kan forvandles til dronning(er) er kanskje "god butikk" og ta disse bøndene selv om du mister en såkalt lett offiser.

Gaffel

Her har svart akkurat gått med hesten ut på kanten (noe som ikke var bra). Hvit derimot har kongen godt i forsvar, og en hest i en sentral posisjon. Dette utnytter hvit og går straks til et dødelig angrep der han truer to brikker samtidig (konge og tårn). Svart må flytte kongen ut av sjakk-trusselen, og hvit kan forsyne seg med tårnet. Hvit blir dermed overlegen materielt, og vinner forholdsvis lett.

Dette med å true to brikker samtidig er noe en stadig bør være på utkikk etter, og selvfølgelig også om motstander kan gjøre det samme.

Gaffel m/bonde

Her oppnår hvit en gaffel (m/bonde) ved å tenke to trekk fremover. Dette med å true to av motstanderens brikker samtidig (gaffel) kan en av og til også oppnå med f.eks dronning og konge. Ser du løsningen her ?

LØSNING

Hvit flytter først c4 og svart løper trekker seg tilbake for ikke å bli tatt. Samme hvite bonde går så enda et steg lenger frem til c5 og oppnår en gaffel. Dermed får hvit enten det svarte tårn eller hesten.

Spidder (skewer)

Her har svart nettopp gått frem med kongen etter å ha hatt en noenlunde jevn stilling. Kongetrekket var svært dårlig - Hvordan kan hvit straffe det ?

LØSNING:

Db3 ! er her et godt trekk som sjakker svarts konge og tvinger kongen vekk fra diagonalen. Deretter kan hvit ta svarts dronning med sin dronning og vinner lett.

Binding

Her stod svart klart bedre og burde vunnet, men han flyttet Ta5-d5 ?? (et svært dårlig trekk). Hvordan tror du hvit vinner nå ?

LØSNING:

Løperen går til b3 og binder tårnet i diagonalen mot kongen. (En såkalt absolutt binding siden tårnet nå ikke har lov å flytte på seg på grunn av kongen da ville stå i sjakk. Hadde det vært en dronning på g8 i stedet for kongen ville det vært en relativ Binding). Men her erobrer altså hvit tårnet helt gratis og vinner lett hele partiet.

5. Bondestruktur og sluttspill

Her i diagrammet vises svakheten ved dobbeltbønder i sluttspillet. De kan ikke forsvare hverandre og er da mer sårbare, særlig når det ikke er flere offiserer igjen.

Her vinner hvit lett med f.eks g4. Svart må da storme til for å stoppe g-bonden fra å bli dronning. Men hvit kan da la svarts konge gå helt opp til f4 siden svart ikke kan slå f3. I såfall vil hvits g-bonde kunne gå foran inn å bli dronning. Så svarts konge må stå å passe på g-bonden, mens hvit i ro og mak kan gå opp og slå begge bøndene på b-linjen, for deretter å gå over å hjelpe g-bonden inn til dronning.

Her kommer en mer kompleks studie hvor dobbeltbonde avgjør i sluttspillet:


Diagrammet her viser en ofte forekommende bonde-struktur etter Rui Lopez (Spansk) og Berlin-varianten. Her har hvit fordel av å være i trekket, men ikke minst en bedre bondestruktur uten dobbeltbonde. Hvit har dermed majoritet på kongefløyen og nok ressurser til foreløpig å blokkere på dronningfløyen.


Prøv gjerne dette mot computer !


Planen for hvit er derfor å true med å få etablert en fribonde på kongefløyen.

Se fortsettelsen i diagram 3 her under:

Aktive konge er viktig. I diagram 3 er det også viktig at hvit ikke slår g-bonden som nettopp er flyttet frem, siden svart da slår tilbake og hans konge kan komme i opposisjon og tvinge hvits konge ut til en av sidene på d3 eller f3. Svarts konge kan da også komme ned på d4 eller f4 og erobre hvits merbonde på e4.


I stedet går hvit selv inn for et bonde-brudd med e5 !


Hvis svart da tar e5, tar hvit til gjengjeld g5 og får selv en dobbeltbonde, men denne dobbeltbonden får ikke negative konsekvenser siden hvit da lettere kan få en fribonde på kongefløyen samtidig som at svart må gi tilbake den erobrede bonden på e5.

Prøv gjerne dette mot computer !


Hvis svart heller tar f-bonden slår kongen tilbake denne og svart slår endelig e-bonden og får dermed faktisk en ekstra bonde på e5, men det hjelper ikke her siden hvit konge blokkerer foran på e4 og truer igjen med å få en fribonde på kongefløyen der han nå har to mot svart sin enslige bonde der. Kongen må i forsvar der og må dermed gi tilbake sin bonde på e5 pluss alle bøndene på dronningfløyen som hvits konge kan plukke.


Prøv som sagt prøv gjerne dette mot computer !

Mer kommer !


6. Tilbake til åpningsteori igjen

Som nevnt i andre leksjon er det viktig å følge visse prinsipper i åpningen som f.eks hovedprinsippene:

 1. Kontroll i sentrum
 2. Utvikling av lette offiserer
 3. Kongen raskt i sikkerhet med rokade-trekket

Men i sjakken er det som kjent ekstremt mange varianter og forskjellige trekk å velge, og det oppstår fort situasjoner der unntak oppstår og vi må fravike prinsippene som vanligvis er til god hjelp. Her er noen typiske eksempler:

Her åpner hvit med Spansk åpning (Ruy Lupez) som regnes som en av de mest solide åpninger. Hver offiser bringes fortest mulig ut til en god posisjon samtidig som en vil unngå at motstander får et alt for strerkt sentrum:

1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Bb5

Sort spiller ofte a6 i denne posisjonen, og hvit får da mye å tenke på.

- Han hadde jo fordel av å begynne partiet, og ligge litt foran når det gjelder initiativ, så han kvier seg litt på å trekke løperen defensivt tilbake.

- På den annen side regnes løperen å være litt sterkere, særlig litt ut i partiet når en del bønder gjerne er skiftet ut og stillingen åpner seg litt opp. Da har løperne stor slagstyrke.

- Og til slutt begynner hvit å tenke på om han kan vinne en viktig sentrums-bonde til sort etter først å slå ut dens forsvarer, hesten på c6. La oss se på dette siste alternativet der hvit tror han vinner kontroll i sentrum ved å erobre en bonde:

Fortsettelse:

3... a6 4. Lxc6 dxc6 5. Sxe5

Tror du dette er et godt resultat for hvit ?

Hva er her det beste trekket for sort ? Tenk litt før du ser ned på fasiten.

Fasit

Svart har og brutt flere åpningsprinsipper her. Først slår han tilbake med sentrumsbonden. (Det vanlige er å slå cxc6 inn mot sentrum for styrke posisjonen i sentrum). I tillegg har han ingen offiserer utviklet etter 4 trekk. Men når hvit gjør svake trekk kan han tillate seg å bryte prinsippene og oppnå enda større fordeler, nemlig med nå å spille 5... Dd4 og dermed true to viktige brikker samtidig (gaffel) og få en adskillig bedre stilling.

Initiativ i åpningsfasen

Hvit trekker først og har dermed et lite forsprang, men også hvis enten hvit eller svart har ofret en bonde for å få raskere utvikling, så er det viktig å holde initiativet og presset oppe på motstander ellers får motstanderen også ut alle sine offiserer på gode plasser og kongen i sikkerhet. Og hvis han da har fått en bonde mer i åpningen har han gode muligheter for å vinne. Her kommer et par eksempler på et litt høyere nivå:


I dette første eksemplet har hvit ofret en bonde for å få en bedre utvikling. Det er da ekstra viktig å beholde initiativet og sette svart under press før svart får utviklet offiserene sine ferdig. Hvilket trekk er best for hvit i denne stillingen ? Se under diagrammene for fasiten.

I dette andre partiet er partene likt materielt sett, men hvit har fått en mye bedre utvikling. Kan du se hvilket trekk hvit her kan gjøre for å sette svart under press ?

Hvilket trekk er best for hvit i denne stillingen ?


Se under diagrammene for fasiten.

Fasit:

I det første eksemplet er Lg5 mestertrekket. Dette er den enkleste og mest naturlige måten å sette svart under press på. Bonden på e7 som er viktig for å stoppe hvits sentrumsbønder blir truet, og f6 er ikke noe godt svartrekk av sort siden han da sperrer for sin egen løper og svekker kongestillingen. Hesten til c6 er heller ikke et godt svartrekk siden hvits d5 da jager den vekk og hvit etterpå kan ta e7-bonden. Tårnet til e8 er heller ikke helt godt siden hvits Lb5 da truer igjen e7 eller hvis svarts løper går i mellom så avbytte og bonden på b7 kan erobres av hvits tårn.


I det andre eksempelet er a4 den enkleste måten å beholde initiativet på. Svart må reagere for ikke å tape en eller to bønder og må derfor igjen utsette kongens sikkerhet. Med b5 som svartrekk kommer hvits Sd2 og til det utmerkede sentrale c4 etterpå der ingen bønder kan jage den.