STEAM portal

OŠ JURE KAŠTELANA, ZAGREBDabrica u školi

Autor: Vlatka Jeras

I ove godine će u našoj školi dragi gost biti Dabrica. Svi već znaju da se radi o Međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Ali Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov!
Prošle smo godine bili jako uspješni pa nam poželite sreću i ove godine.
Dabrica dolazi u tjednu od 7. do 11. studenoga!

STEM Festival

Autor: Vlatka Jeras

Festival će se održati 21. i 22. listopada 2022., oba dana od 10:00 do 18:00 sati u novootvorenom kampusu Visokog učilišta Algebra, a namijenjen je mladima od 12 do 19 godina (učenici 7. i 8. razreda OŠ te svi razredi srednje škole neovisno o usmjerenju).

Više informacija na STEM Akademija

Dan asteroida

Autor: Vlatka Jeras

30. lipnja u svijetu je poznat kao Dan asteroida. Na današnji dan prisjećamo se eksplozije manjeg asteroida s razornim posljedica na području Rusije, blizu rijeke Tunguske (Tunguska eksplozija) 1908. godine.

Cilj ovog dana je poticanje na otkrivanje prijetećih asteroida i podizanje svijesti o prijetnji koju predstavljaju za opstanak čovječanstva ali i potiče na aktivnosti zaštite od asteroida.

Što s viškom slobodnog vremena?

Autor: Vlatka Jeras

Zanima te STEM/STEAM? Imaš slobodnog vremena koje želiš utrošiti na zabavu i pritom nešto naučiti? Preporučamo ti zanimljive aktivnosti koje organizira tim Robokacija.

Fotografija preuzeta s Facebook stranice Oskar znanja

Oskar znanja 2022.

Autor: Vlatka Jeras

U XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u, danas je održana svečana podjela najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju - Oskar znanja. Nagrada je to najboljim hrvatskim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2021./2022.

OŠ Jure Kaštelana ove je godine predstavljala naša osmašica Maša Dobrić i to ne samo jednim već tri Oskara. Maša je ove godine Oskara dobila za prva mjesta na natjecanjima iz Astronomije, Francuskog jezika i Informatike. Osim tih triju natjecanja Maša je ostvarila i drugo mjesto na državnom natjecanju iz Fizike te treće mjesto na državnom natjecanju iz Matematike.

Iskoristit ćemo ovaj trenutak da Maši zaželimo i sreću na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati krajem ovog mjeseca u Sarajevu. Mašo, držimo palčeve!

Svečanost Oskar znanja možete pogledati ovdje.

https://photo.m-j-s.net/blog/2021/12/c-2021-a1-leonard-comet-in-microscopium/

Komet C/2021 O3

Autor: Vlatka Jeras

Komet C/2021 O3 otkriven je u srpnju 2021. godine. Dolazi iz vanjskih dijelova Oortovog oblaka a kako se trenutno nalazi iza Sunca mi ga ne vidimo. Komet se približava našem dijelu Sunčevog sustava što znači da se će se uskoro naći vrlo blizu Sunca. Bliski susret Sunca i kometa C/2021 O3 dogoditi će se 21. travnja 2022. godine kada će komet biti najbliže Suncu. Ako komet preživi taj bliski susret sa Suncem, 8. svibnja 2022. godine moći ćemo ga promatrati dalekozorom. Komet će biti vidljiv u večernjim satima na zapadnom noćnom nebu, a najbliže Zemlji će biti oko 20 sati po našem vremenu.

Izvor: https://earthsky.org/astronomy-essentials/comet-c-2021-03-comets-2022/