Over de organisatie

Beleidsplan Wijk- en Speeltuinvereniging Stadspolder 2024 - 2026.

 inhoudsopgave

 

1. Inleiding

Voor u ligt het beleidsplan 2024 – 2026 van de Wijk- en Speeltuinvereniging Stadpolders.

In dit beleidsplan wordt aangegeven wat de missie en de doelstelling is, hoe de vereniging georganiseerd is, welke activiteiten worden gedaan, wat de plannen voor 2024 - 2026 zijn en hoe de financiën van de vereniging geregeld zijn. Dit beleidsplan is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de speeltuin Stadspolders, maar vooral voor bestaande en toekomstige sponsors en donateuren.

2.           Algemeen

Bezoekers en deelnemers

Onze bezoekers zijn welkom bij alle activiteiten en mogen zichzelf zijn ongeacht afkomst, levensovertuiging, geaardheid, beperking of andere achtergrond. De vereniging draagt dit uit in haar beleid en activiteiten.

Samenwerking

Samenwerking staat bij ons voorop!

De activiteiten worden georganiseerd bijvoorbeeld i.s.m. de Bibliotheek Aan Zet, Buurtwerk, Inzet 078, diverse andere organisaties, docenten die zich vrijwillig inzetten en natuurlijk met onze eigen team vrijwillige medewerkers.

In samenwerking met Stichting Werkwoord komen er vluchtelingen, asielzoekers en statushouders kunnen meehelpen in de speeltuin. Doel hiervan is om werkervaring op te doen, spreekvaardigheid te verbeteren en contacten met Nederlanders te bevorderen en te stimuleren.

De wijk- en speeltuinvereniging Stadspolders is een officiële stage-werkplek voor de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) waar stagiaires hun werkstage kunnen voldoen. Enkele bevoegde vrijwilligers begeleiden de stagiaires. Ook vanuit de middelbare scholen in Dordrecht komen leerlingen die een maatschappelijke stage dienen te volgen en die wij graag willen begeleiden.

Buitenspeelseizoen

Vanaf half april tot minimaal de herfstvakantie in oktober is de speeltuin geopend op dinsdag en donderdag  geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Op woensdag- en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 uur.

Het hele jaar,

Het hele jaar is het speeltuingebouw geopend op verschillende dagen voor deelname aan het vaste (cursus) programma, en éénmalige activiteiten.

Roken,

De hele speeltuin, zowel binnen als buiten, inclusief het voorterrein zijn geheel rookvrij.

Parkeren,

Parkeren kunt u bij het winkelcentrum Bieshof op het parkeerterrein naast de Hema en voor de Zeeman. U hoeft dan alleen de brug aan de linkerkant over te steken en dan bent u al bij de speeltuin aan beland. Zo heeft de woonwijk geen last van dubbel geparkeerde auto's en houden we iedereen tevreden!

In de wijk Stadspolders op Meranti 50, verscholen tussen groen en huizen, bevindt zich de wijk- en speeltuinvereniging Stadspolders. Als u binnenkomt bij de speeltuin, ziet u eerst een kiosk en terras, waar u consumpties kunt kopen en nuttigen. Aan het begin van de speeltuin ziet u eerst speeltoestellen voor de kleinste kinderen zoals een zand en waterbaan. Iets verderop bevinden zich de speeltoestellen voor mindervalide en grotere kinderen zoals een grote glijbaan, schommels, een kabelbaan, een zweefmolen, een bouwplaats en zelfs een poedelpadje (met water van circa 10 cm diepte). Binnen in het gebouw is behalve een professionele keuken. een multifunctionele zaal en een knutselruimte cq. cursus ruimte, ook een noodzakelijk opbergruimte, toiletruimtes en de bestuurskamer. De buitenspeeltuin is van half april tot en met ongeveer medio oktober (afhankelijk van het weer) op de zondag-, dinsdag, woensdag- en donderdagmiddag geopend. Daarnaast vinden er het hele jaar door vaste binnen activiteiten plaats zoals yoga, en gymles, schilderles, jeugdlab, een activiteit met een kunstenares, activiteiten samen met de Bibliotheek aan Zet voor kinderen, inloopactiviteit, digitaal spreekuur , etc. plaats. Daarnaast worden er vaak bijzondere activiteiten georganiseerd zoals een Sinterklaasfeest, Koningsdag wordt groots gevierd, Openingsfeest met Pasen, Benefietconcert met diverse artiesten, etc.

3.           Missie en Doelstelling

 Wijk en Speeltuinvereniging Stadspolders is een plaats waar kinderen zich ontwikkelen en spelen in een vertrouwde en veilige omgeving. Ons doel is dat zowel de kinderen als de begeleiders ontspannen kunnen verblijven in de speeltuin en een leuke tijd samen kunnen hebben.

In het gebouw worden tevens activiteiten georganiseerd voor jongeren, volwassenen en senioren. Ook met deze activiteiten is het de bedoeling dat de deelnemers een ontspannen en leuke tijd samen kunnen doorbrengen. Onze vrijwilligers willen er graag aan bijdragen de  gasten een leuk verblijf te geven. Omdat onze vrijwilligers het gezicht zijn van de speeltuin, is het van belang dat zij enthousiast, beleefd en klantvriendelijk zijn. Ze geven het goede voorbeeld aan de gasten.

 

De speeltuin wil er voor alle kinderen en volwassenen zijn, met name ook voor ouders en kinderen die weinig geld te besteden hebben. Dit zijn er heel veel in Dordrecht. Schattingen van de Gemeente leren dat in Dordrecht (120.000 inwoners) zo’n 10% tot 20% mensen leven op het bestaansminimum. De wijk Stadspolders bestaat uit ruim 20.000 inwoners, het gemiddelde besteedbare inkomen per inwoner is 27.000 euro (bron: allecijfers.nl).

 

Er wonen in Stadspolder gemiddeld 5.000 kinderen en jongeren.

 

De speeltuin bedient op een dag zo’n 60 á 100 kinderen. Op piekdagen zijn dit 100 – 140 kinderen met daarbij hun (groot)ouders of begeleiders. Jaarlijks gaat het om naar schatting zo’n 8320 bezoeken van kinderen aan onze speeltuin.

De andere activiteiten worden door zo’n 1.200 personen bezocht per jaar.

Voor alle activiteiten wordt ernaar gestreefd de bijdragen van de deelnemers bescheiden en betaalbaar te houden.

 4.           Organisatie

Het bestuur van de organisatie wordt gevormd door 3 leden die hun werkzaamheden "onbezoldigd" verrichten. Dit zijn:

Tineke Hoffman - voorzitter

Maike Akkers - secretaris

Lisette Bousardt - penningmeester

De bestuursleden zijn te bereiken via info@speeltuinstadspolders.nl

Het RSIN nummer van de vereniging is: 802598559

De speeltuin wordt ‘gerund’ door in totaal circa 10 vrijwilligers. Per speeltuindienst of andere activiteit zijn er altijd minimaal 2 vrijwilligers aanwezig. Om de speeltuin draaiende houden wordt – naast het werven van sponsors, donateurs en subsidies – de grote zaal in de weekenden verhuurd voor met name verjaardagfeesten. De vrijwilligers die deze festiviteiten verzorgen en begeleiden, krijgen hiervoor een bescheiden vergoeding. De inkomsten hiervan komen toe aan de vereniging om het onderhoud van het speeltuingebouw en de energiekosten te kunnen bekostigen en/of speeltoestellen te kunnen vernieuwen. De bedoeling is het entreegeld van de buitenspeeltuin, per kind 1,50, gezinsabonnement 25 euro per jaar met 2 kinderen, volgend kind is 5 euro is altijd gratis spelen en de ouders/begeleiders krijgen minimaal 15% korting op de activiteiten binnen in het gebouw.

Het streven van de vereniging is om de diverse activiteiten zo laag mogelijk dan wel gratis te laten zijn.

De organisatie is erg kwetsbaar, aangezien deze berust op een kleine groep vrijwilligers. Zonder de vrijwilligers kan de speeltuin niet altijd open blijven. Het werven van vrijwilligers is dan ook een voortdurende taak van het bestuur.

 Wat het bestuur van de vrijwilliger verwacht is opgenomen in het vrijwilligersbeleid. Dit beleid is opgenomen in bijlage 1

5.           Activiteiten

De vereniging organiseert een groot aantal activiteiten per jaar. Dit betreft vaste, wekelijkse activiteiten alsook eenmalige activiteiten. In bijlage 2 is het jaarverslag van 2022 opgenomen, waarin alle activiteiten beschreven zijn.

6.           Plannen voor 2024

De vereniging wil graag de volgende activiteiten ook in 2024 voortzetten:

 

1.       De buitenspeeltuin in de zomerperiode open stellen op de zondag-, dinsdag-, woensdag-, en donderdagmiddag. 

       Met meer vrijwilligers die willen meehelpen kan de buitenspeeltuin ook op vrijdag en zaterdag open zijn.

2.       De reguliere activiteiten doen in het gebouw (vergelijkbaar met de activiteiten in het jaarverslag van 2022)

3.      Bijzondere evenementen organiseren.

4.      De zaal verhuren in het weekend

 

Aangezien het gebouw en de speeltoestellen in eigendom zijn van de speeltuin, moeten we ook zelf beheer en onderhoud plegen. Voor 2024 staan naast het reguliere onderhoud op het ‘wensenlijstje’:

1.   Zonnepanelen

2.   Isoleren van spouwmuren

3.       Aankoop van twee nieuwe tweetoestellen, die ook voor minder valide kinderen geschikt zijn om te kunnen spelen. Deze           2  speeltoestellen zijn erop gebaseerd dat valide- en mindervalide kinderen samen kunnen spelen in de mooie speeltuin.

 

De reden voor deze wensen zijn enerzijds om de energielasten te verlagen en anderzijds om de speeltuin interessanter te maken voor mindervalide kinderen. We kunnen deze investeringen alleen doen als we hiervoor voldoende sponsors, donoren en subsidiemogelijkheden vinden. Een benefietconcert behoort tot één van de mogelijkheden om geld hiervoor in te zamelen.

 7.           Financiën inclusief donaties

De financiën van de stichting worden beheerd door de penningmeester. Met een accountantsbureau worden alle financiële zaken bijgehouden. Aan het einde van elk kalenderjaar wordt een resultatenrekening en balans opgemaakt. Deze worden gecontroleerd door het gerenommeerd accountsbureau. Na goedkeuring worden de financiële gegevens gedeeld met de actieve leden van de vereniging. 

Bijlage 1: vrijwilligersbeleid

  De speeltuin is een plaats waar kinderen zich ontwikkelen en spelen in een vertrouwde en veilige omgeving. Ons doel is dat        zowel de kinderen als de begeleiders ontspannen kunnen verblijven in de speeltuin en een leuke tijd samen kunnen hebben.

In het gebouw worden tevens activiteiten georganiseerd voor jongeren, volwassenen en senioren. Ook met deze activiteiten is het de bedoeling dat de deelnemers een ontspannen en leuke tijd samen kunnen doorbrengen. Onze vrijwilligers willen er graag aan bijdragen de de gasten een leuke tijd te geven. Omdat onze vrijwilligers het gezicht zijn van de speeltuin, is het van belang dat zij enthousiast, beleefd en klantvriendelijk zijn. Ze geven het goede voorbeeld aan de gasten.

In deze brief staat informatie voor de vrijwilligers, die ze moeten weten om hun taak in de speeltuin goed te kunnen uitvoeren.

Procedures voor aanname en werkwijze vrijwilligers

 

Procedure

Voordat een vrijwillige medewerker wordt aangenomen, vindt er eerst een gesprek plaats met twee leden van het bestuur van de wijk- en speeltuinvereniging en de persoon, die vrijwilliger wil worden. Het bestuur wordt verder in deze brief aangeduid als het bestuur, we of wij.

Elke medewerker overhandigt, op verzoek, een VOG (verklaring omtrent het gedrag).

 

Samen worden afspraken gemaakt over de inzetbare uren en dagdelen van de nieuwe vrijwilliger. Vervolgens wordt elke vrijwillige medewerker goed ingewerkt. De vrijwilligerscoördinator, tevens bestuurslid, is altijd het eerste aanspreekpunt. Bij afwezigheid van de coördinator kunnen de overige bestuursleden worden aangesproken.

 

Na twee maanden op proef, ondertekent de vrijwilligere medewerker een contract.

Wederzijds respect staat voorop binnen de vereniging! Samen maken we de vereniging werkbaar en lonend!

 

Duur en beëindiging

De vrijwilligersovereenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Een vrijwillige medewerker kan op eigen verzoek de overeenkomst opzeggen. Bij onrechtmatig handelen zoals fraude, diefstal, wangedrag en dergelijke kan het bestuur per direct de overeenkomst beëindigen. Bij fraude en diefstal wordt aangifte gedaan bij de politie.

 

Vrijwilligersadministratie

De gegevens van de vrijwillige medewerker, voor zover van belang voor het functioneren als medewerker, zijn opgenomen in de vrijwilligersadministratie. De vrijwilligersadministratie bewaren we in de kluis van de voorzitter vanwege het privacy beleid.

Overleg

De vrijwillige medewerker neemt zoveel mogelijk deel aan het 6 wekelijkse medewerkers overleg. In dit overleg kan de medewerker zijn mening geven over de organisatie en het beleid van de speeltuin. Het bestuur stelt deze inbreng en mening op prijs en vertaalt deze zo nodig in de verdere werkwijze en/of beleid.

Samenwerking

Het is de bedoeling dat de vrijwillige medewerkers elkaar helpen bij het zo goed en aangenaam mogelijk uitvoeren van de vrijwilligerstaken. Vrijwillige medewerkers geven elkaar gevraagd en ongevraagd feedback. Hierbij gaan we ervan uit dat iedereen er het beste van probeert te maken. Samenwerken staat voorop: iedereen is gelijk en even belangrijk. We behandelen iedereen met respect; dit betekent dat de vrijwillige medewerkers respect tonen naar elkaar èn naar de bezoekers!

 

Bij verhindering

In geval van verhindering, zoals bij ziekte of vakantie, zorgt de vrijwillige medewerker zelf voor vervanging. Lukt dit niet dan licht deze persoon zo spoedig mogelijk de vrijwilligers coördinator / roostermaker in.

Onkostenvergoeding

De vrijwillige medewerker ontvangt in principe geen vergoeding voor verrichte werkzaamheden. Hij/zij kan wel een vergoeding voor gemaakte kosten ontvangen. Vooraf vraagt de vrijwillige medewerker altijd toestemming van de penningmeester.

Klachten

Mochten er (ernstige) klachten zijn over collega vrijwillige medewerkers, bezoekers of andere belangrijke zaken, dan vragen wij dit te melden bij de vrijwilligerscoördinator of de voorzitter. Deze zal de overige bestuursleden hiervan op de hoogte stellen. Een klacht zal serieus worden onderzocht door middel van ‘hoor en wederhoor’.

 

 Speeltuindienst

Wat er van je wordt verwacht als je een dienst in de speeltuin draait, wordt hieronder beschreven. Ingegaan wordt op de voorbereiding van de tuindienst, de tuindienst zelf en de activiteiten na de tuindienst. Tevens wordt ingegaan op de verhuur van de zaal, de leeftijdseisen, die aan bepaalde activiteiten gekoppeld zijn, het nuttigen van hapjes en drankjes en een aantal overige zaken.

 

Voorbereiding van een tuindienst.

 ·         een half uur voor de opening ben je aanwezig.

·         stoelen, tafeltjes worden gereinigd, ed. Worden, indien nodig, uit de container gehaald en klaar gezet voor de             bezoekers. Ook kunnen de deuren van de container open staan en de bezoekers zelf hun stoelen pakken indien        gewenst.

·         2 mensen tellen in de bestuurskamer het kassageld.

·         Je maakt keuken, terras en kassa in orde.

·         Daarna volgt inspectie van de tuin of er geen vuilnis of andere zaken in de speeltuin liggen die hier niet horen.

Tijdens een tuindienst

 ·         Je schenkt dranken en verkoopt snoep, chips, frietjes, snacks, gezonde opties en dergelijke, maar geen alcoholhoudende             dranken.

·  Als de drukte het toelaat, loop je tussentijds door de speeltuin om prullenbakken te controleren en/of om te kijken of er geen gevaarlijke situaties plaatsvinden. Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor hun kinderen. Kinderen vanaf 6 jaar mogen zonder toezicht van hun ouders / verzorgers spelen in de speeltuin.

·         Bij onjuist gebruik van de tuin en/of de tuintoestellen spreek je mensen hierop aan. Je legt het juiste gebruik uit.

·         Het hekje naar de keuken is altijd gesloten. Kinderen blijven buiten de keuken, evenals niet-vrijwilligers.

·         De buitentoiletten zijn voor de bezoekers. Bij uitzondering van een invalide of zwangere vrouw, loop je mee naar het binnentoilet en wacht totdat deze persoon klaar is.

·         De vrijwilligershoek onder de luifel bij de keuken/ winkeltje is alleen bestemd voor dienstdoende vrijwilligers. Vrienden, kennissen en bezoekers zoeken een plaatsje elders. Dit geldt ook voor vrijwilligers die geen dienst draaien.

Na een tuindienst

 ·         Als er wat kapot is, iets mist, verdwenen of opgebruikt is, schrijf je dit op in het onderhoudslogboek. Je schrijft hierbij je naam en de datum waarop het geconstateerd is.

·         Wanneer er een voorraad dreigt op te raken b.v. snoep, chips toiletpapier, keukenrollen, schoonmaakmiddelen en dergelijke schrijf je dit op in het bestelboek dat op de bar ligt.

·         De speeltuinapp is bedoeld om leuke of opmerkelijke dingen op te schrijven, die de aandacht verdienen.

·         2 vrijwilligers maken in de bestuurskamer de kassa op. Beiden paraferen de speciale zak met geld (omzet van de dag) en storten het af in de grote kluis. Vervolgens ondertekenen beiden de afstortlijst die boven de kluis hangt.

·         Je ruimt tuin, terras, keuken en eventueel de zaal op. Je leegt prullenbakken. Je

bergt stoelen, tafels en parasols evenals speelgoed op in de betreffende containers of vraagt aan de bezoekers om dit te doen.

·         Speciale aandacht verdienen de toiletten. Je maakt die schoon na de activiteit of na sluiting van de speeltuin. Afval stort je in de groencontainer, papiercontainer of restvuilcontainer.

·         Hierna controleer je of alles goed is afgesloten en, indien nodig, apparatuur is uitgeschakeld. De verwarmings-thermostaat is teruggezet naar 18 graden. Vervolgens zet je het alarm aan.

·         Je verlaat altijd samen de speeltuin.

Verhuur zaal 

·         De speeltuin verhuurt de grote zaal.

·         Er mogen tijdens de verhuur zwak alcoholische dranken worden geschonken. De vereniging heeft een alcoholvergunning hiervoor, die zichtbaar is opgehangen in de keuken van het gebouw.

·         De vrijwilligers die tijdens de verhuur bardienst draaien vallen onder het

bestuursreglement ‘alcohol in speeltuin stadspolders’. Dit is een door de gemeente vereist document dat altijd in de keuken aanwezig dient te zijn.

·         Het bestuur beoordeelt welke vrijwilligere medewerkers bardienst mogen draaien. Het

bestuursreglement zal aan deze vrijwilligers worden toegelicht.

·         De verhuur van de zaal voor feestjes (vrijwilligers en derden) loopt via de site. Reserveringen gebeuren per       e-mail.

·         Indien de vrijwillige medewerker een half jaar, minimaal twee maal per maand, aantoonbaar diensten heeft verricht voor de vereniging mag deze de grote zaal huren voor de gereduceerde prijs van 50 euro. Dit geldt per vrijwilliger één maal per jaar.

Leeftijdseisen

 ·         Vrijwilligere medewerkers onder de 16 jaar mogen na 19.00 uur geen arbeid meer verrichten.

·         De DJ, die tijdens de discoavonden de muziek verzorgt, is ouder dan 16 jaar. Een DJ jonger dan 16 jaar werkt       onder begeleiding van iemand die ouder is en tevens de leiding heeft.

·         Alleen vrijwilligere medewerkers ouder dan 18 jaar, mogen de kassa bedienen of meewerken aan een             verhuur.

 

Hapjes en drankjes tijdens de dienst

·         Voor vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichten is koffie en thee gratis tot een maximum van twee per               dienst.

·         Voor vrijwillige medewerkers die een dagdeel werken, zijn 2 drankjes, koffie en thee gratis en als ze dat willen              bijvoorbeeld een tosti of een bakje friet.

·         Voor eventueel meekomende kinderen geldt het volgende: ze krijgen ranja en een zakje snoep of een zakje  chips of een ijsje gratis.

·         Als ze meer of andere dingen willen eten of drinken is dit mogelijk tegen de halve verkoopprijs.

 

Overige zaken

         Alle vrijwilligers medewerkers zijn welkom en mogen zichzelf zijn ongeacht afkomst, levensovertuiging, geaardheid, beperking of andere achtergrond. De vereniging draagt dit uit in haar beleid en activiteiten.

·         Vrijwillige medewerkers, die geen lidmaatschapsgeld betalen, zijn volgens de wet op Stichtingen en                  Verenigingen, geen lid. Zij hebben geen stem op de Algemene Ledenvergadering.

·         Vrijwilligere medewerkers zijn tijdens de ‘diensten’ verzekerd voor die zaken die de eigen verzekering niet dekt. Uiteraard moeten de zaken voor de verzekering wel aantoonbaar zijn.

·         Bestuursleden zijn, bij aanwezigheid in de speeltuin, altijd in functie.

·         Het gehele speeltuingebouw en terrein is rookvrij. Roken is alleen toegestaan buiten de speeltuin.

·         Bij gebruik van eigen spullen verstrekt de speeltuin geen enkele vergoeding in geval de spullen kapot of kwijt               raken.

·         Huisdieren zijn niet welkom; dit geldt dus ook voor huisdieren van de vrijwilligere medewerkers.

·         Het kan gebeuren dat (tijdelijk) privé spullen worden achtergelaten in de zaal en / of kasten, vriezers en  koelkasten. Even laten weten van wie de spulletjes zijn en / of de spullen, levensmiddelen merken en tijdig weer meenemen naar huis.

·         Vrijwilligers ontvangen regelmatig informatie over activiteiten en bijzonderheden via de email of tijdens de vrijwilligersbijeenkomsten.

·         De vereniging stelt de vrijwilligers in staat om trainingen en/of cursussen te volgen, die in het belang zijn voor de uitvoering van hun werkzaamheden binnen de vereniging.

·         Alle vrijwilligers krijgen een EHBO training, gericht op kinderen en een reanimatieopleiding.

 

 Slotbepaling

In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het bestuur.

 

Praktische zaken

 

Het adres van de speeltuin is:

Meranti 50.

 

De speeltuin is telefonisch te bereiken op nummer 078- 616 05 99. De voorzitter is te bereiken via info@speeltuinstadspolders.nl 

 

De speeltuin is met buslijn 5 en 3 per openbaar vervoer te bereiken. Verder kun je vanaf treinstation Stadspolders lopend binnen 5 minuten de speeltuin bereiken.

 

Het emailadres is info@speeltuinstadspolders.nl 

De website is www.speeltuinstadspolders.nl

Facebook: Speeltuin Stadspolders

Er is een speeltuinapp op Whatsapp waaraan alle vrijwilligers deel kunnen nemen.

 

Bijlage 2 Jaarverslag 2022

 Aantal leden in 2022:

196 leden en vriendenleden waarvan107 strippenkaarten ( in verband met de Coronaperiode) zijn verkocht aan de leden. Deze strippenkaarten zijn ingesteld en gebruikt tijdens de Coronaperiode als alternatief voor een abonnement omdat mensen niet een abonnement wilde afsluiten wegens de Coronalockdowns. De strippenkaarten zullen in 2023 niet meer verkocht worden en zullen er weer gezins-abonnementen worden aangeboden. Het lidmaatschap van de Vrienden van de wijk- en speeltuinvereniging is wel doorgegaan tijdens de Coronaperiode.

 Vrijwilligers:

Totaal aantal vrijwilligers in 2022 waren : 11 personen

Deze vrijwilligers hebben, als bedankje voor hun vele werk, een diner ontvangen alsmede een presentje en de Dordtpas 2023.

 

Het hele jaar door zijn er oproepen geplaatst voor vrijwilligers geplaats op de website van de vereniging zelf en op de vacaturesite van Inzet 078. Ook zijn er verschillende vacatures geplaatst op de site van Helpende Handen.

Vanuit  deze organisaties is er 1 vrijwilliger toegetreden tot ons team.

 

 Activiteiten van de vereniging algemeen:

Er zijn door het bestuur bij verschillende organisaties (wijkteam Stadspolders, leefbaarheidsoverleg Stadspolders, MEE buurtwerk, Bibliotheek AanZet, 078 Inzet presentaties verzorgd t.a.v. het nieuwe beleid en de nieuwe werkwijze ( naast het speeltuinwerk ook veel meer maatschappelijke- en culturele activiteiten) van de vereniging en daarbij is ook het verzoek tot samenwerking met deze organisaties gedaan.

Dit heeft ertoe geleid dat er een samenwerking tot stand is gekomen met de Bibliotheek Aan Zet en Inzet 078 en wordt dit verder gecontinueerd in 2023. Bij de gemeente Dordrecht is in maart een verzoek ingediend voor Participatieplaatsen. Dit verzoek is goedgekeurd maar heeft helaas niet geresulteerd in het plaatsen of machten van mensen bij onze vereniging.

 

In 2022 is door de vereniging deelgenomen aan NL Doet op 11 en 12 maart, de Open deuren dag van 078 Inzet , het verzorgen van 100 tekeningen, gemaakt door kinderen die regelmatig in de speeltuin zijn, op de 100 taartdozen ten behoeve van de Mantelzorgdag in november en de Beursvloer.

 

Door het bestuur zijn er in 2022 verschillende contacten gelegd met organisaties om te onderzoeken of er Schilderles, muziekles , dansles, schaakles voor kinderen alsmede voor volwassenen, gegeven kan worden in het speeltuingebouw.

Werving van deelnemers voor deze activiteiten wordt via persoonlijke contacten, de leden mail, website, Facebook en de basisscholen gedaan.

 

De speeltuinvereniging is in 2022, opnieuw gekwalificeerd voor 4 jaar als leerbedrijf van het SBB. Hiertoe zijn twee vrijwilligers opgeleid om de stagiaires te begeleiden. In 2022 zijn er 2 stagiaires werkzaam geweest bij de kinderactiviteiten, kookactiviteiten en werkzaamheden binnen de speeltuin. Zij hebben hun stage met goed gevolg afgesloten.

 

Het speeltuingebouw en buitenspeeltuin zijn ter beschikking gesteld aan diverse maatschappelijke organisaties om hun producten of diensten aan te bieden aan gezinnen, opvoeders en begeleiders van problematische gezinnen. 155 personen hebben deze activiteit bezocht.

 

De website is in 2022 geheel vernieuwd en beter toegankelijk. Op Facebook zijn regelmatig berichten geplaatst over de activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen.

 

De speeltuin is tijdens het speelseizoen 2022, van april tot half oktober, 4 dagen in de week open geweest. Daarnaast zijn er schoolreisjes verzorgd voor de onderbouw van diverse scholen in en buiten Dordrecht en privé kinderfeestjes verzorgd door de vrijwilligers.

  

  Speeltuin en gebouw:

Er zijn reparaties verricht aan speeltoestellen die afgekeurd zijn n.a.v. het keuringsrapport van ABOS. De reparaties zijn uitgevoerd door een gerenommeerd bedrijf in Dordrecht. De speeltoestellen zijn bij herkeuring alsnog goedgekeurd.

 

Het terras is vernieuwd, nieuwe stoelen en bloembakken aangeschaft, en zijn er nieuwe parasols geplaatst zodat ouders, grootouders en begeleiding van de kinderen geriefelijk kunnen zitten.

 Kinderclub.

Op de reguliere kinderclubmiddagen zijn er, naast het knutselen, speciale thema’s behandeld zoals koken, koekjes bakken, bloemschikken, Pasen, Sinterklaas, Kerst, moeder- en vaderdag. Gemiddeld hebben in 2020 15 kinderen per keer deel genomen aan de kinderclub.

 

  Kinderactiviteiten:

In samenwerking met de Bibliotheek AanZet zijn er iedere laatste woensdag van de maand voorleesmiddagen georganiseerd, met de voorleesheld Gerard, voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Hieraan hebben gemiddeld 15 kinderen deelgenomen per keer.

In de maanden dat de buitenspeeltuin is geopend vindt deze activiteit in de buitenspeeltuin plaats.

Iedere maand, behoudens de maanden juli en augustus, is er een Jeugdlab georganiseerd voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit is een wetenschappelijke activiteit waarin er met kinderen bijvoorbeeld is gewerkt met 3D printen, 3D maskers maken, informatie over vulkanen en mineralen, snot maken en dergelijke.

Op de 2e woensdag van de maand, behoudens de maanden juli en augustus, is er een kunstmiddag voor kinderen georganiseerd i.s.m. een kunstenares.

De kinderen hebben een schaal gemaakt met bladprint, een schilderij van fantasiebloemen, een dromenvanger, een schilderij gemaakt met behulp van een lepel, een houten (naam)bord gemaakt voor hun voor- of kamerdeur, speciale paastakken gemaakt, en dergelijke.

 

Voor het Sinterklaasfeest op 27 november 2022 heeft de vereniging een theatergezelschap ingehuurd voor een voorstelling. Dit is een geweldig succes gebleken. Ruim 44 kinderen met hun moeder, vader of begeleider hebben genoten van deze wervelende show. Zeker voor herhaling vatbaar!

 

Er is een workshop Kerststukken maken voor kinderen en volwassenen verzorgd door een vrijwilliger van de vereniging en een professionele deskundige.

Deze workshops hebben fantastische creaties tot gevolg gehad en de deelnemers waren meer dan tevreden.

 

  Fondswerving voor het onderhoud van het gebouw en de speeltoestellen.

Omdat de vereniging (sinds 26 oktober 1995) eigenaar blijkt te zijn van het gebouw ( echt!! niet eerder bekend!) zijn de voorzitter en secretaris een landelijke fondswerving gestart voor het noodzakelijke groot-onderhoud van het gebouw. In de Coronaperiode zijn namelijk de financiële reserves gebruikt voor het schilderen van het pand inpandig, het aanbrengen van een nieuwe gietvloer in het gehele gebouw en aanpassingen in de keuken en invalidetoilet.

 

De voorzitter en secretaris hebben het hele gebouw, en buitencontainers, geïnventariseerd en vastgelegd in een inventarisatielijst.

 

16 april 2022, Paaszaterdag, is de officiële opening van de buitenspeeltuin gehouden. Iedereen kon gratis gebruik maken van de speeltuin en is er een eieren zoekwedstrijd gehouden. Ieder kind die 5 eieren vond kreeg een cadeautje en degene die het gouden ei vond natuurlijk een schitterend cadeau én een jaarabonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

 

27 april, Koningsdag, heeft de vereniging een voorstelling georganiseerd, “Feest met Ronaldo”. De bewoners van Stadspolders konden deze voorstelling gratis bezoeken en ook gratis hierna gebruik maken van de buitenspeeltuin.

 

Op 28 april heeft het bestuur een gesprek gehad met financieel deskundige Selma Steenhuizen over fondswerving en Crowdfunding voor het financieren van het groot onderhoud van het gebouw.

  Mei:

Er zijn 50 strippenkaarten, á 10 euro, aan de voedselbank overhandigd voor hun cliënten.

Ook zijn er 15 strippenkaarten aan de Stichting Debster verstrekt voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

 

Het bestuur heeft een training bijgewoond voor de Beursvloer en op 23 mei de beursvloer bezocht. Op de Beursvloer zijn goede deals gesloten nl. 1 computer, 1 laptop, 2 kapstokken en een groot whiteboard, de huur van een bestelbus en het repareren van de grote glijbaan in de buitenspeeltuin.

 

Er zijn drie nieuwe speeltoestellen geplaatst in de buitenspeeltuin.

Er hebben diverse gesprekken plaatsgevonden met de winkeliers in het winkelcentrum Bieshof over eventuele sponsoring van de vereniging t.b.v. het groot- onderhoud.

 

  Juni / juli:

Deze maand zijn we begonnen met de deelname aan de Dordtpas. Eigenaars van deze pas konden 10 maal gebruik maken, á 1.50 per keer, van de buitenspeeltuin. Ook konden zij een onbeperkt geldige strippenkaart aanschaffen voor 10 euro, voor 10 keer spelen, in de buitenspeeltuin.

 

 Augustus:

 Er is een gesprek geweest met wethouder Marc Merx over het onderhoudsprobleem met het gebouw. Dit heeft geresulteerd dat de gemeente Dordrecht 30% van de investeringsgelden subsidieert voor het onderhoud in 2023. Ook is er een gesprek geweest met Gemma Smit, directeur van het sociaal domein Dordrecht. Dit heeft geresulteerd in ook een geldelijke bijdrage aan het groot- onderhoud van het gebouw.

 

Voorleesheld Gerard van de Bibliotheek aan zet heeft een middag voorgelezen en gezongen met de kinderen in de buitenspeeltuin. Dit was een groot succes.

 

Op 21 augustus heeft de vereniging een groot Piratenfeest georganiseerd.

De buitenspeeltuin was veranderd in een heus Pirateneiland! Met allerlei spelen en Piraten doe- activiteiten. Kinderen vanuit de Oekraïne waren hiervoor uitgenodigd via de coördinator van de gemeente Dordrecht en hadden gratis toegang. 27 kinderen met veelal hun moeders hebben hiervan gebruik gemaakt.

Voorts hebben 175 kinderen, met hun ouders of begeleiders, deelgenomen aan dit festijn. Totaal heeft dit geresulteerd in ruim 450 mensen die de speeltuin hebben bezocht.

 

September:

Diverse gesprekken zijn er geweest door het bestuur met de MBK over mogelijke crowd funding voor het groot- onderhoud van het gebouw en hoe dit te realiseren.

 

Het bestuur heeft een cursus van 4 dagdelen Maatschappelijk ondernemen gevolgd via Inzet 078.

 

De koffie met… was dit keer met info over hoe digitaal oplichten te herkennen en te voorkomen is.

 

Diverse gesprekken met politieke lokale partijen zijn er geweest over het groot- onderhoud van het pand, de uitbreiding van de activiteiten en de koerswijziging van de vereniging. 

Oktober:

De vereniging heeft meegedaan aan het beschilderen, door kinderen, van taartdozen voor de mantelzorgdag op 3 november 2022. 100 dozen zijn door de kinderen versierd voor dit evenement.

Voor de week van de Eenzaamheid hebben vrijwilligers, samen met jongeren, een vegetarische en Oma’s groentesoep gemaakt. Samen met de soep kon er een broodje ham of kaas genuttigd worden. Ook konden de bezoekers gezellig een kaartspel spelen, spelletje doen of even sjoelen.

 

De koffie met…. Was dit keer met het Duurzaamheidscentrum Weizigt. Dit keer ging het om het vergroenen van je tuin, balkon of met potten. Deze activiteit was zeer matig bezocht. Misschien vanwege de maand oktober. Deze lezing wordt herhaald in april van 2023.

 

In oktober heeft het bestuur medewerking gegeven aan het Halloweenfeest van de winkeliersvereniging Bieshof. De hele buitenspeeltuin was één groot griezelfestijn.

Zeer geslaagd! Zeker 350 bewoners van Stadspolders hebben de speeltuin bezocht voor dit feest.

 

November:

De kunstenares Suzanne heeft weer een kunstmiddag verzorgd voor de kinderen. Dit keer ging het om de herfst. De kinderen hebben een Herfstschaal geboetseerd met behulp van grote bladeren van de bomen.

 

Op 27 november heeft de vereniging een grandioos Sinterklaasfeest georganiseerd. Dit met medewerking van Ron’s Sinterklaasfeest uit Dordrecht.

Het was een groot succes en 44 kinderen hebben hieraan deelgenomen met daarnaast hun ouders of verzorgers. Alle kinderen hebben, naast een persoonlijk praatje van de goed heiligman, een cadeau ontvangen van Sinterklaas.

 

December:

Koffie met… Workshop kerststukjes maken voor volwassenen en met kinderen ook kerststukjes maken. 

Reguliere activiteiten in 2022:

50+ bewegen dus! 1x per week gymles voor senioren. 

Hatha Yoga voor 2 groepen van 12 personen.

Naailessen 1x per week tot augustus 2022.

Schilderlessen 1 x per week tot augustus 2022.

Jeugdlab voor kinderen vanaf 8 jaar, 1 x per maand. ( 10x in 2022) Voorlezen 1 x per maand voor kinderen vanaf 4 jaar. (8x in 2022) Salsalessen 1x per week, voor volwassenen. (50 x)

Lessen over kunst en kunstactiviteit voor kinderen vanaf 8 jaar, 1 x per maand (10x in 2022)

Jeugdlab, wetenschappelijke activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar, 1 x per maand. (10x in 2022)

Digitaal spreekuur, iedere 3e dinsdag in de maand. Koffie met …. Iedere 2e dinsdag van de maand.

 

Extra Kookproject:

 

Op 21 november 2021 is er door het bestuur een wijkwens ingediend door de wijk- en speeltuinvereniging Stadspolders, voor de aanschaf van diverse keukenmaterialen zoals bestek, servies, pannen, mixer, blender, messenset, snijplanken en dergelijke.

Dit met het doel om geregeld met senioren en jongeren/kinderen te gaan koken in de professionele vernieuwde keuken van de speeltuin maar waar nog het één en ander moest worden aangeschaft voor het realiseren van dit project. Door de coronaperioden zijn er weinig verdiensten geweest zodat er deze wijkwens is ingediend om het project te realiseren. Deze wijkwens is gehonoreerd in begin 2022.

 

Het doel:

De senioren leren de jongeren, kinderen, een gezonde “betaalbare” maaltijd te maken. Maar ook om een goede planning van koken te maken en hoe de verschillenden gerechten gemaakt kunnen worden. Deze maaltijden worden genuttigd met elkaar. Op deze manier brengen we jongeren, kinderen en (eenzame)

senioren bij elkaar en met elkaar in contact. De jongeren, kinderen bepalen zelf welke maaltijd er bereidt gaat worden en hoeveel deze mag gaan kosten! Dan doen de jongeren, kinderen, samen met de senioren, de boodschappen bij de winkeliers op het winkelcentrum Bieshof.

Ook worden er samen maaltijden bereidt die de buurtbewoners tegen een gereduceerde prijs kunnen kopen en opeten in het speeltuingebouw.

Verschillende keren is er in 2022 met kinderen koekjes gebakken, pizza gemaakt, en smoothies gemaakt waarbij de kinderen zelf de groenten en/of fruit snijden en de pizza zelf gaan beleggen en aftoppen met kaas. Ook is er een Slusspuppy apparaat aangeschaft waar de kinderen zelf een gezondere sluss konden maken op basis van fruit en mineraalwater. Ook stond er altijd watertap, gevuld met diverse verschillende smaken per keer, voor de kinderen klaar waar zij zelf water uit mochten tappen om daarna op te drinken.

 

Ook hebben senioren en jongeren hebben samen een maaltijd bereidt met voor- hoofd- en nagerecht en is er speciaal gekookt voor de week van de Eenzaamheid. Toen hebben senioren, samen met jongeren, een vegetarische tomatensoep en een Oma’s groentesoep met gehaktballetjes gemaakt. Samen met de koppen goed gevulde soep kon er een broodje ham of kaas genuttigd worden door bewoners van Stadspolders en Dubbeldam.

Deze activiteit zal zeker in 2023 doorgang vinden.