Detalii

Proiectul include activităţi menite a sensibiliza elevii prin analiza unor situații/contexte sociale în acord/dezacord cu valorile, drepturile și libertățile unei societăți interculturale (comportament prosocial/antisocial) şi de formare a unor abilităţi practice în domeniu (exersarea dialogului intercultural, acţiuni de investigare a unor evenimente și situații din trecut, participarea activă la viața comunității).

Anticipăm că proiectul nostru va corobora eforturile a 13 cadre didactice şi a 122 de elevi ai Colegiului Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” şi a cel puţin 2 cadre didactice și 20 elevi ai școlilor partenere.

Beneficiari direcţi vor fi elevii implicaţi în derularea proiectului, elevi care vor învăţa să lucreze în echipă, convinşi de faptul că o atitudinea constructivă în prezent, poate influența în mod direct viitorul societății, prin exemplificarea și exersarea continuă a unor comportamente prosociale, care la rândul lor vor fi preluate şi de alţii elevi, viitori cetățeni, şi că vor avea puterea de a schimba percepția celor mulţi în ceea ce priveşte încrederea în evoluția societății actuale.

Beneficiarii indirecţi vor fi ceilalți elevi ai Colegiului Tehnic „Al. Cuza”, școlile partenere, membrii comunităţii care vor descoperi și învăţa de la cei mai tineri, că puterea exemplului poate influența în mod covârșitor atât prezentul cât și viitorul societății în ansamblu, în condițiile în care comportamentul, în funcție de propriile acțiuni, poate influența în mod pozitiv evoluția realității sociale.

Parteneri în derularea proiectului ne vor fi:

IX Liceum Ogólnokształcące w Sosnowcu (Sosnowiec- Polonia),

Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbraveni, (Suceava)

Școală Gimnazială „Acad. H. Mihăescu” Udești (Suceava).

Rezultate calitative și cantitative aşteptate ca urmare a implementării proiectului

- Descoperirea importantei trecutului dintr-o perspectivă diferită;

- Elevi ce manifestă disponibilitate pentru însușirea corectă a unor comportamente moral-civice în vederea exercitării calității de cetățean.

- Creșterea numărului de elevi dispuși să participe responsabil la viața civică a unei societăți democratice/interculturale.

- Perfecţionarea abilităţilor practice;

- Transmiterea mesajului proiectului către comunităţile din care provin elevii noştri;

- Creşterea numărului de elevi implicaţi în proiecte ce implică o participare civică activă.

- Cadre didactice dispuse să dezvolte activităţi extracurriculare care să pună în valoare elevii şi

preocupările lor;

- Parteneri implicaţi în proiect;

Modalități de asigurare a continuității /sustenabilității proiectului

Specificitatea acestui proiect rezidă în faptul că o astfel de inițiativă, ce se dorește a fi un exercițiu civic, vizează o redimensionare a criteriilor etice de apreciere, evaluare și reevaluare a prezentului și trecutului, a înțelegerii interdependenței dintre temporalitate și umanitate raportate la noțiunea de societate interculturală. Este necesară o analiză a modului de intervenție și evaluare a implicațiilor societății prezente în gestionarea rațională a construcției viitorului.

Așadar, îndrăznim ca pe viitor, să menținem anual organizarea unei excursii, cu scopul de a oferi elevilor interesați o nouă imagine în ceea ce privește desfășurarea unui proiect educational ce are menirea să sprijine înțelegerea importanței axei temporalității: trecut-prezent-viitor. De asemena, ne propunem popularizarea și creșterea numărului de participanți pentru cele două concursuri: „Europa: speranțe, posibilități, riscuri!”, „Mulțumim, României!”