Voorbeelden: Golven, Trillingen en Geluid

Nieuw in SimuFysica (versie 2020): Deze simulatie van een golfbak kan gebruikt worden om zowel puntbronnen te simuleren als vlakgolven. Met 2 puntbronnen kan een interferentiepatroon worden gegenereerd. Vlakke golven kunnen op een enkel spleet of op dubbele spleten worden afgestuurd, waarbij buiging en interferentie zichtbaar worden gemaakt. De golflengte, spleetbreedte en spleetafstand zijn variabel waardoor het effect van deze variabelen op het gevormde patroon snel en gemakkelijk kan worden onderzocht.

Onderzoek golven in een enkel touw of in twee aan elkaar geknoopte touwen. Stel voor beide golven de massadichtheid in. U kunt zelf kiezen hoeveel golven u links inkoppelt. Het rechter uiteinde kan zowel vastgezet of los gehouden worden. Met deze simulatie kunnen ook staande golven worden gecreëerd (in een enkel touw) door de juiste frequentie in te stellen die past bij de lengte van het touw. De golfsnelheid wordt bepaald door de spankracht in het touw en de massadichtheid. Bij twee verschillende touwen kunnen transmissie en reflectie effecten zichtbaar worden gemaakt.

Deze simulatie laat duidelijk zien wat het gevolg is van de kleine hoek benadering van de slingerformule. Wanneer de hoek niet meer zo klein is (groter dan 10 graden) dan moet de slingerbeweging numeriek worden opgelost. De kleine hoek benadering zou dan immers leiden tot een veranderende totale energie!


De chaotische slinger bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde slingers. Met deze simulatie kunt u er ook voor kiezen om twee chaotische slingers tegelijk te laten lopen. U kunt hiermee laten zien dat een zéér kleine verandering in de beginconditie al snel leidt tot een hele andere positie van de slinger. Een mooi voorbeeld van chaostheorie!

Simuleer longitudinale golven (geluidsgolven) in een gesloten of halfopen buis. Kies zelf de boventoon en bekijk hoe een staande golf ontstaat uit een naar links + een naar rechts bewegende golf.

Deze simulatie stelt u staat om niet alleen het dopplereffect te laten zien maar ook om het dopplereffect te laten horen. U kunt zelf kiezen of de bron beweegt en de waarnemers stilstaan of dat de bron stilstaat en de waarnemers bewegen. De snelheid van bron of waarnemers en de frequentie van het geluid dat de bron produceert is in te stellen. Bent u het geluid moe of worden uw leerlingen er tureluurs van dan zet u het gewoon uit.

De geluidsgolven die een straaljager produceert is met deze simulatie zichtbaar gemaakt. U kunt zelf een waarnemer verplaatsen en de snelheid van de straaljager instellen. Als de straaljager sneller dan mach 1 gaat ziet u de geluidsgolven een golffront vormen die de waarnemer als een knal zal ervaren.