Recursos

Productes del projecte SexAFIN

Infografia SexAFIN Penedès


La sexualitat amb ulls d'infants Escola Vila Olímpica


Multimèdia

Llibres recomanats

Babette, C. (1993). La mamà va pondre un ou! O com es fan els nens. Barcelona: Destino. 

La família dels protagonistes els intenten explicar com es fan els nens i nenes, però no saben que, potser, els seus fills ja tenen la lliçó ben apresa! En aquesta història les coses es capgiren i són la mare i el pare els que no saben d'on venen els nadons. Potser d'un tub de pasta? o de sota les pedres?... sort que la seva filla i el seu fill els ho saben explicar.

Barbé, A. i Carro, S. (2017). Pessigolles. Barcelona: Edicions Bellaterra

El llibre explica la història d’una nena que al explorar el seu cos i sentia pessigolles, davant la desconeixença la nena i li pregunta a la seva àvia. Un llibre dedicat al descobriment del cos dels infants on, a partir d’una metàfora aborden la masturbació i exploració femenina.


Barbé, A. i Carro, S. (2016). Cua de sirena. Barcelona: Bellaterra

Una cosa o l'altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humà o sirena... Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió

Baró, C. i Fortuny, N. (2021). Un secret pèl-roig. Barcelona: Edicions Bellaterra

L'Andrea és la protagonista d'aquesta història: una nena de vuit anys que no entén el món que l'envolta perquè sent que no hi encaixa. Haurà de fer un llarg trajecte per trobar el seu lloc i mostrar-se tal com és. Amb aquest llibre els infants podran reflexionar sobre la diversitat de cossos i genitals, doncs no existeix un únic procés de desenvolupament, de sexe o gènere.

Blanco, C. i Löwy, D. (2017). ¡Mi família es de otro mundo! Barcelona: Ediciones Urano S.A.

Aquest llibre reflexa la diversitat de famílies amb humor i tendresa a través de històries de diferents personatges: famílies amb progenitors separats, famílies de dos pares o pares, famílies que viuen amb els avis, famílies que adopten o utilitzen la reproducció assistida en son alguns exemples. Perquè, més enllà de qui composi les famílies, aquests son exemples de forts llaços d’amor entre les persones que les integren. 

Brian, R. (2020). El consentimiento (¡para ninos y niñas!). Barcelona: Océano Historias Gráficas

Un llibre que contribueix al desenvolupament de infants autònoms i els dóna eines per evitar els abusos sexuals i les violacions de fronteres corporals i emocionals que pateixen molts petits a mans de persones adultes, pars o infants més grans. Utilitza metàfores clares i contundents que busquen allunyar-se de la lògica de la culpa i la vergonya i fer-se responsable per un mateix, per tal de pensar quins són els límits i les fronteres del propi cos i com establir-les, i com respectar-se a si mateixos i als altres.

Catalan, M. i Sallés, A. (2018). Descobrint el cos, sembrant paraules. Barcelona: Pol·len.

En aquest conte es descobreix el cos, amb la mateixa quotidianitat que els infants descobreixen nous detalls del món i aprenen a anomenar-los. Un conte escrit per a qui vol explicar-se i li falten paraules, i per a les criatures que "tot" ho volen saber. Per les i els adolescents que cerquen persones a qui preguntar amb confiança i respostes clares i sinceres.  

Crespi, E. i Soler, E. (2019). Habla con ellos de sexualidad. Barcelona: Lunwerg.

Davant dels reptes de la societat present, l’educació sexual de les noves generacions és unna preocupació compartida tant per pares i mares com pels fills i filles. Aquest llibre és una eina per  abarcar aquests temes a casa o entre iguals, com l’objectiu de trencar els estereotips i aconnseguir unna vida sexual i afectiva sana.

Fitó, Y. (2015). La Laura té dues mares. Barcelona: Bellaterra.

Totes les persones som iguals i a la vegada diferents, i, a les famílies, els passa el mateix. N’hi ha de formades per un pare i una mare, d’altres estan formades per dos pares o dues mares i n’hi ha també de formades per un pare o per una mare i els seus fills. N’hi ha d’extenses, tres generacions reunides sota un mateix sostre, i n’hi ha de nombroses, amb molts germans. També hi ha famílies adoptives i llars d’acollida. Aquest llibre mostra la varietat de situacions familiars en què els nens i les nenes, viuen i creixen, i és un recurs pedagògic en favor de la diversitat i la convivència.

Gathen, K.; Kuhl, A. (il). (2016). Explica-m’ho. 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant. Barcelona: Takatuka

Una àvia pot tenir fills? Una dona es queda embarassada cadavegada que fà sexe? Quants espermatozoides produeixen els homes? El llibre recull 101 preguntes com aquestes realitzades per l’alumnat de tercer i quart de primària i els hi dóna resposta.

Herthel, J.; Jennings, J. ; M. (il). (2015). Sóc la Jazz! Barcelona: Bellaterra.

Des dels dos anys, la Jazz sabia que era una nena, tot i que, en néixer, la van considerar un nen. Això sumia la seva família en la confusió, fins que van entendre que la Jazz era trans i van decidir donar-li suport. La història de la Jazz és una experiència real. En aquest conte, ella narra les seves vivències d’una manera molt accessible, i s’adreça especialment als qui els agraden els contes, a les famílies i al professorat.

Kilodavis, Ch. i DeSimone, S. (2015). El meu fill princesa. Barcelona: Bellaterra.

Aquest conte és una eina per treballar l’acceptació dels nens i les nenes. És una invitació a reflexionar sobre la construcció de les identitats de gènere a la infantesa. Un àlbum que busca evidenciar l’assetjament a la diversitat, i defensa l’amor i l’amistat com la millor eina per apreciar la singularitat.

Leone, A. i Johansson, B. (2019). 1, 2, 3... culs! Madrid: Gato Sueco.

És dissabte i la Mila anirà a la piscina. Al vestuari hi ha moltes coses per veure: cossos despullats que són iguals, però alhora tant diferents. Un llibre fantàstic per treballar els nostres cossos, les seves parts i la diversitat que hi ha.

Love, J. (2018). Sirenes. Madrid: editorial Kokinos

El dia que en Juilán va veure tres fantàstiques dones disfressades de sirena tot va canviar per a ell. No podia pensar en altra cosa que no fos disfressar-se de sirena ell també. Però, què diria la seva àvia? Un llibre genial per treballar els cossos diversos i les expressions de gènere

Mayle, P. (1974). D’on venim? Barcelona: Grijalbo. 

Des de la seva publicació fa quaranta anys, aquest llibre ha ajudat les persones adultes a explicar, amb humor i sinceritat, comsorgeix la vida, i als nens i nenes a descobrir d’on vénen ells realment.

McKee, D. (2006). L’Elmer. Barcelona: Beascoa.

L’Elmer és l’únic elefant de colors en el seu ramat d’elefants grisos. Quan vol ser igual que la resta, tots s’adonen que allò que ens fa diferents és també allò que ens identifica.

Marrero, R. (2016). El Bebé Verde: Infancia, Transexualidad y Héroes del Pop. Barcelona: Lunwerg Editores

Novel·la gràfica que relata en primera persona les emocions y vivències d’una persona transsexual en la seva infància. Al mateix temps, també resulta un recull de referents dissidents de la cultura pop occidental.

Peitx, M. (2016). La Mía es fa gran. Barcelona: Juventut.

La Mia té nou anys i ens explica aquí l’aventura de fer-se gran. Descobreix quins canvis experimenta el cos d’una nena durant la pubertat: Pits? Tops? Sostenidors? Dormir més? Pèls? Depilar-se? Regla? Compreses? Tampons? La seva pediatra respondrà a totes les preguntes… Un llibre per parlar dels canvis de la pubertat. 

Petix, M. (2017). En Bru es fa gran. Barcelona: Juventut,

En Bru té 10 anys i nota que el seu cos està canviant. El fet és que aviat entrarà en la fase de la pubertat com la seva germana Mia. Descobreix quins canvis experimenta el cos d’un nen durant la pubertat i aprèn tot el que es refereix a l’aparell reproductor masculí.

Salvia, A. i Torreón, C. (2020). La regla mola si saps com funciona. Barcelona: Montena

La primera regla canvia la vida de les persones: comencen a menstruar, es converteixen en persones cícliques i tenen la capacitat de tenir fills. Aquest llibre explica tot el què es necessita saber per viure aquests canvis amb confiança i benestar. Perquè tenir la regla mola, però cal saber com funciona.

Salvia, A. i Torreón, C. (2022). El semen mola. Però necessites saber como funciona. Barcelona: Montena.

La gran majoria de nens aprenen com funciona el cos i la sexualitat pel seu compte a través del porno i de les bromes amb els amics.. S'han criat amb una gran crítica social la masculinitat hegemònica i el masclisme, però no tenen referents ni recursos que els ajudin a ser diferents d'allò que es critica. Aquest llibre vol donar resposta a aquestes demandes, proposant una mirada positiva i respectuosa sobre la sexualitat masculina, la primera ejaculació i el semen.

Sanders, J. i Cathro, R. (2021). Sigues tu mateix. Barcelona: Bindi Books.

Has sentit mai que has d’actuar d’una manera determinada o fer certes coses, només perquè ets un noi? Aquest llibre anima als nens i als nois a ampliar el seu punt de vista sobre el que vol dir. Ser un noi, ajudant-los a sentir-se llibres i segurs per ser qui realment vulguin ser.

Serrano, L. (2021). El teu cos és teu. Lisboa: NubeOcho.

Com totes les nenes i els nens, tu tens un cos. Aquest llibre t’ajudarà a entendre’n més coses. El teu cos és teu i ningú no l’ha de tocar si tu no ho vols. Un llibre per treballar el nostre cos, les seves parts, el consentiment i els límits. 


Ugidos, S.; Valverde, M. (2000). El meu pare és mestressa de casa, i què?. Barcelona: La Galera.

Els companys de Lucil·la es riuen d´ella quan s'assabenten que el seu pare és mestressa de casa. Però després de saber com és tots li tenen enveja.

Silverberg, C. i Smith, F. (1993). Sexo es una palabra divertida. Barcelona: Bellaterra.

Especialment recomanat per infants de set a deu anys. Tracta temes com el propi cos, el gènere, la sexualitat, els límits, la seguretat i el plaer. Permet que els infants puguin trobar les seves pròpies respostes i té una mirada integradora sobre les diversitats

2021 recursos per FAMÍLIES - Multimèdia.pdf

Ponències del I Congrés SexAFIN (Re)pensando la educación sexual integral desde una perspectiva de       género centrada en la infancia

Juliol 2022

Presentation of the Conference


Ponència

RAEWYN CONNELL (Emeritus Professor University of Sydney, Australia). 

About Sexuality Education / Sobre la educación sexual

Roundtable / Taula rodona  Sexuality and chilhood in Catalan schools / Sexualidad e infancia en las escuelas catalanas


 

 

Roundtable / Taula rodona  Experiencies of sexuality education / Experiencias de educación sexual.


 

 

Ponència

MARINA MOYA GIL (Profesora escuela Àgora, Barcelona).

 Educación sexual, la experiencia del profesorado

Ponència

LOUISA ALLEN (Auckland University, New Zeland).

Including Pleasure in Sexuality Education: Possibilities and Perils / Incluir el placer en la educación sexual: posibilidades y peligros. 

Ponència


DEEVIA BHANA (University of Kwazulu-Natal, South Africa). 


Comprehensive Sexuality Education and Young Children: Needed and Denied / Educación sexual integral e infancia: Necesaria y negada

Ponència


LUCAS PLATERO (Universidad Rey Juan Carlos). 


Infancia LGTB+ y los retos de la educación sexual hoy.

Roundtable / Taula rodona  

Methodologies of sexuality education / Metodologías para la educación sexual


 

 

Ponència

val flores  (Escritora, Profesora y Activista Argentina)

¿Cuál es el sueño sexual de la ESI? Escritura, poder e imaginación.

Ponència


CORY SILVERBERG (Author and Sex Educator / Escritor y Educador Sexual Canadà)


If you want to know, ask: The sex and gender education we need / Si quieres saber, pregunta: La educación sexual y de género que necesitamos

Ponència


BEGONYA ENGUIX (UOC) 


Posthumanismo, cuerpo y género: miradas enredadas.

Ponència


CAMINO BARÓ (Psicóloga y Activista Intersex). 


La realidad intersexual en educación.

Ponència

CARLOS DE LA CRUZ (Sexólogo. Universidad Camilo José Cela)

Discapacidad y Educación Sexual o cómo acceder al palacio real y contribuir a construir cuartos donde patinar

Roundtable / Taula rodona  

The importance of reproduction to comprehensive sexuality


 


Producció científica

Alvarez, B. & Malgosa, E. (2020). La diversitat i la sexualitat en les famílies: la perspectiva antropològica per a la transformació social. En Alvarez, B., García-Reyes, J.C., García-Reyes, M.D., Malaver, I., Malgosa, E., y Paituví, M.L. Les ciències socials a la pràctica (pp. 20-37). Barcelona: UOC.


Alvarez, B., Andreica-Gheorghe, Z. & Malgosa, E. (2023). (Des)encuentros con el sexo: algunas reflexiones sobre sexualidad y pantallas en la infància. AFIN Newsletter, 143, 1-20. https://ddd.uab.cat/pub/afin/afinSPA/afin_a2023m9n143iSPA.pdf 


Alvarez, B., Badia, V., Malgosa, E. & Mayoral, M. (2019). SexAFIN: educació afectivosexual i reproductiva a les escoles de primària. AFIN Newsletter, 113, 1-12. https://ddd.uab.cat/pub/afin/afinCAT/afin_a2019m4n113.pdf 



Alvarez, B., Malgosa, E. & Marre, D. (2022). Strategies for ethnography about sensitive topics: a children’s sexuality education program in Spain. En Pandeli, J., Gaggiotti, H. & Sutherland, N. (eds). Organizational Ethnography: An Experiential and Practical Guide (pp. 126-140). London: Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003021582  ISBN 9780367898687


Equip SexAFIN (2019). SexAFIN: educació afectivosexual i reproductiva a les escoles de primària. AFIN, 113, 1-15. https://ddd.uab.cat/pub/afin/afinCAT/afin_a2019m4n113.pdf



Hanafi Alcolea, D. (2022, en procés). Desenvolupament d'un programa d'avaluació al projecte SexAFIN. Universitat Autònoma de Barcelona. Treball de Final de Màster.



Malgosa, E. & Alvarez, B. (2023). Imagined feminity: Pain over the life cycle. NEOS: A Publication of the Anthropology of Children and Youth Interest Group, American Anthropological Association, 15(1), 1-7.

 

Malgosa, E., Alvarez, B & Marre, D. (2022). Sexualitat i infància a Catalunya, Espanya: significacions governades. Perifèria, revista de recerca i formació en antropologia, 27(2), 4-29. https://doi.org/10.5565/rev/periferia.894

 

Malgosa, E., Alvarez, B. & Marre, D. (2023). Self-touching, genitals, pleasure and privacy: the governance of sexuality in primary schools in Spain. Sex Education. https://doi.org/10.1080/14681811.2023.2174964



Mantilla Salazar, V. (2020) “Per fi ja tinc la regla, ja soc una dona”: Les adolescents i la menstruació. AFIN, 124 1-11.  https://ddd.uab.cat/pub/afin/afinCAT/afin_a2020m9n124.pdf


Perez Mendez, E. (2022, en procés). Contes desconstructius. Universitat Autònoma de Barcelona. Treball de Final de Grau.


Quintana, E. (2022, en procés). El projecte ApS SexAFIN: valor de la transmissió de coneixements. Universitat Autònoma de Barcelona. Treball de Final de Grau.


Torra Merín, M (2021) “Això no es pot dir” La regulació de la sexualitat a través de la comunicació en escoles d’educació primària de Catalunya. Universitat de Barcelona. Treball de Final de Màster. 



Altres

Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya (2021) I ara com t’ajudo? Recomanacions per a familiars quan hi ha una revelació de violència sexual en nens, nenes i adolescents.

http://cejfe.gencat.cat/ca/publicacions/destacats-recerca/guies/