Activitat inclosa a la Codeweek 2020 https://codeweek.eu/

25a Setmana de la Ciència 2020

Del 14 al 29 de novembre
Activitats

Sala de reunions
Microsoft Teams meeting:

Aula de científics i enginyers:
investiguem el coronavirus a l’escola

La irrupció a la nostra societat del virus SARS-COV-2 i la malaltia que COVID-19 que provoca ha suposat un efecte cadena a nivell planetari que ha afectat com mai havia passat la nostra forma de vida. Molt sovint els nostres joves viuen aquesta situació sense entendre del tot les raons i abast del que està passant. Com podem des de l'escola ajudar-los a entendre el que està passant d'una forma activa i directa? Podem involucrar-los amb activitats que combinin diferents punts de vista STEAM?

Aquesta activitat de programació en Scratch és una simulació del procés d’infecció sobre un grup d’individus d’un virus similar al coronavirus que provoca la malaltia COVID-19. Per fer-ho utilitzarem un algoritme basat en intel·ligència artificial d’eixams, programant el comportament d’un individu i fent interactuar grups de clons seus en un entorn variable. El projecte es desenvolupa de forma progressiva des de 1r d'ESO, on els alumnes simulen la infecció dins de petits grups bombolla, a 2n d'ESO s'amplia a una visió global del planeta, incorporant noves variables de mobilitat a 3r d'ESO. Finalment es proposa la visió més complexa d'una ciutat als alumnes de 4t d'ESO, afegint nous comportaments i estats als individus, i diferents espais d'interacció entre ells.

El projecte es presenta buscant el paral·lelisme amb l'entorn científic actual, on els investigadors, tot seguint el Mètode Científic, plantegen hipòtesis sobre la transmissió de la malaltia, però per validar-les necessiten eines proporcionades pels enginyers, que les desenvolupen aplicat el Procés tecnològic.

STEAM: la clave está en la colaboració.

Els científics plantegen hipòtesis, els enginyers proporcionen les eines, els matemàtics interpreten els resultats, i els artistes ajuden a divulgar-les.

Durant la pandèmia causada per la COVID-19 molts científics es plantegen hipòtesis sobre la propagació de virus i quines poden ser les accions adequades per evitar la seva expansió:

  • Les limitacions de mobilitat ajuden a reduir l'expansió.

  • L'ús de màscares redueix la possibilitat d'infecció.

  • Els espais de convivència aïllats (bombolles de convivència) redueixen la seva expansió.

  • La reducció de contactes socials ajuden a controlar la seva expansió..

Per validar moltes d'aquestes hipòtesis dels científics no poden realitzar experiments reals per aquesta raó necessiten eines de simulació que els ajudin a donar validesa o entendre com es propaga la pandèmia.

Els encarregats de crear aquestes eines de simulació són enginyers que programen aplicacions informàtiques seguint les instruccions dels científics. I els matemàtics especialitzats en estadística els ajuden a entendre els resultats de les simulacions.

Aquestes eines també poden servir per divulgar els descobriments aconseguits i fer-los arribar a el públic no entès, però han de ser dissenyats aplicant criteris artístics de manera que el resultat sigui atractiu i comprensible.

Tots junts ho aconseguirem.

Carlos García Macias , Professor de tecnologia y robòtica a l'Escola Garbí Pere Vergés Badalona (Barcelona)