Helpdesk Jr.

Een project in het kader van het Samsung Smart Education-programma

Iedere school heeft ze in huis: leerlingen met kennis van en interesse in de digitale wereld. Slimme scholen maken gebruik van deze leerlingen, bijvoorbeeld door ze een helpdesk te laten vormen voor vragen op het gebied van ict. In het project Helpdesk Jr. onderzoeken we samen met leerlingen en leerkrachten hoe een Helpdesk Jr. succesvol kan worden ingericht. Het project is onderdeel van het Samsung Smart Education-programma.

In een Helpdesk Jr. bieden leerlingen hulp bij het gebruik van ict door leerlingen en leraren. Aanleiding kan zijn dat de school overstapt op laptops of tablets of wil versnellen op digitale vaardigheden. Indien dat passend is, kunnen ook 'klanten' bediend worden uit de omgeving van de school. De leerlingen gaan bij voorkeur verder dan alleen antwoord geven op praktische vragen. Een Helpdesk Jr. kan ook ingezet worden om digitale bronnen (filmpjes, presentaties) te maken, te adviseren bij de aanschaf van materialen enzovoort.

Skills

Voor de betrokken leerlingen kan het werken in een Helpdesk Jr. een ‘boost’ geven aan hun ontwikkeling. Ze krijgen niet alleen ruimte om zich op hun interessegebied (ict) te ontwikkelen, maar werken ook aan hun werknemers-/sociale vaardigheden. Bovendien worden ze gezien in waar ze goed in zijn. Ervaring op scholen die al met een vergelijkbare opzet werken laten dit zien.

Drempelverlagend

Met een Helpdesk Jr. worden leerkrachten gestimuleerd om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Ze durven meer en voelen zich ondersteund bij de voorbereidingen van digitale activiteiten. Een Helpdesk Jr. kan daardoor als katalysator werken voor innovatie in het gebruik van digitale middelen. Mogelijke bijvangst is dat een school positieve aandacht kan genereren bij ouders en de omgeving.

Al een helpdesk van leerlingen op je school?

We horen graag je ervaringen.

Contact:

Erno Mijland (projectleider)

ernomijland@bco-onderwijsadvies.nl of (06) 24 23 22 09