Bernat Martorell

BIOGRAFIA:

(Sant Celoni, 1390-Barcelona, ​​1452) Pintor i miniaturista. Se sap que va ser fill d'un carnisser de Sant Celoni i que va tenir un taller de pintura al carrer Regomir de Barcelona, ​​el més concorregut des de la mort de Lluís Borrassà fins a l'aparició de Jaume Huguet.
Va treballar per gremis, corporacions i institucions religioses i no va rebre, en canvi, encàrrecs regis. La seva ocupació fonamental va ser la pintura, però no va menysprear tasques menors, com la decoració de teles o la realització de models per a vi
tralls.
Va ser, a més, un excel·lent miniaturista, que va deixar, entre altres obres, un delicat Llibre d'hores. El retaule de Púbol és una obra que s'emmarca en el gòtic internacional i correspon al període de maduresa de l'artista.
Sense abandonar mai els cànons de el gòtic internacional, Martorell va incorporar en algunes de les seves creacions posteriors trets franc-flamencs, com la fantasia i la riquesa descriptiva; aquesta última confereix un singular atractiu a el retaule de la Transfiguració de Barcelona, ​​una de les seves obres més admirades.
Entre les seves obres restants, la més destacada és el retaule de Sant Jordi (dispers en l'actualitat), en el qual dóna mostres d'un lirisme extraordinari.

Obres al MNAC de Barcelona:

Cliqueu les imatges per saber-ne més.

Retaule dels Sant Joans

Martiri de Santa Eulàlia

Retaule de Sant Vicenç

Martiri de Santa Llúcia a la foguera

Sant Miquel, martiri de Santa Eulàlia i Santa Caterina.

Sant Esteve