Kirjastojen lisääminen & hallinta

Kirjastot tarjoavat helposti käytettäviä komentoja monimutkaistenkin asioiden hallintaan. Esimerkiksi LCD-näytön käyttäminen olisi hidasta, jos joka kerta pitäisi miettiä millainen bittijono mistäkin IO-portista näytölle olisi lähetettävä ja muistaa tehdä kaikki muutkin laitteen tarvitsemat toiminnot. Paljon helpompi on käyttää esim. LiquidCrystal (tai LiquidCrystal_I2C) -kirjaston tarjoamaa print("Hei Maailma!") -komentoa.

Ajantasaisimmat viralliset ja kattavat ohjeet (englanniksi):

https://www.arduino.cc/en/Guide/Libraries

Arduino IDE:ssä kirjastojen hallinta löytyy "Sketsi" > "Include Library" -valikosta:

"Include Library" -valikon kautta voit lisätä koodiisi suoraan käytettävissä olevia kirjastoja (lisää #include <Kirjasto.h> -komennon koodin alkuun). Jos olet ladannut netistä uuden kirjaston .zip -paketoituna, voit lisätä sen helpoiten koneellesi valitsemalla "Add .ZIP Library" ja valitsemalla lataamasi tiedoston.

"Manage Libraries" kohdasta voit selata asennettuja kirjastoja, poistaa tai päivittää niitä, tai asentaa uusia.

Type -valikolla voit suodattaa listausta ja hakupalkilla hakea haluamaasi.

Klikkaamalla kiinnostavaa kirjastoa, kohdan oikeaan reunaan ilmestyy "Install"-nappi ja mahdollisesti valikko eri versiovaihtoehdoista.

Voit myös manuaalisesti tuoda (tai kirjoittaa omia kirjastoja) tallentamalla ne Arduino-hakemistosi alle kansioon "libraries". Myös .zip tiedostoista tuodut kirjastot tallentuvat tuohon kansioon. Käännös vaiheessa, jos kääntäjän saatavilla on kaksi samannimistä kirjastoa, valitsee kääntäjä aina omassa "libraries"-kansiossasi olevan kirjaston (ts. käyttäjän itse tuomat tai kirjoittamat kirjastot ovat ensisijaisia).


Kirjastot tuovat mukanaan myös esimerkkiohjelmia, joista voit tutkia miten kutakin kirjastoa käytetään koodissa. Esimerkkiohjelmat löydät "Tiedosto" > "Esimerkit" -valikosta "Examples from Libraries"-alakohdan jälkeen. Esimerkki ohjelmilla kannattaa ensin testata, että kirjasto ja käyttämäsi osat toimivat. Joissain tilanteissa, esim. I2C:llä liittyvillä ohjaimilla, koodin alussa oleviin asetuksiin täytyy muuttaa omaan komponenttiisi liittyvät tiedot, esim. I2C-osoite.


Tutustu lisää Arduinon virallisista ohjeista: https://www.arduino.cc/en/Guide/Libraries