Informa/informa't - Benestar emocional i salut mental 

En aquest apartat es recullen recursos nacionals i internacionals que ofereixen informació sobre salut mental i benestar emocional amb finalitat educativa i formativa. També s’inclouen programes, guies, informes, eines en línia, etc. que ofereixen informació sobre  temàtiques diverses (ansietat, depressió, prevenció risc de suïcidi, etc.), i que no es poden catalogar dins d’una temàtica específica.

@croquetamental. Guía práctica para la salud mental de los jóvenes

Proporciona informació sobre salut mental incorporant FAQs.


Per a joves, docents i famílies

Abre tu mente en modo positivo 

Orientada a la prevenció en problemàtiques de salut mental.

Eina enfocada a ajudar als pares, mares i docents a augmentar el benestar psicològic i emocional dels joves. Aporta informació sobre la salut mental dels i les joves i factors associats com l'assetjament escolar, les relacions d'amistat o les relacions de parella. Inclou informació sobre hàbits de vida i oci saludables, com detectar possibles problemàtiques de salut mental i quins recursos de suport s'ofereixen en l'àmbit sanitari, educatiu i social.


Per a docents i famílies.

Acción tutorial para la promoción de la salud mental en el ámbito educativo. Junta de Extremadura 

Eina per a la millora de l’educació i gestió emocional en la infància i posteriorment en l’adolescència, en aspectes intra i interpersonals (autoestima, empatia, control emocional…) fonamentals per als processos d’ensenyament i aprenentatge. 

Orientada a la Promoció de la Salut Mental a les aules, centrant-se en les actuacions des de l’àmbit educatiu (des d’Educació infantil a l’Educació Secundària i Formació professional). 


Per a docents.

Activa't per la salut mental

Pretén que les persones amb problemes de salut mental, o risc de patir-ne, i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut, actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida.

La web ofereix una biblioteca de salut mental que dóna accés a recursos sobre salut mental general (suport i acompanyament, drets, infants i joves, etc.)  i temàtiques específiques (soledat, prevenció del suïcidi, autolesions, drogues…). 


Per a joves, docents i famílies.

Adolescents.cat

Destinat als joves de Catalunya. Inclou un recull de notícies relacionades amb els interessos dels adolescents (ídols, estudis, ambient, diversió…) i disposen d’un fòrum anònim de consultes on experts en les àrees assessoren sobre sexualitat i parella, comunitat, salut emocional, salut general, etc.


Per a joves.

InstagramFacebookTwitterYouTube

Adolescencia acompañada. Sara Desirée Ruiz 

Educadora social i escriptora que, des de les xarxes socials,  ajuda els adults a acompanyar i comprendre l’adolescència.  Al perfil d’Instagram hi ha idees i informacions útils. En paral.lel, a la seva pàgina web es pot demanar consulta individual, comprar els seus llibres o accedir a les seves formacions.


Per a docents i famílies.

InstagramTwitterFacebook

Digitas. Recursos para abordar problemas emocionales en adolescentes y jóvenes 

Inclou recursos contrastats i basats en l'evidència sobre el trastorn d'ansietat social i per extensió altres trastorns emocionals, donada l'alta comorbiditat existent entre ells. Ofereix contingut en diferents plataformes (web, pòdcast, vídeos, blog, etc.) sobre temes de salut mental que afecten els adolescents i joves.

Projecte finançat pel Ministerio de Economía, Industria y Competitividad, Ministerio de Ciencia, Innovación  y Universidades, la Agencia Estatal de Investigación y Fondos FEDER i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR.


Per a joves, docents i famílies.

InstagramTwitterYouTubeFacebook

Fil a l'agulla

Treballen per la prevenció i l'atenció de totes les formes de discriminació amb infants, joves, mestres, educadores i famílies. També té un apartat de recursos i un altre amb diverses formacions que ofereixen per a l’àmbit educatiu.


Per a docents i famílies.

InstagramTikTokTwitter

Health for teens 

Inclou recursos contrastats i basats en l'evidència sobre el trastorn d'ansietat social i per extensió altres trastorns emocionals, donada l'alta comorbiditat existent entre ells. Ofereix contingut en diferents plataformes (web, pòdcast, vídeos, blog, etc.) sobre temes de salut mental que afecten els adolescents i joves.

Projecte finançat pel Ministerio de Economía, Industria y Competitividad, Ministerio de Ciencia, Innovación  y Universidades, la Agencia Estatal de Investigación y Fondos FEDER i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR.


Per a docents i joves entre 11 i 19 anys. 

InstagramYouTube

Henka: Creixent en benestar emocional

Henka és un programa que promou el benestar emocional, amb accions que reforcen la resiliència, per prevenir l’aparició de problemes de salut mental, en persones adolescents i joves d’entre 12 i 25 anys i el seu entorn: els centres educatius, les seves famílies i la societat.

Ofereix diferents programes: 

Henka Ciutadania pretén promoure un canvi en la manera com tota la comunitat considera l’adolescència i aborda els problemes de salut mental d’adolescents i joves.

Henka Centre Educatius pretén capacitar els professionals de l’educació i les famílies per promoure accions que fomentin el desenvolupament de les habilitats socioemocionals que fan als adolescents més resilients.

BeHenka pretén crear una comunitat on es comparteixin experiències en la cura de les emocions i benestar emocional. Generació resilient. #BeHenka

Programa impulsat per Sant Joan de Déu de Barcelona Hospital  i Zurich Foundation.  


Per a joves, docents i famílies.

iFightDepression 

És una eina online d'autoajuda desenvolupat per la European Alliance Against Depression dirigit a persones amb depressió lleu o moderada per a que aprenguin a autogestionar els seus símptomes. Hi ha informació específica per a joves i també sobre com donar suport com a familiar, docent o amic/ga. Inclou un programa d'autoajuda al qual et pots registrar si el teu professional sanitari de referència te'l recomana.  Es pot consultar en 12 idiomes.


Per a joves, docents i famílies.

InstagramTikTokTwitter

Joves de Barcelona

L’edita l'Ajuntament de Barcelona i inclou diferents activitats formatives o lúdiques de temàtiques d'interès per joves, entre els temes oferts destaquen salut física i emocional.


Per a joves.

Spotify

La Edad de la Ira | Podcast sobre salut mental en adolescents 

Amb assessorament psicològic. Promou l’intercanvi d’experiències i reflexions sense cap tipus de tabú en temes imprescindibles per a les noves generacions com; la salut mental, la identitat de gènere, l’orientació sexual, les xarxes socials o l’amistat. Fet per i per a joves.


Per a joves de 14-17 anys. 

MenteScopia Salud Mental   

Pretén divulgar informació sobre trastorns mentals i la seva prevenció a través de les plataformes i xarxes socials que solen fer servir els i les joves (Instagram, TikTok…). Projecte impulsat pel Ministerio de Ciencia e Innovación i desenvolupat pel Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM).


PsyNal (Grupo de Psiquiatría Traslacional del Hospital Virgen del Rocio, l’Instituto de Biomedicina de Sevilla), amb la col·laboració de la FECYT - Ministerio de Ciencia e Innovación.


Per a joves, docents i famílies.

Instagram

MIND-U: Proyecto de prevención de problemas de salud mental en jóvenes

Elaborada per professionals especialistes en salut mental del Parc Taulí de Sabadell que proporciona informació sobre salut i salut mental amb l'objectiu que els i les joves puguin fer-se càrrec del seu benestar físic i mental. Inclou informació sobre recursos comunitaris i un botó d’alerta.


Per a joves, docents i famílies.

InstagramTikTok

Poco a poco y buena vibra

De manera relaxada i informal, parla sobre els problemes amb la salut mental i emocional que apareixen en la vida quotidiana.


Per a joves.

InstagramSpotify

Por si las voces vuelven

Còmic, presentador i escriptor que parla amb diferents persones sobre els seus problemes amb la salut mental i les maneres d’afrontar-los. En primera persona, presentador inclòs. 


Per a joves.

Programa de benestar emocional “Benestar per estar bé”

Acompanya els i les professionals de l'educació per dotar-los d'eines per promoure i millorar el benestar emocional de l'alumnat. A la pàgina del programa hi ha una infografia per a les consultes. 


Per a docents.  Equips directius, tutors, docents i altres professionals del cicle superior d'educació primària, ESO i ensenyaments postobligatoris.


Programa XarXaJoves

Acompanyament integral per a joves amb problemes de salut mental de 16 a 25 anys i les seves famílies que pretén oferir suport a la persona en aquelles fites que es vulgui plantejar: estudis, treball, oci saludable, vinculació amb la xarxa, etc.

Es desenvolupa a cinc territoris: Barcelona Ciutat, Barcelonès Nord, Lleida, Cornellà de Llobregat i Terrassa.


Per a joves de 16 a 25 anys i famílies.

InstagramYouTubeTwitterFacebook

Salut Mental Catalunya

Recull de guies i recursos per a l’acompanyament i suport d’infants, adolescents i joves en diverses situacions i problemes de salut mental i benestar emocional. Elaborades per Salut Mental Catalunya i altres entitats. A continuació hi ha l'enllaça a algunes d'aquestes guies. 


Per a docents i famílies

1- Guia de suport. Pel benestar d’adolescents i joves

(SMC i Fundación Probitas)

Guia amb recomanacions per a la promoció del benestar emocional i l’acompanyament a adolescents i joves.

2- Recomanacions per a l’actuació en situacions de crisi en salut mental en adolescents i joves

(SMC, Fundación Probitas i UTCCB-UAB)

Hi ha 5 guies breus per a l'actuació en les següents situacions:

3- Radiografia “La situació de la salut mental en el jovent català” 

(Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i Federació SMC)

Imatge real  sobre quina és la salut mental del jovent català, de quins problemes afronta, d’on es troben les causes, etc. per avaluar les intervencions actuals. 


4- Guíes de navegació per a mares, pares i altres figures que acompanyen a infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental.

(Federació SMC)

Guies temàtiques sobre l'aïllament, les autolesions, les situacions de tensió i conflicte en infants, adolescents i joves, així com de la xarxa de salut mental. 

SpotifyYouTubeInstagramTikTok

Somos Estupendas

Es tracten les temàtiques més demandades en l'àmbit de la salut mental, en converses amb convidats de diferents àmbits, des de creadors de contingut, psicòlegs, mestres, experts…

A YouTube inclou experiències de persones famoses amb problemes de salut mental. #noestamoslocas


Per a joves i docents.

InstagramYouTubeTwitterFacebook

SOM salut mental 360 

Inclou recursos, blogs, monogràfics, experiències en primera persona, etc., tot relacionat amb la salut mental. Temàtiques com: adolescència, dones, prevenció del suïcidi, drogues, mites, drets, etc.


Per a joves, docents i famílies.

Solidaritat. Campanya de sensibilització en salut mental

Per a joves, docents i famílies.

La campanya de sensibilització inclou diversos programes:

1.  #JOHOCANVIOTOT: 

Vinculat a l’estigma en salut mental.

 2. I tu, discrimines?

Inclou instruments d’avaluació per revisar com es parla sobre salut mental i quins estereotips es mostren quan s’interactua amb persones amb problemes de salut mental. També ofereix un apartat sobre Microdiscriminacions, amb exemples d’actituds quotidianes que perpetuen la vergonya o la simptomatització a l’hora de relacionar-nos amb la salut mental.

 3. #NOalCiberbullying 

Campanya de sensibilització, basada en una app mòbil, que pretén combatre les diferents formes d’assetjament que pateixen els joves a través de la tecnologia.

4. Desfent-Nusos 

Documental a partir de set converses íntimes i personals sobre la vida i el món vistos per set joves que pateixen algun tipus de problema de salut mental.

5. La vida mateixa 

Mostra diverses situacions d’exclusió social per trencar amb els estereotips i ajudar a combatre’ls.

Solidaritat. Acció Solidària Salut Mental

El programa inclou el recurs “Voluntariado en Salut Mental. Cuadernos formativosamb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de la salut mental i oferir informació sobre salut mental, els diferents trastorns mentals, la xarxa de serveis de salut mental i hospitalització.   


Per a docents i famílies.

Link

Strong Young Minds

Eines i recursos per a l'educació en salut mental per a adolescents.

Projecte col·laboratiu enfocat a la innovació educativa, dissenyat per cinc organitzacions d’Islàndia, Espanya, Portugal i Rumania, en les àrees de salut mental i educació, i amb el suport del   programa Erasmus + de la Comissió Europea.


Per a joves i docents.


The Mental Health & High School Currículum Guide

Programa d'alfabetització en salut mental que s'està duent a terme en els centres d'educació secundària del Canadà.

El manual del programa (que inclou activitats, fitxes, informació per usar directament) està disponible en diversos idiomes (castellà inclòs). 

Addicionalment, la versió en anglès permet accedir a altres materials del programa mitjançant un enllaç i una contrasenya específica disponible en la segona pàgina del manual. Aquesta contrasenya també permet veure vídeos i accedir activitats específiques de cadascun dels mòduls.


Per a joves i docents.