Comunicats

Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou recullen les propostes de pacificació de la NII de Recuperem Baix Maresme però només Premià es compromet a obrir-la els caps de setmana

Recuperem Baix Maresme ha manifestat en diverses ocasions la necessitat de la pacificació de la NII al seu pas pel Maresme i la seva preocupació per la dilatació en el temps, la forma com s’està portant a terme el projecte i el contingut dels primers dissenys que es van veure al llarg del curs passat.


Per tot això, aquest mes de juny vam enviar una proposta de moció a tots els grups municipals amb representació als ajuntaments dels pobles de mar del Baix Maresme. La moció, titulada “Obrim la NII”, proposava diversos acords en relació a com ha de ser la pacificació d’aquesta via i també instava als ajuntaments a organitzar un tall de trànsit a la carretera, i per tant d’obertura per a les persones, com a mínim un cap de setmana al mes.


Les mocions aprovades a Premià de mar, Vilassar de mar i al Masnou recullen els 4 punts que RBM sempre ha marcat com imprescindibles per a poder parlar d’una veritable transformació de la NII en una via pacificada:


  • Carril Bici del Maresme, segregat en calçada, cantó muntanya i d’ample suficient.

  • Ampliació de voreres, places i parcs colindants amb l’actual N-II.

  • Reducció de 4 a 2 carrils pel trànsit motoritzat, un per sentit. Amb prioritat per línies de bus urbà i interurbà.

  • Punts intermodals davant de les estacions de tren de rodalies, que facilitin la combinació de diferents modes de transport.


Les posicions d’ERC, PSC i JCX han estat diferents en cada cas, i només a Premià de Mar partits molt allunyats ideològicament han estat capaços de posar-se d’acord en un tema clau per al futur de la comarca i que hauria d’estar per sobre de lluites partidistes.


  • A Premià de Mar la moció va ser presentada conjuntament per la Crida, En Comú Podem, ERC i el propi govern municipal, JxC, i es va aprovar amb les abstencions de PSC i C’s.


  • A Vilassar de Mar, va ser presentada únicament per Babord, i inicialment rebutjada amb els vots en contra del PSC i les abstencions de C’s, JxC i el govern, ERC-GxV. Aquesta votació donava lloc a un empat que es va resoldre després de retirar l’acord d’organitzar el tall mensual, condició de l’equip de govern per votar favorablement a la moció.


  • Al Masnou es van presentar dues mocions: una de Fem Masnou i l’altra del PSC i ERC,que es van aprovar finalment com a declaració institucional però excloent el punt dels talls com a Vilassar de mar.


Des de Recuperem el Baix Maresme celebrem que s’hagin aprovat aquestes mocions i esperem veure’n els primers resultats aviat. Al mateix temps, lamentem que encara hi hagi grups que no apostin per la pacificació d’una via que afecta greument el dia a dia de tothom en termes de seguretat, contaminació i soroll, i que dificulta la connexió entre municipis veïns o dels municipis amb el seu litoral.


Lamentem també que entre els governs municipals, només el de Premià ha acceptat organitzar els talls abans que comencin les obres, tot i que sense especificar ni quan ni com es produiran. Seguirem demanant apertures regulars de la carretera, ni que sigui bimensualment, ja que són necessàries per prendre consciència de tot l’espai que la ciutadania està perdent cada dia de forma injustificable, per crear la cultura de gaudi d’una via, laNII, fins ara destinada exclusivament als vehicles a motor, i per accelerar, així, el procés de pacificació, amb la participació de tothom.


Reivindiquem que una transformació tan important de la mobilitat de la comarca hauria d’incorporar a la ciutadania de forma prioritària. La informació principal que hi ha sobre la pacificació de la NII es produeix entre administracions, així que només a través d’aquestes fonts i de la poca informació que publiquen els mitjans de comunicació sabem que la licitació de l’obra no es produirà fins a finals de 2023. Pensem que aquests terminis són massa llargs, la qual cosa significa que no s’alliberarà espai fins al 2024-2025 i per això demanem accelerar algunes accions d’aquest projecte, com el carril bici del Maresme, de forma més ràpida a través d’actuacions urbanisme tàctic.


Finalment, però no menys important, cal promocionar i potenciar de forma urgent, la línia C10 d’autobusos que creua la comarca de l’Hospital de Mataró fins el Besòs i augmentar la freqüència i la capacitat de trens a la R1.


Per debatre tot això, demanem un acte públic al setembre on els màxims responsables de la Generalitat, el consell comarcal i els ajuntaments expliquin l’estat del projecte i que la ciutadania hi pugui fer aportacions. Oferim als ajuntaments suport i col.laboració per organitzar tallers d’urbanisme participatiu. Entenem que la pacificació de l'NII ha de servir per vincular els pobles entre ells sense que es desvinculin d'ells mateixos.

Finançament per la pacificació de la NII per aquest 2022? Fem-ho bé, en obert i amb rapidesa!

El passat dilluns 20 de novembre s’anunciava un acord que contempla la incorporació d’una partida de 40M€ per la pacificació de la N-II al Maresme, als pressupostos de la Generalitat per l’any 2022. Aquell mateix dia, el Departament de Territori publicava un comunicat anunciant l’inici de la pacificació de l’N-II en el tram del Baix Maresme, entre Mataró i Montgat, amb la licitació de la redacció del projecte constructiu per aquest tram. Dies abans, sortia la notícia que el Ministeri de Transport i Agenda Urbana preveia dedicar 49M€ dels fons #NextGenerationEU a la pacificació de la N-II.


Des de Recuperem el Baix Maresme constatem que aquestes notícies obren l’oportunitat de què la pacificació de la N-II, un reclam que ve de lluny, pugui ser una realitat aquest 2022. Per això volem fer un seguit de consideracions perquè el projecte que s’ha de portar a terme aquest 2022 respongui a la necessitats de:

  • Recuperar espai públic per la ciutadania en l’espai que actualment ocupa la N-II.

  • Resoldre el problema de connectivitat interurbana a peu i en bicicleta i patinet entre els pobles del Maresme.

  • Incrementar l'ús de transport públic amb rodalies i xarxes de bus creant espais d'intermodalitat entre tots els modes de transport.

  • Integrar el nou espai a les necessitats dels municipis.


Per tot això, considerem imprescindible que el nou projecte contingui aquests punts:


  • Carril bici del Maresme. Ha de ser el nou eix ciclable per unir tots els municipis del Litoral Maresmenc, integrat a la xarxa EuroVelo 8. Ha de tenir una amplada pensada per la mobilitat diària i no pel passeig puntual, i per això s’ha de situar en calçada i no en vorera. Ha d’estar situat a la banda del poble i no del mar (tal i com s’ha arribat a plantejar), per tal d’integrar-lo i fer-lo permeable a la població dels municipis i a les seves xarxes ciclables (per exemple, amb l’anella ciclista de Mataró). En resum, ha de ser accessible per a la gent, amb entrades i sortides que en facilitin l’ús.


  • Reduir a únicament 2 carrils pel trànsit motoritzat, un per sentit, enlloc de trams amb 3 carrils (com s’ha arribat a plantejar). Amb prioritat per línies de bus urbà i interurbà. Replantejar les rotondes existents a la via, permetent a vianants i bicicletes creuar-les pel mig per poder seguir un traçat recte, reduint-ne la mida o eliminant-les si s’escau.


  • Ampliació de voreres, places i parcs colindants amb l’actual N-II. Creació passos subterranis accessibles fins el passeig marítim


  • Ha de preveure la creació de punts intermodals davant de les estacions de tren de rodalies. Amb parades de bus intercanviador, que permetin la combinació de tren i bus interurbà amb les xarxes de bus urbà, aparcaments de bicicletes segurs i amb alta capacitat, i convertir en plataforma única els trams de calçada que toquen les estacions, per tal de facilitar-ne l’accessibilitat.


Finalment, demanem celeritat i transparència a les nostres institucions per no deixar perdre l’oportunitat que suposa disposar d’aquest finançament. Per això, és important que no es demorin els tràmits i que es presentin a les diferents instàncies, començant per Comissionat del Maresme i els ajuntaments. Fent-ne coneixedors i partíceps a tots els grups polítics, moviments socials i, sobretot, a la ciutadania.


La pacificació de la N-II suposa una oportunitat per disminuir la contaminació i avançar cap a un nou model de mobilitat que cohesioni la comarca i ens faci ser resilients front el canvi climàtic.


El que es faci ara condicionarà les opcions dels habitants de la comarca per a les properes dècades i, per això, la ciutadania n’ha de tenir coneixement i ha de poder participar més enllà del que es decideixi en despatxos tècnics i polítics. Exigim transparència i diàleg amb els moviments socials implicats.


Fem-ho ja i fem-ho bé!

El projecte de pacificació de la NII al Masnou: una oportunitat perduda?

El passat dijous, 16 de setembre, l'ajuntament del Masnou ha presentat la seva proposta de pacificació de l'espai que actualment ocupa la NII al seu pas pel municipi (enllaç). Celebrem la proposta com una resposta, en part, a les mobilitzacions que hem estat duent a terme tots aquests mesos i l'assistència aclaparadora de la ciutadania en cada una d'elles.

No obstant això, observem que la proposta, tot i ser un bon pas endavant en la bona direcció, és poc ambiciosa i segueix caient en el parany del "cotxecentrisme". Ens inquieta veure com l'espai al cotxe pràcticament no es redueix, mantenint en alguns trams 3 carrils de circulació per cotxes i motos. A més a més, observem com la proposta inclou un carril bici estret i situat a la vorera, on creiem pot caure en clar conflicte amb el vianant. Tampoc sembla ser el carril bici que ha de convertir-se en l'eix ciclable per unir tots els municipis del Baix Maresme entre Montgat i Mataró ni sembla complir els estàndards mínims que un EuroVelo requereix.

Demanem a l'ajuntament del Masnou que sigui més valent, aposti de debò per democratitzar l'espai que ara mateix ocupa la NII (que s'està convertint en l'autopista B del Maresme) i comenci ja a executar el canvi amb mesures ràpides d'urbanisme tàctic que permetin començar a imaginar com ha de ser l'espai recuperat.

Finalment, animem a la resta d'ajuntaments (Montgat, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar) a que facin ja les seves propostes de pacificació de la NII i les consensuïn entre si i amb la ciutadania, de forma que puguem aviat gaudir d'un front maritim més amable, més segur, més net i més verd.

Ara o mai! Pacifiquem la NII

La fi del peatge a l’Autopista C-32 suposa una oportunitat per la pacificació de la N-II i la mobilitat sostenible que no podem deixar escapar.

El proper dimecres 1 de setembre s’alliberen alguns peatges a Catalunya, entre ells el de la C-32 al seu pas pel Maresme. Com diu la PTP, el model de peatges vigent fins ara, de naturalesa privada i orientat únicament al lucre de la concessionària, Abertis, era un sistema injust que ha generat un greuge territorial per a la nostra comarca. Per tant, celebrem l’aixecament del peatge i reconeixem el treball de la ciutadania organitzada per assolir aquest objectiu. No obstant aquesta nova situació comporta un seguit de riscos, el més important dels quals és que l’alliberament del peatge suposi un increment de la mobilitat motoritzada d’ús privat en totes les vies, incloses les urbanes i les interurbanes en els nostres municipis.


Des de Recuperem Baix Maresme creiem que no ens podem permetre augmentar el trànsit contaminant, en un context d’emergència climàtica. Alhora creiem que la dimensió “nacional” de la NII és obsoleta i que cal reconvertir-la en una avinguda, un passeig o un “Camí Ral” pacificat per cosir bé les comunicacions entre municipis veïns. És el moment de desmantellar les autopistes urbanes.


Per això exigim actuacions immediates a la NII per reduir de 4 a 2 els carrils per als cotxes i, en l’espai pacificat, la creació d’un carril bici de Badalona a Mataró, i alhora millores reals i efectives en el transport públic, bus i tren, a la nostra comarca, que passen per la creació de punts reals d’intermodalitat a les estacions de tren amb més oferta de bus entre els municipis de 1a i 2a línia de costa, a més d’augmentar l’espai públic per a vianants.


Sabem d’estudis previs i consultories encarregades tant des de la Generalitat com del Comissionat de Mobilitat del Maresme per començar a pacificar la NII. Demanem més transparència i participació real de la ciutadania, tant en l’escala municipal com en la comarcal. Les informacions que circulen no es corresponen, de moment, a cap projecte i, per tant, no tenim cap garantia que es tradueixin en beneficis per a les persones a curt i mig termini. En canvi, ens preocupa que prevalguin els plans per incrementar els accessos a les autopistes, prioritzant unes infraestructures viàries per la minoria que va en vehicle motoritzat enlloc de les actuacions que poden beneficiar a tothom


Lamentem la falta de voluntat política i de planificació de les administracions que han permès arribar a la data d'alliberament del peatge sense els deures fets. Per això, no podem esperar més per aplicar els canvis necessaris i exigim que es comenci a actuar aquesta tardor, si cal amb urbanisme tàctic, ampliant les zones per a vianants per a desplaçar-se entre municipis amb suficient seguretat, mentre es redacta el projecte constructiu del carril bici del Baix Maresme per tal que durant el pròxim 2022 pugui ser una realitat.


La pacificació de la NII no pot quedar supeditada a la construcció de nous accessos a la C32 que facilitin el trànsit contaminant, sense alternatives sostenibles.


Les mobilitzacions que fa més d’un any estem portant a terme continuaran a partir de l'octubre amb ocupacions pacífiques de la N-II, bicicletades i manifestacions on compartim les nostres reivindicacions.


Perquè no perdem de vista quins han de ser els objectius de fons:

- Recuperar espai públic per a les persones en una comarca densament poblada.

- Substituir desplaçaments contaminants que avui es fan amb cotxe per desplaçaments més nets amb bicicleta, transport públic i patinet.

- Resoldre la manca de connexions a peu i en bicicleta entre els municipis del Maresme.


“Ara o Mai, Pacifiquem la NII”. Impulsem la recollida de signatures, també en línia per Internet, per aconseguir una comarca més saludable, lliure de contaminació i d’accidents. El Baix Maresme necessita recuperar espai públic i vol un futur amb noves formes de mobilitat, més netes i saludables que reduexin emissions. L'emergència climàtica no és una entelèquia, és una condemna pels nostres fills i nets, que s'ha d'evitar. Fem-ho des de la nostra comarca!


Resposta de Recuperem Baix Maresme al comunicat conjunt dels alcaldes de Premià de Mar, El Masnou, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar sobre la futura configuració de l’N-II pacificada - 7/3/2021

Això és la N-II: un drama per la nostra salut i per la del planeta, un drama per l’urbanisme i un drama per la mobilitat. Des de fa uns mesos, Recuperem el Baix Maresme ens hem mobilitzat per transformar la mobilitat de la comarca, actualment basada en el cotxe privat. Recollim així el relleu de molts moviments veïnals que ens han precedit, per aprofitar aquesta oportunitat històrica que suposa la fi del segrest de la C32.

Celebrem avui, doncs, el comunicat que han emès els 4 alcaldes del litoral baixmaresmenc per on passa la N-II: El Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar. Comunicat en què tots quatre reclamen a la Generalitat actuacions per pacificar la N-II, amb una aposta clara per la connectivitat amb bicicleta i per restablir l’espai per a vianants, així com que aquestes actuacions s'iniciïn de manera immediata. Celebrem també que s’inclogui la proposta aprofitar aquest espai, actualment envaït pels cotxes, per a fer activitats d’oci.

I no ho celebrem únicament perquè ho considerem apostes imprescindibles que donen força a les nostres demandes. Sobretot, ho celebrem perquè es demostra que mobilitzar-se al carrer serveix per portar endavant les reivindicacions de les veïnes i els col·lectius populars. Ho celebrem perquè, malgrat no es mencioni en cap moment, el comunicat recull, de vegades literalment, les nostres demandes.

D’altra banda, ens preocupa que aquest comunicat no sigui res més que això, un comunicat de bones intencions. I ens preocupa perquè, el passat 15 de desembre, vam entrar instàncies a tots quatre pobles demanant que s’obrís l’espai de la N-II un cap de setmana al mes per a l’ús i el gaudi de la gent, i no n’hem tingut cap resposta. En aquest sentit, instem als Ajuntaments de Vilassar de Mar, Premià de Mar, el Masnou i Cabrera a contestar-nos abans del 15 de març, data límit per a respondre, amb un calendari concret d’obertura ciutadana de la N-II. Des de Recuprem Baix Maresme, els oferim la nostra col·laboració per aconseguir aquesta fita.

Ens preocupa perquè els partits que governen aquestes institucions van posicionar-se en contra d’una moció que reclamava aquesta pacificació.

Com que tot això ens preocupa, mantenim la nostra mobilització per demostrar que cada cop som més les persones que volem transformar la mobilitat i Recuperar el Baix Maresme!