Recuperem el Baix Maresme

#AraoMai: Pacifiquem la NII


 • Recuperem espai públic per a les persones

 • Substituïm desplaçaments contaminants per desplaçaments més nets

 • Connectem a peu i en bicicleta municipis veïns del Maresme

Les nostres reivindicacions

Les reivindicacions que des de #RecuperemElBaixMaresme posem sobre la taula són:

 • Recuperar espai de la N-II per a caminar-bicicleta-transport públic. Pensem que cal guanyar, com a mínim 2 carrils de l’actual N-II. La transformació de la N-II permetria l’aparició d’un carril bici que connectaria de forma eficaç els municipis del baix maresme i l’ampliació de l’espai per a la gent. A més d’una reducció de la contaminació acústica i una millora de la qualitat de l’aire.

 • Transformar la mobilitat intraurbana dins els nostres municipis. Reivindicar eixos per vianants i bicicletes que connectin de nord a sud i d’est a oest els nostres pobles, la pacificació dels carrers i l’augment de les voreres, la creació de punts intermodals que facilitin la combinació de diferents tipus de transport i la millora de l’accés dels nostres pobles al litoral amb passos subterranis adaptats i accessibles per a tothom.

 • Incrementar la capacitat i la freqüència de la línia de tren de rodalies R1. Reivindicar una ampliació de la capacitat i la freqüència dels combois que circulen per la R1, per acabar amb la saturació amb que es troba la línia que utilitzen diàriament milers de maresmencs.

 • Recuperar els camins interurbans que connecten els nostres pobles a peu, en bicicleta o amb vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics). Allargar la connexió del passeig marítim que connecta la comarca amb Barcelona des de Premià de Mar fins a Mataró. Facilitar la comunicació per aquests mitjans entre els municipis del litoral (Vilassar de Mar, Premià de Mar i Masnou) i els de dalt (Cabrera, Cabrils, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià i Alella).

 • Impulsar l'autobús al Maresme. Incrementar la freqüència i les línies interurbanes a nivell de baix maresme, per exemple dels pobles de dalt a les estacions de tren, els bus llançadora cap a Barcelona i les diferents universitats i la inclusió d’un carril bus-vao prioritari a la C-32.

 • Recuperar el projecte de línia de tren orbital entre el Maresme i el Vallès Oriental pel túnel Mataró-Granollers.

Ens activem amb aquests objectius per donar resposta a les problemàtiques que compartim i per fer realitat el Baix Maresme que volem: lliure de fums, verd, viu i habitable. L’emergència climàtica i el nou escenari que suposa la COVID-19 ens obliguen a passar a l’acció. Sigues part del canvi!

#RecuperemElBaixMaresme

Problemàtica al Maresme

Els pobles del Baix Maresme som com illes, pràcticament incomunicades entre nosaltres per anar a peu i en bicicleta. La mobilitat al Baix Maresme està pensada pel cotxe i la moto, però no tenim vies clares pels vianants, bicicletes o vehicles de mobilitat personal com els patinets elèctrics. Exemples clars d’això són:

 • La N-II al seu pas pel Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar. La N-II és una autovia urbana que fa de frontera entre els nostres pobles i el mar. Una via que suposa la colonització del nostre litoral per part del trànsit rodat, amb les conseqüències a nivell de contaminació atmosfèrica i acústica, és a dir, a nivell de salut, que això suposa.

 • La manca i el mal estat dels camins interurbans que impedeixen una comunicació segura a peu i en bicicleta entre els diferents pobles del Baix Maresme.

 • La infradotació de la línia de tren rodalies R1 que requereix de més capacitat de transport de viatgers i de més freqüència horària, així com d’un canvi del model tarifari.

 • La manca d’alternatives de transport públic entre els nostres municipis i des dels nostres municipis cap a altres llocs.

Observem amb preocupació com, malgrat aquestes problemàtiques, els nostres municipis i les nostres institucions són incapaçes de coordinar-se de forma eficaç per donar-los-hi resposta, més encara en el context d’emergència climàtica i ambiental en el que vivim. Per això llancem la campanya #RecuperemElBaixMaresme, per organitzar-nos i lluitar juntes com a veïnes del Baix Maresme per una transformació de la mobilitat a la nostra comarca que ens permeti recuperar espai públic per a les persones i reduir la contaminació!

La campanya #RecuperemLaCiutat

Aquest mes de maig de 2020 va néixer la campanya #RecuperemLaCiutat. La situació de confinament provocada per la COVID-19 va suposar moments molt durs per a tots i totes, però, a la vegada, també va generar situacions inèdites: un descens significatiu del trànsit i la contaminació, la re-descoberta dels nostres entorns i espais naturals més propers i la necessitat de disposar de més espai públic per a poder mantenir la distància física que aquesta epidèmia ens imposa. Això ens ha permès imaginar la possibilitat de viure en uns pobles i ciutats amb menys fums i més habitables.

La campanya #RecuperemLaCiutat neix per demanar aquests canvis inajornables: transformar les vies de comunicació actuals per afavorir el transport públic i la mobilitat a peu i en bicicleta. En definitiva, recuperar espai públic per a les persones i reduir la contaminació en un context d’emergència climàtica.

Un grup de veïnes i veïns del Baix Maresme ens adonem que aquesta campanya és imprescindible al nostre territori, ja que compartim greus problemàtiques en relació a la mobilitat, l’espai públic i el medi ambient.