Πρόγραμμα ERASMUS+

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας σε πρόγραμμα ERASMUS+

Το 1ο Γυμνάσιο, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχει στην Κοινοπραξία του προγράμματος Erasmus+ και στο Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας KA121 του τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης 2023 με τίτλο: "Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Μαθησιακή Διαδικασία" και συντονιστή την ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας.

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας σε μαθητική κινητικότητα

με σχολείο της Πολωνίας


 Α) Υποδοχή σχολείου

         Το 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως μέλος Κοινοπραξίας σε Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Erasmus για τη Σχολική Εκπαίδευση με Συντονιστή Κοινοπραξίας την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει σε μαθητική κινητικότητα με σχολείο της Πολωνίας. Στο πλαίσιο της κινητικότητας αυτής, από τις 4/4 – 12/4 λειτούργησε ως σχολείο υποδοχής του σχολείου SZKOŁĄ PODSTAWOWĄ im. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO W KULESZACH KOŚCIELNYCH στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “SUCCESS=knowledge and experience” με αριθμό 2022-2-PL01-KA122-SCH-000096708 του εν λόγω σχολείου. Ένας από τους βασικούς στόχους, μεταξύ άλλων, ήταν η συζήτηση σε διακρατικές ομάδες της τρέχουσας κατάστασης στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης, ιδωμένες από την πλευρά των δύο χωρών. Πολλές από τις δράσεις που σχεδιάστηκαν ήταν προσανατολισμένες στην εκπλήρωση του στόχου αυτού μέσα από προβολή βίντεο, βιωματικών παιχνιδιών και προσομοιώσεων, συζήτησης, εικαστικών δημιουργιών και επισκέψεων σε επιλεγμένους φορείς.

         Συγκεκριμένα, την 1η μέρα, Πέμπτη 4/04/2024, το σχολείο μας υποδέχτηκε ομάδα 10 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών από την Πολωνία.  Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε και ομάδα μαθητών του σχολείου μας. Οι μαθητές των 2 χωρών συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι γνωριμίας, παρουσίασαν, με ποικίλα ψηφιακά μέσα, τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους, αποτύπωσαν σε χάρτινες αφίσες τους φόβους και τις προσδοκίες τους και επιδόθηκαν σε «κυνήγι θησαυρού» εξερευνώντας την παραποτάμια περιοχή της πόλης.

         Την Παρασκευή, 5/04/2024 ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ανέλαβε την ξενάγησή τους στην πόλη μέσα από την περιήγησή τους σε τοπόσημα στο κέντρο της πόλης με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής και ακολούθησαν δραστηριότητες στον χώρο του 1ου Γυμνασίου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ρομποτικής.

         Την Κυριακή 7/04/2024 η ομάδα των Πολωνών επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ξεναγήθηκε στην εικαστική έκθεση με τίτλο «Στάση Ζωής» που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο μουσείο.

         Η Δευτέρα, 8/04/2024, ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Πόλεμος-Ειρήνη». Με αφόρμηση βίντεο με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μαθητές αλληλεπέδρασαν με ποικίλους τρόπους: συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι προσομοίωσης, προβληματίστηκαν, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά με εικαστικές δημιουργίες σε υλική και ψηφιακή μορφή καταδικάζοντας με τα δικά τους μέσα τον παραλογισμό των πολέμων και βροντοφωνάζοντας το όνειρό τους για παγκόσμια ειρήνη. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε μαζί τους τις εγκαταστάσεις του ΟΞΙΦ, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αθλητές του ομίλου και να γνωρίσουν το άθλημα της ξιφασκίας. 

         Την Τρίτη 9/04/2024 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Πολωνίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα Μαθηματικών και Φυσικής στο εργαστήριο του σχολείου συμμετέχοντας ενεργά και οι ίδιοι στη διεξαγωγή πειραμάτων και να γνωρίσουν έτσι από κοντά ένα κομμάτι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Αναμετρήθηκαν ως προς τις γνώσεις τους σχετικά με την κουλτούρα της άλλης χώρας παίζοντας διαδραστικά κουίζ. Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας  και το απόγευμα έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλειο Γιαννάκη στο Δημαρχείο της πόλης όπου δέχτηκαν δώρα.

         Η Τετάρτη 10/04/2024 περιλάμβανε εξόρμηση στις φυσικές ομορφιές του νομού και συγκεκριμένα στην περιοχή των λιμνών της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας με τη συνοδεία μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου. Αρχικά ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου υποδέχτηκε στο Δημαρχείο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους ενημέρωσε για τις δράσεις του Δήμου Πρεσπών και τους δώρισε τοπικά προϊόντα της περιοχής. Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, όπου ενημερώθηκε για τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της περιοχής αλλά και τις δράσεις του φορέα. Ακολούθησε παρατήρηση σπάνιων πουλιών της περιοχής, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς των λιμνών. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και η μέρα έκλεισε με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε εστιατόριο της περιοχής.

         Την Πέμπτη 11/04/2024 ο ΟΕΝΕΦ Φλώρινας υποδέχτηκε στον χώρο του την ομάδα των Ελλήνων και Πολωνών μαθητών και εκπαιδευτικών όπου συμμετείχαν σε ποικίλες ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις με θέμα τον πόλεμο και γενικότερα τη βία σε διάφορες μορφές της. Ακολούθησε επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό Φλώρινας όπου οι επισκέπτες μας από την Πολωνία ενημερώθηκαν για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη με έμφαση στις ανθρωπιστικές αποστολές προς την Ουκρανία. Η μέρα έκλεισε με πικ-νικ στον ζωολογικό κήπο Φλώρινας, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να «δεθούν» ακόμη περισσότερο μεταξύ τους.

         Τέλος, την Παρασκευή 12/04/2024, το πρόγραμμα των δράσεων έκλεισε με αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, κατά την οποία έγινε απονομή βεβαιώσεων από τη Διευθύντρια και αναμνηστικών δώρων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Στη συνέχεια προβλήθηκε παρουσίαση με τις δράσεις του προγράμματος αλλά και τις στιγμές που μοιραστήκαμε στη διάρκειά του. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τραγούδι με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη, που γράφηκε και μελοποιήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Τέλος, όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς του σχολείου ανταποκρινόμενοι με συγκινητική προθυμία στο κάλεσμά μας αλλά και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς των δύο χωρών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος Erasmus στην ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, Ευαγγελία Τριανταφύλλου αλλά και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα έντονης συγκίνησης με την υπόσχεση και την προσμονή ανταπόδοσης της επίσκεψης στην Πολωνία. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πολωνία αποχώρησαν με τις θετικότερες εντυπώσεις από την πόλη και τη χώρα μας, με τη διαβεβαίωση πως θα μεταφέρουν στους συναδέλφους, μαθητές και συμπατριώτες τους όλες τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διαμονή τους εδώ. 


Β) Επίσκεψη σε σχολείο της Πολωνίας


Το 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως μέλος Κοινοπραξίας σε Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Erasmus για τη Σχολική Εκπαίδευση με Συντονιστή Κοινοπραξίας την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει σε μαθητική κινητικότητα με σχολείο της Πολωνίας. Μετά την υποδοχή 10 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών από το σχολείο SZKOŁĄ PODSTAWOWĄ im. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO W KULESZACH KOŚCIELNYCH από τις 4 – 12/04/2024, ανταπόδωσε με τη σειρά του την επίσκεψη με 9 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς στο Bialystok της Πολωνίας από τις 20/05 – 24/5/2024. Η επιλογή των μαθητών έγινε με κριτήρια σχετικά με την πολυμορφία και τη συμπερίληψη, σύμφωνα και με τις προτεραιότητες του προγράμματος Erasmus.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στην πόλη του Bialystok, όπου και διέμενε η ομάδα των εκπαιδευτικών και μαθητών. Με τη συνοδεία εκπροσώπου του σχολείου της Πολωνίας περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης και επισκέφθηκαν ιστορικά κτίρια και τοπόσημα της πόλης, όπως τα ανάκτορα Branicki, όπου σήμερα στεγάζονται τμήματα του πανεπιστημίου της πόλης, τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας και πληροφορήθηκαν για την ιστορία τους και το ρόλο που διαδραμάτισαν στην ιστορία της πόλης.

 Την δεύτερη μέρα σειρά είχε η επίσκεψη στο επιστημονικό κέντρο Epi-centrum Nauki όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η διαδραστική φύση της έκθεσης, που στοχεύει στην ενεργή ανακάλυψη και το ενδιαφέρον για τις τεχνικές και φυσικές επιστήμες, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και προσομοιώσεις, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους και τους νόμους που τον διέπουν καθώς και να βιώσουν μια συναρπαστική εμπειρία εκμάθησης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Κατά τις 3 επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, εντός και εκτός σχολείου, που είχαν οργανωθεί από το σχολείο υποδοχής. Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους οικοδεσπότες με την παρουσίαση από μαθητές παραδοσιακών και σύγχρονων χορογραφιών και τραγουδιών. Κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τους συναδέλφους αλλά και τους μαθητές που είχαν επισκεφθεί τη Φλώρινα τον προηγούμενο μήνα, να ανταλλάξουν τα νέα τους αλλά και να γνωρίσουν καινούριους συναδέλφους και μαθητές μέσα σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα με χειροποίητα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί. Ακολούθησε ξενάγηση της ελληνικής ομάδας σε όλους τους χώρους του σχολείου από μαθητές, όπου και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του σχολείου. Πληροφορήθηκαν για τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν εκεί, το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμά τους, επισκέφθηκαν όλες τις αίθουσες και χώρους του σχολείου, συνομίλησαν με εκπαιδευτικούς και μαθητές, συνειδητοποίησαν τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα. Μερικοί από τους χώρους στους οποίους ξεναγήθηκαν ήταν τα γυμναστήρια όπου οι μαθητές προπονούνται σε διάφορα αθλήματα αλλά και κάνουν προετοιμασία για διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου, η σχολική βιβλιοθήκη, η τραπεζαρία, η αίθουσα παιχνιδιού κλπ. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι άρτιες εγκαταστάσεις, η καθαριότητα, ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.  Στη συνέχεια, οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μαζί με ομάδα Πολωνών μαθητών σε βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα της Χημείας. Έκανε εντύπωση σε όλους η απόλυτα βιωματική φύση του μαθήματος, όπου η γνώση αποκτήθηκε με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους, του πειραματισμού και της εξερεύνησης, χωρίς τη χρήση εγχειριδίου. Σε ομάδες, εκτέλεσαν πειράματα ακολουθώντας οδηγίες που οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν σε φύλλα εργασίας στην αγγλική γλώσσα. Η πρώτη μέρα στο σχολείο έκλεισε με γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα που παρέθεσαν οι Πολωνοί στην τραπεζαρία του σχολείου.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε εξόρμηση σε κοντινό προορισμό και συγκεκριμένα στο υπαίθριο Μουσείο Γεωργίας στο Ciechanowiec,  ένα συγκρότημα ξύλινων, κατά κύριο λόγο, κτιρίων του 2ου μισού του 19ου αι. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως τα κτίρια αυτά που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αμαξοστάσιο, εκκλησία, διάφορα βοηθητικά κτίρια κα., είναι αυθεντικά, όχι ανακατασκευασμένα, και έχουν μεταφερθεί εκεί από διάφορες περιοχές. Η ομάδα των Ελλήνων επισκεπτών είχε την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των χωρικών της Πολωνίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αι. Ακολούθησε γεύμα και χαλάρωση σε αίθουσα μπόουλινγκ.

Η τελευταία μέρα περιλάμβανε ξενάγηση στην κοινότητα του Kulesze Koscielne, έδρα της ομώνυμης επαρχίας, σε απόσταση περίπου 45 χλμ από το Bialystok, όπου και βρίσκεται το σχολείο υποδοχής. Ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου ξενάγησαν την ελληνική ομάδα στα σημαντικότερα κτίρια της κοινότητας, όπως ήταν ο πυροσβεστικός σταθμός που στελεχώνεται με εθελοντές πυροσβέστες, κατοίκους του χωριού, την εκκλησία, όπου τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε ο εφημέριος, και το δημαρχείο, όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος και τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Η μέρα έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και από τις δύο πλευρές στον χώρο του  σχολείου, απονομή βεβαιώσεων στους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς και παράθεση γεύματος με παραδοσιακά εδέσματα στην τραπεζαρία του σχολείου. Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα έντονης συγκίνησης καθώς έκλεισε έτσι ο κύκλος της ανταλλαγής επισκέψεων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μαθητικής κινητικότητας.

Στο πλαίσιο μιας σύντομης αποτίμησης της διμερούς αυτής κινητικότητας, το εγχείρημα κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δύο χωρών. Η εμπειρία του ταξιδιού και της διαμονής σε μια ξένη χώρα τους βοηθά να γίνουν πιο αυτοδύναμοι και ώριμοι. Είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια διαπολιτισμική ανταλλαγή, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να εμπλουτίσουν τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες. Οι ανταλλαγές αυτές ενισχύουν τις διασχολικές σχέσεις, δημιουργώντας βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες και κοινά προγράμματα και προάγοντας την ευρωπαϊκή συνεργασία.


Πρόγραμμα eTwinning σχ. έτους 2023-24

"E(uro)SCAPE Room"


Τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιείται στο σχολείο μας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο "E(uro)SCAPE Room".

Το έργο σχεδιάστηκε από τις χώρες Ελλάδα (ιδρυτής: Μαρία Παπαστεργίου)

και Γαλλία (συνιδρυτής: Sandra Billaud) ενώ συνολικά συμμετέχουν 12 σχολεία από

11 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιταλία,

Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία). Από το σχολείο μας συμμετέχουν 24 μαθητές και

μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου. Το έργο θα έχει συνολική διάρκεια 9 μηνών

(Σεπτέμβριος 2023 - Μάιος 2024).

Βασικοί στόχοι του έργου:

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Τελικό προϊόν του έργου: ένα ψηφιακό δωμάτιο απόδρασης σχετικά με τις

χώρες που συμμετέχουν

Άλλα προϊόντα: καλλιτεχνικές δημιουργίες (πχ. δημιουργία λογότυπου και

χειροποίητων καρτών), δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών και κουίζ, βίντεο,

ηλεκτρονικού βιβλίου κ.α.

Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων

Υποβολή αίτησης για ετικέτα ποιότητας στον ΕΟΥ (Εθνικός Οργανισμός

Υποστήριξης) στο τέλος του έργου

Ανάρτηση του υλικού που θα δημιουργηθεί στη διάρκεια της χρονιάς στην

ιστοσελίδα του σχολείου


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

 

Το παιχνίδι μας:

ένα escape room για την Ευρώπη 

 

Το έργο eTwinning: Μια παρουσίαση της πορείας του έργου από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024


e(uro)scape room.mp4