Breu història
Aquest projecte de ciència ciutadana neix el juliol de 2020 per omplir un forat de coneixement sobre el grup animal dels insectes i altres artròpodes, ja que coneixem molt bé els vertebrats del nostre Parc però, a banda dels lepidòpters (papallones), en saben ben poc tot i que tant importants són per al nostre entorn.
La col·lecció virtual està inspirada per altres similars, promogudes per entitats i institucions dedicades a la divulgació dels valors naturalístics i el seu caire més científic. Però, especialment, per aquest projecte de recerca participativa promogut per l'Institut Català de Ciències Naturals (ICHN): els coleòpters floricoles del Vallès Occidental (https://blogs.iec.cat/ichn/recerca-participativa/els-coleopters-floricoles-del-valles-occidental/).
En aquesta projecte es va fer una crida a la participació ciutadana quan, per la seva observació en les passejades i aprofitant la càmera, es poguessin captar imatges.
Des del Centre de Documentació s'ha fet també una crida general per a que qualsevol persona contribueixi a recollir imatges d'insectes (escarabats, papallons, mosques, llagostes, libèl·lules...) i artròpodes (aranyes, centpeus, milpeus...) en el seu entorn més proper, sempre i quan sigui en un municipi dels que integren el Parc.
La resposta va ser immediata i, un cop rebudes les imatges, es va procedir a la identificació i classificació per part dels especialistes que han col·laborat en el projecte i que ara us comencem a presentar en aquesta web.
Situació actual
En aquets anys, gracies a la contribució de la gent i a la seva participació en el projecte de la col·lecció virtual, a tots els que han participat en els diferents del concursos fotogràfics del Parc i a les xerrades de presentació del projecte, comptem amb unes 600 imatges que s'aniran classificant i publicant a la web per donar a conèixer els insectes i altres artròpodes -aràcnids, opilions, miriàpodes, coleòpters, dermàpters, dípters, hemípters, himenòpters, lepidòpters, mantodeus, mecòpters, odonats, ortòpters i pashmida- que són presents al Parc de la Serralada Litoral.