Xavier Rodon

Xavier Rodon i Morera va néixer a Mataró l'any 1961. Va estudiar a les escoles Pies d'aquesta ciutat i posteriorment va cursar estudis de música al conservatori de Girona i de magisteri musical a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va estudiar piano amb el mestre i compositor Enric Torra.

Ha assistit a cursos de cant, piano i harmonia moderna al Taller de Músics i a l'Aula de Música Moderna del Liceu i de direccio coral amb els professors Josep Vila i Lluis Vila .

Als anys 90 va cursar estudis de cançó tradicional a l'Aula de Música Tradicional i Popular participant com a cantaire en les gires de l'espectacle Sent Mou Sent.

En el terrreny de l'activisme social i des de ben jove ha estat vinculat amb el moviment pacifista. Com a objector de consciència va militar en el MOC a finals dels anys 70 i posteriorment va participar en trobades i estades inspirades en les propostes de vida comunitària no-violenta del filòsof Lanza del Vasto.

Entusiasta de la visió ecolingüística de l'esperantisme es mostra actiu dins d'aquest moviment des dels anys 80. Membre de l'Associació Catalana d'Esperanto ( de la qual en fou secretari general entre els anys 1995 i 2000) ha gravat tres discos amb el grup Kaj Tiel plu editats per la discografica Vinilkosmo de Tolosa de Llenguadoc, especialitzada en la difusió de la música en llengua esperanto.

Ha col.laborat amb l'escriptora Lola Casas i el músic Pere Borrell en diferents projectes editorials (Cançonetes embarbussades, Cançons per a un bon nadal, Música per a petits monstres ) i amb la mestra Rosa M.Vidal (Mates a la salsa, Cançons de geometria ).

Actualment forma part del grup impulsor i organitzador del festival Diversita't, una mostra de llengues i cultures de la nostra ciutat que es celebra anualment.

Treballa com a mestre de música a l,escola pública i dins l'àmbit del cant coral ha cantat en el cor Madrigalista, el cor Argelaga, ha dirigit el cor de l'espectacle Peiró 42 i des de l'any 1984 forma part de la coral Primavera per la Pau de la qual n'ha estat cantaire durant molts anys i des de fa 12 anys director. Per a Primavera per la Pau ha arranjat i adaptat temes d'autors com Teresa Rebull, Txarango, Ovidi Montllor , Bruce Springsteen, Víctor Jara, José Afonso, Mikel Laboa, Raimon, Gilberto Gil...i ha musicat poemes de Miquel Martí i Pol, Mahmud Darwish, Bertol Brecht, Agustí Bartra, Jordi Mas, Joana Raspall.