STERRENWACHT

PRESIKHEAVEN

OVER ONS

Stichting Sterrenwacht Presikheaven
Het jaar 2009 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Jaar van de Sterrenkunde. De Internationale Astronomische Unie deed een oproep aan amateurastronomen over de gehele wereld om het grote publiek eens de sterrenhemel door hun telescopen te laten zien.

In Arnhem nam een klein groepje sterrenkundeamateurs in Presikhaaf de handschoen op en organiseerde een sterrenkijkavond op het dakterras van het Multifunctioneel Centrum Presikhaven. Ze noemden zich Initiatiefgroep Sterrenwacht Presikheaven.

En nu, vele sterrenkijkavonden, workshops voor kinderen, tientallen schoolbezoeken, verschillende lezingen en cursussen bij de Volksuniversiteit Arnhem en zo'n honderd openbare bijeenkomsten in de Bibliotheek Presikhaaf later gaan we door.


Oprichter en amateurastronoom: Floris-Jan van der Meulen
De liefde voor sterrenkunde ontstond rond zijn zevende jaar. "Mijn ouders maakte me wakker voor de landing van Apollo 11, de eerste man op de maan. Ik kreeg een boekje: Welke ster is dat? 's winters stond ik in de vrieskou in de tuin om sterren te leren."

Het meest fascinerende vindt Floris-Jan de nieuwe ontdekkingen in de sterrenkunde die steeds worden gedaan. Deze bespreekt hij maandelijks in zijn sterrenwacht Presikheaven in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Met andere enthousiaste amateursterrenkundigen deelt hij zijn mooiste foto's in een groepsgesprek op WhatsApp.

FACEBOOK:

De nacht heeft zoveel te bieden. Overal, ook op de allergrootste schaal in de natuur – het heelal – is schoonheid te vinden. Maar gaat het enkel om het esthetische beeld, of voegt kennis van wat je ziet ook schoonheid toe?