STERRENWACHT

PRESIKHEAVEN

ACTIVITEITEN

Van 14.30 tot 15.30 uur zitten we iedere eerste zaterdag van de maand in de Rozet Bibliotheek Presikhaaf. Gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Adres: Laan van Presikhaaf 7.

In een uurtje ben je dan weer up-to-date. Met de laatste foto's gemaakt door de Hubble en James Webb ruimtetelescopen. En met nieuwe ontdekkingen in en over het universum. Ook ontwikkelingen in de ruimtevaart worden besproken, zoals project Artemis: de terugkeer van Amerikanen naar de Maan. En we bekijken wat er die maand voor bijzonders aan de avondhemel te zien is.

* Nieuw * ! Voor onze bijeenkomsten kun je voortaan van 13.30 tot 14.20 uur voor de zij-ingang van de bibliotheek (zie foto) met een speciale telescoop protuberansen, zonnevlekken en andere explosieve zaken op onze ster bekijken, met dank aan onze vrijwilliger John Rozeboom.

De zon doorloopt een 11-jarige cyclus van weinig naar nu weer veel activiteit.
De kans is dus groot dat je iets bijzonders kunt zien. Maar
let op: Als het bewolkt is gaat het zonnekijken uiteraard NIET door!

Tijdens publieksavonden staan wij met verschillende telescopen op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem.


Kom ook eens langs bij onze activiteiten en neem je vrienden of familie mee.
Wij wensen iedereen veel heldere nachten toe!

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van de zomer- naar de standaardtijd, officieel bekend als de Midden-Europese Tijd.

Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, en dit jaar is dat op zaterdagavond 29 oktober 2022. Sterrenwacht Presikheaven staat dan vanaf 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur met verschillende telescopen op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem.

Heb je zelf een telescoop en wil je die meenemen? Stuur dan een e-mail met info over je kijker en je telefoonnummer aan presikheaven@gmail.com met als onderwerp Ik doe mee met de Nacht.

Wat valt er die avond zoal te zien?

Maar liefst 5 planeten! Twee daarvan de hele avond zichtbaar met het blote oog: Jupiter en Saturnus. En twee alleen met een verrekijker of telescoop: Uranus en Neptunus. En de vijfde? Aan het eind van de avond is laag in het noordoosten ook nog even Mars te zien. En omdat de Maan niet stoort kunnen we hopelijk ook een aantal objecten veel verder in de Melkweg en daarbuiten bekijken.