Sterrenwacht
Presikheaven
Sterrenwacht Presikheaven maakt het universum begrijpelijk
Bijeenkomst op zaterdag 1 april (geen grap)
Onze volgende openbare bijeenkomst is op zaterdag 1 april van 14.30 tot 15.30 uur in de Rozet Bibliotheek Presikhaaf, aan de Laan van Presikhaaf 7.
Mercurius is een lastige planeet om waar te nemen: hij is alleen zichtbaar direct na zonsondergang of vlak voor zonsopkomt, en altijd dichtbij de horizon. De eerste drie weken van april krijg je de kans om de planeet in de avondschemering te zien. En de tweede helft van de maand vertoont Saturnus zich weer, aan de ochtendhemel voor de zon opkomt.
Op 20 april vindt een zeer bijzondere zonsverduistering plaats. Op diezelfde dag (en dat is geen toeval) begint ook de Islamitische maand Shawwal en het Suikerfeest (Id al-Fitr) waarmee de vastenmaand Ramadan wordt afgesloten.
Hoe is ons heelal ontstaan en heeft het zich ontwikkeld? De theorie die deze vraag probeert te beantwoorden noemen we het kosmologisch standaardmodel omdat dit het eenvoudigste model is dat een redelijk goede verklaring biedt voor de volgende eigenschappen van de kosmos:
het bestaan en de structuur van de kosmische microgolfachtergrond
de grootschalige structuur in de verdeling van sterrenstelsels
de waargenomen hoeveelheden waterstof (inclusief deuterium), helium en lithium
de versnelde uitdijing van het heelal, waargenomen in het licht van verre sterrenstelsels en supernovae
In dit model is slecht 5% direct waarneembaar, de rest is donkere materie en donkere energie, en wordt daarom ΛCDM genoemd (Λ is de Griekse letter Lambda en staat voor donkere energie, CDM = cold dark matter) .
De meeste sterrenkundigen onderschrijven dit model, maar er zijn ook andere theorieën. De bekendste daarvan is MOND (MOdified Newtonian Dynamics). Ook de Nederlandse natuurkundige Erik Verlinde heeft een model ontwikkeld. Volgens deze alternatieven zit de zwaartekracht anders in elkaar dan het standaardmodel beweert.
Welk model is nu het juiste? Dat en andere zaken bespreken we op 1 april.
Wil je meer weten over wat er in het heelal afspeelt?
Kom dan naar de maandelijkse bijeenkomsten van Sterrenwacht Presikheaven. Deze zijn altijd op de eerste zaterdag van de maand van 14.30 tot 15.30 uur in de Rozet Bibliotheek Presikhaaf, aan de Laan van Presikhaaf 7.
In een uurtje ben je weer up-to-date met de laatste ontdekkingen in en over het universum. Ook ontwikkelingen in de ruimtevaart worden besproken, meestal met fraaie foto's en films. En met een planetariumprogramma wordt getoond wat er die maand voor bijzonders aan de avondhemel te zien is. Gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar.
Na de bijeenkomst is het mogelijk om bij onbewolkt weer met een speciale zonnetelescoop naar uitbarstingen op de dichtstbijzijnde ster te kijken.
Astronomie is voor iedereen, van alle culturen en van alle leeftijden. Het enige wat je nodig hebt, is interesse (en soms onze hulp met een goede telescoop).
De nacht zal nooit meer hetzelfde zijn!