team medewerker
In deze praktijkopleiding leer je over het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de context van een buurtteam of ouder- en kindteam. De teams ondersteunen Amsterdammers op het gebied van zorg, wonen, dagbesteding en werk.
info
start najaar 2024
De opleiding wordt gegeven bij de Vrijwilligersacademie, Keizersgracht 340 in Amsterdam.
kosten
Er zitten voor de cursist geen kosten aan verbonden
aanmelden
Bronnen
Toegang tot de Lessen ontvang je in een aparte mail
Informatie 2024 Ervaringsdeskundigen in buurt- of wijkteams (pdf, 398.98 KB)
docenten
Karla Nijnens
Herman van den Brink
De opleiding
De praktijkopleiding richt zich op Buurtteams en Ouder en kind-teams in Amsterdam. Het is een opleiding in een groep van ongeveer 10 mensen, waarbinnen je praktijkervaring in een team combineert met een pakket van lessen, intervisie en trainingen. De kennis en ervaring die je binnen de opleiding op doet, leg je onder meer vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan.
Wat wordt er van je verwacht?
Belangrijk is dat je al begonnen bent met het ontwikkelen van je ervaringsdeskundigheid. Dat kan bijvoorbeeld doordat je hebt deelgenomen aan de TOED of WMEE, GEO, Howie de Harp of de AD Ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn (of vergelijkbaar) om te leren over ervaringsdeskundigheid. Bovendien is het je wens om in een team te werken.
Hoe geef je je op?
Je geeft je op via het aanmeldformulier. We vragen je om een korte motivatiebrief en een kort CV. Dan gaan we met je in gesprek om (van beide kanten) te zien of de opleiding wat voor jou is en (al) bij je past. Het gaat dan o.a. over de punten die hier
onder aan staan.
Wat ga je doen?
De opleiding start in oktober 2024. Je volgt minimaal 19 bijeenkomsten in de klas.
Je bent zelf zo’n 5 tot 10 uur bezig met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Je werkt gemiddeld 10 uur aan opdrachten (lezen, maken en doen). Dat komt neer op gemiddeld 8 uur in de week.
Plus: je doet per week gemiddeld 16 uur praktijkervaring op via een stage bij een Buurtteam of Ouder en kind-team. Dit alles doe je in een periode van zo’n 9 maanden. Je stage duurt 12 maanden.
Je sluit de opleiding af met een eindgesprek aan de hand van je portfolio met je docent en degene die je heeft begeleid in de praktijk.
Certificaat
Bij goed gevolg ontvangen de deelnemers een certificaat waarin is aangegeven welke competenties zijn verworven.
Gespreksonderwerpen bij instroom
Je bent in staat om zelf initiatief te nemen bij het organiseren van je werkzaamheden in het (buurt)team
Je hebt je eigen leven voldoende op orde en kan je inleven in de ander zonder als hulpverlener te willen optreden
Je bent communicatief vaardig
Je bent bereid anderen feedback te geven als ervaringsdeskundige en feedback te ontvangen over het eigen functioneren en daar wil je van leren
Je hebt een positieve levensinstelling en kunt op basis van gelijkwaardigheid met collega’s en anderen omgaan.
Je kunt deze informatie ook downloaden.
Achtergrond
In een samenwerkingsverband hebben Amsterdams Netwerk Ervaringskennis, Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Vrijwilligersacademie deze praktijkopleiding ontwikkeld. Jaarlijks wordt deze opleiding doorontwikkeld in samenwerking met de docenten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam.